Виписка по кредитній карті

  1. Що таке виписка по кредитній карті і навіщо вона потрібна
  2. Що можна дізнатися з виписки
  3. Способи отримання виписки і їх вартість
  4. Помилкові дані і їх оспорювання

ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА КРЕДИТНУ КАРТУ І ШВИДКО ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ Виписка по кредитних картах дає її власнику всю інформацію про проведені за певний період платежах з рахунку і надходження. Отримати виписку досить просто. Існує багато способів це зробити, велика частина яких є безкоштовними.

ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА КРЕДИТНУ КАРТУ І ШВИДКО ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ

Що таке виписка по кредитній карті і навіщо вона потрібна

До кредитних картах прив'язані рахунки, на яких в банку збирається інформаціях про всі операції.

Виписка по кредитній карті - звіт, що надається кредитною установою, яка видала карту, клієнту про всі рухи на його рахунку.

Основна мета виписки - це отримання інформації про залишок на рахунку і контроль витрачання коштів.

Але у виписки є ще кілька функцій:

  • перевірка проведення операцій за рахунком;
  • перевірка обов'язкових платежів з метою уникнути прострочення;
  • контроль кредитного ліміту, вихід за який спричинить додаткові витрати;
  • підтвердження платоспроможності, що вимагається для візи та отримання дозволу на виїзд за кордон.

Що можна дізнатися з виписки

Вище було відзначено, що виписка містить всі дані про рухи на рахунку власника картки.

Під рухами розуміються переміщення грошових коштів, наприклад, списання банком комісії за здійснення операцій, зарахування готівкових коштів, покупки в магазині, оплата послуг і т.п.

У виписках міститься наступна інформація:

  1. Номер рахунку власника карти. Багато власників карт вважають, що номер їхні рахунки - це 16-значний код, видавлений на самій кредитній картці. Але це не так, номер рахунку - це унікальний код, що складається з 20 цифр, і потрібен він для безготівкового переказу коштів на карту. Присвоюється банком в момент видачі картки. Тому, якщо ви, наприклад, зібралися отримувати зарплату на свою кредитну карту, то запросите виписку у банку, так ви дізнаєтеся свій номер рахунку, який в наслідок потрібно повідомити в бухгалтерію і заодно перевірите залишок на рахунку.
  2. Початковий залишок. Тобто сума грошових коштів, яка була на мапі на початку запитуваної періоду. Наприклад, при запиті виписки з 1 по 5 березня, початковий залишок - сума на рахунку на початок 1 березня. При відкритті карти залишок дорівнює 0. Як тільки на карту будуть покладені гроші, відразу спишеться обумовлена ​​договором комісія банківського обслуговування, а операції відобразяться по приходу і витраті.
  3. Кредитові і дебетові обороти. Тобто все списання і надходження на вашу карту за період запиту виписки. Для нашого прикладу - руху з 1 по 5 березня.
  4. Кінцевий залишок. Тобто залишок, що утворився на кінець запитуваної періоду - кінець дня 5 березня. І цей залишок буде початковим для 6 березня. Кінцевий залишок утворюється за такою формулою: початковий залишок + надходження на рахунок - списання з рахунку.

В даному документі вказана дата і час здійснення кожної операції. Форма виписки у різних банків може відрізнятися, але перераховані вище пункти обов'язково будуть присутні. Зразок документа можна подивитися тут і тут .

Виписки по кредитних картах діляться на 2 види:

  • міні-виписка;
  • розширена.

Перша зазвичай містить інформацію про декілька останніх операціях, зазвичай про 5-10 (включає в себе всі перераховані вище пункти).

Другий тип, як можна зрозуміти з назви, включає в себе набагато більше інформації. Так, власник картки може бачити операції по своєму рахунку за більш тривалий період. Додатково всі основні пункти виписки деталізуються - вказується термінал магазину, в якому було здійснено платіж, доступний ліміт по карті, нараховані відсотки за користування кредитом, заборгованість за позиковими коштами і т.п.

Способи отримання виписки і їх вартість

Дізнатися руху по карті можна декількома способами.

Смс-повідомлення. Якщо у банку-кредитора є послуга мобільного банку, і вона у вас підключена, то смс із запитом виписки буде оплачуватися за стандартним тарифом вашого оператора зв'язку (вартість послуг мобільного оператора ми в даному випадку не розглядаємо). Так, для отримання інформації про рахунок, потрібно відправити смс з певним текстом, наприклад, повідомлення Ощадбанку буде виглядати так: «ІСТОРІЯ ХХХХ» ХХХХ - останні 4 цифри номера карти. Тут мова йде про 16-значному номері, зазначеному на самій кредитці. Повідомлення запиту інформації у інших банків буде виглядати по-іншому.

Повідомлення запиту інформації у інших банків буде виглядати по-іншому

Онлайн-банкінг. Запит виписки буде безкоштовним, причому можна отримати таким способом як міні-виписку, так і розширену.

Запит виписки буде безкоштовним, причому можна отримати таким способом як міні-виписку, так і розширену

Колл центр. У великих банків безкоштовні гарячі лінії, тому запит виписки по мобільному телефону не буде коштувати ні копійки. Для отримання інформації потрібно буде заздалегідь підготувати свій паспорт і згадати кодове слово, назване при відкритті карти.

Банкомат. Таким способом можна отримати міні-виписку, що включає інформацію про останні 5-10 операціях. Вам потрібно буде вставити карту в банкомат і вибрати відповідний пункт меню. Виписку можна вивчити на екрані банкомату, а можна роздрукувати. Деякі банки надають таку послугу безкоштовно (наприклад, Россельхозбанк), а в деяких (Сбербанк) вартість становить 15 рублів.

Офіс банку. Послуга надання виписки в офісі банку є платною. Інформація доступна після пред'явлення співробітнику паспорта та оплати комісії. Радимо оперативно контролювати свій рахунок, адже є багато безкоштовних способів, щоб уникнути походів в банки і додаткові витрати на виписки минулих періодів.

Поштою. Деякі банки після закінчення звітного періоду (найчастіше - місяць) відправляють своїм клієнтам виписки поштою. При відправці листа на електронку одержувач отримає додаткове повідомлення на телефон. Виписка зазвичай приходить в форматі PDF, що підтримується всіма сучасними комп'ютерами та ноутбуками.

Помилкові дані і їх оспорювання

Виписка служить засобом контролю власних і позикових коштів власника карти. Так, при вивченні операцій може бути виявлена ​​операція, яку ви не робили або некоректний залишок по рахунку. У такому разі не можна зволікати, адже якщо відразу вжити заходів і розібратися з неточностями, то можна буде швидко повернути свої законні кошти.

Але важливо проаналізувати всі рухи і згадати, чи не могли ви про який-небудь з них забути, адже починати конфлікт з банком, не розібравшись із ситуацією нерозумно і безглуздо, а підсумком розгляду може стати не повернення коштів, а штраф. Якщо ви впевнені, що списання, відбите в виписці, ви не робили, то потрібно підготувати документацію за вашими розрахунками (як бачите, має сенс зберігати чеки) і відправлятися в відділення банку.

У банку ви повинні будете скласти письмове звернення про невідповідність даних виписки з дійсністю і попросити розслідувати дану ситуацію.

На підставі звернення банк почне перевірку «проблемного» списання шляхом звернення до фахівців платіжної системи. Процес оскарження банком операції по карті в торговій точці називається чарджбек.

Чарджбек має 2 можливих результати:

  1. Буде доведена незаконність операції, і задоволено вимогу клієнта. Повернення грошей власнику карти буде здійснено за рахунок торговельної організації.
  2. Рішення не в сторону клієнта. Такий результат може бути, якщо власник карти приховав інформацію або надав спочатку неправдиві відомості. За таке шахрайство клієнт банку отримає штраф.

Таким чином, виписка по кредитній карті несе безліч корисних функцій, основна з яких - це контроль за станом рахунку. Адже без належного контролю можна нарватися на штрафи і пені за прострочення платежу або упустити шахрайські операції з вашою карткою.

Новости