види грошей

Ви знаходитесь на сторінках книги Кравцової Г.І.та ін. «Гроші, кредит, банки».Тут розглядається широке коло питань, пов'язаних з теорією грошей, організацією грошового обігу;розкриваються поняття і типи грошових систем.Наводиться характеристика кредиту, всебічно досліджуються його форми, ринок позикових капіталів, кредитна система, банки, спеціалізовані кредитно-фінансові організації.Висвітлено міжнародні валютно-кредитні відносини.

Гроші являють собою розвивається економічну категорію. У зв'язку з цим важливо розмежовувати сутність, зміст категорії і її функціональні види. Існуючі різні визначення грошей іноді не відповідають новим матеріальним носіям грошей, відстають від переходу до інших видів грошей, а також від зміни їх форм і умов функціонування. З'являються види грошей не завжди готові виконувати всі функції грошей як економічної категорії. Але незалежно від того, в якому вигляді гроші виступають, вони обов'язково виконують функцію платежу (кошти обміну), є формою мінової вартості. По суті мова йде про вдосконалення платіжної системи, інструментів платежу.

У процесі історичної еволюції товарного обігу форму еквівалента брали найрізноманітніші товари. Для того щоб якийсь предмет міг функціонувати як гроші, його всюди повинні приймати, а також використовувати для оплати товарів і послуг.

Починаючи з античних часів товарні гроші виступали засобом обміну. Привілейоване становище займали товари, які служили найбільш важливими предметами обміну - предмети (товари) першої необхідності, прикраси. Використовувалися, наприклад, хутра, тютюн, перець, зерно, сіль, слонова кістка, кава, риба, чай та ін. Виділення скотарських племен в результаті першого великого суспільного поділу праці перетворило худоба в знаряддя обміну. Цілком зрозуміло, що у різних народів в той чи інший період в якості грошей служили найрізноманітніші товари - саме ті, які в конкретних місцевих умов представляли загальновизнану цінність. Встановлення придатності того чи іншого предмета до виконання ролі грошей випливало з об'єктивних, непідвладних людям обставин.

Товари-гроші повинні були відповідати двом основним вимогам: бути досить поширеними і мати відносно високу і постійної цінністю. Як правило, спочатку роль грошей на одному і тому ж ринку грали одночасно кілька товарних видів. Володіючи неоднаковими цінами, вони виступали як платіжні одиниці різних достоїнств. Всі ці гроші не могли повною мірою задовольнити зростаючі запити ринкового обігу.

Другий великий суспільний поділ праці - виділення ремесла із землеробства - привело до вдосконалення загального еквівалента. Цю роль починають виконувати метали: залізо і олово, свинець і мідь, срібло і золото. Відбувся перехід від товарних (штучних) грошей до металевих у вигляді злитків або самих різних виробів з металів, а в наслідку - у вигляді монет.

Згадка про золотих і срібних грошах є в давньоєгипетському законодавстві (друге тисячоліття до н.е.) і священних книгах древньої Індії, в Біблії і ін. Срібні гроші були широко поширені на межі третього і другого тисячоліття до н.е. в Китаї, Ірані та Месопотамії. Метали не відразу витіснили все попередні види грошей. Спільне існування різних грошей наклало відбиток на металеві гроші. Зовнішній вигляд домонетних металевих грошей був дуже різноманітний, часто вони зберігали товарну форму. Так, залізні гроші тривалий час мали форму мотики, сокири, лопати, прутів, підкови, наконечників списи, цвяхів, ланцюгів, ножів і т.д. Мідні гроші зверталися в формі триніжків, котлів, щитів, дзвіночків і ін. Срібні і золоті гроші мали форму намист, кілець, брусків, золотого піску, рибальських гачків.

Поява монети є найважливіший етап у формуванні видів грошей. Монета стала результатом розвитку товарного виробництва і обміну, з одного боку, і посилюється економічної та політичної могутності рабовласницьких держав, з іншого. Поява монети відносять до VII ст. до н.е. Основними металами, які використовувались для виготовлення монет, стали золото, срібло, мідь і бронза. Перші золоті монети приписуються індійському цареві Гигесу (VII ст. До н.е.). Першим зобразив свій профіль на монеті Олександр Македонський.

Слід додати, що назви деяких монет продовжують нагадувати про їх ваговому походження. Наприклад, англійський фунт стерлінгів зберігає до нашого часу назва, що нагадує про ті часи, коли метали зверталися не в формі монет і цінувалися на вагу.

Ще в XIX і початку XX ст. широко застосовувалися готівкові гроші у вигляді золотих монет. Золото висунулося на роль еквівалентного товару в силу його особливих якостей. це:
- однорідність і равнокачественнимі: одна одиниця грошей не відрізняється від іншої;
- міцність і збереженість: грошовий товар має постійної вартістю, не дуже залежить від зовнішніх чинників (наприклад, погоди); не іржавіє, як залізо, не покривається зеленуватим оксидом, як мідь, не темніє, як срібло (ці властивості дали підставу називати його благородним металом);
- подільність: попередні товарні гроші не могли ділитися на частки і зберігати високу вартість в своїй частці - частці, а у золота навіть в невеликій вазі і об'ємі така властивість є, це дорогоцінний метал;
- компактність, портативність, легкість переміщення з місця на місце, з одного ринку на інший м'якість;
- пластичність, хороша гнучкість;
- естетична привабливість.

Перераховані властивості золота роблять його застосування доцільне в промисловості, зв'язку, ювелірній справі і т.п. Але значення золота у світовій історії, економіці пов'язано не тільки (і не стільки) з його корисними природними властивостями, але і з його суспільною функцією - бути втіленням вартості, загальним еквівалентом, тобто грошима.

Головне властивість таких грошей полягає в тому, що вони володіють власною вартістю, не схильні до знецінення. Це означає, що при наявності повноцінних грошей (золото) в обороті в кількості, що перевищує їх дійсну потребу, вони йдуть з обороту в скарб. При збільшенні потреби обороту - повертаються в оборот з скарби. При таких умовах необхідність в регулюванні маси грошей в обігу не виникає. Золоті монети здатні досить гнучко пристосовуватися до потреб обороту.

Чи знаєте Ви, що: таким широким розмаїттям інвестиційних можливостей , Яке надає компанія Альпарі, не може більше похвалитися жоден Форекс-брокер.

Чи знаєте Ви, що: таким широким розмаїттям   інвестиційних можливостей   , Яке надає компанія Альпарі, не може більше похвалитися жоден Форекс-брокер

Зрослі вимоги ринку викликали зростання потреби в грошах. Видобуток золота відставала від цього зростання, і запаси золота виявилися обмеженими. Крім того, грошовий обіг, засноване на звороті повноцінних грошей, вимагало значних витрат, було дорогим. І в усьому світі поступово стали застосовувати грошові знаки з паперу (паперові гроші, кредитні гроші). Фактично паперові гроші виникли з самого процесу обігу металевих грошей - в результаті відділення позначеного на них номіналу від реальної ваги. Це відбувалося в міру стирання, зносу монет, випуску державою неповноцінних монет з примусовим курсом їх звернення. При переході від застосування повноцінних грошей до паперових грошових знаків передбачався режим порівняння грошових квитків з золотом, встановлювалися золоті паритети валют. Однак в подальшому роль золота істотно змінилася під впливом демонетизації - процесу поступової втрати ним грошових функцій. Демонетизація золота була юридично завершена в 1976- 1978 рр., Що закріплено Ямайської валютної реформою і статутом Міжнародного валютного фонду.

Золото було витіснено з внутрішнього грошового обороту країн, а потім - з міжнародних валютних відносин, і паритети на золото скасували. Воно перестало безпосередньо обмінюватися на товари, використовуватися як засіб обігу та платежу, оперативного регулювання грошового обігу, і ціни не встановлюються в золоті. На зміну золоту прийшли паперові і кредитні гроші.

Разом з тим золото зберігає за собою важливу роль в економічному обороті як надзвичайних світових грошей, застосовується для забезпечення міжнародних кредитів, служить матеріалом для випуску монет (колекційних), засобом приватної тезаврації, є втіленням суспільного багатства. Обсяг золотовалютних запасів відображає валютно-фінансові позиції країни і виступає одним з показників її кредитоспроможності.

Виходячи з вищевикладеного, історично розвивалися такі типи загального еквівалента:
- товарно-лічильний еквівалент - це не оформлені офіційно товарні гроші;
- товарно-ваговий еквівалент - метали в певних вагових вимірах;
- метало-карбований еквівалент - металеві гроші у вигляді монет;
- паперово-кредитний еквівалент на спеціальному папері зі спеціальною атрибутикою, реальна вартість якого, як правило, нижче вартості товарів.

Паперові гроші - знаки вартості, які заміщають в обігу повноцінні гроші. Вони наділені примусовим курсом, нерозмінні на золото і випускаються зазвичай державою (як правило, казначейством) для покриття своїх витрат. Можливість їх появи обумовлена ​​скороминущим характером звернення. Як відомо, на паперові гроші накладалося спочатку обов'язкова вимога конвертації в кілька дорогоцінного металу. Потім паперові гроші перетворилися в нерозмінні гроші.

Природа паперових грошей полягає в тому, що вони не мають відчутної самостійної вартості: витрати праці на їх друкування невеликі в порівнянні з виражається ними вартістю товарів. Вони набувають представницьку вартість, суспільну значимість в процесі звернення. Незалежно від маси випущених паперових грошей та примусового курсу їх реальна вартість визначається не штемпелем держави, а законом вартості, законами грошового обігу. Перші паперові гроші з'явилися в XIII в. (1260-1263 рр.) В Китаї, а в Росії - при Катерині II Бонапарт (1769 г.).

Паперові гроші майже неминуче пов'язані з інфляцією, вони нестійкі, так як їх випуск обумовлений не тільки реальними потребами обороту в грошах, а й непродуктивними витратами. Знецінення грошей реально виражається в зниженні їх купівельної спроможності стосовно товарів, послуг, воно проявляється в загальному зростанні товарних цін - оптових і роздрібних. Механізм регулювання обігу паперових грошей значно ускладнений. Різниця між номінальною вартістю випущених паперових грошей та витратами на їх друкування утворює емісійний дохід держави. Знецінення паперових грошей веде до перерозподілу національного доходу, так як зазвичай зростання номінальної заробітної плати відстає від підвищення цін, а також до втрати довіри до таких грошей.

У сучасних умовах практично немає класичних паперових грошей, що випускаються скарбницями держав для фінансування своїх витрат. В основному звертаються кредитні гроші, які з деякою часткою умовності можна віднести до паперових грошей.

Кредитні гроші - вид грошей, породжений розвиненими кредитними відносинами, основа сучасного платіжно-розрахункового механізму. Їх можна визначити як кредитний знак вартості, за допомогою якого здійснюється функція грошей як засобу платежу.

Кредитна природа сучасних грошей обумовлена ​​порядком їх емісії за такими основним каналам, як кредитування господарства, кредитування держави і під приріст офіційних золотовалютних резервів.

Емісії грошей зазвичай передують кредитні операції, що здійснюються банками. Наприклад, безпосередній зв'язок кредиту з обігом грошей виникає при наданні платіжних кредитів. хозорганам, коли у них в момент покупки необхідних товарів (послуг), відсутні гроші для оплати. Отримані у банку кредити покупці перераховують в порядку безготівкових розрахунків на рахунки постачальників, а останні перетворюють частину отриманої грошової виручки в готівку (банкноти), використовуючи їх для виплати заробітної плати та ін.

Випуск кредитних грошей передбачає здійснення кредитних операцій в зв'язку з реальними процесами виробництва і реалізації продукції. Завдяки цьому може досягатися ув'язка обсягу платіжних засобів з потребою обороту в грошах. При порушенні цієї вимоги кредитні гроші перетворюються в паперові грошові знаки. Ув'язка обороту кредитних грошей (випуску-вилучення) відбувається не за кожною кредитною операцією, а за їх сукупністю, в цілому по народному господарству.

Розрізняють кредитні гроші, що випускаються центральним банком і емітуються комерційними банками. Основні види кредитних грошей або кредитних знарядь звернення: банкнота, вексель, чек, кредитна картка.

Кредитні гроші відрізняються від паперових за наступними напрямками:
- по емітенту: кредитні гроші випускаються банками, паперові - державними скарбницями або банками;
- щодо забезпечення: кредитні гроші забезпечені реальними товарно-матеріальними цінностями, валютними резервами, паперові такого забезпечення можуть не мати;
- за метою емісії: кредитні гроші випускаються в порядку кредитування, паперові - для покриття державних витрат (дефіциту бюджету);
- про особливості обігу: паперові гроші в процесі обігу знецінюються і повертаються в банки з реально меншою купівельною спроможністю; кредитні гроші більш стійкі, хоча в процесі їх обігу реалії економічного життя можуть також призвести до їх часткового знецінення. У цьому випадку вони наближаються до паперових грошей, так само, як вони, наділяються примусовим курсом обігу, але зберігають при цьому кредитну основу.

Залежно від форми існування розрізняються готівку і гроші безготівкового обороту. І ті й інші є складовою платіжного і грошового обороту, мають однакову грошову одиницю (рубль), безперешкодно переходять один в одного; регулювання обсягу тих і інших здійснюється за допомогою кредитних операцій. Поширення безготівкових розрахунків призвело до виникнення нових фінансових інструментів для здійснення платежів без безпосереднього обороту готівкових коштів - різних цінних паперів (зобов'язань підприємств і банків, наприклад векселів, банківських карток, чеків, сертифікатів та ін.).

З розвитком комп'ютерних і передових телекомунікаційних технологій з'явилася можливість відмовитися від паперових носіїв грошей і перейти на систему електронного переказу коштів, в якій всі платежі здійснюються за допомогою електронних телекомунікацій. При електронній техніці відповідні розпорядження щодо розрахунків виконуються електронними сигналами. По суті гроші взяли новий вид після тривалої еволюції. Спеціалізовані електронні імпульси (файли) містять інформацію про розміри грошових коштів власника електронної карти і можливості їх використання для платежу (переведення).

Однак слід зазначити, що оборот готівки не втратив свого значення. Готівкові гроші мають офіційний статус: це зобов'язання центрального банку, якому не загрожує банкрутство, а значить, у них є можливість найбільш повно виконувати функції грошей.

До переваг електронних грошей відносять: спрощення розрахунків, збереження грошових коштів, захищеність від випадкових втрат, високий шанс отримати при необхідності кредит і ін. Однак електронні гроші не володіють офіційним статусом законного платіжного засобу на території держави. У разі банкрутства їх емітентів (комерційних банків і ін.) Власники відповідних карт можуть залишитися без засобів. Карткою погашаються разові операції (отримання зарплати, оплата товарів), вона не звертається як готівкові гроші. Важлива особливість готівки - їх анонімність. Використання електронних грошей неможливо без інформаційного обміну між відправляють і приймають пристроями, зберігання записів, ідентифікації платника. В таких умовах зберегти повну анонімність складно.

Окрім грошової безготівкового і готівкового обігу в господарській практиці виділяються і рахункові гроші, які не здійснюють обороту, але використовуються при проведенні взаємних розрахунків (кліринг, бартер).

Таким чином, класифікацію видів грошей можна провести за різними ознаками:
- по суті та змісту: повноцінні, паперові, кредитні;
- матеріально-речовинному змісту: товарні, паперові, металеві, електронні;
- емітенту: казначейські, банківські;
- сфері, території звернення: національні, колективні, групові (євро), міжнародні (СДР);
- купюрних (за номіналом грошових знаків).

Новости