Відпустка випав на святкові дні - як дізнатися чи входять у відпустку святкові дні - ПапаЮріст.ру

  1. Складання графіка відпусток - загальні поняття процедури
  2. Відпустка випадає на свята - що робити
  3. Що входить в виробничий календар
  4. Як оплачується відпустка включає святкові дні

Популярний питання для працівників, заплановану відпустку яких збігається з святковими офіційними вихідними - чи входять у відпустку святкові дні.

У цій статті докладно розповідається про кореляцію державних свят згодом оплачуваної відпустки і про те, чи впливають святкові дні на загальну тривалість офіційного відпочинку.

Складання графіка відпусток - загальні поняття процедури

Відповідно до чинних актами трудового законодавства, кожен працюючий громадянин РФ має право на оплачувану відпустку. Середня тривалість періоду відпочинку дорівнює 28 календарним дням. Співробітник має право використовувати свій оплачувану відпустку на свій розсуд - частинами або повністю. Виходячи з особливостей виробництва, ряд категорій трудящих може використовувати своє право на додаткові години (дні) відпочинку.

Порядок затвердження відпусток повинен бути узгоджений в колективі - необхідний захід для того, щоб уникнути порушень в робочому процесі підприємства (установи, організації). Остаточний варіант графіка повинен бути складений і затверджений керівництвом підприємства за 14 календарних днів до початку року.

Виплати за відпускний період здійснюються з розрахунку середньої заробітної плати співробітника за минулий рік. Роботодавець зобов'язується перерахувати виплати за відпустку у встановлений законом термін, але не пізніше, ніж за три дні до початку офіційної відпустки.

Відпустка випадає на свята - що робити

Положення статті 120 Трудового Кодексу Російської Федерації припускають, що тривалість запланованої відпустки враховується в календарних днях. Офіційні вихідні в честь державних свят не беруться до уваги кількості відпускних днів. Тобто, офіційна відпустка продовжується на всі офіційні вихідні свята.

Список офіційних святкових днів вказано в статті 112 Трудового Кодексу Російської Федерації:

  • Новорічні канікули: 1, 2, 3, 4, 5, 6 і 8 січня;
  • Різдво Христове 7 січня;
  • День захисника Вітчизни: 23 лютого;
  • Міжнародний Жіночий День 8 Березня;
  • Свято Весни і труда: 1 Мая;
  • День Перемоги: 9 травня;
  • День Росії: 12 июня;
  • День народної єдності 4 листопада;

Відповідно до законодавства РФ, збіг святкового дня з суботою або неділею автоматично переноситься на наступний робочий день тижня. Як виняток з правил, слід зазначити новорічні та різдвяні свята.

Згідно з постановою Уряду Російської Федерації, вихідні будуть перенесені на інші дні, про які буде повідомлено в нормативному документі (виробничому календарі), представленого для ознайомлення до 01 грудня закінчує року.

Що входить в виробничий календар

Виробничий календар являє собою документ, де вказані вихідні, робочі та святкові дні, включаючи їх зміщення на інші дати. У виробничому календарі також вказуються нормативи робочого часу з урахуванням специфіки підприємства на поточний рік. Підрахунок проводиться в днях і годинах.

Виробничий календар є незамінним інструментів в процесі складання відпускних графіків і підрахунку необхідних фінансових виплат для підприємства (установи, організації).

Як оплачується відпустка включає святкові дні

Багато співробітників підприємств (організацій, установ) задаються питанням про те, як оплачується відпустка, в який входять святкові дні. Виходячи з вищевикладеного, слід пам'ятати про те, що святковий день не входить в число відпускних днів, тому слід керуватися законодавством України про працю та відпускними графіком, складеним для конкретного співробітника підприємства.

Таким чином, неробочі святкові дні, що припадають на період щорічної основної або щорічної додаткової оплачуваної відпустки, в число календарних днів відпустки не включаються і відпускні за них не будуть нараховані.

Новости