Відпустка при ліквідації організації

  1. поняття
  2. Законодавство
  3. Відео: ризики при згоді на звільнення за власним бажанням
  4. Якщо існують надлишки в днях
  5. Для розрахунку суми грошової компенсації
  6. Якщо працівник відпрацював в даній компанії більше 5-и місяців
  7. Як отримати допомогу
  8. Чи можна при ліквідації підприємства використовувати відпустку, а не брати компенсацію
  9. Коли виплачуються суми

Про те, що звільняючи працівника, йому слід виплатити зарплату за весь відпрацьований період і вихідну допомогу, знають всі роботодавці. Але про те, що крім цих виплат працівникові покладено ще й компенсаційні виплати, якщо він не використав свою відпустку, багато хто забуває.

поняття

Закон наділяє працівників правом скористатися щорічною відпусткою, який роботодавець повинен сплатити.

Дане право реалізується в натурі, виходячи з того, що відпустка по закону повинен бути щорічним. Працівники після того, як відпрацювали рік, йдуть на відпочинок.

Однак якщо працівник звільняється часто скористатися в натурі своїм правом у нього немає можливості.

Якщо своїм правом відпочити, протягом року працівник не скористатися, незалежно від причин, він має законні права отримати грошову компенсацію.

Виплачено така компенсація повинна бути в момент його звільнення, в разі якщо компанія ліквідується.

Компенсуватися повинні все відпустки, які не використано працівником, як щорічні, так і додаткові.

Порядок, в якому здійснюється нарахування компенсаційних виплат, визначається законодавством в сфері трудових відносин.

Чи не повністю використаний відпустку при ліквідації установи також повинен бути компенсований ліквідують компанією.

В такому випадку компенсацію розраховують виходячи з кількості невикористаних днів відпочинку.

Законодавство

Можливість отримати компенсацію за чергову відпустку, який не використано, працівникові надає можливість Трудовий кодекс, в двох випадках:

  1. За заявою самого працівника, частина відпустки, яка більше законних 28 днів, може замінюватися грошовою виплатою ( ст. 126 ТК РФ ). В цьому випадку компенсація виплачується ще яке продовжує працювати співробітнику.

    Скористатися цією нормою закону можуть тільки ті співробітники, які згідно із законом мають право на більш тривалу відпустку, ніж передбачені 28 днів.

  2. При звільненні (крім випадків, коли працівник звільнений за винні дії) оплачені повинні бути всі відпустки, які працівник не використав ( ст. 127 ТК РФ ).

Важливо. Навіть якщо роботодавець порушував трудове законодавство і не відправляв співробітника у відпустку щороку, в результаті чого накопичилася заборгованість, це не дає права замінити покладені 28 щорічної відпустки компенсацією, порушуючи право на відпустку свого працівника.

Не всі питання, які стосуються компенсації за відпустку, який працівник не встиг відгуляти регламентовані трудовим законодавством. Тому існують інші законні і підзаконні нормативні акти, якими здійснюється нормативне регулювання даного питання.

До них відносяться:

  • Рекомендації, який затвердив Роструд 19.06.2014 р про розрахунок компенсації який звільняється співробітнику, якщо причина звільнення - ліквідація компанії і, як наслідок, скорочення штату його працівників.
  • Правила № 169 , Які були затверджені НКТ СРСР ще 30.04.1930 року. Незважаючи на свій солідний вік, нормативний документ діє і регламентує порядок розрахунку компенсації працівникам, які відпрацювали неповний рік.

Відео: ризики при згоді на звільнення за власним бажанням

Грошові виплати за невикористану відпустку при ліквідації підприємства

При ліквідації підприємства звільняються всі його працівники, навіть ті, які за інших обставин не можуть бути звільнені. Роботодавець зобов'язаний розрахуватися з ними в день, коли проводиться звільнення.

Обов'язковими виплатами в такому випадку вважається:

  • невиплачена зарплата за кількість відпрацьованих днів;
  • вихідна допомога.

Ще однією обов'язковою компенсацією, про яку не можна забувати роботодавцю, звільняючи своїх співробітників перед ліквідацією компанії, є компенсація відпустки, який працівник не встиг використати.

ТК РФ не містить правил для обчислення такої компенсації, тому, для її розрахунку і визначення, за скільки днів працівнику необхідно заплатити бухгалтери у своїй роботі керуються Правилами № 169 від 1930 року.

Ці правила, як і раніше є чинними і застосовуються в частині, що не суперечить ТК ( ст. 423 ТК РФ ).

Якщо існують надлишки в днях

На підставі п. 35 Правил № 169 , Якщо:

  • існують надлишки в днях, які складають менше місяця, їх необхідно виключити з підрахунку;
  • а надлишки в більшу сторону необхідно округлити до повного місяця.

Також надлишки менше місяця не включається до загального стажу. З визначенням цієї «половини» місяці, як правило, і виникає більшість питань при розрахунку компенсації в ході проведення перевірок, тому варто приділити йому особливу увагу.

Для розрахунку суми грошової компенсації

Відпустка, який замінюється компенсацією, розраховується виходячи з того, що він покладений працівнику, який відпрацював повний рік, однак існують певні нюанси при його розрахунку. Відпустка, належний працівникові щорічно, становить 28 днів ( ст. 115 ТК РФ ).

Співробітникам, які відпрацювали перед звільненням повний рік, але не сходили у відпустку і, відповідно, не отримали відпускні виплачується компенсація за всі належні 28 днів відпустки.

Тобто:
28: 12 = 2,33 дня

Таким чином, за кожен місяць, який відпрацював працівник, у нього виникає право на 2,33 дня відпочинку.

Якщо працював співробітник не весь рік, то розмір компенсації зменшується прямо пропорційно відпрацьованим місяцям.

Розрахунок проводиться таким чином:

  1. Обчислюється середній заробіток за один день на підставі правил, встановлених трудовим законодавством ( ст. 139 ).
  2. Це число множиться на кількість днів відпустки, яка не була використана працівником.

Механізм і особливості розрахунку середньої зарплати регламентований також Постановою уряду № 922 від 24.12.07 р

У відповідності до вимог ст. 291 ТК РФ якщо працівники оформили свої трудові відносини з підприємством на період до двох місяців, то компенсацію вони отримають за два дні за кожний відпрацьований місяць.

Якщо працівник відпрацював в даній компанії більше 5-и місяців

Право використовувати відпустку на першому році роботи виникає після того, як працівник відпрацював безперервно 6 місяців в цій організації ( ст. 122 ТК РФ ).

Однак як бути в ситуації, якщо працівник, що звільняється пропрацював на підприємстві неповний рік, виплачувати йому компенсацію чи ні?

Таку ситуацію Трудовий кодекс не регламентує, тому в цій частині знову застосовуються Правила № 169 від 1930 року , З яких випливає, що працівник, трудові відносини якого з підприємством до моменту звільнення тривали менше 5,5 місяців, має право на надання компенсації при скороченні штату або ліквідації компанії.

Більш того, дана норма поширюється і на працівників, які відпрацювали рік і 5,5 місяців, а також 2 роки і 5,5 місяців і так далі.

Оскільки якби дана норма поширювалася тільки на новоприйнятих працівників, і не зачіпала ту категорію працівників, які давно перебувають з підприємством у трудових відносинах, це була б дискримінація у трудовій сфері, яка прямо заборонена чинним законодавством.

Таким чином, компенсація за невикористану відпустку при ліквідації організації покладена за останні 5,5 місяців всім працівникам, як пропрацювали менше, так і більше одного року.

Працівник, який відпрацював в компанії більше 5 місяців, які потрапляють в його трудовий стаж і при цьому не використовував своє право і не брав відпустку, в разі ліквідації може розраховувати на отримання компенсації в повному обсязі.

Як отримати допомогу

Проведенням ліквідаційних процедур займається ліквідкомісія, яку призначають засновники ( ст. 62 ГК РФ ).

Крім складання ліквідбаланса та іншої документації, пов'язаної з ліквідацією, а також проведення інвентаризації, розрахунку з бюджетом і контрагентами, які були у підприємства, в обов'язки ліквідаторів входить також розрахунок з його колишніми працівниками.

Як вже зазначалося вище при ліквідації звільняються всі без винятку працівники, включаючи тих, хто перебуває під час ліквідації у відпустці або на лікарняному.

Для працівників про початок процедури ліквідації свідчить повідомлення про майбутнє звільнення, яке повинно бути їм вручено не менше, ніж за два місяці ( ст. 180 ТК РФ ).

Важливо. Вимога про вручення повідомлення перед ліквідацією поширюється також і на засновників.

Після того, як минуть покладені два місяці, роботодавець може видавати наказ про звільнення.

Пенсіонери, яких звільняють у зв'язку з ліквідацією компанії, мають такі ж права, як і звичайні працівники ( ст. 178 ТК РФ ).

Чи можна при ліквідації підприємства використовувати відпустку, а не брати компенсацію

Надавати відпустку і оплачувати його роботодавець повинен щороку ( ст. 122 ТК РФ ). Це право працівника, закріплене в трудовому законодавстві і Конституції.

У той період, коли на підприємстві проходять ліквідаційні процедури відпустку також може бути надано.

Однак ліквідація - це єдина підстава, яке дає можливість роботодавцю звільнити своїх співробітників за своєю ініціативою в той період, коли вони знаходяться на відпочинку ( ст. 81 ТК РФ ). При цьому обов'язково повинна бути виплачена компенсація за невикористану частину відпустки.

Надається відпустка в період ліквідації компанії відповідно до затвердженого графіка відпусток і обов'язково узгоджується з адміністрацією компанії.

Якщо заперечень з приводу того, щоб співробітник відгуляв покладений відпустку у адміністрації немає, то він може взяти відпустку в будь-який зручний для нього час, надавши адміністрації відповідну заяву.

Якщо заперечень з приводу того, щоб співробітник відгуляв покладений відпустку у адміністрації немає, то він може взяти відпустку в будь-який зручний для нього час, надавши адміністрації відповідну заяву

Хочете зрозуміти, як проходить процес закриття підприємства? Читайте про це в нашій статті: процедура ліквідації.

Про те, як відбувається ліквідація шляхом злиття, читайте тут.

Детально про зразок повідомлення про ліквідацію підприємства працівнику, дивіться тут.

Коли виплачуються суми

Розрахунок з звільняються співробітником в період ліквідації проводиться в останній день його роботи. Якщо в цей день він не працював, то проведення розрахунків переноситься на наступний день після його звернення за належними виплатами ( ст. 140 ТК РФ ).

Абсолютно у всіх випадках, коли за наданим відпусткою слід звільнення працівника, вдень його звільнення буде вважатися останній день, коли він перебував у відпустці.

Тобто оформлятися на іншу роботу, яка буде для працівника основною, а не сумісництвом, він зможе тільки після того, як закінчиться відпустка.

Поряд з цим, як зазначив КС у своєму визначенні № 131-О-О провести всі розрахунки з працівником, а також віддати йому трудову книжку з виробленими в ній записами про звільнення необхідно перед його відходом на відпочинок.

У практиці трапляються ситуації при яких, звільняючи працівника, кадрова служба знаходить дні відпусток, які не були використані працівником в минулі роки.

У таких випадках бухгалтери зазнають труднощів з розрахунком всіх належних виплат, оскільки правила їх розрахунку значно змінилися в порівнянні з минулими роками.

Вихід в такій ситуації бухгалтери знаходять, як правило, дуже простий. Вони оголошують співробітнику, що дні старих відпусток просто «згоріли». Такий стан працівника суперечить ст. 127 ТК РФ , Яка передбачає, що працівникові, що звільняється повинна бути виплачена компенсація за всі дні невикористаних їм відпусток.

Щодо розрахунку середнього заробітку за минулі роки, можна сказати, що звертатися до старих відомостями з нарахування зарплати немає необхідності. Розрахунок слід проводити виходячи з останніх 12 місяців.

Однак як бути в ситуації, якщо працівник, що звільняється пропрацював на підприємстві неповний рік, виплачувати йому компенсацію чи ні?
Хочете зрозуміти, як проходить процес закриття підприємства?

Новости