Виробництво поролону: обладнання, технологія, як відкрити завод по виготовленню поролону

  1. Переваги та недоліки бізнесу
  2. Юридичне оформлення підприємства
  3. Приміщення під підприємство
  4. Технологія виробництва поролону
  5. Закупівля технологічного обладнання
  6. Прибутковість планованого бізнесу

Вибираючи напрямок майбутнього бізнесу, краще віддавати перевагу випуску тієї продукції, що користується найвищим споживчим попитом - незалежно від сезону і стану економіки в країні. Сюди віднесемо виробництво поролону. Інвестиції в запуск підприємства будуть значні, але при грамотному підході окупляться вкладення дуже швидко. Досконально вивчіть питання, щоб врахувати всі нюанси.

Як відкрити завод з виробництва поролону в Росії?

Наша оцінка бізнесу:

Стартові інвестиції - від 1000000 руб.

Насиченість ринку - низька.

Складність відкриття бізнесу - 6/10.

Переваги та недоліки бізнесу

Поролон (пінополіуретан) використовується в побуті і в виробничих цілях багато десятків років. Незважаючи на появу на ринку принципово нових матеріалів схожих властивостей, поролон не втрачає своєї популярності серед споживачів. Це і стане основною перевагою для бізнесмена - оптових клієнтів можна знайти завжди!

Поролон - м'який, пружний матеріал, який використовується в меблевому і швейному виробництві Поролон - м'який, пружний матеріал, який використовується в меблевому і швейному виробництві. Але цими сферами застосування не обмежена - виготовлення м'яких іграшок, транспортування тендітних товарів.

Виробництво і продаж поролону в Росії не сильно розвинені, що дає майбутнім підприємцям хороші шанси на швидку окупність проекту. Якщо поставляти на ринок якісну продукцію, можна перемогти будь-яку конкуренцію.

Що стосується недоліків, то основною з них - труднощі з обладнанням приміщення. Виробництво поролону вважається шкідливим, тому в цехах повинно бути встановлено потужне вентиляційне обладнання, що спричинить за собою фінансові витрати. Потрібно буде отримати дозвіл регулюючих органів на ведення діяльності. На підприємстві повинні строго дотримуватися умови праці і контролюватися кількість шкідливих викидів в атмосферу - не уникнути частих перевірок санітарних, екологічних та пожежних служб.

Міні завод краще запустити ранньою весною. Саме в цей період «активізуються» все меблеві фабрики - починається активна закупівля сировини. Так ви швидше знайдете покупців на продукцію, що випускається.

Юридичне оформлення підприємства

На збір всіх документів і дозволів на оформлення підприємства піде не менше 3 міс. Набагато швидше все можна оформити за допомогою юриста.

Для відкривається підприємства підійде КОАТУУ: 24.70 (Виробництво штучних та синтетичних волокон).

Промислове виготовлення поролону краще оформити у вигляді ТОВ - простіше знайти покупців готової продукції і постачальників сировинного матеріалу. Дозвіл на ведення діяльності ви отримаєте тільки після того як буде знайдено і підготовлено приміщення, укладені договори з постачальниками сировини, отримані сертифікати якості готової продукції.

Приміщення під підприємство

Виробництво меблевого поролону розмістіть у вільному приміщенні на околиці міста. По-перше, оренда нерухомості тут коштує дешевше, а по-друге, вимоги до безпеки навколишнього середовища не будуть такими високими. Це значно полегшить процес запуску підприємства.

Для організації виробничого цеху, складських приміщень та службових кімнат буде потрібно не менше 200 м2. Якщо планується завод великої потужності, пошукайте будинок попросторней.

Крім забезпечення в цеху хорошої вентиляції та наявності очисних споруд, до знайденого приміщенню пред'являються і інші вимоги:

  • Щоб розмістити обладнання для виробництва поролону, висота стель повинна бути не менше 3 м.
  • Температура в цеху заливки спіненої маси в форми - не нижче 18 ˚C.
  • Наявність електропроводки на 380 В.

Якщо не дозволяють вільні площі, офіс компанії можна розташувати в іншому місці - куди клієнтам буде зручно добиратися. Але це зайві витрати на організацію діяльності.

Технологія виробництва поролону

Сировина для поролону - поліол і діїзоцианата. Речовини ці при недотриманні технології можуть бути шкідливі для організму людини. Але якщо в цеху забезпечена хороша вентиляції, і в переробку надходять тільки якісні «інгредієнти», хімічних отруєнь персоналу і шкідливих викидів в атмосферу не буде. Конкретне співвідношення компонентів буде залежати від виду випускається поролону. Всього їх кілька:

  • Стандартний (ST). Для випуску продукції використовується 1 вид полиола. Жорсткість отриманого матеріалу визначається його щільністю.
  • Підвищеної жорсткості (EL). В процесі виготовлення поролону використовуються кілька видів полиола для додання готової продукції особливої ​​жорсткості. В ідеалі, саме цей матеріал повинен використовуватися при виробництві меблів. Але через високу ціну багато меблевики від нього відмовляються.
  • Жорсткий (HL). Технологія виготовлення мало відрізняється від попереднього способу. Але кінцева ціна продукту, за рахунок більш дешевої сировини, значно нижче.
  • Високоеластичний (HR). Матеріал виготовляється на базі спеціальних марок полиола. Після проходження сировини через обладнання, виходять поролонові блоки.
  • М'який (HS). Це м'який, пружний матеріал, що використовується для виготовлення деяких видів м'яких меблів і подушок. В даному випадку використовуються компоненти для поролону, які надають матеріалу більшу пористість.

Є і спеціальні марки поролону, які в подальшому йдуть на виготовлення губок для миття посуду, самоклеючих матеріалів, що утеплюють смужок. Є поролон, який володіє шумоізоляційні властивості. Ціни на продукцію в цьому випадку будуть трохи вищими.

Краще відразу домовитися з постачальниками про оптові поставки сировини - так буде забезпечена безперебійна робота виробничого обладнання.

Технологія виробництва поролону залежить від методу - безперервного і періодичного. Щоб вибрати підходящий варіант, необхідно оцінити плановану потужність заводу, що використовуються сировинні компоненти. Невеликим підприємствам доцільно впровадити на виробництві періодичний метод. «Усереднена» технологічна схема виготовлення поролону виглядає так:

  • Підготовка сировини - приймання, дозування.
  • Змішування рідких компонентів
  • Вспенивание маси.
  • Закладка маси в спеціальні форми з відкидними стінками.
  • Охолодження форм.
  • По закінченню 3 діб здійснюється різання поролону на листи потрібного розміру.


В процесі виготовлення готового матеріалу утворюються відходи. Їх можна або продавати споживачам (тим же меблевим фабрикам, наприклад), а можна спланувати виробництво вторинного поролону. Технологія має на увазі вспенивание поролоновою крихти і обрізків з особливим клеєм з подальшим пресуванням маси під тиском. Готова продукція має відмінні якісні характеристики - підвищена міцність, звукоізоляція, довговічність. Саме таким способом здійснюється виробництво акустичного поролону і матів для спортивних залів. Так ви знайдете більше покупців, зацікавлених в продукції, що випускається.

Поролон вторинного спінювання випускається декількох марок - ВВ-60, ВВ-80, ВВ-100, ВВ-120, ВВ-140, ВВ-160. Матеріали відрізняються за властивостями і фізико-хімічними показниками.

Закупівля технологічного обладнання

Найпростіша лінія для виробництва поролону

Лінія виробництва поролону - найбільш витратна стаття бюджету. Для виготовлення будуть потрібні наступні верстати:

  • автомат для подрібнення сировини,
  • дозувальні баки,
  • спінювач,
  • теплова камера,
  • форми,
  • пакувальний автомат,
  • автомат для подрібнення відходів.

Зібрати лінію з окремих апаратів складно. Початківцям підприємцям має сенс купити вже готову до роботи лінію.

Ціна обладнання для виробництва поролону буде залежати від потужності верстатів. Міні-цех можна оснастити режимі низької продуктивності лінією, яка випускає до 12 см3 готової продукції за зміну. Така обійдеться в 400000 руб. А ось купити обладнання для поролону більшої потужності (до 50 м3) ви зможете, витративши не менше 2000000 руб. До витрат на закупівлю апаратів додайте ще послуги продавця по їх пуско-наладки. Всі маніпуляції з налаштування лінії можна виконати і своїми силами, але потрібно добре знати специфіку її роботи.

Вийде заощадити, якщо придбати б / в обладнання. Ціна підтриманих верстатів значно нижче. І якщо знайти надійного продавця, придбана лінія прослужить довго.

Рекомендуємо ці статті:

Технологія виробництва гіпсокартону.

Бізнес ідея: виробництво блістерної упаковки .

Бізнес ідея: виготовлення теплоблоков своїми руками .

Прибутковість планованого бізнесу

Всі витрати на верстат для поролону почнуть окупатися, коли будуть укладені договори з постійними замовниками готової продукції. Залежно від того, який вид матеріалу випускається в стінах цеху, пропонуйте товар:

  • меблевим фабрикам;
  • заводам іграшок і побутових засобів;
  • підприємствам, що випускають спортивний інвентар;
  • цехам з виготовлення матраців.

Пропонуючи споживачам особливі види продукції, наприклад, поролон з клейовим шаром, можна залучити більше клієнтів. Якщо цього не виходить зробити на перших порах становлення підприємства, обов'язково задумайтеся про розвиток бізнесу. Важливо постійно вдосконалювати способи виробництва.

Терміни окупності залежать від початкових витрат. Якщо вважати по мінімуму, то на організацію цеху піде 1000000 крб. Сюди увійдуть кошти, щоб купити верстат для різання поролону та інше обладнання, підготувати приміщення до роботи, оформити підприємство. Високопродуктивний завод ви відкриєте при наявності не менше 3000000 руб.

Прибуток, виходячи з даних по витратах і доходах від продажів, можна порахувати самостійно. Стандартний поролон для м'яких меблів коштує мінімум 140 рублів за лист розміром 20/125/2500 мм. Ціна матеріалу з покращеними властивостями значно вище - до 500 рублів за лист. При цьому собівартість продукції як мінімум на 30% нижче, що в подальшому покаже гарні показники прибутковості.

Як відкрити завод з виробництва поролону в Росії?

Новости