Види і типи автоматичних вимикачів

  1. Види автоматичних вимикачів (АВ)
  2. Типи автоматичних вимикачів

Автор DUNDUK На читання 3 хв.

Всі наші електричні мережі і ланцюги, а також побутові електроприлади та електрообладнання надійно захищені автоматичними вимикачами. Їх головне завдання - це в потрібний момент знеструмити електричну ланцюг, тобто відключити подачу електричного струму. Автомат (АВ) спрацьовує, тобто відключається, у випадках короткого замикання і перевантаження в мережі (нагрів проводів). Для різних електричних ланцюгів існують і різні види і типи автоматичних вимикачів.

Види автоматичних вимикачів (АВ)

  • Усе автомати можна розділити на вимикачі змінного струму, постійного струму і універсальні, що працюють при будь-якому електричному струмі в сеті.По своєї конструкції АВ бувають: повітряні, модульні, а також в литому корпусі.
  • Автоматичні вимикачі поділяються за показником номінального струму. Також ще одна відмінність - це номінальна напруга. У більшості випадків АВ працюють в мережах з напругою 220 або 380 Вольт.
  • Електричні автомати бувають токоограничивающие і нетокоогранічівающіе. Струмообмежувальним автоматичний вимикач - це вимикач з надзвичайно малим часом відключення, протягом якого струм короткого замикання не встигає досягти свого максимального значення.
  • Всі моделі електровимикачі класифікуються за кількістю полюсів. Вони діляться на однополюсні, двополюсні, триполюсні і чотириполюсні автомати.
  • АВ підрозділяються по вигляду расцепителей - максимальний расцепитель струму, незалежний расцепитель, мінімальний або нульовий расцепитель напруги.
  • За швидкістю спрацьовування. Виділяють швидкодіючі, нормальні і селективні автомати. Бувають з витримкою часу, без неї, незалежної або назад залежною від струму витримкою часу спрацьовування. Характеристики можуть поєднуватися.
  • Відрізняються АВ і за ступенем захисту від навколишнього середовища - IP, механічних впливів, токопроводімость матеріалу. По виду приводу - ручний, двигун, пружина.
  • Також автомати розрізняють за наявністю вільних контактів і способу приєднання провідників.

Типи автоматичних вимикачів

Що означає тип електричного автомата? Автоматичні вимикачі містять в собі два види розмикачів - теплової і магнітний.

Магнітний швидкодіючий розмикач призначений для захисту при короткому замиканні. Спрацювання розмикача може відбуватися за час від 0005 до кількох секунд.

Тепловий розмикач значно повільніше, призначений для захисту від перевантаження. Працює за допомогою біметалічної пластини, що нагрівається при перевантаженні ланцюга. Час спрацювання від декількох секунд до хвилин.

Спільна характеристика спрацьовування залежить від виду підключається навантаження.

Існує кілька типів відключення АВ. Їх ще називають - типи час-струмових характеристик відключення. Вони позначаються так - A, B, C, D, K, Z.

  1. A - застосовується для розмикання ланцюгів з великою довгою електропроводки, служить хорошим захистом для напівпровідникових пристроїв. Спрацьовують при 2-3 номінальних токах.
  2. B - для освітлювальної мережі загального призначення. Спрацьовують при 3-5 номінальних токах.
  3. C - освітлювальні ланцюга, електроустановки з помірними пусковими струмами. Це можуть бути двигуни, трансформатори . Перевантажувальна здатність магнітного розмикача вище, ніж у вимикачів типу B. спрацьовують при 5-10 номінальних токах.
  4. D - застосовуються в ланцюгах з активно-індуктивним навантаженням. Для електродвигунів з великими пусковими струмами, наприклад. При 10-20 номінальних токах.
  5. K - індуктивні навантаження.
  6. Z - для електронних пристроїв.

Дані про спрацювання вимикачів типів K, Z краще дивитися в таблицях конкретно по кожному виробнику.

Новости