Віце-президент Google встановив новий світовий рекорд по висоті стрибка з парашутом зі стратосфери

Багато напевно ще не встигли забути запаморочливий   стрибок австрійського парашутиста Фелікса Баумгартнера   , Який він зробив 14 жовтня 2012 года с висоти 37 км

Багато напевно ще не встигли забути запаморочливий стрибок австрійського парашутиста Фелікса Баумгартнера , Який він зробив 14 жовтня 2012 года с висоти 37 км. Протягом останніх двох років саме цей хлопець був володарем світового рекорду по висоті стрибка з парашутом, який в даний час вдалося побити віце-президенту компанії Google по розробкам Алану Юстасу.

Днями пан Юстас піднявся на висоту 41,4 тис метрів в стратосферу і зробив звідти стрибок з парашутом, побивши кілька колишніх рекордів, записаних на ім'я Фелікса Баумгартнера. Стрибок готувався три роки, але широкому загалу про нього стало відомо в найостанніший момент. Підйом на висоту 41,4 тис метрів над Нью-Мексико 57-річний американець здійснював за допомогою наповненого гелієм повітряної кулі.

На відміну від Баумгартнера, що використовує для стрибка спеціальний костюм і герметичну капсулу проекту Red Bull Stratos, Юстас був безпосередньо прикріплений до стратостата і екіпірований в спеціально розроблений скафандр з системою життєзабезпечення. Варто відзначити, що скафандр, який відповідає за забезпечення безпеки життєдіяльності парашутиста, виготовлений компанією ILC Dover, яка виробляє космічні скафандри для астронавтів NASA.

Необхідну висоту зі швидкістю 300 метрів на хвилину топ-менеджер Google набирав близько двох годин, тоді як вільне падіння разом зі спуском на парашуті спеціальної конструкції, що розкрилося на висоті 5,5 км від поверхні землі, тривало всього лише 15 хвилин. Перш ніж від'єднатися від модуля і почати вільне падіння, Юстас близько півгодини насолоджувався чудовим видом на висоті 41,4 км. Із загальних 15 хвилин спуску в стані вільного падіння Алан Юстас провів 4,5 хвилини, зумівши за цей час розвинути швидкість +1287 км / ч - досить для подолання звукового бар'єру і створення звукового удару. Таким чином, він став другим парашутистом за всю історію людства, якому вдалося перевищити швидкість звуку, не вдаючись до допомоги літального апарату. Приземлився Алан Юстас майже в 112 км від своєї стартового майданчика в Нью-Мексико.

Над проектом стратосферного стрибка, який отримав назву StratEx, Алан Юстас працював з 2011 року спільно з компанією Paragon Space Development Corporation. При цьому сама Google ніякої участі в проекті не приймала.

Алан Юстас заявив, що метою експерименту було розвиток технологій, які в майбутньому могли надати незамінну допомогу в дослідженні стратосфери.

Алан Юстас заявив, що метою експерименту було розвиток технологій, які в майбутньому могли надати незамінну допомогу в дослідженні стратосфери

Він поділився своїми емоціями і враженнями від стрибка з виданням The New York Times, описавши їх наступним чином:

"Це було чудово. Це було дуже гарно. Можна було побачити темряву безмежного космічного простору і шари атмосфери - все те, чого мені ніколи не доводилося бачити на власні очі перш ».

Свій стрибок Алан Юстас зняв на відео за допомогою екшн-камер GoPro, відеоролик з основними моментами, що дозволяють відчути цю подію на себе, наведено нижче.

джерело: Engadget і The New York Times

Новости