Відпустка за сумісництвом - компенсація за невикористану відпустку, кількість днів, по догляду за дитиною

  1. правові основи
  2. Яка кількість днів покладається
  3. Заява на відпустку і його зразок
  4. як оплачується
  5. Компенсація за невикористану відпустку суміснику при звільненні
  6. По догляду за дитиною

Якщо людина працює на основний постійній роботі і при цьому у вільний час виконує оплачувану робочу діяльність на іншій посаді або в іншого роботодавця, то додаткова робота іменується сумісництвом.

При цьому згідно з трудового Кодексу працівники-сумісники не повинні ігноруватися з числа тих, хто може претендувати на отримання законної відпустки.

правові основи

Права і обов'язки співробітника за сумісництвом аналогічними правам постійних працівників. При цьому ідентичні і правила надання відпустки, незалежно від виду сумісництва.

Законодавчо діяльність працівників, зайнятих працею за сумісництвом на двох або більше роботах, регулюється ТК РФ, в безпосередності главою 44.

При працевлаштуванні на додаткову роботу працівник-сумісник, як і при звичайному оформленні на посаду, укладає з роботодавцем трудова угода.

Таким визначаються взаємовідносини сторін, порядок оплати праці, а також алгоритм оформлення відпустки за сумісництвом.

Поєднуючи основну роботу з додатковою, слід пам'ятати, що кодекс передбачає деякі обмеження трудової діяльності для співробітників, які суміщають декілька трудових місць, в основному стосується це довготи трудового дня.

Оно не повинен перевищувати:

  • чотиригодинного періоду за робочий день, якщо в той же час здійснюється діяльність на основному місці праці;
  • половинного періоду від покладеного місячного нормативу.

Право на відпустку для працівника, який працює за сумісництвом, встановлюється ст.286 ТК. Регулювання всіх нюансів щодо відпускного періоду здійснюється відповідно до загальних норм, які визначені ТК, главою 19 «Відпустки».

Більшість роботодавців думає, що оскільки робочий день співробітника-сумісника неповний, то повноцінну відпустку йому не покладений. Також помилково вважають і деякі працівники.

Насправді сумісникам покладено оплачувану щорічну відпустку на кожному робочому місці. При цьому відпустка на додатковій роботі повинен надаватися в один і той же час, що і відпустку на роботі основний.

Крім оплачуваної щорічної відпустки співробітники, які працюють за сумісництвом, можуть розраховувати на такі види відпусток як:

  • додатковий;
  • декретну.

Отримати додаткову відпустку можливо якщо:

  • робочий день не нормований;
  • в якості заохочення;
  • діяльність пов'язана небезпекою і шкодою для здоров'я;
  • робочий стаж досить тривалий.

Важливо враховувати, що для отримання додаткової відпустки через шкідливої ​​діяльності співробітнику, яка працює за сумісництвом, потрібно відпрацювати більший період, ніж постійному працівникові.

Отримання декретної відпустки при діяльності за сумісництвом можливо, якщо такий отриманий за основним місцем роботи. При цьому відпускний період в даному випадку не може бути менше, ніж такий отриманий на основній роботі.

Щодо навчальної відпустки варто зауважити, що суміснику такий відпочинок не належить за законом. Якщо на основному місці роботи працівник отримав навчальний відпустку, то додаткову трудову діяльність він може виконувати під час, вільний від навчання, або співробітник може взяти вихідні за свій рахунок.

Яка кількість днів покладається

Порядок надання відпусток при здійсненні трудової діяльності за сумісництвом регулюється ст.286 ТК РФ. У ньому прописано, що час і тривалість відпусток на основний рахунок і додаткової роботах має збігатися.

Незалежно від організаційної форми трудової діяльності тривалість щорічної відпустки не повинна бути менше двадцяти восьми календарних днів.

Отже, якщо роботодавець намагається довести співробітникові-суміснику що йому належить тільки чотирнадцять відпускних днів, то він грубо порушує закон. Важливим нюансом вважається і те, що з часу щорічної відпустки повинні бути виключені святкові дні.

Якщо на основній роботі співробітником отриманий відпустку більш тривалий, ніж на додатковій роботі, то працівник має право попросити у другого роботодавця продовжити відпустку за сумісництвом. Але в цьому випадку додаткові дні можуть бути отримані тільки за умови оплати за свій рахунок.

Для того щоб продовжити відпустку за сумісництвом працівник повинен подати заяву в письмовій формі про продовження відпускного періоду на термін, якою відповідає відпустці, наданій на основній роботі.

Така особливість, певна законодавчо, дозволяє людині відпочити повноцінно стільки часу, ніж таке передбачено основним видом трудової діяльності.

При наданні щорічної відпустки основний роботодавець керується загальними правилами. Тобто працівник йде у відпустку на підставі встановленого графіка черговості відпусток. Додатковий роботодавець надає відпустку на підставі заяви працівника.

Якщо робочий стаж на додатковій роботі не перевищує шестимісячного періоду і права на щорічну відпустку ще не виникло, працівник має можливість отримати відпустку авансом.

У випадках, визначених законом, працівник може отримати додаткову відпустку, тривалість якого становить:

при отриманні відпустки в якості заохочення обмовляється за угодою сторін при ненормований робочий день не менш трьох днів при небезпечному або шкідливому вигляді діяльності не менше семи днів при здійсненні діяльності в умовах Крайньої Півночі не менш двадцяти чотирьох днів при роботі в місцевості, прирівняної до Крайній Півночі НЕ менше шістнадцяти днів

На законодавчому рівні максимальний розмір відпустки не визначено, тобто ніякі тимчасові рамки його обмежувати не можуть. При розрахунку тривалості відпусток додаткова відпустка може бути підсумовані з щорічним.

Тривалість декретної відпочинку аналогічна на всіх робочих місцях, де працює працівник. Підставою для його надання є отриманий в потрібній кількості примірників від лікаря лікарняний лист. При цьому кожному роботодавцю необхідно представити цей медичний документ.

Безпосереднє невиконання закону являє собою невикористання покладеного відпустки протягом тривалого часу, тобто кілька років поспіль.

Заява на відпустку і його зразок

Роботодавець не може відмовляти співробітнику-суміснику в поданні відпускного відпочинку, належного йому по праву, під час відпускного періоду на основній роботі.

Причому від працівника не вимагається подання будь-яких документів, які б підтверджували, що ним отримано відпустку за основним місцем трудової діяльності.

Для оформлення щорічної законної відпустки у додаткового роботодавця працівник-сумісник повинен подати відповідну заяву.

Зразок заяви:

При цьому роботодавець сумісника повинен задовольнити прохання і надати відпустку згідно із загальними правилами.

Відповідно до ст.286 ТК видається розпорядження (наказ) роботодавця про надання щорічної покладеного за законодавством відпустки при роботі за сумісництвом.

Зразок наказу:

Якщо відпускний період, отриманий на додатковій роботі, менше основного часу відпочинку, працівник має право попросити роботодавця про оформлення додаткової відпустки, що збігається за тривалістю з основним відпускним періодом, але за свій власний рахунок. Для цього співробітник повинен подати відповідну заяву.

Зразок заяви сумісника про надання відпустки без збереження заробітної плати .

На підставі заяви сумісника роботодавець видає наказ про надання неоплачуваної відпустки.

Але потрібно зауважити, що надання відпустки за рахунок працівника не є безпосереднім обов'язком роботодавця, якщо таке не передбачено трудовою угодою. Продовження відпустки здійснюється лише за згодою сторін.

При бажанні самого співробітника він може перебувати у відпустці на основній роботі і в той же час виконувати службові обов'язки на додатковому робочому місці.

як оплачується

Відпускні виплати обчислюються виходячи із середнього розміру заробітної плати співробітника, що передбачається ст.139 ТК.

Оскільки співробітникам, які працюють за сумісництвом, заробітна плата нараховується за вироблені годинник, то при підрахунку відпускних виплат потрібно провести розрахунок середньоденного розміру заробітку.

Для визначення суми відпускної виплати треба підрахувати середню суму заробітку за дванадцять календарних місяців.

Розраховується така виходячи з вироблених годин згідно з табелем враховуючи всі виплачені надбавок і / або коефіцієнтів, якщо такі мають місце бути.

Враховувати слід також розрахунковий період. В основному розглядаються дванадцять попередніх місяців, але якщо відпустка оформляється раніше необхідного півроку, то в розрахунок приймаються шість місяців.

При неповної виробленні місяців в розрахунковому терміні застосовується особлива формула, призначена для розрахунку неповних тимчасових періодів: При неповної виробленні місяців в розрахунковому терміні застосовується особлива формула, призначена для розрахунку неповних тимчасових періодів:   Середньоденний заробіток в звичайних обставинах розраховується наступним чином:   При наявності не в повному обсязі вироблених періодів, зокрема при роботі за сумісництвом, застосовується формула такого виду:   У середній заробіток не включаються: Середньоденний заробіток в звичайних обставинах розраховується наступним чином: При наявності не в повному обсязі вироблених періодів, зокрема при роботі за сумісництвом, застосовується формула такого виду: У середній заробіток не включаються:

  • посібники, які не обкладаються страховими внесками;
  • виплати за лікарняним листком;
  • виплати в період простою з вини роботодавця;
  • декретні виплати;
  • виплата по відрядження;
  • збережена оплата праці;
  • сума компенсації за проїзд і харчування.

Враховуються при розрахунку середнього заробітку:

  • премії, передбачені Положенням про оплату праці;
  • всі коефіцієнти і надбавки;
  • оплата праці, як в грошовій, так і в натуральній формі;
  • коефіцієнт по індексації заробітку на підприємстві.

Якщо співробітник-сумісник бере кілька додаткових днів для відпустки за свій рахунок, то ці дні роботодавцем не оплачуються.

Окремо варто згадати особливості розрахунку відпускних виплат для співробітників, які виконують основну роботу і діяльність за сумісництвом в одній і тій же організації.

При розрахунку заробітної плати процедура виконується окремо для кожної штатної посади, точно так само окремо розраховується величина відпускних виплат.

Щоб уникнути плутанини внутрішньому суміснику з самого початку його діяльності повинен бути присвоєний спеціальний табельний номер.

У всіх документах організації, включаючи штатний розклад і табелі, такий співробітник повинен фігурувати двічі, як якщо б мова йшла про двох різних людей.

При цьому відпустка для кожної посади оформляється окремо. Розмір відпускних виплат розраховується також двічі і згодом підсумовується.

Працівники-сумісники, так само як і основні співробітники, повинні отримувати відпускні не пізніше ніж за три календарні дні до початку відпускного періоду.

Компенсація за невикористану відпустку суміснику при звільненні

Якщо відпускний період на роботі за сумісництвом перевищує тривалість відпустки за основним місцем роботи, то працівник має право на компенсування невикористаних днів відпустки в грошовому еквіваленті ( ст.127 ТК). Якщо здійснюється переведення без звільнення, то компенсаційні виплати не передбачаються.

При звільненні працівника право на компенсацію зберігається, якщо залишилися невикористані дні відпустки. При цьому слід зауважити, що якщо звільняється співробітник брав відпустку авансом, то в такому випадку компенсація повинна бути виплачена роботодавцю.

Сума утримання з працівника в даному випадку дорівнює сумі відпускних, виплачених за використані авансом дні відпочинку.

Працівник може також відгуляти всі невикористані дні відпустки, а потім звільнитися. Днем звільнення при цьому буде вважатися останній покладений відпускної день.

Якщо працівник звільняється через завершення трудового договору, то тривалість відпускного періоду може перевищувати термін дії трудової угоди, а й в цьому випадку за день звільнення приймається останній відпускної день.

По догляду за дитиною

Як правило, в разі декретної відпустки допомога по догляду за дитиною виплачується за одним місцем роботи, яке вибирає сам працівник. Але це не завжди так.

Істотним аспектом стає те, що якщо трудова діяльність за основним або додатковим місцем роботи здійснювалася менше двох років, то виплата декретної допомоги співробітнику не покладається.

У разі, коли трудовий стаж на кожному з робочих місць перевищує два роки, виплати по декретної відпустки покладені на всіх робочих місцях.

Виконання роботи за сумісництвом дозволяє збільшити свої доходи. Причому для здійснення трудової діяльності за сумісництвом зовсім не обов'язково мати основну роботу - можна бути молодою мамою або студентом і при цьому працювати. Але важливо в такій ситуації знати не тільки свої обов'язки як сумісника, але також і свої законні права.

Відео: оплачувана навчальна відпустка суміснику

Новости