Види публічних виступів

  1. Типи виступів по цілі
  2. Стилі виступів за формою

Публічні виступи - це не просто мова оратора з одним або декількома слухачами

Публічні виступи - це не просто мова оратора з одним або декількома слухачами. Це не розмова на площі, де часом одним жестом можна приборкати нахабу або, навпаки, однією посмішкою розташувати всю нову кампанію. Існує ціла класифікація публічних виступів, без якої неможливо осягнути теоретичні ази ораторського майстерності. До неї відносяться види публічних виступів по цілі і за формою.

Типи виступів по цілі

Мова і стиль публічного виступу, його структура, емоційна складова і підбір виразних засобів, які можуть істотно відрізнятися один від одного, безпосередньо залежать від мети. Наприклад, доповіді зачитуються рівним беземоційним тоном, стиль викладу - діловий, зміст - сухі факти і цифри. Привітання або тост зачитуються в урочистому стилі, адресно, з використанням яскравої образної мови, гумору і художніх засобів виразності.

Так, наприклад, поділяють такі види публічних виступів по цілі:

  1. Інформаційне публічний виступ. Мета такого виступу викласти певну інформацію. Нам звичніше називати такий вид виступів доповіддю, повідомленням, вчительським монологом, лекцією, відповіддю учня або студента.
  2. Дотримати певний протокол або етикет допоможе протокольно-етикетні публічний виступ. Оратору і учасникам такого виступу слід чітко дотримуватися процедури його ведення: вітання делегації, можливі привітання, урочисте вступне слово, хвалебна промову на адресу офіційної особи або організації, проголошення тостів.
  3. Розважальне виступ, мета якого швидше за розвеселити публіку яскравими байками, кумедними тостами, поділитися казусами, тому і форма публічного виступу в даному випадку може бути нестандартною (мітинг, банкет, корпоративна зустріч).
  4. Переконуюче публічний виступ покликане довести позицію оратора, а також зробити її легітимною з боку публіки. Такий вид публічних виступів характерний для політичних, наукових і громадських зустрічей з яскраво вираженим агітаційним і рекламним підтекстом.

Запишіться на пробний урок
з акторської майстерності

Типи публічних виступів також можуть стати змішаними і нести в собі відразу кілька видів за програмними цілями: розважальну та інформаційну, яка переконує і офіційно-протокольну.

Стилі виступів за формою

Форма виступу визначається відповідно до формату заходу. На її вибір впливає час, відведений оратору для виступу, і його мета. Це може бути короткий інформаційне повідомлення, тривала і докладна лекція або діалог з аудиторією в форматі живої бесіди. Ораторське мистецтво, крім іншого, включається в себе вміння правильно співвідносити форму виступу з його змістом і метою. Коли ці три компонента гармонійно доповнюють один одного, мова оратора стає цілісної, природною і органічною. Ділити таку промову на складові частини важко, т. К. Вона справляє враження неподільного цілого.

Розглянемо види публічних виступів за формою:

# 1

Виступ. Підготовлене повідомлення за заздалегідь визначеним питання. Відрізняється стислістю і може бути імпровізованим, але обов'язково по сформульованої для зустрічі темі.

# 2

Доповідь. Усне публічний виступ розгорнутого типу, яке широко розкриває певну проблему на конкретну тему. Час таких виступів може становити від декількох хвилин до декількох годин.

# 3

Повідомлення. Дуже короткий виступ з освітленням не більше однієї теми або питання. Інформація повинна бути чіткою, конкретною, наочною і вичерпної.

# 4

Лекція. Стиль публічного виступу, при якому виклад відбувається від імені фахівця в даній області.

# 5

Бесіда. Стилі виступів в даній формі можуть бути більш вільними і обов'язково мають на увазі взаємодію з аудиторією шляхом її участі у формуванні питань до виступаючого. Таким чином, бесіда має на увазі вміле поєднання монологів з розмовою зі слухачами, вислуховування їх коментарів і відповіді на їхні запитання.

Такі типології публічних виступів по двом типам: цілям і формі. Більш детально дізнатися про всі нюанси кожного виду публічних виступів, а також на практиці відточити свою мистецтво красномовства можна в студії акторської майстерності на курсі «Публічні виступи».

Як готуватися до публічного виступу, як налаштувати себе на успіх, що робити якщо аудиторія не розташована до оратору? Відповіді на всі ці питання дають курси ораторського майстерності . Наші педагоги вдало поєднують теоретичну подачу інформації з практичними заняттями, які додадуть вам впевненість як оратору.

Як готуватися до публічного виступу, як налаштувати себе на успіх, що робити якщо аудиторія не розташована до оратору?

Новости