Відеокамера Panasonic HDC-HS60

  1. Конструкція, технічні характеристики
  2. відео- фотозйомка
  3. додається ПЗ
  4. Тестування в Imatest
  5. Порівняльне тестування в однакових умовах
  6. висновки

Потенційний покупець завжди повинен мати вибір. Саме тому практично будь-який товар виробляється і продається в декількох виконаннях: ходової (що називається, підвищеного попиту), середньої якості (а, отже, і ціни), і, нарешті, елітний сорт. Перший випадок був розглянутий нами буквально днями - це відеокамера Panasonic SDR-T50 . Недорога, вона має такі привабливі для багатьох особливості, як великий зум і звичний формат зйомки стандартного дозволу. З останнім, елітним апаратом, ми познайомимося рівно через тиждень, а зараз вивчимо відеокамеру, що позиціонується як того самого середньої ланки. Передбачається, що подібний продукт повинен мати потроху від дешевого і від дорогого побратима, перевершувати ходовий товар, але при цьому мало не дотягувати до елітного.

Конструкція, технічні характеристики

Комплектність апарату - звичайнісінька, що включає в себе лише мінімум необхідних аксесуарів: блок живлення з кабелем, кабель USB, і комбінований аудіо-відео композитний і компонентний кабель. Також в комплекті присутня інструкція та компакт-диск з програмним забезпеченням.

Корпус відеокамери виготовлений з міцної пластмаси з металевими вставками. Над об'єктивом розташований вбудований фотоспалах, під ним - стереомікрофони і яскравий білий світлодіод для підсвічування при зйомці в темряві.

Сенсорний РК-екран забезпечений додатковими кнопками управління, розташованими на його рамці. Запис, зуммирование, активація меню, включення світлодіодного підсвічування і видалення обраного файлу в режимі плеєра - такі функції доступні з цих клавіш на екрані.

Над акумулятором знаходиться трипозиційний перемикач режимів роботи камери: плеєр, камкордер, фотокамера. У верхній частині апарату є важіль зумування і кнопка PHOTO. Кут корпусу відеокамери є відстібається заслінку на гумовій ніжці. Під цією кутовий заслінкою розташований вхід для підключення блоку живлення.

Під екраном на внутрішній частині корпусу є динамік, кнопка примусового включення / відключення апарату, вихід HDMI, порт USB і комбінований аудіо-відео композитний і компонентний вихід. Під відкидною кришкою знаходиться слот для карти пам'яті.

Відеокамера має літій-іонним акумулятором ємністю 1790 мАг, який дозволяє вести безперервну запис протягом 110 хвилин.

Короткі технічні характеристики відеокамери приведені в таблиці:

значення

об'єктив
- 35-мм еквівалент
- діапазон діафрагм


- f = 35.7-893mm (16: 9) [відео]; 35.7-893mm (3: 2), 35.7-893mm (16: 9), 36.0-900mm (4: 3) [фото]
- F1.8 (WIDE) / 3.3 (TELE)

датчик зображення

Одна матриця MOS 1 / 4,1 "

Габарити, вага

(ШxВxГ) 54.5 x 65.5 x 112.0 мм, 327 г без акумулятора

Час роботи від батареї, що входить в комплект

до 110 хв

Носій

вбудований жорсткий диск 120 ГБ, карта пам'яті SD / SDHC / SDXC

формати відео

1. AVC (.mts) H.264 [email protected] інтерлейс + звук AC-3 48 КГц 384 Кбіт / сек стерео + субтитри PGS:
- HA (17Mbps)
- HG (13Mbps)
- HX (9Mbps)
- HE (5Mbps)

формат фото

JPEG, 5.0 Мп (2592 x 1944) [4: 3]; 1.9 Мп (1600 x 1200) [4: 3]; 0.3 Мп (640 x 480) [4: 3]; 4.8 Мп (2688 x 1792) [3: 2]; 1.9 Мп (1680 x 1120) [3: 2]; 4.5 Мп (2816 x 1584) [16: 9]; 2.1 Мп (1920 x 1080) [16: 9]

оптичний трансфокатор

25х (35х інтелектуальний оптичний)

інтерфейси

- комбінований аудіо-відео композитний / компонентний вихід
- HDMI
- USB

Інші характеристики

- сенсорний LCD монітор 2,7 "230 400 пікс.
- оптичний стабілізатор зображення
- режим безперервного запису
- функція Pre-Rec
- визначення осіб в кадрі + функція «Знайомі обличчя»
- стежить автофокус
- помічник при фокусуванні, що обрамляє контрастні об'єкти синім контуром
- кольорова нічна зйомка

Більш докладні відомості можна побачити на сторінці продукту .

відео- фотозйомка

В силу того, що випробуваний екземпляр камери є інженерним зразком, прошивка в ній постійно вередувала: іноді камера «засипала» прямо посеред зйомки або при навігації по меню; HDMI-вихід працював лише тоді, коли йому цього хотілося; сенсорний екран часом поводився так, ніби потрапив в невагомість і забув, де знаходиться верх, а де низ. Позбутися від цих проблем не вдавалося ніяким способом - допомагало лише від'єднання акумулятора, адже апарат переставав реагувати навіть на кнопку відключення живлення. Насправді ж ці перипетії жодним чином не можуть торкнутися потенційного власника апарату - «продажні» зразки цієї відеокамери поводяться як годиться, що підтверджують реальні її власники.

Завдяки вдалій оказії ми маємо можливість навести приклади зйомки, проведеної в самих різних умовах: на природі і в насиченому фарбами місті. Відеокамера завжди працювала з повністю автоматичними настройками, а відео записувалося тільки в максимальній якості.

У цьому ролику можна побачити, як досить швидко працює автофокус, який зумів за кілька секунд зорієнтуватися в обстановці. Так само недовго, але плавно, «думає» і інша автоматика при різкій зміні умов зйомки:

За роботою дворежимного стабілізатора (точно такий є в недавно обдивлятися Panasonic SDR-T50 ) Можна поспостерігати в наступному ролику:

На відео, зняте з відключеним стабілізатором, дивитися просто неможливо. Незрівнянно краще виглядає ролик, знятий в режимі стандартної стабілізації. Але ось активний режим трохи підкачав. Хоч відео і здається більш стійким в порівнянні зі стандартним режимом, мінус активного режиму - досить різкі зрушення картинки, коли електронний помічник старанно «підтаскує» видиму зону, час від часу йде з кадру.

Часто задається питання: чи змінюється площа потрапляє в кадр зображення при активації того чи іншого виду стабілізатора? Так, наприклад, у відеокамері SONY HDR-XR550 при включенні активного стабілізатора видима зона зменшується. У нашому ж випадку ця зона залишається незмінною, що можна бачити в наступному ролику:

При аналізі зроблених кадрів в першу чергу впадає в очі блёклость квітів. Немов сірою пеленою покрита зелень, мутнувате небо. Різниця в якості між режимами зйомки буде особливо помітна, якщо в кадрі з'явиться багато руху (бурхливий струмок або фонтан, наприклад). На статичних же кадрах різниця полягає в деякому розмиття контурів об'єктів при використанні режиму з низьким бітрейтом.

Зі стежить автофокусом теж не все ідеально. Для того щоб активувати цю функцію, потрібно клацнути пальцем по потрібного місця на екрані. Однак в силу того, що сенсорний екран спрацьовує якось неохоче (про загальну «загальмованості» внутрішнього програмного забезпечення в даному екземплярі відеокамери ми вже згадували), потрапити по потрібному об'єкту так, щоб його «зловити» - справа нелегка. Більш того, стежить автофокус не хоче фіксуватися на об'єктах, що мають недостатню кількість контрастних деталей.

Наприклад, в наступному досвіді до іграшкового паровозика був приклеєний білу кульку з чорною смугою. Це було зроблено з кращих спонукань - мислилося, що вже за таким-то контрастним об'єктом камера неодмінно устежить. Не тут то було. Шарик виявився занадто великий для автофокусування. Після третьої спроби «згодувати» кульку стежить автофокусу було вирішено переключити увагу на інший об'єкт - власне паровозик. І це спрацювало!

Маркер стежить АФ мертвою хваткою вчепився в іграшку, і стежив за нею не втомлюючись. І це незважаючи на те, що колірна складова навколишнього фону дуже нагадує сам об'єкт стеження. Ось за таку поведінку не гріх і п'ятірку поставити.

Користувач давно звик до наявності в фото-відеокамери функції розпізнавання осіб. Але дана модель, крім цієї вже звичної функції, має ще й додаток до неї: «Знайомі обличчя». За задумом інженерів, камера повинна запам'ятовувати до шести певних осіб, інформація про яких зберігається в пам'яті апарату. Кожній особі можна привласнити той чи інший пріоритет - побачивши відразу кілька знайомих облич, камера наведе на особу, яка має більш високий пріоритет. Якщо особа виявиться, воно обрамляється на екрані рамкою, внизу якої є напис - ім'я, заздалегідь присвоєне даному конкретній особі (підтримується тільки латиниця). Але все це лише за задумом розробників ...

У практичному ж застосуванні дана функція часто спрацьовує з помилками, привласнюючи особам інші імена, або зовсім не впізнаючи знайомця. Здається, для того, щоб таких помилок не відбувалося, зйомка повинна вестися в ідеальних умовах, при однаковому освітленні, а особи повинні мати той же ракурс, що і їх зліпки, що зберігаються в пам'яті камери. Простіше кажучи, сучасної технології розпізнавання осіб не вистачає ще одного маленького фактора - штучного інтелекту.

Пам'ятається, кілька років тому одна з іноземних лабораторій, щедро спонсорується своїм урядом, гордо оголосила про небувалий досягненні у власній технології розпізнавання осіб: мовляв, тепер наш комплекс в змозі ідентифікувати людину по його обличчю з точністю до 95%! Моторошно згадати, але ці комплекси планувалося навіть розмістити на пропускних пунктах в терміналах аеропортів для відлову відомих терористів, які намагаються проникнути на заборонену територію. Уявляєте, що було б, не зупини хтось вчасно завзятих вчених? З мільйона людей, що проходили паспортний або митний контроль, п'ять відсотків - а це цілих п'ятдесят тисяч - автоматично опинилися б в позі «обличчям в підлогу»!

Присутній в камері режим кольорової нічної зйомки цілком в змозі допомогти розгледіти навколишній в кольорі. Але використовувати такий спосіб зйомки для подальшого перегляду - абсолютно неприйнятно, якщо глядачеві дороги свої нерви.

Частота кадрів при нічній зйомці падає, що цілком природно, до одного-двох кадрів в секунду. Ну а як інакше, без високої витримки, отримати таку яскраву картинку?

Фотографування відеокамерою також не обійшлося без пригод. Заважали постійні зависання внутрішнього програмного забезпечення, однак, варто було перенести камеру в прохолодне місце (в той день вибухнула задушлива спека), всі ці неполадки зникли.

Знову ми бачимо досить бляклі кольори і дивного вигляду обриси контрастних об'єктів. Немов мокрою губкою пройшлися по свіжонаписані фресці - мабуть, така особливість внутрішнього програмного забезпечення, який займається обробкою зображення перед тим, як записати її в файл .. Деталізацію в різних фоторежимі можна оцінити за такими знімками:

Деталізацію в різних фоторежимі можна оцінити за такими знімками:

640x480

1600x1200

2592x1944

2592x1944

1680x1120

1920x1080

2816x1584

додається ПЗ

На компакт-диску знаходиться дистрибутив програми HD Writer AE 2.0. Цікаво знати, скільки ж версій цієї програми існує в природі? Що не відеокамера від Panasonic - то якась інша версія HD Writer-а, не тільки з іншими цифрами в назві, але і з додатковими літерними позначеннями.

Зовнішній вигляд цієї версії програми мало чим відрізняється від інших інкарнацій HD Writer. Головні відмінності - вони всередині, в коді програми. Якщо придивитися, то можна побачити, що ця версія розрахована на роботу з форматом 1080 50p - про це говорить одна з кнопок, розташованих на головній панелі браузера.

В іншому все цілком звично: нескладна різання, склеювання, найпростіші титри і переходи.

Збереження матеріалу проводиться без перерахунку (повторного рендеринга) в єдиний файл. Крім створення файлу в програмі є також і загадковий пункт Copy to media. Однак наші спроби створити структуру хоч якогось диска закінчилися невдачею: активація цього пункту ні до чого не привела. По всій видимості, програмі потрібно Blu-ray рекордер з відповідним порожнім диском. Через брак записуючого пристрою і, зрозуміло, Blu-ray диска, з'ясувати це припущення не вдалося. Програма «бачила» вставлений чистий DVD, але відмовлялася з ним працювати, висуваючи лоток і пропонуючи помістити відповідний диск.

Тестування в Imatest

Тестування проводилося при природному освітленні, бічне світло.

Верхній графік являє собою крайовий профіль, для якого наведено значення 10-90% rise distance в пікселях, а нижній графік являє собою MTF (Modular Transfer Function - функція передачі модуляції), для якої наведено параметр MTF50 в циклах на піксель. Крайовий профіль і MTF камери показані чорною лінією. Червоної пунктирною лінією позначений крайовий профіль і MTF, які програма Imatest вважає близькими до оптимальних. 10-90% rise distance і MTF50 також є розрахунковими величинами Imatest.

Графік хроматичної аберації (насправді, це той же крайової профіль, тільки побудований за кожним кольором окремо). При значенні параметра CA (area) рівним 0-0.5 хроматична аберація не помітна.

Тестування в Colorcheck

Дана таблиця хороша для візуальної оцінки правильності передачі кольору.

Колір зовнішнього квадрата є колір, отриманий з камери, колір внутрішнього квадрата - колір даного поля в еталонної таблиці, наведений до кольору, отриманого з тестованої камери по яскравості і контрастності. Якщо камера не помилилася в перенесенні кольорів на даному полі, то внутрішнього квадрата просто не повинно бути видно. Маленький прямокутник в правій частині внутрішнього квадрата є колір даного поля еталонної таблиці без жодних перетворень.

Середня рядок цифр показує нам чисельну оцінку помилки балансу білого в одиницях колірного простору HSV. Так, цифри червоного кольору позначають помилку по координаті S - saturation (насиченість), цифри синього кольору - в градусах Кельвіна [Міредо (Mireds)]. При значенні S 0.10 вона видна, особливо на нейтральних полях великої яскравості.

Нижня лінійка - це зображення шести нейтральних полів таблиці, на яких помилка колірного балансу спеціально збільшена так, щоб стати помітною (зовнішній квадрат), особливо в порівнянні з еталонним кольором (внутрішні квадрати - з корекцією на яскравість і контрастність без корекції).

На наступній діаграмі в графічній формі представлені відхилення зареєстрованих камерою квітів від ідеалу в колірному просторі CIE LAB. Дана діаграма відхилення в Lab показує на скільки камера дає помилку при передачі кольору.

Порівняльне тестування в однакових умовах

Дане тестування проводиться згідно з опублікованою методикою з метою встановлення чутливості відеокамери в незмінних умовах, а також для визначення відносної чіткості видаваної картинки; результати цих тестів акумулюються на порівняльній сторінці .

Висока чутливість відеокамери дозволяє знімати навіть при слабкому рівні освітленості 5 люкс, що відповідає одній 60-ватної лампочки в приміщенні площею 20-25 кв.м. Дозвіл, з яким відеокамера записує сигнал, становить від 900 до 1000 ліній.

висновки

Можливо, після прочитання даного огляду у читача склалося неоднозначне враження про розглянутому апараті. І дарма. Всі ці багато разів згадані недоробки, виявлені під час тестування, на перевірку виявилися ... власне недоробками, неминуче присутніми в будь-якому передсерійному зразку будь-якого електронного пристрою. Як ми і сподівалися, в перші ж дні після опублікування даної статті в Конференції iXBT.com з'явилися відгуки реальних власників розглянутого апарату. І всі вони, як і слід було очікувати, говорять про одне: електроніка працює стабільно, зривів і зависань не виявляється. Хочеться подякувати цим користувачів за увагу і чуйність.

Середня ціна (кількість пропозицій) відеокамери становить Н / Д (0).

[ Всі статті в розділі «Цифрове Відео» ]

Часто задається питання: чи змінюється площа потрапляє в кадр зображення при активації того чи іншого виду стабілізатора?
Уявляєте, що було б, не зупини хтось вчасно завзятих вчених?
Ну а як інакше, без високої витримки, отримати таку яскраву картинку?
2.0. Цікаво знати, скільки ж версій цієї програми існує в природі?

Новости