Вибираємо утиліту для роботи з жорстким диском

  1. Acronis Disk Director Suite 10
  2. Paragon Partition Manager 10 Professional
  3. O & O Partition Manager 2
  4. Active Partition Manager
  5. підводимо підсумки

Сьогодні багато користувачів і власники комп'ютерів зіштовхуються з необхідністю обслуговування жорсткого диска. Найчастіше під цим терміном мається на увазі управління розділами вінчестера: їх створення, видалення, форматування, зміна файлової системи та ін. Однак іноді на практиці доводиться вирішувати і цілий ряд інших завдань. До них відноситься, наприклад, відновлення видалених або "загубилися" в результаті збоїв розділів, клонування жорстких дисків при апгрейді комп'ютера і т.п.

Сьогодні багато користувачів і власники комп'ютерів зіштовхуються з необхідністю обслуговування жорсткого диска. Найчастіше під цим терміном мається на увазі управління розділами вінчестера: їх створення, видалення, форматування, зміна файлової системи та ін. Однак іноді на практиці доводиться вирішувати і цілий ряд інших завдань. До них відноситься, наприклад, відновлення видалених або "загубилися" в результаті збоїв розділів, клонування жорстких дисків при апгрейді комп'ютера і т.п.

Для виконання цих операцій потрібне спеціальне програмне забезпечення, оскільки коштів операційної системи явно недостатньо. Яке саме? Кожному користувачеві доведеться відповісти на це питання самостійно, з огляду на власні потреби можливості і особливості тих чи інших продуктів. Ми допоможемо зробити цей вибір, описавши і порівнявши утиліти для роботи з жорсткими дисками.

Для початку необхідно відзначити один аспект. Справа в тому, що все програмне забезпечення, призначене для вирішення описаних задач, можна умовно розділити на дві нерівні групи. До першої відносяться універсальні продукти, за допомогою яких можна виконати цілий комплекс різних робіт з обслуговування жорсткого диска. Всі інструменти в них інтегровані один з одним і "зібрані" в єдиному інтерфейсі, що, звичайно ж, дуже зручно. Друга група - вузькоспеціалізовані програми, призначені для виконання якоїсь однієї операції. З їх допомогою можна, наприклад, тільки управляти розділами вінчестера.

Чому ми назвали ці групи нерівними? Все дуже просто. Продуктів, що відносяться до першої групи, сьогодні на ринку представлено набагато менше. Найбільш відомими з них є програми Acronis Disk Director Suite 10 і Partition Manager 10 Professional . Природно, обидві вони потрапили в наш сьогоднішній огляд. У другої групи представників набагато більше. Для порівняння ми вибрали з неї кілька найбільш типових програм і також включили їх в порівняння.

Acronis Disk Director Suite 10

На сьогоднішній день Acronis Disk Director Suite 10 є однією з найбільш відомих на нашому ринку програм для обслуговування жорстких дисків комп'ютера. Важливою його особливістю є те, що він може працювати практично з усіма типами жорстких дисків, включаючи зовнішні вінчестери і flash-карти.

Функціонально Acronis Disk Director Suite 10 складається з чотирьох модулів (кожен з яких колись був окремим програмним продуктом). Перший з них - "Менеджер розділів". Він призначений для управління розділами жорсткого диска. З його допомогою можна виконати практично будь-які операції з ними. Зокрема, користувач може створювати і видаляти розділи, змінювати їх розмір, конвертувати їх в іншу файлову систему без втрати інформації, міняти букву і багато іншого. Крім того, в останній версії розглянутого продукту з'явилися такі можливості, як розбивка розділу на два нових і, навпаки, злиття двох існуючих розділу в один. Ці операції також виконуються без втрати даних. Відмінною особливістю "Менеджера розділів" є два режими його роботи. Перший з них, автоматичний, призначений для недосвідчених користувачів. Він максимально простий у використанні. А завдяки застосуванню зрозумілих покрокових майстрів істотно знижується ризик зробити щось неправильно. Другий режим роботи, ручної, призначений для більш досвідчених користувачів.

Другий модуль, що входить до складу Acronis Disk Director Suite 10, називається "Адміністратор завантаження". Він дозволяє встановлювати на комп'ютер різні операційні системи і керувати черговістю їх завантаження. Завдяки йому на одному ПК можуть "ужитися" до 100 операційних систем, причому не тільки Windows різних версій, але і різні варіанти Linux, FreeBSD, UNIX, OS / 2 та ін. Примітно, що завдяки "Адміністратору завантаження" можна встановлювати і в майбутньому завантажувати ОС з будь-яких розділів на будь-яких жорстких дисках. У тому числі можна інсталювати кілька версій Windows в один розділ.

Третій модуль Acronis Disk Director Suite 10 - "Редактор дисків". З його допомогою можна переглянути і змінити вміст вінчестера безпосередньо, без використання функцій операційної системи. Це професійний інструмент, можливості якого можуть використовуватися для вирішення таких завдань, як відновлення втраченої інформації, відновлення зон жорсткого диска, резервне копіювання.

Нарешті, останній, четвертий модуль Acronis Disk Director Suite 10 - "Утиліта відновлення розділів". Це дуже простий у використанні інструмент, за допомогою якого будь-який, навіть початківець користувач зможе буквально декількома кліками мишки повернути на місце випадково видалений їм самим або загублений через збій, вірусу або хакера розділ. Крім автоматичного відновлення в програмі реалізований і ручний варіант цієї операції. При його використанні настройка різних параметрів дозволяє надати операції велику гнучкість.

У висновку варто зазначити, що в продукті Acronis Disk Director Suite 10 є можливість створення власного аварійного диска (це може бути CD або DVD-диск, USB-накопичувач). З нього можна завантажитися в тому випадку, якщо операційна система перестала запускатися (або її зовсім немає, наприклад, на новому комп'ютері), і виконати з жорстким диском всі необхідні дії. Наприклад, так можна відновити ОС при випадковому видаленні системного розділу.

Paragon Partition Manager 10 Professional

Paragon Partition Manager 10 Professional, як і Acronis Disk Director Suite 10, є одним з лідерів російського ринку програмного забезпечення для роботи з жорсткими дисками. Колись це продукт також починався з відносно простою утиліти для управління розділами вінчестера. Однак у міру розвитку він обростав можливостями і перетворився в багатофункціональну програму для обслуговування жорстких дисків.

У плані управління розділами жорсткого диска Paragon Partition Manager 10 Professional володіє всіма необхідними можливостями. За допомогою цієї програми можна швидко створити, видалити або відформатувати розділ, змінити його розмір або букву, конвертувати в іншу файлову систему і т.п. Природно, всі операції виконуються без втрати записаної на жорсткому диску інформації. Додатково в ній реалізовані такі можливості, як перевірка цілісності файлової системи, тестування поверхні магнітних "млинців" і оновлення головного завантажувального запису. Загалом, за допомогою Paragon Partition Manager 10 Professional можна виконати весь спектр робіт з розділами.

Крім цього в даному продукті реалізований цілий ряд додаткових можливостей. В першу чергу варто відзначити функцію управління завантаженням. Для цього використовується спеціальний менеджер, за допомогою якого можна створити Мультизавантажувальний середу. Дана можливість дозволяє встановлювати на комп'ютер кілька операційних систем і управляти послідовністю їх завантаження.

Наступна додаткова функція - дефрагментація. Програма Paragon Partition Manager 10 Professional "вміє" оптимізувати розміщення інформації на жорсткому диску у відповідність з обраним користувачем параметром (наприклад, дата створення або розмір файлів). При цьому здійснюється дефрагментація не тільки самих даних, але і головною файлової таблиці, що прискорює її роботу. Крім того, Paragon Partition Manager 10 Professional може оптимізувати виділення місця під файли підкачки і глибокого сну Windows.

Ще однією додатковою функцією розглянутого продукту є резервування інформації. Для цього використовується процедура створення повних образів розділів жорсткого диска. Отримувані архіви можна зберігати як на локальному вінчестері, так і на будь-яких знімних накопичувачах. У майбутньому дані можуть бути відновлені повністю (в тому числі і на новий, навіть не розбитий жорсткий диск) або вибірково. Можливостей Paragon Partition Manager 10 Professional не вистачить для створення повноцінної автоматичної системи резервного копіювання. Однак для резервування системи з метою її відновлення після різних збоїв їх більш ніж достатньо.

Звичайно ж, є в Paragon Partition Manager 10 Professional і можливість створення аварійних дисків. У їх якості можуть виступати як CD / DVD / BD-носії, так і флеш-накопичувачі. При завантаженні з такого диска користувач може працювати з розділами жорсткого диска, а також відновити інформацію з раніше створеного архіву.

Крім цього в даному продукті реалізований цілий ряд інших цікавих можливостей: копіювання окремих розділів або цілих жорстких дисків, два режими роботи (для початківців і досвідчених користувачів), майстер установки Windows Vista і Windows 7 на комп'ютери від Apple і багато, багато іншого.

O & O Partition Manager 2

Компанія O & O Software GmbH відома своїми продуктами для дефрагментації. Однак є серед її розробок і програма для управління жорсткими дисками. Вона носить назву O & O Partition Manager 2. Даний продукт може працювати з внутрішніми і зовнішніми вінчестерами, USB-дисками і картами flash-пам'яті.

Функціональними можливостями O & O Partition Manager 2, прямо скажемо, не блищить. Ця програма дозволяє користувачеві виконувати лише базові дії з розділами вінчестерів: створювати і видаляти їх і змінювати їх розмір. Виконати будь-які інші операції, наприклад, змінити букву розділу або конвертувати його з однієї файлової системи в іншу за допомогою даного продукту можна. Єдиною, мабуть, додатковою можливістю O & O Partition Manager 2 є функція безпечного видалення інформації. Вона дозволяє знищувати конфіденційні дані без можливості їх відновлення за допомогою спеціального програмного забезпечення.

З переваг розглянутого продукту відзначити наявність завантажувального CD-диска, заснованого на Windows PE. Створивши його, користувач може завантажити комп'ютер з нього і використовувати всі можливості O & O Partition Manager 2. Зокрема, ця можливість може допомогти в разі потреби розбивки жорсткого диска нового комп'ютера.

З недоліків O & O Partition Manager 2 можна відзначити англомовний інтерфейс. В принципі, управління програмою досить просте і зрозуміле, а тому у досвідчених користувачів труднощів не виникне. Але для тих, хто ще тільки починає освоєння комп'ютера, російську мову інтерфейсу і довідкової системи все-таки дуже бажаний. Тим більше, в такій програмі, неправильне використання якої може привести до дуже неприємних наслідків.

Active Partition Manager

Active Partition Manager - це вільно поширюваний, тобто безкоштовний менеджер розділів. Він може працювати з внутрішніми і зовнішніми жорсткими дисками, а також з "флешками". Правда, функціональні можливості Active Partition Manager залишають бажати кращого. З його допомогою можна тільки створювати, видаляти і форматувати розділи, а також переглядати інформацію про них і змінювати деякі атрибути (наприклад, букву), а змінювати їх розміри не можна. Якщо користувачеві потрібно зменшити або збільшити якийсь розділ, то йому доведеться спочатку видалити його, а потім створити на цьому місці інший (природно, якщо вільного простору буде достатньо). Зрозуміло, що при цьому вся інформація буде загублена.

З переваг Active Partition Manager варто відзначити її безкоштовність і наявність функції відновлення випадково віддаленого розділу. У деяких випадках ця процедура може надати значну допомогу користувачу. До недоліків, крім невеликих функціональних можливостей, можна віднести підтримку тільки трьох файлових систем (FAT16, FAT32 і NTFS), а також неможливість роботи з програмою в разі відсутності операційної системи або її збою. Точніше, Active Partition Manager може входити до складу спеціального завантажувального диска разом з іншими продуктами компанії Active. Ось тільки для його створення необхідно придбати спеціальну програму.

підводимо підсумки

Для зручності порівняння розглянутих продуктів, ми звели все їх особливості в єдину таблицю.

Acronis Disk Director Suite 10

Paragon Partition Manager 10 Professional

O & O Partition Manager 2

Active Partition Manager

Базові можливості по управлінню розділами

+

+

+

+/-

Розширені можливості по управлінню розділами

+

+

-

-

Менеджер завантаження

+

+

-

-

відновлення розділів

+

-

-

+

редактор дисків

+

-

-

-

Дефрагментація

-

+

-

-

Створення образів розділів

-

+

-

-

Наявність завантажувального диска

+

+

+

-

інтерфейс

російськомовний

російськомовний

англомовний

англомовний

Ліцензія

комерційна

комерційна

комерційна

безкоштовна

Дивлячись на таблицю, дуже легко зробити висновки. За своїми функціональними можливостями дуже виграють продукти Acronis Disk Director Suite 10 і Paragon Partition Manager 10 Professional. Крім безпосередньо управління розділами у кожної з цих програм є цілий набір додаткових сервісних можливостей. Зрозуміло, що краще придбати подібний "комплект", який може стати в нагоді для вирішення цілої низки завдань, ніж купити за ті ж гроші просту утиліту з обмеженим набором функцій. Не можна забувати і про російськомовний інтерфейс з докладною довідковою системою. Їх наявність роблять Acronis Disk Director Suite 10 і Paragon Partition Manager 10 Professional оптимальним вибором для недосвідчених користувачів комп'ютерів. Необхідно розуміти, що помилки в управлінні розділами можуть привести до небажаних наслідків, наприклад, до втрати важливої ​​інформації.

Правда, явного лідера серед цих двох продуктів виявити не вдалося. Обидві програми відмінно справляються з поставленими завданнями, зручні у користуванні. Вартість їх практично однакова. Тому при виборі рішення можна порадити звернути увагу на їх додаткові можливості. В цьому плані Acronis Disk Director Suite 10 і Paragon Partition Manager 10 Professional розвиваються трохи в різних напрямках. Якщо вам важливі функція відновлення видалених розділів і редактор диска, то варто зупинитися на першому продукті. Якщо ж вам більше подобається наявність дефрагментації і можливості створення образів, то виберіть другий варіант. Коробкові версії Acronis Disk Director Suite 10 і Paragon Partition Manager 10 Professional видаються і поширюються фірмою «1С» в лінійці видань «1С Дистриб'юція». купити Acronis Disk Director Suite або купити Paragon Partition Manager 10 Professional можна придбати у партнерів 1Софт.

Марат Давлетханов

Всі права захищені. З питань використання статті звертайтеся на [email protected]

Хочете купити софт? Зателефонуйте партнерам фірми «1С», щоб отримати кваліфіковану консультацію щодо вибору програм для ПК, а також інформацію про наявність та ціну ліцензійного ПЗ.

Надішліть запит на програмне забезпечення або виберіть найбільш компетентного постачальника ліцензійного ПЗ в вашому місті


Яке саме?
Чому ми назвали ці групи нерівними?

Новости