Відпустка без збереження заробітної плати

  1. Варіації відпустки без збереження заробітної плати
  2. Тимчасові рамки відпустки без утримання
  3. Короткострокову відпустку за свій рахунок - «відгул»
  4. безстрокову відпустку
  5. Розрахунок щорічної відпустки з урахуванням відпустки без утримання
  6. Приклад вирахування з стажу днів додаткової відпустки
  7. Порядок оформлення відпустки без нарахування заробітної плати
  8. Деякі нюанси, що виникають при використанні неоплачуваної відпустки
  9. утримання аліментів
  10. Звільнення в період знаходження в неоплачуваній відпустці
  11. Відео: відпустка без збереження заробітної плати

Грамотно оформлений відпустку без збереження заробітної плати в правовому аспекті заперечень не викликає. Але існує велика практика, коли його використовують для мінімізації витрат і утримання фахівців. Щоб цей відпустка надавалася на законних підставах, необхідно чітко слідувати вказівкам ТК РФ.

Варіації відпустки без збереження заробітної плати

Підстави набуття відпустки по правовому принципу поділяються на два варіанти:

  1. Відпустки за погодженням сторін (абзац 1 ст.128 ТК РФ).
  2. Відпустки, які роботодавець зобов'язаний давати певним категоріям працівників незалежно від свого бажання (абзац 2-8 ст. 128 ТК РФ).

У першому випадку відпустку дається в результаті розгляду доцільності, термінів проведення і тривалості обома учасниками трудових відносин. З правової точки зору вважається, що рішення про можливість відпустки на певних умовах приймається за обопільною згодою.

У діловому житті такою відпусткою користуються як інструментом для економії на відпускних і збереження можливості завжди мати потрібного фахівця «під рукою».

Причинами відпустки служать сімейні обставини, проблеми зі здоров'ям, навчання і безліч інших особистих колізій. Обгрунтовуючи необхідність відпустки, працівник повинен якось деталізувати його причини, а вже наймач вирішує, чи віднести ці суто особисті підстави до розряду поважних.

Список виникаючих колізій, що вважаються поважними, в Трудовому кодексі відсутня. Тому роботодавець визначає ступінь їх обгрунтованості «на око», виходячи з існуючої практики. Так, якщо в абзаці 7 ст. 128 ТК РФ до числа поважних причин входить реєстрація шлюбу, то за аналогією до таких зараховуються супроводжують її події: підготовка до торжества, саме весілля і «медовий місяць».

Визначальним підставою для негативного вирішення питання про відпустку нерідко є виробнича необхідність, що виключає заміну фахівця в комфортне для нього час і на бажаний термін.

У другому випадку, відповідно до положень ТК РФ, що стосуються певних категорій працівників, відпустку для них повинен бути наданий в обов'язковому порядку.

Законодавчо закріплено декількох категорій працівників, яким заборонено відмовляти в наданні неоплачуваної відпустки. До таких груп належать:

  • учасники Великої Вітчизняної війни;
  • пенсіонери за віком;
  • батьки або інші близькі родичі (дружини, чоловіки) військовослужбовців, які загинули при виконанні ними своїх службових обов'язків;
  • інваліди;
  • жінки, які доглядають за дітьми, які не досягли трирічного віку.

Крім цього, закон наділяє беззаперечним дозволом на відпустку:

  • працівників у зв'язку з народженням дітей або смертю близьких родичів;
  • співробітників, які суміщають роботу з навчанням;
  • сумісників, якщо працюючи за сумісництвом, вони мають тривалість відпустки менше, ніж на основній роботі.
Грамотно оформлений відпустку без збереження заробітної плати в правовому аспекті заперечень не викликає

Народження дитини є безумовною підставою для надання відпустки без збереження заробітної плати його батькові

Тимчасові рамки відпустки без утримання

Розмір відпустки залежить як від конкретних обставин, так і від вимог законодавства.

Відпустка за погодженням сторін може тривати як завгодно довго. У реальному житті він рідко буває довше чотирнадцяти днів, так як відпустку більшої тривалості не включається до трудового стажу, що дає право на чергову відпустку (ст. 121 ТК РФ). Про цю дуже істотною особливості співробітник повинен бути попереджений завчасно під час узгодження умов відпустки.

Відпустка без змісту для окремих груп трудящих має свої строгі тимчасові рамки:

  • учасникам ВВВ належить не більше 35 календарних днів такого відпустки;
  • пенсіонерам по старості - до 14 днів на рік;
  • батькам, чоловікам або дружинам загиблого військовослужбовця - до 14 календарних днів щорічно;
  • інвалідам - ​​до 60 днів на рік;
  • в разі народження дитини, смерті близьких родичів і реєстрації шлюбу працівникам покладається не більше п'яти календарних днів.

Короткострокову відпустку за свій рахунок - «відгул»

Вираз «відгул», всюди використовується, в ТК РФ відсутня, в ньому застосовується словосполучення «додаткові дні відпочинку».

Додаткові ( «отгульние») дні діляться на три групи:

  • за особистими обставинами;
  • за роботу в святкові та неробочі дні, а також за переробку;
  • за донорство.

Відпустка для вирішення особистих питань запитується за досить різноманітним і специфічним причин. У заяві досить було б обмежитися зазначенням на сімейні обставини. Однак часто буває, що керівництво вимагає додаткової розшифровки цих обставин. Тоді вказується більш детальна причина, наприклад, весілля, похорон, проводи одного в армію, хрещення, ювілейна зустріч однокласників. Роботодавець вирішує питання виходячи з доцільності, враховуючи серйозність приводу, можливість заміни працівника, термін роботи, лояльність і інші фактори.

Кожний працівник має право на відпустку без збереження зарплати з кожного тривалістю. Але кожну добу відпочинку понад 14 календарних днів протягом одного року будуть відповідним чином відсувати час надання чергової відпустки.

Співробітник, який пропрацював на новому місці менше шести місяців, не має законного права претендувати на неоплачувану відпустку. Винятками є такі групи:

  • молоді люди до 18 років;
  • жінки в положенні;
  • батьки немовляти до трьох місяців.

Відгули за роботу в святкові і вихідні дні виділяються в будь-який зручний для працівника час. Іноді вони встановлюються за графіком. Нерідко при виклику на роботу в святкові дні в наказовому порядку заздалегідь призначаються дні майбутнього відпочинку за відпрацьований час.

Відгул за здачу крові дається, згідно з чинним законодавством (ФЗ № 125 від 20.07.2012), в кількості трьох робочих днів. У відпустку за донорство включаються:

  • день виконання медичного огляду, що передує забору крові;
  • сам день здачі крові;
  • будь-який інший день, обраний працівником-донором для відновлення здоров'я.

Донорство заохочується державою, в тому числі і шляхом надання додаткових відгулів

безстрокову відпустку

Вираз «безстрокову відпустку» в трудовому законодавстві відсутня. Юристи з усією визначеністю висловлюються про те, що вживання словосполучення «безстрокову відпустку» є безглуздим і незаконною дією. Хоча для деякої прошарку підприємців безстрокову відпустку є непоганий паличкою-виручалочкою, що дозволяє відправити своїх фахівців як би добровільно в тривалу відпустку без найменшої фінансової підтримки. Однак неоплачувану відпустку будь-якої тривалості дозволяється виключно на підставі письмової заяви працівника з обов'язковою фіксацією терміну його закінчення.

Спеціально для надто захоплюються мінімізацією своїх витрат підприємців Мінпраці у своєму Постанові № 6 від 27.06.1996 прямо вказує, що: «Вимушені відпустки без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця законодавством про працю не передбачаються».

Але в законі все-таки існує якась лазівка, що перетворює неоплачувану відпустку в практично безстроковий. Так, в своїй заяві співробітник може вказати кінцеву дату відпустки, але при цьому домовитися про можливість продовження відпустки шляхом написання в кінці терміну нового заяви.

Але навіть такий «умовно безстроковий» відпустку дозволяється за обопільною згодою зацікавлених сторін.

Розрахунок щорічної відпустки з урахуванням відпустки без утримання

Всі зайняті роботою громадяни Росії мають право на щорічну оплачувану відпустку, що становить 28 календарних днів (не враховуючи деяких винятків для окремих категорій працівників). На весь період цієї відпустки у працівників залишається їх посаду і зберігається середня заробітна плата.

Неоплачувану відпустку не впливає на величину щорічної відпустки, якщо його тривалість становить не більше 14 календарних днів протягом одного року. Неоплачувані дні не входять в робочий стаж, що розраховується для отримання основної відпустки (ст. 121 ТК РФ).

А ось коли неоплачувану відпустку триватиме на період більш ніж 14 днів протягом одного року, то законний відпочинок віддаляється на відповідне число днів.

Відзначимо, що робочий рік починається ні першого січня, як календарний, а з дати зарахування співробітника на підприємство. З цього випливає, що для працівника, прийнятого на фірму, наприклад, 1 червня 2018 року, робочий рік починається саме з цієї дати, і законна можливість піти в свій перший на цьому підприємстві оплачувану відпустку з'являється у нього рівно через шість місяців, а саме з 1 грудня 2018 року.

Приклад вирахування з стажу днів додаткової відпустки

Ігнатов В. Б. був зарахований механіком в компанію «Привіт» з 1.06.2018. Приступивши до роботи, він спочатку мав можливість законно використовувати своє право на чергову оплачувану відпустку через шість місяців, з 1.12.2018.

Однак Ігнатов В.Б. за цей період побував в трьох відпустки за сімейними обставинами сумарною тривалістю 25 календарних днів. В результаті перевищення днів відпочинку над нормою в 14 днів досягла 11 днів. На цей же термін відсунулася дата, починаючи з якої він отримує право на відпустку. В результаті Ігнатов В.Б. за законом змушений піти в щорічну оплачувану відпустку не з 1 грудня, а тільки з 12 грудня 2018 року.

Відпустка без змісту не враховується при розрахунку середньої заробітної плати для оформлення основної відпустки (п. 5 Постанови Уряду РФ № 922 від 24. 12. 2007).

Неоплачувану відпустку обчислюється в календарних днях, і в нього включаються всі святкові і вихідні дні, що увійшли в цей період.

Порядок оформлення відпустки без нарахування заробітної плати

Процедура оформлення неоплачуваної відпустки практично нічим не відрізняється від процесу надання чергової відпустки.

Співробітником в письмовому вигляді від руки або в друкованій формі складається заяву на відпустку . Офіційно затверджених форм не існує. Деякі великі організації використовують власні шаблони для заповнення.

У шапці заяви вказується повна посаду керівника компанії і його П. І. Б. Нижче пишеться П. І. Б. заявника, посада і підрозділ (цех, ділянку, відділ).

У тексті обов'язково фіксується, що потрібно відпустку без збереження заробітної плати, а також вказується кількість днів, початок і закінчення відпустки.

Заява на надання відпустки за сімейними обставинами пишеться в довільній формі з обов'язковим зазначенням безоплатного характеру відпустки

На заяві керівник ставить резолюцію, яка вказує на його доручення безпосереднім виконавцям організувати подальше оформлення відпустки. В процес оформлення, зокрема, входить складання наказу і здійснення тимчасової заміни співробітника на його робочому місці. Фіксація резолюції на заяві тим більше необхідна, коли мова йде про відпустку за сімейними обставинами та його виконання залежить від волі керівника.

У разі коли немає заперечень або відпустка належить за законом, видається наказ про надання відпустку а. Він складається на стандартному бланку Т-6.

Він складається на стандартному бланку Т-6

Наказ про надання відпустки без збереження заробітної плати складається на стандартному бланку уніфікованої форми Т-6

Виданий наказ дається для ознайомлення працівнику під розписку. Одночасно з опублікуванням наказу виробляються інформаційні записи в особовій картці співробітника (розд. VIII четвертої стор. Форми Т-2), а також в табелі обліку робочого часу (форма Т-12 або Т-13). Неоплачувану відпустку в табелі позначається:

  • абревіатурою «ДО» ( «16»), коли відпустку дається за сімейними обставинами;
  • абревіатурою «ОЗ» ( «17»), якщо відпустка обумовлений вимогами ТК.

Деякі нюанси, що виникають при використанні неоплачуваної відпустки

Одними з найбільш злободенних є наступні питання:

  1. Як утримуються аліменти?
  2. Чи можливо звільнення в цей період?

утримання аліментів

У деякої частини громадян існує думка, що якщо він не отримує зарплати під час відпустки без утримання, то і аліменти не з чого виплачувати. Однак цей висновок є помилковим. Насправді, згідно з нормами статті 102 ФЗ № 229 від 02.10.2007 в редакції від 01.05.2016, в разі якщо платник аліментів не працює і не отримує заробітної плати, то його заборгованість визначається з розрахунку однієї четвертої суми від середньої зарплати по РФ.

Як же організація, працівник якої знаходиться у відпустці без оплати, може призвести відрахування аліментів? Відповідь можна знайти в статті 109 Сімейного кодексу РФ.

Адміністрація організації за місцем роботи особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти на підставі нотаріально посвідченого угоди про сплату аліментів або на підставі виконавчого листа, зобов'язана щомісяця утримувати аліменти з даного працівника. Обчислювати суму аліментів слід із заробітної плати та (або) іншого доходу особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти. Сплачувати або переказувати грошові кошти необхідно за рахунок особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, особі, яка отримує аліменти, не пізніше ніж у триденний строк з дня виплати заробітної плати та (або) іншого доходу працівнику.

Як бачимо, відсутність заробітної плати унеможливлює утримання аліментів. У даній ситуації фірма може повідомити службі судових приставів про неможливість стягнення аліментів, але таке повідомлення не є її обов'язком.

Звільнення в період знаходження в неоплачуваній відпустці

Питання досить складне і, в залежності від виникаючих колізій, передбачає кілька варіантів відповідей.

Перший варіант виникає, коли працівник просить звільнення після закінчення відпустки без виплати заробітної плати. У цьому випадку він пише дві заяви: перше - на відпустку за сімейними обставинами і друге - на наступне звільнення за власним бажанням. У даній ситуації керівництво компанії, в разі якщо працівник не відноситься до пільгових категорій, може відмовити працівнику, змусивши його відпрацювати прокладені перед звільненням два тижні.

Другий варіант виникає, коли працівник виявляє бажання звільнитися, перебуваючи у відпустці без утримання. У цьому випадку він також повинен написати заяву, а роботодавець вирішить питання виходячи з супроводжуючих конкретних умов і виробничої необхідності. Звичайно, якщо співробітник відноситься до пільгових категорій, то рішення керівника не може увійти в суперечність з вимогами закону.

Обидва розглянутих варіанти вирішення проблеми є абсолютно законними.

А ось звільнення працівника, який перебуває в неоплачуваній відпустці, з ініціативи роботодавця Трудовим кодексом не передбачається.

Відео: відпустка без збереження заробітної плати

До оформлення відпустки без збереження заробітної плати необхідно підходити з усією серйозністю, враховуючи виникнення можливих правових колізій. В цілому трудове законодавство РФ висвітлює це питання в повному обсязі.

Чи можливо звільнення в цей період?
Як же організація, працівник якої знаходиться у відпустці без оплати, може призвести відрахування аліментів?

Новости