Виховання папуги - Енциклопедія власника птиці

Частина 1.


Основи.


Необхідність базисного виховання папуги обумовлена ​​декількома причинами Необхідність базисного виховання папуги обумовлена ​​декількома причинами. Одна з них полягає в тому, що протягом життя в будинку характер папугу і його взаємини з членами сім'ї можуть зазнати значних змін. В середньому така зміна характеру відбувається кожні 5-7 років, не рахуючи першого разу, який припадає зазвичай на другий рік з моменту придбання (цей період отримав спеціальну назву англійською - terrible two).

Незалежно від того, наскільки драматичну форму приймають подібні зміни характеру, ми можемо до них підготуватися і з перших днів створити базу для тривалих і гармонійних взаємин з птахом.

Інша, не менш важлива причина для того, щоб включити елементи виховання в Ваше повсякденне спілкування з папугою, полягає в тому, що папуги люблять вчитися. Їх соціальне життя в природі вкрай насичена. Кожен день папуга контактує з десятками, іноді сотнями особин, які належать до його групі, і обмінюється з ними різноманітними сигналами. Сім'я, в якій птах живе, стає його соціальною групою.

Багато питань, що стосуються виховання папуг, залишаються нез'ясованими до кінця і викликають суперечки. Однак уже сьогодні наше ставлення до того, якими методами слід виховувати папугу і які базисні навички необхідні йому в повсякденному житті, можна вважати сформованими. Не викликає жодних сумнівів, що папуги з більшою охотою відповідають на методи виховання, засновані на позитивному заохоченні, і вкрай неохоче поступаються тиску. Причина цього криється в їх соціальної організації, яка в значній мірі відрізняється від організації хижаків.

Для подальшого розгляду визначимо кілька термінів:

1) Позитивне заохочення - безпосередньо після виконання дії - команди птах отримує щось, до чого вона прагне (ласощі, ласку, словесне заохочення)
2) Негативний заохочення - для того, щоб папуга виконав команду, в його безпосереднє оточення привноситься елемент, якого птах прагне уникнути (наприклад, бачачи рушник, папуга сходить з рук або забирається в клітку)
3) Покарання - будь-яка дія, наступне за вчинком птиці і зменшує ймовірність того, що цей вчинок повториться в майбутньому
4) Позитивне покарання - ворожий (аверсивного) стимул, який використовується як покарання (струмінь холодної води і т.д.)
5) Негативний покарання - позбавлення птиці доступу до стимулу, який вона вважає позитивним (наприклад, суспільства людини, до якого птах прив'язана - ТО (time out)

Більшість професійних тренерів та консультантів з поведінки рекомендують обмежитися використанням ПП і ПН, виховуючи папугу. Не можна сказати, що методи, засновані на ворожих (аверсівних) стимулах, не діють. Однак можливість їх використання дуже обмежена, і вони можуть викликати відповідну, агресивну реакцію з боку тварини. У крайніх випадках рекомендується поєднувати аверсівние методи і заохочення. Наприклад, птах йде в клітку при вигляді рушника (аверсивного стимул) і тут же винагороджується за виконання команди «в клітку».

Будь-яке навчання слід починати з того, що Ви знаходите найулюбленіші ласощі папугу і ніколи не кладете його в годівницю! Тільки з рук і тільки за хорошу поведінку. Деякі папуги воліють ласку їжі. У будь-якому випадку, нагородою має бути те, що ДУЖЕ подобається папузі (а не те, що, як ми вважаємо, має йому подобатися). Краще мати 2-3 можливих заохочення, щоб заняття не набридли птиці.

Другий етап - визначити розмір винагороди. Ви зацікавлені давати якомога менше, щоб продовжити заняття. Папуга хотів би отримати якомога більше ... Важливо знайти компроміс. Іноді краще дати велику винагороду за великий успіх, ніж багато дрібних. З іншого боку, НЕОБХІДНО нагороджувати папугу за БУДЬ-ЯКУ спробу виконати команду, якою б маленькою вона не здавалася, до тих пір, поки птах не почне з упевненістю виконувати наступний крок.

Завжди слід розбивати дресирування на невеликі етапи, тому що ми не можемо очікувати ідеального виконання команди з першого разу. Чим дрібніше етапи, тим швидше просування.

За рідкісним винятком, папуга може концентруватися на якій-небудь дії відносно короткий відрізок часу. Тому не слід займатися з папугою більше 10-15 хвилин за один раз. 2-3 сесії в день по 10-15 хвилин вважаються оптимальним графіком.

Не забувайте винагороджувати і хвалити папугу за прийнятні "папужачі" види поведінки. Птах повинна не тільки приходити на руку і говорити, а й спокійно залишатися "у себе", грати з іграшками.

Щодо термінології. Ви можете зустріти такі позначення:

Хороші речі починаються - ПОЗИТИВНЕ ПІДКРІПЛЕННЯ П +
Хороші речі закінчуються - негативно ПОКАРАННЯ Н
Погані речі починаються - ПОЗИТИВНА ПОКАРАННЯ Н +
Погані речі закінчуються - негативне підкріплення П-

У clicker training (також як і у вихованні папуг) ми в основному застосовуємо П + і Н

Частина 2.


Команди «вперед» і «назад».

Навчання базисним командам, як і власне приручення папуги, слід починати з команд «вперед» і «назад». Обмовимо відразу, що дані команди не означають напрямок в просторі, але наближення або видалення від господаря, який стає центром пташиного світу на час сеансу виховання.

Мається на увазі, що Ви визначили вже, яку винагороду папуга воліє, птах не отримує його поза сеансів дресирування і легко бере його у Вас з рук (якщо ці ласощі).

Місце для навчання вибирають в залежності від характеру і ступеня приручених папугу. У найбільш загальному випадку починати навчання рекомендується в спеціально відведеній для цього кімнаті (не тієї, де папуга живе постійно), коли птах сидить на тренувальному стенді, а не на клітці, в якій вона живе. Однак деякі папуги відмовляються покинути свою клітку. У цьому випадку Ви можете використовувати її на перших етапах приручення.

Пам'ятайте, що папуга намагається:

  • перейти з менш знайомого предмета на більш знайомий,
    перейти з низького сідала на високий,
    вибрати найбільш стійку опору.

Іноді рекомендується навчити папугу ступати на жердинці, яку Ви тримаєте в руці, до того, як Ви спробуєте взяти його на руку. Причина цього проста: папуга перевіряє дзьобом опору, на яку збирається встати. Недосвідчені власники приймають цей жест за спробу вкусити і відсмикує руку. Крім того, деякі папуги, виловлені в природі, бояться рук через пережитого травматичного досвіду. Якщо Ви використовуєте цю техніку, ми рекомендуємо опереть вільний кінець жердинки про сідало, на якому знаходиться папуга. По-перше, Вам буде складно утримати на вазі жердинці і папугу, а стійкість, як ми вже говорили, грає важливу роль на перших етапах навчання. По-друге, запропонована позиція полегшить Вашому вихованцеві перехід з однієї опори на іншу, тому що він не повинен робити крок через порожній простір між ними.

У будь-якому випадку, правильно вихована птах повинна ступати на руку або на жердинці, яку Ви тримаєте в руці, на першу вимогу. Однак такого результату можна досягти тільки планомірними тренуваннями протягом досить тривалого часу. На більш ранніх етапах більшість папуг виявляють явну перевагу щодо того чи іншого виду опори.

Ніколи не слід поспішати, займаючись з тваринами. Квапливі метушливі дії характерні для особин, які першими стають жертвою хижаків. Папуга інстинктивно уникає людини з нервовими квапливими рухами. Відомий дресирувальник коней Монті Робертс говорить: «Якщо Ви заходите в загін з наміром все закінчити за 15 хвилин і з відчуттям, що часу мало, Ви, швидше за все, провозити з конем весь день. Однак, якщо Ви відчуваєте, що у Вас є багато часу для навчання, шанс домогтися бажаного за 15 хвилин досить високий ».

Будьте обережні у виборі предметів для навчання! У прекрасній статті Грега Гленделла (Greg Glendell) пропонується використовувати стільці в якості тренувального стенду. Така можливість існує, але підійде вона не всім. Ви можете навчити птицю не сідати на певні предмети в квартирі, але навчити її не гризти то, на чому вона сидить, буде дуже складно, практично неможливо. Тому, якщо у Вас немає спеціально призначеного для цієї мети стільця, набагато практичніше купити або сконструювати легку підставку.

Для навчання команді «вперед» покажіть папузі ласощі, яке Ви тримаєте в пальцях. Скажіть "вперед". Коли папуга навчиться миттєво підходити і брати винагороду, повільним рухом помістіть другу руку або жердинки між птахом і ласощами. Рука, на яку птах встає, повинна бути стиснута в кулак. Ви можете також запропонувати йому ступити на ребро долоні, великий палець щільно притиснутий. На перших етапах необхідно заохочувати будь-яку спробу наблизитися до Вас.

Якщо птах полетіла або втратила рівновагу, дайте їй заспокоїтися. Після чого повторіть вправу там, де птах знаходиться. Не намагайтеся відразу повернути папугу на жердинці. У новому місці папуга може охочіше виконати команду.

Коли птах взяла корм і проявляє бажання піти, дайте команду «назад». Не намагайтеся затримати птицю.

У Вас може виникнути ситуація, коли папуга не захоче повертатися на жердинці. Піднесіть папугу до сідалу таким чином, щоб жердинки виявилася між ним і Вашим плечем. Рухаючись в Вашу сторону, папуга настане на жердинці. У цей момент Ви даєте команду «назад» (незважаючи на те, що папуга рухається в Вашу сторону, сходячи з руки, він «віддаляється» від Вас) і плавно прибираєте руку.

Виконання команд «вперед» і «назад» потрібно довести до автоматизму, залишаючись в рамках гри. Птах повинна виконувати їх в будь-якому місці без того, що Вам знадобитися повторювати команду багато разів або підвищувати голос.

Ні в якому разі не переходьте до навчання іншим командам, поки не досягнете хоча б відносного успіху в виконанні цих команд. Хотілося б ще раз нагадати, що поспішність може завдати значної шкоди і процесу виховання, і Вашим взаєминам з птахом.


Частина 3.


Команди «можна» і «ні», деякі рекомендації.

Коли Ви домоглися того, що папуга виконує команди «вперед» і «назад», в більшості випадків можна перейти до навчання загальним командам Коли Ви домоглися того, що папуга виконує команди «вперед» і «назад», в більшості випадків можна перейти до навчання загальним командам. Найважливіші з них - «ні» і «можна».

На жаль, на сьогоднішній день не існує єдиної концепції щодо їх застосування. Іноді доводиться читати, що дані команди необхідні для встановлення ієрархії. Навчаючи їм, господар повинен домагатися повної залежності птиці в питаннях прийняття рішень. На наш погляд, така позиція абсолютно не може бути застосована до папугам. По-перше, поняття ієрархії і домінантності у цих птахів значно відрізняються від аналогічних понять в групі хижаків, якщо взагалі існують. По-друге, надмірна залежність птиці від її господаря може відбитися на її психологічний стан.

Проте, дані команди можуть бути корисні для вирішення таких типових проблем, як неадекватна агресивність, надмірний пошук уваги і т.д. Папуга повинен мати можливість здійснювати вибір в рамках повсякденному житті. Зокрема, щоб безболісно позбутися від неприйнятних видів поведінки, папуга повинен знати, як домогтися бажаного, зробивши прийнятний вчинок.

Наприклад, папуга хоче привернути увагу господаря. Абсолютно неприпустимо, щоб він кричав або викидав корм з годівниці. Але якщо ми не навчили птицю альтернативного поведінки (кликати нас по імені, красиво свистіти і т.д.), вона фактично не має вибору і буде знову і знову повторювати заборонені види вчинків, скільки б її не карали.

Інший характерний приклад - звичка гризти речі. Така поведінка є невід'ємною частиною життя папуги в природі. Відучити його від цього неможливо! Але ми можемо контролювати наслідки такої поведінки, навчаючи птицю гризти «правильні» речі - іграшки, - які повинні бути завжди доступні. Зауважимо, що покладатися на дресирування в даному питанні не варто. Якщо Вас немає поруч, то небезпечні і цінні предмети повинні бути поза досяжністю Вашої птиці.

Команда «ні» подається в тих випадках, коли папуга робить або тільки збирається зробити що-небудь заборонене. Для її правильного використання необхідно точно визначити для себе значення цієї команди. Вона має на увазі: «Що б ти не робив в даний момент, припини негайно!»

Дуже важливо не забувати нагородити папугу за виконання цієї команди. Тобто, якщо Ви застали Вашу птицю за поїданням цінної картини або Вашої улюбленої книги, сказали «ні», і папуга негайно припинив це робити, він повинен бути нагороджений за слухняність. Як би Вам не було шкода зіпсованої речі, не має сенсу вичитувати папугу за завдані збитки (концепція, яку він навряд чи здатний зрозуміти). Птах прекрасно запам'ятає подвійне задоволення, яке вона отримала: по-перше, добре і з користю проведений час, по-друге, додаткове особисту увагу господаря (це один з можливих варіантів того, як Ваш папуга сприймає подібну ситуацію).

Якщо папуга не слухається, Ви можете зробити легке і несподіваний рух, залучаючи його увагу. Щоб подивитися на Вас, папуга змушений буде припинити небажану діяльність. У цей момент його слід похвалити і нагородити. Ні в якому разі не робіть різких розгонистих рухів. Якщо Ви налякаєте птицю, вона може відреагувати найнесподіванішим чином і навіть атакувати Вас. Папуги цікаві і спостережливі. Будь-якого несподіваного і незвичного звуку чи руху досить, щоб привернути їхню увагу.

В крайньому випадку, Ви можете використовувати якийсь предмет, який папуга не любить. Наприклад, показати здалеку рушник, подаючи команду «ні». Однак у звичайній ситуації, якщо Ви не забуваєте винагороджувати птицю за виконану команду, цього не буде потрібно.

Команда «можна» є протилежний команді «ні». Цю команду Ви даєте папузі, якщо бачите, що він МАЄ НАМІР зробити щось, проти чого Ви не заперечуєте. Нагороджувати за її виконання не потрібно, тому що сама дія і буде нагородою.

Деякі радять використовувати команду «можна» у всіх випадках, коли птах проявляє ініціативу у Вашій присутності, особливо якщо це стосується спілкування з Вами. На наш погляд, в цьому немає необхідності. Скористайтеся цим команду щодо дій, які ІНОДІ дозволені, а іноді немає. Наприклад, якщо папуга збирається прилетіти до Вас. Ви можете хотіти, щоб він це зробив чи не хотіти. У першому випадку використовуйте команду «можна», у другому «ні» або «стій». (Остання команда має свої особливості, стосується тільки тих папуг, які літають).

Навчаючи папугам загальним командам, розуміння яких, взагалі кажучи, має на увазі наявність абстрактного мислення, доречно поговорити про те про сугестивності папуг. Не викликає жодних сумнівів, що птах набагато швидше і точніше виконує команди, якщо навчальний повністю сконцентрований на ній і створив попередньо ментальний образ того, що він очікує від папуги. Яке б пояснення даного феномена ми не вибрали (телепатія, неусвідомлені жести, які ми здійснюємо і т.д.), важливо навчитися правильно його використовувати.

Ось кілька загальних рекомендацій, які Вам в цьому допоможуть:

1) Займайтеся з птахом тільки в хорошому настрої. Коли Ви стурбовані, засмучені будь-чим або сильно втомилися, птиця, швидше за все, не захоче Вас слухатися. Зверніть увагу, коли господар знаходиться в тяжкому настрої, папуга, як правило, набагато більш галасливий і дратівливий, ніж зазвичай

2) Кожне Ваше дію попередньо поясніть папузі. Сядьте неподалік від птиці, перед тим як почати урок, і розкажіть їй спокійним голосом, що Ви очікуєте, і чому виконання цього важливо для ПАПУГИ

3) Уявіть собі весь процес навчання. Подумайте про те, як папуга виконає команду і як Ви його винагородити

4) У момент виконання вправи зосередьтеся на тому, що Ви робите. Все, що Ви хотіли сказати папузі, має бути сказано заздалегідь

5) Займайтеся з птахом до тих пір, поки це приносить радість Вам і їй

6) Постарайтеся закінчити заняття на позитивній ноті. Якщо папуга не повністю виконав те, що від нього очікувалося, подайте йому в кінці заняття команду, яку він добре знає, і похваліть за її виконання

7) Ніколи не переносите Ваше важке відчуття на сферу занять з папугами

8) Навчіться радіти кожному кроці, який наближає Вас до кінцевого результату. Це допоможе Вам правильно планувати заняття, які не повинні складатися з надто різких переходів від того, що папуга вже знає і виконує, до нових завдань

9) Отримуйте задоволення від Вашого спілкування з папугою.


Питання відповідь.


Читаю весь час про найулюбленіші ласощі ... Вже не знаю, може це я так собакою і кішками "зіпсована"? Як поводиться папуга, якщо ласощі улюблене? Джуф ось горіхи начебто любить, але випрошувати не стане, а якщо щось не так (чужі люди в кімнаті, сам не в настрої, він голодний, а в годівниці є корм) - взагалі не візьме.
Ви правильно помітили, що папуга сильно відрізняється від більшості собак.
Мені завжди трохи смішно і сумно, коли я чую, що виховання і дресирування "роботизує" папуги. Люди не розуміють, що, яке б ласощі йому не було запропоновано, робити він буде тільки те, що йому підходить за характером і тільки з людиною, який йому подобається.

Визначити улюблені ласощі просто. Змішайте різні види горіхів, насіння і т.д. в тарілочці (не в годівниці, до якої він звик) і дайте птахові. Запишіть, що він з'їв спочатку, а що потім. Повторіть тест на наступний день. Після 3-4 перевірок Ви зможете виділити 2-3 найулюбленіших ласощів.

Багато хто використовує таргет (як собаківники, які навчають клікер-тренінгу). Зазвичай це паличка з яскравим наконечником. Спочатку папуги навчають брати таргет в дзьоб і слідувати за його рухами, а потім використовують, щоб навчити його рухатися в потрібному напрямку.


Значить все у нас в порядку і Джуффіну дійсно подобаються волоські горіхи (не зберуся дати йому спробувати кедрові).
З Таргет ясно ... До цього нам, мабуть, далеко ... До речі, а як щодо клікера? Пам'ятається, Прайор курчати вчила. Або це може призвести до того, що папуга стане цей звук повторювати?

Я використовую клікер тільки з арамі, точніше з Ариной, яку навчаю вільним польотів. З Жако можна замінити клацання якимось словом (одним і тим же, зрозуміло). Жако все одно "клацають", але це не найжахливіший з видаваних ними звуків. Що стосується таргета, багато (Linda Morrow, Doug Cook, Chris Biro etc. etc.) радять з нього починати.


Я ось все не наважувалася запитати ... Дресирувати потрібно всіх папуг, включаючи хвилястики? Або для них це не є таким актуальним?
Дресирувати можна будь-якого папуги. Однак знаходження в квартирі "дикого" хвилястого папужки не ставить під загрозу життя інших мешканців. У разі ж середніх і, особливо, великих папуг, відсутність виховання означає довічне перебування в клітці (і це ще не найгірший варіант).


Займаюся зі своїм амазоном щодня, намагаюся заохочувати його за всі дії, які він робить "правильно": вихід з клітини, захід у клітку, подача лапки, спроби заговорити (він намагається, але сказати нічого не виходить). Про якісь більш складних діях і командах, як мені здається, говорити поки рано. За останній час, після спілкування з папугою за Вашими рекомендаціями, птиця стала сміливішою, дуже просто бере корм з долоні, а за ласощами підходить на самий край клітини та тягнеться з усіх сил. Вчора сам перший раз злетів з клітки і пролетів над кріслом, де я сидів, до цього літав, але швидше за змушене. Як заохочення за дію я використовую дрібні крихти волоського горіха, рідше даю печиво, побачивши якого він приходить в дикий захват. Ігор, як Ви вважаєте, наскільки 6-річний амазон здатний до навчання і чи зможе він заговорити?

Здатність до навчання і до розмови залежить від індивідуальних особливостей птиці і від виховання набагато більше, ніж від віку. Одна моя знайома взяла жёлтохохлого какаду, який за 12 років вивчив лише одне слово. Через рік він не тільки вивчив десяток слів, але і став співати, свистіти, імітувати Жако і т.д.


У мене маленька складність. Папуга не бере нічого з ласощі, а якщо і візьме, то викидає. А щоб йшов на палицю, треба його зацікавити чимось іншим, чи не їжею, наприклад, як тоді, коли він літав туди-сюди. Або дресирувати досить зголоднілого. Просто так не хоче на паличку йти, впирається щосили. Коли повертається на клітку в звичну для нього обстановку - немає проблем.

Ви можете забирати у птиці зернову суміш за 2-3 години до уроку (овочі будуть сидіти по клітці). Папузі це тільки на користь, тому що більшість наших птахів перегодовані насінням.


Чим більше спілкуюся з папугою, тим більше він сміливішає, коли бере їжу з рук, може схопити палець, але не сильно і не боляче, то ж саме і з подачею лапки - відразу після того, як я годував його насінням з долоні і простягнув руку , він схопив за палець лапкою, зігнув шию, відсунувши голову назад, а потім вкусив і знову не боляче. Що б це могло бути, папуга намагається грати? Не схоже, що він злиться або хвилюється. Наскільки далеко можна і потрібно заходити при такій "грі"? У амазонов дзьоб не слабкий.

Папуги часто намагаються грати з пальцями. Дозволяти їм це чи ні - багато в чому залежить від господаря. Потрібно мати на увазі, що певний ризик хворобливого (але не є небезпечним) укусу при таких іграх завжди існує. Раджу Вам не реагувати, якщо це не болісно. Якщо сила натиску переходить встановлену Вами кордон, скажіть "ні", не підвищуючи голос. Якщо птах відпустила палець - похваліть її і нагородите. Ні в якому разі не можна скрикувати або різко відсмикнути руку.


Наш жако ні в яку не хоче йти на руку. Причому бере їжу з долоні, впритул підходить до обличчя, дзьобом може злегка вщипнути за ніс, підставляє свою шийку. Але на руку не піде ні за які ласощі. До речі, у нього немає "ласощі", він спокійний і до насінню, і до горіхів. Ні, звичайно, він їх візьме з долоні, якщо захоче і під настрій, але душу не продасть, як багато пишуть.
Підкажіть, будь ласка, як нам зараз його приручати?

Перший крок - знайти найбажаніше для тваринного заохочення. Дуже багато невдачі з дресируванням - результат того, що пропонується нагорода, яка здається бажаною, але насправді такою не є. Спробуйте інші види ласощів (нечищений арахіс або лісові горіхи) Може бути, Ваш папуга зацікавиться якимось неїстівним предметом, який-небудь іграшкою.
Спробувала займатися з Гавриков, але птахів зовсім не гурман і на мої спроби привернути його смакотою реагував слабо. Але у нас є улюблена кедрова шишка! Ось тут-то Гавр готовий на будь-які подвиги, щоб, не дай Бог, Игрулька не забрали, а раптом я її з'їм! Заради неї ми і на ручки йдемо з радістю, і намагаємося робити "назад-вперед" і інші різні фокуси. Правда, звичайно, він поки тільки намагається, до нього з працею доходить, що я хочу, але заради шишки! ..
У зв'язку з цим дозвольте, Ігор, задати питання: чи можна таким чином навчати папуги і, на Ваш погляд, які підводні камені нас можуть чекати?

Єдина проблема - це можливість, що птахові шишка набридне. Краще завжди мати 2-3 винагороди. Про запас...


До нас папуга (жако) потрапив з уже усталеними звичками, попередні господарі його свідомо не приручали йти або сідати на руку, тільки на плече. Чека за ласощами може прилетіти і на руку, але ніколи не буде на ній сидіти, хоча на плечі може спокійно довго перебувати. На поклик прилітає навіть в іншу кімнату, розуміє команду "на місце". Скажіть, будь-ласка, чи є сенс нам переучувати птицю, і якщо так, то чи треба почекати ще якийсь час (Чека у нас близько місяця) або можна займатися вже зараз?
Багато залежить від того, як Ви ставитеся до знаходження птиці на плечі. Я дозволяю нашим папугам бути на плечі з міркувань зручності, але зізнаюся, що це іноді ускладнює спілкування з ними.
Навчити птицю бути на руці - важливо. Якщо Чека прилітає на руку, просто затримуйте його там на короткий час (буквально кілька миттєвостей), або не відразу віддаючи йому ласощі, або притиснувши лікоть до Вашого боку, що завадить йому піднятися на плече. Збільшуючи по чуть-чуть час знаходження на руці, Ви досягнете результату.

Мій жако Алекс панічно боїться будь-яких паличок, навіть свою верхню жердинку, якій закріплюється верх клітини, як тільки він бачить її в моїй руці (коли клітку закриваю, знімаю жердинку, а потім знову ставлю, Алекс кожен раз сахається і гарчить). Чесати він себе з задоволенням дає, але чіпати лапи не дозволяє. При будь-якому наближенні руки до лап воліє втекти або полетіти. Порадьте, будь ласка, що краще: привчати його до палички в руці, а потім сідати на неї, або відразу привчати заходити на руку. І з чим може бути пов'язана така ревне ставлення до своїх лапок?
Хтось уже, можливо, "виховував" Вашого папугу.
Я зазвичай привчаю птицю йти відразу на руку.
Можливо, у Вашому випадку буде корисний метод таргет-тренінгу (аналогічний вживаному для собак).
Спробуйте накрити руку чимось, наприклад, невеличкий білого або бежевого кольору. Але вона не повинна бовтатися, обгорніть її туго навколо руки.

В принципі, Алекс не самої руки боїться, а взагалі всього, що підносять до нього нижче грудної клітини. Якщо на руку що-небудь надіти, він ще більше сахається від неї. Боїться будь-яких незнайомих предметів в руках (незалежно від розміру).
Боязнь нових предметів властива багатьом птахам. Спробуйте зіграти з ним в гру. Візьміть паличку з наконечником, наприклад, стару антену від радіоприймача. Сховайте її в руці так, щоб птах бачила тільки верхню частину. Піднесіть її обережно до птаха, показуючи їй одночасно ласощі. Ваше завдання добитися, щоб птах доторкалася до наконечника. Нагороджуйте її за кожен рух в цьому напрямку. Коли папуга буде виконувати цю вправу, висуньте трохи паличку, щоб папуга бачив наконечник і невелику частину підстави. Продовжуйте вправу, поки папуга не звикне до виду палички.
Наступний етап - навчити птицю слідувати за паличкою-Таргет.
Кожен з описаних етапів може зажадати декількох занять. Не переходьте на нове вправу, поки Ви не добилися 90% ного виконання попереднього етапу.


У нас 9 місячний Олександрійський папуга, він, в принципі, бере корм з рук крізь прути і з руки. І навіть іноді підходить, якщо довго тримати руку в клітці. І один раз він спробував зайти на руку, але спочатку він хотів потриматися дзьобом, добре, що це була рука чоловіка. Там залишилися величезні синці, витерпіти було неможливо. Але ж він не зі злості це зробив, що ж робити в такому випадку? Він завжди пересувається за допомогою дзьоба.

Як я пояснив в "Виховання, частина 2", Ви можете почати з того, що привчите папуги йти на жердинці, яку Ви тримаєте в руці.
Перевіряти опору на міцність він перестане лише тоді, коли звикне вважати її абсолютно стійкою.

Маскін Ігор Веніамінович ( IgorM )


Вже не знаю, може це я так собакою і кішками "зіпсована"?
Як поводиться папуга, якщо ласощі улюблене?
До речі, а як щодо клікера?
Або це може призвести до того, що папуга стане цей звук повторювати?
Дресирувати потрібно всіх папуг, включаючи хвилястики?
Або для них це не є таким актуальним?
Ігор, як Ви вважаєте, наскільки 6-річний амазон здатний до навчання і чи зможе він заговорити?
Що б це могло бути, папуга намагається грати?
Наскільки далеко можна і потрібно заходити при такій "грі"?
Підкажіть, будь ласка, як нам зараз його приручати?

Новости