Вихідні в Стокгольмі

Пост від: Jazz Tour на 20.05.2016 в Головна сторінка Коментарі до запису Вихідні в Стокгольмі відключені 3,412 перегляди

Якщо жителі Стокгольма здадуться вам занадто самовдоволеними, не судіть їх строго. Шведська столиця вже давно входить в число найкрасивіших міст Європи. Її центральна частина рясніє величною архітектурою, у віддалених північних районах розташовуються галереї, на півдні - бутики, а в передмісті - приватні пивоварні. Додайте до цього ще ресторани, породили популярне сьогодні рух «New Nordic», і ви зрозумієте, що стокгольмци насправді є чим пишатися.

У Стокгольмі працює маса всіляких кафе, але жодне з них не заслуговує на таку увагу, як «Snickarbacken 7», розташоване в будівлі колишньої конюшні в одному з тупикових провулків. Це не просто кафе, а ще й магазин, і картинна галерея. Ковтнувши свіжого яблучного соку з імбиром і пряної м'ятою, прямуйте в задню частину кафе, де розташований магазин, в якому продаються вінтажні блейзери від Баленсиага, що висять поруч з дитячими футболочки від TUSS і стильними плащами Stutterheim. Між постійно змінюваними речами ви знайдете маски тварин, антикварні стільці Арне Якобсена і вініл з музичного магазину «Pet Sounds».

Ближче до п'ятої години вечора сонце ще стоїть високо в небі, тому можете сміливо прямувати в північно-західну частину міста, де розташовані численні художні галереї. Почніть з прогулянки по колишньому промисловому комплексу Hudiksvallsgatan, на території якого пустили коріння передові галереї міста. У галереї сучасного мистецтва «Christian Larsen» зараз проходить виставка робіт відомого шведського скульптора Шарлотти Гілленхаммер, а недалеко звідси, в «Elastic Gallery», виставляються місцеві молоді художники. Пройшовши трохи на південь, ви побачите п'ятиповерхова будівля галереї «Sven-Harrys Konstmuseum», в якій проводяться тимчасові виставки. Наприклад, недавно тут розпочала роботу виставка фотографій Астрід Крузе Йенсен (вхід - 100 шведських крон).

У минулому році два видатних шеф-кухаря Стокгольма, Даніель Рамс і Том Шестедт, об'єдналися, щоб відкрити загальний ресторан - «Lilla Ego». Це скромне заклад, розташований в житловому кварталі Васастан, пропонує гостям страви сучасної шведської кухні. Незвичайне ім'я ресторану, яке перекладається як «Трохи его», співзвучно з назвою пісні рок-групи «Kent». Денне меню тут пишуть на папірці, який закріплюють на стіні, але це не означає, що до приготування їжі в ресторані ставляться так само недбало. Зовсім навпаки, в «Lilla Ego» пропонують неповторні страви, такі як смажені півнячі ніжки з кольрабі (235 крон) або вражаючих розмірів стейк з оленини з смаженим фундуком та замороженим вершковим маслом (295 крон).

Усіяний спокійними барами і невибагливими клубами район Седермальм є невелике місто всередині міста, відомий своїм нічним життям. Починати дослідження цієї сторони Стокгольма слід з північного краю острова з бару «Vanster», розташованого поруч з рестораном «Haktet». У барі, оформленому в стилі «пошарпаний шик», вам запропонують коктейль Rocco's Valentine (бурбон, кампари, мед, лайм і розовоя вода - 138 крон), але тільки в тому випадку, якщо знайдете вхід. Підказка: потрібно шукати коричневу двері з дзвінком без будь-якої вивіски; не завадить знати і те, що назва бару перекладається як «зліва». Насолодившись коктейлем, перейдіть віадук Skanstullsbron, провідний в південний край острова. Тут, прямо під мостом, влітку працює клуб «Tradgarden», в якому можна попити пивка, пограти в пінг-понг і протанцювати всю ніч до ранку.

Суботнього ранку ... Більшість гостей Стокгольма навіть не підозрює, що місто з усіх боків оточений приголомшливою природою. Дізнатися це можна під час візиту в «Artipelag» - новий зал мистецтв, розташований в оточенні 54 гектарів полів і лісів. Задуманий Бьорном Якобсоном, засновником «BabyBjörn», цей комплекс сучасного мистецтва був відкритий в 2012 році в мальовничому місці всього в 20 хвилинах їзди на автобусі від центру міста. Насолоджуватися творами мистецтва ви будете біля самої кромки озера, на берегах якого лежать покриті мохом каміння, а в воді плавають крижні. Всі галереї комплексу обладнані великими вікнами, крізь які не тільки ллється світло, а й видніються верхівки дерев, що доповнюють враження від виставок, наприклад, представника Срібної доби Андерса Леонарда Цорна або робіт сучасного шведського художника Маркуса Іка (виставка буде працювати до 28 вересня; вхід - 150 крон).

Більшість ресторанів Стокгольма по суботах не пропонує гостям обіднє меню. Це пов'язано з тим, що по суботах шведи вважають за краще не щільний обід, а веселу компанію, кава та солодощі. Кращим місцем для подібного проведення часу є кафе «Johan & Nystrom», в якому є маса затишних куточків. Тут варять першокласний кави, до якого подають булочки з кардамоном з пекарні «Dessert & Choklad Stockholm», що поставляє солодощі до банкету на честь нобелівських лауреатів.

Велика частина центру Стокгольма виглядає як оброблена в фотошопі листівка. Винятком є ​​тільки район Содермальм - південний сусід торгової вулиці Folkungagatan і кварталу SoFo, де між численними вінтажними магазинами і оригінальними кафе ховаються креативні бутики. Починати шопінг в SoFo слід з книгарні «Konst-ig», забитого інді-журналами з мистецтва та дизайну. Потім загляньте в бутик «Hipp!», Де продаються барвисті ювелірні прикраси і оригінальна розписний посуд від дизайнера і власника магазину Юлії Нільсон. Обов'язкову, нехай навіть останню зупинку вам необхідно зробити в «Pärlans Konfektyr» - кондитерської, оформленої в стилі епохи джазу (!) І наповненою ароматами солодощів, які готують тут же, на кухні закладу.

У минулому році кухаря Якоб Холмсром і Антон Бьюрен заробили для свого ресторану «Gastrologik», що працює за системою «New Nordic», свою першу мішленовскіе зірку. Поруч з цим рестораном знаходиться інший заклад - «Speceriet», в якому є всього кілька столиків, що є причиною утворення біля входу в ресторан невеликій черзі. Обидва ресторану скрупульозно відносяться до приготування сезонних страв, які вони куховарять тільки з місцевих продуктів, але так як в «Speceriet» використовують більш прості інгредієнти, то і ціни тут нижче. Фірмове блюдо цього ресторану, як не дивно, курка-гриль, яку подають із зеленим салатом, лимоном і майонезом. І незважаючи на те, що вечеря в «Speceriet» обійдеться всього в 165 крон, будьте впевнені, що більш соковитою і смачною курки-гриль ви ще не пробували.

Острів Гамла Стан добре відомий своїми кривими брукованими вуличками, але ніяк не закладами, придатними для вечері і вечірнього коктейлю. Ситуація почала змінюватися лише в минулому році, коли володар двох зірок Мішлен Бйорн Францен відкрив тут декадентський гастро-паб «Flying Elk» (Літаючий Лось) з залом, в якому працює відразу три бари. Крім цього пабу, ви можете заглянути в «Corner Club», де готують немислимі коктейлі, такі як Northern Navy (Північний флот): шведський джин HERNO, лайм і грейпфрут (129 крон). Також постарайтеся потрапити в напівсекретний паб «Alg Hjartat», в якому подають шведське пиво і традиційні закуски до нього, наприклад, Гужеро з сиром. А закінчити вечірні пригоди найкраще в «Gaston» - інтимному винному барі, сомельє якого розкажуть вам про кращі пропозиції дня.

Недільний ранок ... Західна околиця Содермальма - Hornstull - ще недавно вважалася найбільш непривабливою частиною району, але тепер вона може похвалитися новими ресторанами і кафе, блискучим торговим комплексом і двома оновленими ринковими площами. У 2013 році тут відкрився Hornstulls Marknad - щотижневий річний ринок, розташований на набережній. На цьому ринку продають практично все, починаючи від вінтажних черевик від «Acne» і закінчуючи сумками, покритих ручною вишивкою. Тут же можна буде купити місцеві продукти до обіду: свіжоспечений хліб, гострий сир з Вестерботтен і навіть полуницю.

Розтягнувся на два кілометри острів Юргорден - це неосяжні простори лісів і лугів. Подорожувати по острову краще на велосипеді, який здають в оренду за 80 крон на годину в «Sjocafeet». Осідлавши двоколісного коня, прямуйте на схід і, доїхавши до берега, звертайте на північ. Тут є ідеальні галявини для того, щоб влаштувати пікнік.

Від пірсу Юргордена до передмістя Стокгольма Хаммарбю Шёстад ходить паром, поїздка на якому коштує 50 крон. Після 20-хвилинного плавання ви опинитеся у «Nya Carnegiebryggeriet» - нової пивоварні, розташованої в будівлі старого заводу, яка з'явилася завдяки партнерству «Brooklyn Brewery» і «Carlsberg». У квітні завод відкрив на своїй території довгоочікуваний ресторан і бар, в якому зараз можна насолодитися стаканчиком «Lumen in Tenebris» - пряного пива, виробленого тільки тут і більше ніде в світі.

Детальніше про турах і подорожі по Швеції

Новости