Від творців: Як в Харкові шиють одяг для сноубордистів

  1. початок
  2. Як все влаштовано
  3. що шиють
  4. плани

Shweyka Crew - це один з найуспішніших українських брендів extreme & streetwear одягу. За п'ять років хлопці створили в Харкові власне виробництво, переїхали до Києва, пробилися в найбільші мережі спортивних магазинів і вийшли на російський, казахський і грузинський ринки.

Шиють худі, куртки, бомбери, бафи, шкарпетки, шапки і термобілизна для сноубордистів. Окремо створили лінійку одягу для велосипедистів і лонгбордістов. Їх головний напрямок - розвиток екстремальних культур.

початок

Назва марки Shweyka Crew походить від назви цеху в Харкові, де спочатку працював засновник проекту Олексій Масло. Хлопець за професією - інженер біомедичного обладнання, але в студентські роки підробляв на виробництві з пошиття різноманітного одягу на замовлення. Перепробував все - і шив, і кроїв.

Там же познайомився з власником цеху Михайлом, у якого завжди було прагнення створювати власний одяг, але він довго не наважувався. Разом хлопці вирішили спробувати:

"У цеху шили що попало. Але там працювали молоді хлопці, була ідея зробити щось своє, сучасне. Спочатку вирішили шити речі для себе. На ринку не було аналогів такої streetwear і extreme одягу, хіба що у маловідомих локальних брендів. Ми ж дивилися зарубіжні аналоги ", - розповідає Олексій.

Коли випробували перші моделі на собі, вирішили пошити першу колекцію для продажу. Хлопці добре знали харківське ролер-ком'юніті, і створили для нього яскраві шапки, а пізніше - подовжені кофти. Перші партії розійшлися дуже швидко:

"Довгий час це було просто хобі, а дізнавалися про нас за допомогою сарафанного радіо - через друзів, знайомих. До спеціалізованих магазинів спочатку було складно донести, що ми робимо якісний продукт. Ніхто не розумів, навіщо потрібні довгі кофти, наприклад. Але коли люди почали про нас говорити, замовлення стали відправлятися по всій Україні, магазини вже самі до нас зверталися. Так почали збільшуватися обсяги виробництва ".

Але до цього моменту пройшло кілька років. Олексій встиг переїхати до Києва, закинути свою справу і змінити кілька робіт. Працював лінійним продюсером на Новому каналі та на Громадському. часу на Shweyka Crew не вистачало.

Так тривало до тих пір, поки два роки тому Льоша не знайшов однодумця Женю, який взяв на себе фінансові питання і розвиток мережі. Саме він став приділяти більшу увагу онлайн-продажу і пошуків магазинів-партнерів:

"Поки я займався всім один, у вільний час, обсяги продажів були невеликими. Коли приєднався Женя, все змінилося. Ми звільнилися з усіх робіт і почали займатися маркою серйозно. Багато допомагали друзі - хтось безкоштовно пофотографував, хтось щось підвіз ".

Як все влаштовано

Практично всі моделі Shweyka Crew як і раніше відшиває в харківському цеху. Його курирує Михайло, який виконує також роботу технолога.

"Моделі малюю я сам, знаходжу надихаючі картинки, цікаві деталі. Потім обговорюємо ескізи в команді, щось відсіюємо, доповнюємо, міняємо. Так народжується колекція. На розробку однієї моделі може піти до двох тижнів", - розповідає Олексій.

Шиють як з натуральних, так і синтетичних тканин. В основному, турецьких чи індійських, фурнітура - японська. Коли потрібні незвичайні матеріали, шукають їх на стоках:

"В цілому, проблем з тканинами немає, ми працюємо з надійними постачальниками. Бувають іноді, коли замовляєш маленькими партіями. Ще колись не могли знайти тканини яскравих кольорів для зимових худі. Доводилося скуповувати все зі стоків".

Також у хлопців практично не було складнощів з пошиттям, оскільки спочатку у них був свій цех і хороший технолог. Вони весь час експериментували і запускали нові моделі - футболки, худі, куртки, бомбери. Працювали з бавовною, акрилом, кашеміром і штучним хутром. Навіть сумки, які спочатку замовляли у підрядників, навчилися відшивати у себе.

що шиють

За п'ять років роботи Shweyka Crew створила десять колекцій. До зими шиють шапки і бафи, шкарпетки і худі, до весняного сезону - анораки і більш легкі кофти, до літа - футболки та майки. Є окрема лінійка сумок, а рік тому випустили колекцію дитячих речей. На багатьох речах роблять вишивку, наносять малюнки, принти попередньо замовляють у художників.

До цього сезону приготували осінньо-зимові бомбери з кашеміру, курточки з штучним хутром, а також термобілизна з віскози.

Худі шиють з бавовни з начосом, до кожного сезону готують як мінімум шість нових моделей і 30 кольорів. Хлопці люблять складні елементи - безліч кишень, внутрішні манжети, змійками по боках для вентиляції.

також Shweyka Crew розробляє одяг для різних напрямків, наприклад, створювали лінійку для велосипедистів-фіксери і лонгбордістов:

"Наприклад, в худі для велосипедистів були кишені на спині, а для лонгбордістов ми додали захист на ліктях і спині. Ще хлопці попросили зробити спеціальну липучку під манжетом для пластикового диска, яким лонгбордісти слайд по землі, ми все це виконали".

плани

За п'ять років партнери не тільки вивели Shweyka Crew на самоокупність, а й змогли зробити бізнес прибутковим. Правда, перші два роки працювали тільки "в нуль". Інвесторів не шукали, а поступово вкладали свої накопичення і гроші, отримані від продажу.

Зараз продовжують нарощувати обороти - якщо все починалося з кількох кофт, то тепер багато моделей отшиваются в кількості 500 екземплярів.

Особливим успіхом хлопці вважають свою співпрацю з російськими, казахськими та грузинськими Бордшопу:

"У якийсь момент ми зрозуміли, що український ринок дуже маленький. Чи співпрацювали з магазинами в Москві, Пітері, Челябінську, Петропавловську-Камчатському, Єкатеринбурзі, Владивостоці, Іркутську. Зараз працюємо не з усіма, з деякими ускладнилися відносини в зв'язку з ситуацією між країнами, але головна причина - курс долара ".

Щоб компенсувати збитки від припинення співпраці з російськими магазинами, хлопці активно зайнялися розвитком онлайн-продажів, а влітку відкрили в Києві свій магазин і пішли від реалізаторів:

"Ми побачили, що зростання онлайн-замовлень набагато більше, ніж реалізація нашого одягу в магазинах. Вирішили відкрити свій магазин. Крім наших речей, привезли трохи світових брендів, щоб розбавити асортимент. Наприклад, хороші маски, в яких самі катаємося".

також у Shweyka Crew є свій туроператор, який возить лижників і сноубордистів в Карпати:

"Іноді в Буковелі або на Драгобраті можна побачити картину, коли 70% людей на схилі катаються в наших кофтах. Багато спочатку помічають наш продукт саме на схилі, а потім приходять в магазин".

Вже зараз творці марки працюють над весняної і зимовою колекцією 2016. Будуть весняні куртки, анораки, кофти, футболки з новими принтами. На наступну зиму планують шити куртки і штани. Окремо для велосипедистів продумують більш функціональні моделі зі світловідбиваючими елементами:

"Ми віримо в розвиток ринку, хоча зараз все досить важко. Але не дарма ми позвільняли з робіт і займаємося улюбленою справою. Коли люди приходять до нас за однією кофтою, а потім повертаються ще за кількома, це дуже заряджає. Є буквально наркомани, ктоорие приходять за новою кофтою, як за дозою, а є хлопці, які купують по 5-6 кофт за сезон. У нас вже є невеликий культ ".

Ціни: Худі - 1105 - 1575 грн, куртки - 1430 - 2600 грн, анорак - 600 грн, термобілизна - 850 грн, футболки - 175 - 850 грн.

Де купити: сайт , Exception , "М'ясо" (Харків)

фото: Shweyka Crew

Новости