Виробництво дизпалива з нафти: технологія переробки

  1. Технологія виробництва дизельного палива: основні етапи
  2. Вторинна переробка
  3. Компаундування (змішання)
  4. Виробництво зимового дизельного палива
  5. Типи крекінг-процесів
  6. каталітичний крекінг
  7. термічний крекінг

отримання   дизельного палива   з чітко встановленими технічними і експлуатаційними характеристиками можливо тільки за умови точного дотримання всіх особливостей технології виробництва

отримання дизельного палива з чітко встановленими технічними і експлуатаційними характеристиками можливо тільки за умови точного дотримання всіх особливостей технології виробництва. В цьому випадку можна гарантувати високу якість кінцевого продукту, стабільні робочі показники агрегатів, які будуть використовувати його в якості пального. Виробництво дизельного палива з нафти виконується на нафтопереробних заводах під чітким контролем кожного з етапів.

Технологія виробництва дизельного палива: основні етапи

первинна переробка

На цьому етапі виконується пряма перегонка нафти, в ході якої відбувається поділ її на фракції (зокрема на дизельну) в залежності від показників температури кипіння. Для виконання цього технологічного процесу задіюються рефракційні колони. У них заздалегідь підготовлена ​​нафту (що пройшла процес отстойкі, змішування і усереднення, а потім знесолення і зневоднення) підігрівається при атмосферному тиску.

В результаті буде отриманий бензин, дизельне паливо, газ та інші види вуглеводнів. Окремо виділяються світлі нафтопродукти, які найкраще підходять для виробництва солярки. Вони найбільш цінні, тому нафту, яка вже пройшла первинну переробку, повторно переганяють для виділення їх залишків.

Вторинна переробка

В ході вторинної переробки відбувається зміна структури вуглеводнів і їх хімічного складу. Основною технологією в даному випадку стає розщеплення (крекінг) великих молекул на більш дрібні. Залежно від особливостей виробництва вибирається відповідний тип обробки.

По суті, цей етап передбачає попереднє очищення майбутнього палива для підготовки нафтопродукту до подальшого введення каталізатора, щоб уникнути забруднення і продовжити термін придатності пального. При цьому для виробництва дизельного палива і газових фракцій бензину важка частина продуктів проходить обробку в установці каталітичного крекінгу. Відбувається розщеплення, в ході якого солярка буде очищена від сірки і домішок.

Відбувається розщеплення, в ході якого солярка буде очищена від сірки і домішок

Компаундування (змішання)

Останнім етапом виробництва дизпалива стає з'єднання прямогонних фракцій з тими компонентами, які були отримані при виконанні вторинних процесів після їх додаткової гідроочищення з додаванням різних присадок. В результаті отримують товарне паливо повністю готове до використання і відповідає стандарту за змістом сірки.

Виробництво зимового дизельного палива

За описаною вище технологією виробляється літнє дизельне паливо, для отримання зимових марок потрібна додаткова переробка для зниження вмісту парафіну з додатковим введенням депресорних присадок. При цьому паливо обов'язково попередньо нагрівається до + 42 ÷ + 62 ˚С.

Типи крекінг-процесів

Крекінг являє собою процес розщеплення молекул, який використовується для отримання нафтопродуктів з меншою молекулярною масою. Для його виконання використовується спеціальна установка, основою конструкції якої є котел, в якому нагріваються нафтопродукти.

При цьому з них видаляється вода, повітря та інші гази При цьому з них видаляється вода, повітря та інші гази. Після цього в окремій установці перероблені вуглеводні проходять повторний нагрів, необхідний для того, щоб випарувалися полегшені вуглеводні. Одночасно під дією високої температури відбувається розщеплення важких відрядив.

каталітичний крекінг

В даному випадку процес розщеплення відбувається під впливом на вуглеводні високої температури і каталізаторів. На сьогодні саме ця технологія вважається найбільш ефективною при переробці нафти, що дозволяє отримати найякісніші продукти з глибоким ступенем переробки базового матеріалу.

термічний крекінг

Технологія термічного крекінгу затребувана при необхідності нафтопереробки з отриманням продукту з меншою молекулярною масою. Головними технічними параметрами процесу стає тиск, температура і тривалість переробки. Крім того, на характеристики кінцевого продукту завжди впливає зміна тиску в установці

ТОВ «Компанія« Ніпетойл »спеціалізується на поставках дизельного палива за доступними цінами оптом від 1000 л в Москві і області . Наявність власного автопарку та нафтобази дозволяє нам поставляти паливо в будь-якому необхідному обсязі строго по обумовленому в договорі графіку.

Новости