Відновлення системи через Біос

  1. Етап 1: настройка пріоритету завантаження пристроїв в BIOS
  2. Етап 2: відновлення системи за допомогою завантажувального диска

BIOS - базова система введення-виведення інформації, простіше кажучи - мікросхема, що дозволяє запустити комп'ютер навіть при відсутності встановленої на ньому операційної системи

BIOS - базова система введення-виведення інформації, простіше кажучи - мікросхема, що дозволяє запустити комп'ютер навіть при відсутності встановленої на ньому операційної системи. БІОС зберігає в собі основні конфігурації комп'ютера і дозволяє змінювати їх в спеціальному системному меню. Серед таких конфігурацій є ті, які необхідні для успішного запуску відновлення операційної системи.

Якщо відновлення операційної системи за допомогою вбудованих програм неможливо, зважаючи на відсутність можливості запустити її, на допомогу приходить відновлення через БІОС. За допомогою даного способу ваші основні файли будуть збережені, і комп'ютер знову зможе успішно запускатися.

Для початку відновлення необхідно мати під рукою завантажувальний диск з встановленою системою Windows. Як альтернативу, можна використовувати завантажувальний flash-накопичувач.

урок: Як зробити завантажувальну флешку

Увага! Системне меню SETUP зберігає в собі конфігурації, які краще не змінювати недосвідченому користувачу. Зміна параметрів при незнанні їх функцій може привести до неправильної роботи комп'ютера і, як наслідок, невиправної поломки.

Етап 1: настройка пріоритету завантаження пристроїв в BIOS

  1. Вставляємо завантажувальний флешку в USB роз'єм або оптичний диск в дисковод, після чого запускаємо комп'ютер.
  2. Після запуску комп'ютера має висвітиться меню вашої материнської плати, яке запропонує вам зайти в меню налаштувань BIOS SETUP.

    Варіант зовнішнього інтерфейсу такого меню може бути різним, залежно від фірми встановленої в комп'ютері материнської плати. Відповідно, комбінація клавіш для входу в SETUP теж буде різною. Так, наприклад, для ноутбуків HP це буде клавіша F10. В основному на стаціонарних комп'ютерах використовується «Delete», як в нашому варіанті:

  3. В основному на стаціонарних комп'ютерах використовується «Delete», як в нашому варіанті:

  4. Перед нами системне меню. Чи не лякаємося і вирушаємо в підміню розширених налаштувань - «Advanced BIOS Features».
  5. Чи не лякаємося і вирушаємо в підміню розширених налаштувань - «Advanced BIOS Features»

  6. Для того, щоб запустився саме завантажувальний образ, записаний на flash-накопичувачі або оптичному диску, необхідно налаштувати пріоритет завантаження. Потрібно це для того, щоб наш накопичувач завантажився попереду жорсткого диска, на якому встановлена ​​зламана операційна система.

    Потрібно це для того, щоб наш накопичувач завантажився попереду жорсткого диска, на якому встановлена ​​зламана операційна система

    «First», «Second» і «Third Boot Device» - це перше, друге і третє пристрій в порядку зниження пріоритету відповідно. Наше завдання полягає в тому, щоб на перше місце поставити то пристрій, на якому записаний завантажувальний образ операційної системи.

  7. Якщо ми використовуємо flash-карту, натискаємо на пункт «First Boot Device» і вибираємо пункт з назвою нашого накопичувача. Якщо назви немає, може використовуватися приставка «USB Device». У разі використання оптичного диска вибираємо пункт «DVD».
  8. На друге місце, в графі «Second Boot Device», ставимо «HDD», тобто, наш жорсткий диск для майбутнього запуску відновленої операційної системи.

    У третьому пристрої потреби немає, тому на його місці можна поставити «Disabled», відключивши цим останнє місце в пріоритеті. Навіть якщо там буде встановлено будь-який пристрій, це не є важливим при відновленні.

  9. Зберігаємо налаштування, натиснувши на кнопку «F10», а потім - «Enter». Якщо клавіша не спрацювала, подивіться в нижнє меню, де розташована інструкція. Навпаки слів «Save settings & exit» обов'язково буде інформація про необхідну комбінації. Після збереження змін комп'ютер почне перезавантаження.

Етап 2: відновлення системи за допомогою завантажувального диска

  1. Не забуваємо, що тепер в першу чергу буде завантажуватися пристрій з завантажувальним чином. Якщо це оптичний диск, то при завантаженні в лівому верхньому кутку може з'явитися повідомлення «Press any key to boot CD». Воно вимагає від вас натискання будь-якої клавіші для успішного завантаження оптичного диска. Якщо це повідомлення проігнорувати, буде завантажено наступне в пріоритеті пристрій, тобто, ваш жорсткий диск.
  2. Традиційно висвічується вітальне вікно Windows, що пропонує установку, а в лівому нижньому кутку - кнопка «відновлення системи», на яку вам необхідно клацнути лівою кнопкою миші.
  3. Традиційно висвічується вітальне вікно Windows, що пропонує установку, а в лівому нижньому кутку - кнопка «відновлення системи», на яку вам необхідно клацнути лівою кнопкою миші

  4. Розберемо докладніше можливі методи відновлення, представлені в висвітиться вікні:

Розберемо докладніше можливі методи відновлення, представлені в висвітиться вікні:

  • Відновлення запуску.
    При наявності апаратних збоїв або неправильної роботи операційної системи внаслідок дії вірусів це даремна функція. Але, за відсутності вищесказаного, спробувати можна.
  • Відновлення системи.
    Це відповідний нам варіант, оскільки він використовує завантажувальні файли на носії інформації для відновлення.
  • Відновлення образу системи.
    Варіант використовується користувачами, які відновлюють систему за допомогою бекапа.

На цьому відновлення системи за допомогою БІОС завершено. Якщо ви не маєте під рукою завантажувального образу операційної системи, на жаль, таке відновлення вам не підійде. У разі відсутності і завантажувального образу і контрольної точки відновлення, вам доведеться встановлювати заново операційну систему. Всі файли, що знаходяться на системному диску, в такому випадку будуть повністю знищені.

Примітка! Щоб при аварійних ситуаціях не втрачати важливі для вас файли, зберігайте їх на другому логічному диску, окремому від системного.

Ніколи не лінуйтеся копіювати образ операційної системи, хоча б раз на місяць. Один витрачений час на місяць може зберегти ваші цінні файли і головне - нерви.

Новости