Відкрито найобширніші магнітні поля у Всесвіті - новини космосу, астрономії та космонавтики на ASTRONEWS.ru

23 березня 2017 6:40:40

Відкрито найобширніші магнітні поля у Всесвіті

Німецькі астрономи за допомогою 100-метрового Еффельсбергского радіотелескопанаблюдалі кілька скупчень галактик. У меж цих гігантських скупчень темної матерії, зоряних систем (включаючи галактики), гарячого газу і заряджених частинок дослідники виявили магнітні поля, що демонструють виняткову впорядкованість на відстанях порядку багатьох мільйонів світлових років. Це робить виявлені магнітні поля самими великими з структур такого роду у Всесвіті, відомих ученим.
Скупчення галактик є найбільшими гравітаційно пов'язаними структурами у Всесвіті. Зіткнення між скупченнями галактик призводять до ударному стиску гарячого газу, що наповнює скупчення галактик, а також їх магнітних полів. Результуючі дугоподібні структури, називаються реліктами (relics) і виділяються своїм радіо- і рентгенівським випромінюванням. З моменту їх першого відкриття, що прийшов на 1970 р і до теперішнього часу ці структури були виявлені приблизно в 70 скупченнях галактик, однак насправді їх може бути набагато більше, вважають вчені. Релікти вказують на гігантські газові потоки, які безперервно формують структуру Всесвіту.
Радіохвилі є характерними ознаками реліктів. Стиснення магнітних полів призводить до впорядкування силових ліній, що також впливає на випромінюються радіохвилі. Якщо говорити точніше, випромінювання стає лінійно поляризованим.
Лінійно поляризоване випромінювання, що йде з боку реліктів, було виявлено в новому дослідженні в чотирьох із спостережуваних скупчень галактик; в одному з цих скупчень релікти були виявлені вперше. «Ми відкрили найобширніші з відомих на сьогоднішній день упорядкованих магнітних полів Всесвіту, що тягнуться на відстань близько 5-6 мільйонів світлових років», - сказала Майя Кьердорф (Maja Kierdorf) з Радіоастрономічного інституту Макса Планка, Німеччина, головний автор нового дослідження, головний автор нового дослідження.
Дослідження опубліковане в журналі Astronomy & Astrophysics.

Новости