ВІКОВОЇ КРИЗА. Психологічні зміни. Діти, дитина. Психологічний СЛОВАРЬ. поняття психології

У своїх роботах Л.С. Виготський підкреслював, що вікові кризи обумовлені виникненням основних новоутворень попереднього вікового стабільного періоду, що призводить до руйнування однієї соціальної і виникнення іншої, найбільш адекватної новому психологічному образу дитини.

Що це означає і як проявляється? Все досить просто. Для періодів вікових криз в дитинстві характерні процеси переходу до нового типу взаємин дітей з дорослими, при якому враховуються нові, збільшені можливості дитини, зміна "соціальної ситуації розвитку", зміна діяльності, перебудова всієї структури свідомості дитини.

Процеси переходу дітей на нову вікову ступінь пов'язані з дозволом нерідко вельми гострих протиріч між раніше сформованими у них формами взаємин з оточуючими своїми збільшеними фізичними та психологічними можливостями і домаганнями.

Негативізм, упертість, примхливість, підвищена конфліктність і інші, властиві віковим кризам поведінкові прояви, загострюються при ігноруванні дорослими нових потреб дитини у сфері спілкування та діяльності і пом'якшуються при правильному вихованні.

Дослідження останніх років показали, що виражене негативне ставлення до "старої" соціальної ситуації (як встановив Л.С.Виготський) забезпечує в певний мірі готовність дитини до дій в новій соціальній ситуації. А.Н. Леонтьєв в свою чергу вважав, що негативізм є показник неправильної системи відносин дорослого і дитини. конфліктність поведінки є свідчення несприятливого перебігу вікової кризи.

Значно менше вивчені вікові кризи зрілих періодів життя і старості. Відомо, що такі поворотні моменти виникають помітно рідше, ніж в дитинстві і протікають більш приховано, без яскраво виражених змін в поведінці. Що відбуваються в цей час процеси перебудови смислових структур свідомості і переорієнтації на нові життєві завдання ведуть, як правило, до зміни характеру діяльності і взаємин і надають глибоке вплив на подальший хід розвитку особистості.


ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ, супервізії, ОТРИМАТИ ПСИХОЛОГІЧНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ АБО ПОСТАВИТИ НАБОЛІЛІ ПИТАННЯ МОЖНА, зателефонувавши за номером:

+ 7-909-629-63-38


Що це означає і як проявляється?

Новости