«Від інноваційних технологій і соціальних практик до системних змін»

«Від інноваційних технологій і соціальних практик до системних змін» - так називається нове видання, поповнив бібліотеку Фонду підтримки дітей, які перебувають у важкій життєвій ситуації «Від інноваційних технологій і соціальних практик до системних змін» - так називається нове видання, поповнив бібліотеку Фонду підтримки дітей, які перебувають у важкій життєвій ситуації.

На сторінках збірника представлено аналітичний огляд завершилися в 2015 році регіональних програм, реалізованих в рамках програм Фонду підтримки дітей. Їх спектр охоплює всі три ключові напрямки діяльності, яку веде Фонд у партнерстві з регіонами. Найбільш широко представлена ​​робота суб'єктів Російської Федерації з профілактики сімейного неблагополуччя та соціального сирітства, попередження жорстокого поводження з дітьми, відновлення сприятливого для виховання дитини сімейного середовища, сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Читачі збірки зможуть познайомитися з результатами програм «Ліга допомоги», «Нікому не віддам», «Захистимо дітей від насильства!», «Право дитини на сім'ю», «Нова сім'я», які були реалізовані в Республіках Алтай, Башкортостан, в Курганській, Астраханської, Вологодської областях, Ямало-Ненецькому автономному окрузі та інших суб'єктах Російської Федерації.

Серед регіонів, які представили підсумки програми «Право бути рівним», спрямованої на підтримку сімей з дітьми-інвалідами, соціалізацію особливих дітей, їх підготовку до самостійного життя, - Республіка Хакасія, Єврейська автономна область, Камчатський край, Новосибірська, Ульяновська області. Також до збірки включені матеріали за результатами програми «Не оступися!», Головним завданням якої є соціальна реабілітація підлітків, що знаходяться в конфлікті з законом, профілактика злочинності неповнолітніх. Дану програму успішно реалізували на своїх територіях Тюменська, Костромська, Тамбовська, Калінінградська області, Забайкальський край і інші регіони.

Головним завданням масштабної роботи, проведеної Фондом у партнерстві з регіонами, стало просування інноваційних соціальних технологій підтримки дітей і сімей з дітьми, які потрапили в складну ситуацію. І технологій не просто новаторських по суті і показують високі результати, але мають виражений потенціал для подальшого розвитку і широкого тиражування. Їм володіє, наприклад, технологія «Віртуальний щоденник малюка», що дозволяє коригувати психоемоційний стан майбутньої мами, яка перебуває на межі вирішення відмовитися від дитини (Програма «Не кидай мене!», Астраханська область). Або технологія «Світ навколо нас», що сприяє соціальній адаптації дітей з проблемами опорно-рухового апарату (Програма «Право бути рівним», Забайкальський край). І таких прикладів в збірнику відзначено безліч.

Реалізація програм Фонду, починаючи з розробки, апробації та впровадження окремих технологій і соціальних практик, закінчуючи розширенням в регіоні відповідної інфраструктури та зміцненням матеріально-технічної бази, послідовно змінює якість життя дітей і сімей цільових груп. А міжвідомча підтримка цих змін, їх закріплення в нормативно-правових документах дозволяють домогтися системних змін на рівні всього регіону.

Матеріали видання будуть цікаві і корисні для керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також для фахівців державних установ і некомерційних організацій, що працюють з сім'ями і дітьми, які перебувають у важкій життєвій ситуації.
Електронна версія збірника «Від інноваційних технологій і соціальних практик до системних змін» викладена у відкритому доступі на сайті www.fond-detyam.ru в розділі «Бібліотека».

Новости