Відпускної стаж: які періоди в нього входить і як його правильно розрахувати

  1. Коли оформляється відпустку?
  2. Від чого залежить відпускної стаж?
  3. облік стажу
  4. Як проводиться розрахунок?
  5. Облік в документах підприємства

Згідно з трудовим законодавством кожен працюючий громадянин має право щорічно отримувати від свого роботодавця час на відпочинок протягом двадцяти восьми днів. А для деяких категорій працівників до стандартного відпустки додається ще й додатковий відпускний період (116-я стаття ТК).

Щоб отримати таку відпустку, працівникові необхідно накопичити певний стаж , Який згідно ТК дозволить роботодавцю відправити співробітника відпочивати. Цей період є оплачуваним для працівника. І на нього можна розраховувати, тільки відпрацювавши на конкретному підприємстві певний період, встановлений трудовим законодавством.

Коли оформляється відпустку?


Згідно з положеннями згаданої статті трудового законодавства підставою для оформлення щорічної оплачуваної відпускного періоду є бажання співробітника отримати такий відпочинок, виражене в його заяві.

Якщо ви хочете дізнатися, як в 2019 році вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Адже ініціатором оформлення згідно із законом є сам співробітник і його бажання отримати таку відпустку. при складанні відпускного графіка на підприємстві або в організації обов'язково враховуються побажання всіх працівників, тобто, їх заяви (якщо такі були написані).

Стаж для отримання права на надання керівництвом відпускного періоду Стаж для отримання права на надання керівництвом відпускного періоду   являє собою певний період, який працівник зобов'язаний відпрацювати на конкретному підприємстві являє собою певний період, який працівник зобов'язаний відпрацювати на конкретному підприємстві. При цьому враховується виключно безперервна трудова діяльність.

Основні періоди, що включаються в такий стаж, передбачені трудовим законодавством. Однак на підприємстві або в організації можуть діяти локальні акти, згідно з якими до безперервного стажу відносяться і інші додаткові періоди. Якщо вони передбачені колективним трудовим договором, їх необхідно також включити в розрахунки при оформленні відпустки.

Від чого залежить відпускної стаж?


За загальними правилами, відбитим в 122-й статті ТК, право на щорічну оплачувану в повному обсязі період відпочинку виникає після закінчення шести місяців безперервної роботи на конкретному підприємстві.

Але в цьому правилі є свої винятки. Окремі категорії працівників можуть отримати відпустку незалежно від відпускного стажу, тобто, авансом. До них відносяться: Але в цьому правилі є свої винятки

  • співробітники, що знаходяться у віці молодше вісімнадцяти років (122-я і 267-я стаття ТК);
  • співробітники, які є усиновителями дитини або декількох дітей у віці до трьох років;
  • співробітниці, незабаром йдуть в відпустка по вагітності і майбутніх пологів або недавно вийшли з такої відпустки (122-я стаття ТК, частина третя).

Також 122-ю статтею ТК передбачено позачергове отримання відпочинку, незалежно від графіка, затвердженого на підприємстві. Наприклад, до такої пільгової категорії відносяться ветерани, ліквідатори техногенних катастроф, зовнішні сумісники та інші працівники.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

облік стажу

Кожен роботодавець зобов'язаний вести облік всіх періодів, за які працівнику надається щорічна відпочинок. Інформація такого роду фіксується відразу в декількох документах, які заповнюються за певною уніфікованою формою:

  • в особовому рахунку співробітника (Т-54);
  • його особовій картці (Т-2);
  • у видаваному наказі, є однією з підстав для надання відпускного періоду (Т-6).

Законодавством передбачені окремі періоди, що входять в тривалість відпускного стажу. Згідно 121-ї статті ТК до них відносять: Законодавством передбачені окремі періоди, що входять в тривалість відпускного стажу

  • безпосередньо щорічний період оплачуваних відпускних днів;
  • неоплачувані відпускні періоди, що не перевищують загальною тривалістю двох тижнів на рік;
  • відпустки, надані у зв'язку з вагітністю та майбутніми пологами;
  • відпустки, що надаються у зв'язку з усиновленням дітей;
  • періоди навчання, оплачувані співробітнику.

Також 121-ю статтею ТК передбачені періоди, які при розрахунках не включаються в загальний стаж , Необхідний для отримання права на щорічні відпустки. До них відносять:

  • відпускні періоди тривалістю понад чотирнадцять днів в році, взяті за свій рахунок;
  • періоди відпусток, оформлених в зв'язку з необхідністю догляду за дітьми.

Як проводиться розрахунок?

Як проводиться розрахунок

  • В розрахунковий період включаються робочі року. Період обчислення першого такого року ведеться з моменту укладення трудового контракту на конкретному підприємстві або в організації. Наступний рік обчислюється з дня, який слідує за закінченням попереднього року.
  • Необхідно враховувати, що календарний і робочий рік - це абсолютно різні поняття. Рік роботи включає в себе дванадцять місяців безперервного трудового стажу . Відповідно, для кожного співробітника ведеться індивідуальне обчислення трудового і відпускного стажу.
  • Також працівникам слід розуміти, що претендувати на відпустку вони мають право, якщо був укладений трудовий контракт і всі документи, що стосуються трудової діяльності, оформлені офіційно.
  • При цьому на розрахунковий період, необхідний для надання щорічної відпустки, ніяк не впливає наявність неповних робочих днів. Головне, що співробітник в цей день був присутній на робочому місці і виконував свої службові обов'язки.
  • Оскільки спеціальні програми для розрахунку не враховують періоди, що включаються в відпускної стаж, співробітник може самостійно внести дані в таблицю Excel, щоб визначити свій стаж для надання щорічної відпускного періоду.

Облік в документах підприємства

У табелі підприємства або організації, що фіксує робочий графік для кожного співробітника, що не враховуються при розрахунках дні позначаються спеціальними відмітками: У табелі підприємства або організації, що фіксує робочий графік для кожного співробітника, що не враховуються при розрахунках дні позначаються спеціальними відмітками:

  1. прогули, тобто, дні відсутності на місці роботи без поважних причин позначаються як «ПР»;
  2. періоди відсторонення від виконання трудових обов'язків без нарахування заробітної плати відзначаються, як «НБ».

Їх, як було сказано вище, необхідно виключити з розрахунків. Також згідно 121-й статті ТК виключаються:

  • відпускні періоди тривалістю понад чотирнадцять днів в році, взяті за свій рахунок (позначаються, як «ОЗ» або «ДО»);
  • періоди відпусток, оформлених в зв'язку з необхідністю догляду за дітьми у віці до трьох років (позначаються в табелі, як «ОЖ»).

Замість літерного коду в табель можуть вноситися цифрові аналоги:

  • цифра 16 або 17 позначає відпускний період, взятий за свій рахунок, тривалість якого перевищує чотирнадцять днів в році;
  • кодом 15 позначаються дні, проведені вдома у зв'язку з доглядом за дитиною до трьох років;
  • цифрою 24 можуть бути відзначені дні, зараховані керівництвом в якості прогулів;
  • кодом 35 позначаються періоди відсторонення від виконання службових обов'язків, в які не нараховувалася заробітна плата.

Для визначення розрахункового періоду після виключення зазначених днів зараховуються всі періоди, зазначені в 121-й статті ТК, як підлягають обов'язковому обліку в стажі (оплачувані, декретні відпустки , Періоди навчання).

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Коли оформляється відпустку?
Від чого залежить відпускної стаж?
Коли оформляється відпустку?
Від чого залежить відпускної стаж?
Як проводиться розрахунок?

Новости