Вінілові програвачі - як вибрати і де купити в Москві

  1. Вініловий програвач ... Що це?
  2. Як влаштований програвач і звідки береться звук?
  3. А звук з вінілової платівки правда особливий?
  4. Як новачкові вибрати свій перший програвач?
  5. приклади програвачів
  6. Audio-Technica
  7. TEAC
  8. Onkyo
  9. Clearaudio
  10. Denon
  11. Juke Box
  12. Rega
  13. підводимо підсумки

Колись давно вініловий програвач був єдиним способом насолодитися улюбленими композиціями. Як тільки на зміну прийшли більш прості і легкі цифрові носії, програвачі стали для багатьох пережитком минулого. Мої молоді батьки дивилися на них косо і напевно думали, що вініл кане в лету. Хто б міг подумати, що він знайде нову популярність і друге життя, та ще таку активну!

Хто б міг подумати, що він знайде нову популярність і друге життя, та ще таку активну

Скажу чесно, світ вінілу давно приваблював мене, але здавався таким складним, що підступитися до нього у мене не вистачало сміливості. У цьому огляді ми разом пройдемо шлях від ідеї і розрізнених знань до чіткого уявлення, що потрібно саме вам і чому.

Вініловий програвач ... Що це?

Почнемо з того, що вінілові пластинки і аудіокасети - це джерела так званого аналогового сигналу. По інший бік барикад знаходяться цифрові джерела: CD, DVD, Super Audio CD (SACD), файли у всьому знайомому форматі Mp3.

Якби я зараз розповідала про все це вголос, то мій голос був би для вас аналоговим аудіосигналом. Щоб записати його на носій, скажімо, на платівку або на касетну стрічку, нам буде потрібно мікрофон - потрапляючи в нього, звукова хвиля (тобто механічне коливання) перетворюється на електричне коливання. Вставляючи касету в магнітофон і ставлячи платівку в програвач, ми витягуємо сигнал назад, відтворюємо його.

Вставляючи касету в магнітофон і ставлячи платівку в програвач, ми витягуємо сигнал назад, відтворюємо його

Напевно все тримали в руках або хоча б бачили на картинках вінілову платівку. Її і не потрібно довго розглядати, щоб помітити неоднорідну поверхню. У цих самих канавках на поверхні пластинки і ховається звук. Серед плюсів вінілу зазвичай називають велику повноту і глибину звуку. Але мінуси теж є, як раз в тих самих канавках - туди може затесатися пил, яка позначиться на звуці, як і будь-яка деформація канавок.

З цифрою все простіше. Цифровий запис фіксує точки: звукові частоти кодуються, перетворюються в цифри і записуються як координати. Пам'ятайте, як ми в школі будували графіки? Ось x, вісь y, функції, що проходять через конкретні точки? Так ось уявіть, що по горизонтальній осі ми відкладаємо кроки по часу: чим вони менші, тим вище дискретизація за часом, тобто точніше записується звук.

На відміну від вінілової платівки, диск CD можна копіювати скільки завгодно разів без втрати якості звуку. З вінілом такий фокус не пройде. Однак звук, спресований, урізаний і втиснутий в диск, сильно втрачає в обсязі. Зрозуміло, варто розрізняти між собою гарну цифру і погану, зроблену «на відвали». Але навіть відмінний диск містить менше інформації, ніж вінілова платівка. Ось чому вініл міцно асоціюється з хорошою музикою.

Як влаштований програвач і звідки береться звук?

Одна з найголовніших частин програвача - це голка. Потрапляючи в канавку на платівці, вона рухається уздовж неї і витягує звук. Нам здається, ніби голка йде рівно і плавно, але насправді вона проходить через безліч горбків і шорсткостей всередині канавки, і її положення змінюється тисячі разів в секунду.

Голка кріпиться до звукоснімающему картриджу. Усередині такого знаходиться магніт (один або більше) і котушки. В результаті картриджі діляться на ті, в яких струм створює рухливий магніт і нерухомі котушки (MM-картридж), і навпаки (MC). Голка і картридж прикріплені на кінці тонарма.

Перед тим, як електричний сигнал відправляється на підсилювач, він повинен пройти через фонокоректор, який, очевидно, коригує сигнал. Фонокорректор - це не обов'язково складова частина саме програвача, його можна знайти відразу в підсилювачі. Самостійно існувати без цих двох пристроїв він теж цілком може. Кінцевим пунктом подорожі сигналу стають динаміки.

У кустарних умовах програвач можна підключати до самих різних девайсів, здатним відтворювати звук. Нічого вже дуже доброго з цього не вийде, але працювати буде. Головне, щоб платівці було, на чому крутиться, і щоб у цього чогось був звукознімач.

За великим рахунком якість звуку залежить не стільки від програвача, скільки від підсилювача і колонок. Хоча програвач, зрозуміло, свою лепту теж вносить. Важливо, щоб сотні деталей, що ховаються всередині нього, були збалансовані і не створювали непотрібних вібрацій, які псують звучання.

А звук з вінілової платівки правда особливий?

Коли ми більш-менш розібралися з суттю вінілового програвача, підкрадається найголовніше питання: заради чого все це? Невже з програвачем музика відкривається по-новому, стає чарівною? Відповідь проста: поки не почуєш, не впізнаєш. І неважливо, що тут працює насправді - самонавіювання або магія вінілу. Якщо вам це подобається, треба братися за справу.

Сама я далека від аудіфольства і вирішила запитати поради у друзів-меломанів, які не на жарт захопилися світом вінілу. Мій колега Саша зазначив, що звук дійсно краще, але справа не зовсім в ньому. Справа в твоєму ставленні до музики, яке змінюється разом з появою програвача. Магія - в новому знайомстві з уже давно відомими тобі композиціями.

Моя подруга Настя стала вініломаном майже що мимоволі - до покупки програвача її схилили залежалися на дачі пластинки, а також бажання зробити нетривіальний подарунок коханій. І ось уже два роки вона під час кожної поїздки заходить на місцеві блошині ринки, щоб знайти поповнення для своєї колекції вінілу. Настя зізнається, що не володіє особливо тонким слухом, так що за великим рахунком програвач в її житті - це ритуал, що викликає позитивні емоції.

Настя зізнається, що не володіє особливо тонким слухом, так що за великим рахунком програвач в її житті - це ритуал, що викликає позитивні емоції

Колекціонування пластинок - це взагалі окремий вид задоволення. «Поки у мене їх близько 80, так що я всього лише любитель», - розповідає ще одна моя знайома Соня, а у мене на цій фразі округлюються очі. Цілих вісім десятків платівок! І як тут не повірити в те, що вініл володіє особливою магією, яка криється в звуці, кропіткої збірці програвача і колекції або, врешті-решт, в самому процесі прослуховування музики в особливій атмосфері.

Як новачкові вибрати свій перший програвач?

Порадившись з друзями, я вирішила взятися за справу зовсім серйозно і відправилася в спеціалізований магазин DIG, де продаються платівки і касети на будь-який смак, ну і, звісно ж, програвачі. Там я напала на Германа - людини, який відмінно розбирається в темі і, що найважливіше, просто любить музику.

"Головне зібрати комплект: програвач, підсилювач, колонки. В програвачі або підсилювачі повинен бути фонокоректор - у багатьох сучасних підсилювачах цього немає. Цього в принципі достатньо, щоб зібрати свій перший програвач", - пояснив ази мій співрозмовник.

Саме більше увагу як новачкові, так і бувалому любителю варто звернути на одну з найменших деталей - на голку, про важливу роль якої ми говорили трохи вище. Це не відразу очевидно багатьом з нас, але сам по собі програвач - річ до непристойності проста. Його основне завдання полягає лише в тому, щоб крутити платівку, і більше від нього самого не потрібно нічого.

"Голка повинна бути відносно новою, не заїждженої, щоб, по-перше, не псувати самі платівки, а по-друге, нормально знімати звук", - пояснює Герман.

Вибравши голку, переходимо до наступних важливих складових - підсилювача і колонок. Їх підібрати нескладно, досить довіритися власним юшку. Ясна річ, аудіофіли підійдуть до цього питання з більшою скрупульозністю, але звичайному любителю буде добре з будь-яким агрегатом, який нормально працює і видає пристойну звучання.

Ясна річ, аудіофіли підійдуть до цього питання з більшою скрупульозністю, але звичайному любителю буде добре з будь-яким агрегатом, який нормально працює і видає пристойну звучання

В цілому зробити відверто поганий програвач практично неможливо. Як ми вже говорили, це всього лише машина, яка крутиться. Якщо щось дійсно не так, то причину варто шукати в голці, яка, ймовірно, погано знімає сигнал, і, може бути, в підсилювачах. До речі, щоб знайти відверто поганий підсилювач, теж треба постаратися. Досить витратити на нього 6-10 тисяч рублів, щоб отримати цілком гідний звук.

Щоб зібрати непоганий повний комплект вистачить суми в межах 30 тисяч рублів, вважає Герман. І раз виявилося, що схема зборки свого власного програвача настільки проста, мені дуже хочеться знайти в ній який-небудь підводний камінь! Чому якісь програвачі стоять 10 тисяч, а якісь мінімум в три рази більше?

Такий камінь (насправді, зовсім невеличкий камінець) все-таки знаходиться. Зазвичай недорого коштують вже повністю зібрані комплекти-чемоданчики - такі підходять тим, хто хоче слухати музику поза домом і мати можливість всюди брати програвач з собою.

Зазвичай недорого коштують вже повністю зібрані комплекти-чемоданчики - такі підходять тим, хто хоче слухати музику поза домом і мати можливість всюди брати програвач з собою

"Портативний програвач - є в принципі така тема. Усі великі фірми зазвичай мають портативні моделі, в які можна вставляти батарейки. У таких навіть є вбудовані колонки. Але всі, хто користується такими програвачами, розуміють, що якості від них крутого можна очікувати", - вважає Герман.

В цілому логіка така: найкраще збирати свій комплект самому. Так ти точно будеш знати, з чого зліпив свого Франкенштейна, а до того ж отримаєш можливість міняти компоненти на нові і покращувати програвач. Щоб все вийшло, потрібно лише трохи уваги і розуміння. Так що вивчаємо складові, читаємо, занурюємося в тему і вже трохи підковані йдемо в магазин.

Під кінець звучить той самий сакраментальне питання: невже у вінілу якийсь чарівний звук? Що про це думає професіонал, що працює в музичній галузі?

"Я до сих пір не розумію, в чому різниця. Мені багато хто говорить, що так, чутно - я не чую. Безумовно є нюанси, як у тих же гітар. Навіть при тому, що все це йде безпосередньо через звукознімач і в дроти, все одно - навіть вібрація дає свої нюанси. Голки дають свої діапазони, у всіх підсилювачів є свої характеристики - більше низьких частот, високих частот у звуковому діапазоні і так далі. нюанси є навіть в мікросхемах », - каже Герман.

В одну мить я встигла порадіти за себе (мені-то дуже великий ведмідь на вухо наступив) і трохи засмутитися за моїх друзів, які знайшли в вінілі диво. Але мій співрозмовник висловив пару дуже цікавих ідей, які ставлять все на свої місця.

«Що можна точно зазначити у вінілу і взагалі у аналогового звуку: навіть якщо ми беремо якісь електронні формати абсолютно без стиснення, дискретний сигнал все одно квантуется - це ніяк не чутно. Але, можливо, на якихось внутрішніх відчуттях це відчувається. Тим більше якщо це MP3, які зрізають частоти, нечутні людським вухом. При цьому самі вібрації тіло може сприймати. У аналогу квантування йде по-іншому. У ньому хвиля йде в чистому вигляді ", - пояснив він.

Як і слід було очікувати, вся принадність вінілу, насправді, в ритуалі. Це ж ціла культура! Як точно назвав її Герман: «культура прослуховування і культура колекціонування». Ти збираєш під себе свою власну систему, сідаєш наодинці з собою, навіть виставляєш колонки під певним кутом. Виймаєш пластинку, ставиш, слухаєш. В голові вже намалювався цілий образ.

"Культура колекціонування безпосередньо з цим пов'язана. Люди горять ретрофетішізмом. Хочуть повернутися в часи, коли все було трішки складніше, формалізувати, в загальному, по-іншому", - робить висновок мій співрозмовник.

Який результат? Підсумок в тому, що тепер ми розуміємо: зіпсувати програвач складно, а зібрати хороший - набагато простіше, ніж здається на перший погляд. І якщо ви горите думками про те, як будете слухати платівки, шукати найбільш рідкісні і кращі для власної колекції, а тим більше слухати особливому, своєму звуку, який вам вдається розпізнати - беріться за ідею і втілюйте мрію в життя!

приклади програвачів

Нарешті, ми розставили всі крапки над «i», визначилися з тим, що хочемо, а що не дуже, і тепер залишилося найголовніше і, напевно, найскладніше - вибрати той самий програвач. Давайте обговоримо кілька відомих брендів і їх моделей, щоб отримати уявлення про цей ринок.

Audio-Technica

Треба сказати, на ринку вінілових програвачів і супроводжує їх техніки дуже радують японці. Є відчуття, що саме там народжуються найвідчайдушніші аудіофіли. Напевно, саме такі вже не перший десяток років працюють в Audio-Technica.

Компанія знайома багатьом любителям і професіоналам завдяки своїм навушників і іншої відеоапаратури, але не всі знають, що у неї можна знайти і програвачі, причому дуже різні. Є прості моделі, наприклад, AT-LP60BT - така ідеально підійде новачкам, які хотіли б відразу купити повний комплект. В цьому програвачі є майже все, що потрібно. Але міняти в ньому можна буде лише голку, так що на наступний рівень доведеться переходити, ймовірно, разом з покупкою іншої моделі.

Але міняти в ньому можна буде лише голку, так що на наступний рівень доведеться переходити, ймовірно, разом з покупкою іншої моделі

Безперечною перевагою такого спрощеного комплекту стане ціна, яка не перевищує 17 тис. Рублів. Взагалі у AT щодо дорого коштують тільки ті моделі, які вже межують з професійними. Це AT-LP120-USBHC і AT-LP1240-USB, які використовуються діджеями. Коштують вони понад 30-40 тис. Почитати докладніше про програвачі зокрема і весь бренд в цілому можна в нашому огляді .

Почитати докладніше про програвачі зокрема і весь бренд в цілому можна в нашому   огляді

TEAC

В цілому цей японський виробник націлений на продаж програвачів, під зав'язку укомплектованих корисними функціями. Навіть прості моделі TEAC йдуть в комплекті зі звукоснимателем і мають вбудований фонокоректор (який можна відключити).

Є і зовсім бюджетні варіанти, наприклад, TN-100 без Фонокоректори. До такого можна підключити ПК і оцифрувати платівку - на випадок, якщо ви хочете мати і аналог, і цифру. Коштує він в районі всього 13 тисяч, але, як заявляють в TEAC, зібраний краще за інших недорогих моделей і гасить всі небажані вібрації.

Коштує він в районі всього 13 тисяч, але, як заявляють в TEAC, зібраний краще за інших недорогих моделей і гасить всі небажані вібрації

Один із найбільш прибуткових моделей TN-300 йде в комплекті зі звукоснимателем від Audio-Technica. Разом у них виходить продукт, відповідний для різних категорій слухачів - і для новачка, і для бувалого. Обійдеться він приблизно в 35 тисяч рублів. А любитель експериментів може спробувати впоратися з флагманської моделлю TN-570. Якщо хочете пограти з перекладом цифри в аналог і навпаки з використанням перетворювачів, будьте готові викласти від 80 тисяч рублів.

Якщо хочете пограти з перекладом цифри в аналог і навпаки з використанням перетворювачів, будьте готові викласти від 80 тисяч рублів

Onkyo

Колись програвачі від Onkyo розходилися на ура, як гарячі пиріжки. І ось через пару десятків років ця компанія (знову японська, так), яка славиться інноваціями і авторськими розробками, вирішила повернутися до вінілу. Ще один натяк на те, як сильно зростає попит на програвачі та як у зв'язку з цим змінюється ринок.

Представлена ​​на хвилі цієї моди модель CP-1050 має власний звукознімач, який в будь-який момент можна замінити, гумовий килимок під опорним диском для згладжування вібрацій і може перемикатися між двома швидкостями. Що приємно новачкові - це формат поставки. З коробки ви дістаєте готовий до використання прилад, просто не забудьте підключити підсилювач. Такий варіант обійдеться в 35 тисяч.

Clearaudio

Зрозуміло, в світ вінілу можуть не тільки японці. Так що давайте, нарешті, перейдемо до Німеччини, якій явно є, чим похвалитися - наприклад, компанією Clearaudio, яка вибилася в лідери серед закоханих в аналоговий звук.

В даному випадку потрібно бути готовим до більш високого ціннику, який обумовлений найтоншої роботою і ручним складанням моделей. Програвач Clearaudio Concept MM обладнаний звукоснимателем з рухомою котушкою, його тонарм посаджений на магнітний підшипник. Такий підшипник дозволяє уникнути ситуації, коли через нерівного руху тонарма голка занадто сильно тисне на платівку, чому швидше зношується сама і зношує носій.

Такий підшипник дозволяє уникнути ситуації, коли через нерівного руху тонарма голка занадто сильно тисне на платівку, чому швидше зношується сама і зношує носій

Concept MM - це один з тих програвачів, які створені для апгрейда. Тільки врахуйте, що при зміні деталей його доведеться знову налаштовувати. Коштує така модель близько 115 тисяч рублів.

Є в лінійці Clearaudio програвачі та за 200, і за 400 тисяч. Вартість однієї з кращих моделей перевищує 1,6 мільйона рублів. Clearaudio Master Innovation дивує з першого погляду - він двоповерховий!

Тонарм у нього зовсім не такий, який ми звикли бачити в більшості програвачів. Тут тонарм тангенціальний, він весь переміщається над поверхнею пластинки, а не тільки картридж. Їх виробництво досить складне і дороге, так що бюджетних програвачів з такими тонарма просто немає в природі.

Найцікавіше тут, насправді, те, що встановити в такий програвач можна не один, а три тонарма. Тобто більш звичні тонарм туди теж можуть влізти, якщо вам цього дуже захочеться. Жоден з них, правда, не входить в комплект поставки.

Denon

Ця назва вже напевно траплялося вам. Denon виробляє повністю автоматичні, недорогі програвачі, укомплектовані картриджами і Фонокоректори. Найбільш бюджетна модель DP-29F обійдеться в 11 тисяч.

У два рази дорожче коштує DP-200USB з роз'ємом для USB, завдяки чому пластинки можна оцифровувати без участі ПК. Близько 25 тисяч коштує DP-300F, який може послужити базою для апгрейда і створення власної аматорської стереосистеми.

Близько 25 тисяч коштує DP-300F, який може послужити базою для апгрейда і створення власної аматорської стереосистеми

Juke Box

Якщо хочеться всього і відразу, то вам сюди. У програвачі Pro-Ject Juke Box E є свої фонокоректор, звукознімач і підсилювач, а якщо вам цього мало, то порадійте ще та дистанційного управління. Загалом - модель для самих ледачих любителів вінілу, яка зробить абсолютно все за вас.

Зрозуміло, в Pro-Ject Juke Box E є свій тонарм, причому вже налаштований як треба. Звукознімач при бажанні можна поміняти. Також в програвачі є модуль Bluetooth. Коштує ця радість життя 32 тис. Рублів.

Rega

Закінчимо нашу добірку британцями, які радують публіку вініловими програвачами (і не тільки ними) вже кілька десятків років. Серед них є модель, що стала воістину легендарної - Rega Planar. Часто виробники, щоб зменшити кількість вібрацій, навмисно роблять програвачі дуже важкими. У Rega використовували інший підхід, а саме дуже міцну збірку і жорсткий корпус.

Перша версія Planar оснащена тонармом ручної збірки, власним MM-картриджем Rega Carbon і негаласливим електромотором. Модель Planar 2 отримала новий, ще більш вдосконалений тонарм і новий центральний підшипник. Planar 3, крім знову оновленого тонарма і підшипника, має інший фірмовий картридж. Відрізняються і матеріали виконання, і конструкція - вона стала ще жорсткіше. Цінник на три версії варіюється від 24 до 60 тисяч.

підводимо підсумки

Суть роботи вінілового програвача дуже проста - він повинен крутити платівку. Але є свої нюанси в збірці, деталях, використаних матеріалах, які допомагають отримати максимально глибокий, нічим не заплямований звук. Хороший програвач - це не обов'язково масивне вкладення коштів. Тут все залежить від того, чи є у вас бажання покращувати його згодом, чи хочете ви його брати з собою на виїзди, ну і від того, наскільки тонкий і чутливий до будь-яких вібрацій у вас слух.

Копатися і вивчати специфіку і складові кожного програвача можна дуже довго. Ми пройшлися по верхах, але цього досить для першого знайомства з самою ідеєю. Сподіваємося, що наш огляд надихне вас на нове хобі, а світ вінілу перестане здаватися таким вже далеким і складним.

Якщо вас цікавлять інші гаджети, обов'язково заглядайте в наш блог Inspector Gadgets і наш канал на Дзене - там ви знайдете живі огляди на різні продукти, добірки найкращих девайсів і найсвіжіші новини зі світу технологій. А щоб нічого не пропустити, підписуйтесь на наш однойменний Telegram-канал. До зустрічі!

Що це?
Як влаштований програвач і звідки береться звук?
А звук з вінілової платівки правда особливий?
Як новачкові вибрати свій перший програвач?
Що це?
Пам'ятайте, як ми в школі будували графіки?
Ось x, вісь y, функції, що проходять через конкретні точки?
Як влаштований програвач і звідки береться звук?
А звук з вінілової платівки правда особливий?
Коли ми більш-менш розібралися з суттю вінілового програвача, підкрадається найголовніше питання: заради чого все це?

Новости