Відсоток на депутата. Як в Литві фінансуються політичні партії

Ілля Кенігштейн

партнер Hybrid Capital

У Литві є унікальний закон про те, що приватні компанії та інші юридичні особи не мають права фінансувати політиків, політичні партії та вибори.

У них це заборонено, і порушники караються законом.

Гроші для партій в Литві у вигляді субсидій виділяє держава, і розмір визначається політичним успіхом партії на виборах.

Однак головне в цьому законі те, що кожен громадянин Литви може віддати 1% від свого прибуткового податку тієї партії, якій довіряє.

Знімається цей 1% автоматично, і ця норма є обов'язковою для всіх. Якщо громадянин не зробив вибір, то відсоток все одно знімуть і відправлять до держбюджету.

Також громадянин Литви при бажанні може зробити пожертвування в розмірі до 7 500 євро в бюджет рекламної кампанії улюбленої партії.

Така схема змушує політиків більше спілкуватися з народом, причому не тільки під час виборів, а й протягом року, і навіть намагатися стримувати свої обіцянки. Адже люди, в результаті, щорічно голосують своїм відсотком.

До того ж такий підхід перетворює байдужих баранів в небайдужих виборців, адже все беруть участь. Такий собі народний краудфандінг.

А це, в свою чергу, означає, що середньостатистичний депутат позиціонує себе вже не самостійною фігурою, що робить все, що їй заманеться, а найнятим виборцями - не плутати з олігархами, які отримують відповідне фінансування і реалізують їх завдання.

Наприклад, проголосував за тупий законопроект - йдеш і пояснюєш людям, чому ти це зробив. Чи не показувався тиждень в парламенті і був виявлений на Мальдівах, - на # @ $ з пляжу загоряти в Калінінград.

До того ж, ведеться суворий облік всіх внесків. Зрозуміло, що є порушення: пожертвування або оплата реклами через підставних осіб, бізнес, записаний на дружин і собак, "раптові" спадщини. Однак то інша корупція - європейська. Що не має нічого спільного з нашим цинічним беззаконням.

Оригінал Публікації: Facebook

Колонка є видом матеріалу, Який відображає вінятково точку зору автора. Вона НЕ претендує на об'єктивність та всебічність Висвітлення тими, про якові йдет. Точка зору редакции «Економічної правди» та «Української правди» может НЕ збігатіся з точкою зору автора. Редакція НЕ відповідає за достовірність та Тлумачення Наведеної информации и Виконує вінятково роль носія.

Новости