Віртуальна прибуток "Газпрому"

  1. "Ми збільшили наші запаси, відновили зростання видобутку газу ..."
  2. «Правильною дорогою йдете, товариші»

Фото: EPA / UPG

Глава Газпрому Олексій Міллер і президент РФ Володимир Путін

"Ми збільшили наші запаси, відновили зростання видобутку газу ..."

"Газпром" має найбагатші у світі запаси природного газу. Його частка у світових запасах складає 17%, в російських - 72%. При цьому приріст запасів газу з 2012 по 2016 рр. склав 3,5%, а в 2016 р - 0,7%. "Важливо, що істотне збільшення запасів ми отримуємо в розвиваються нами стратегічних центрах газовидобутку", - стверджує Олексій Міллер. Це Південно-Киринське, Ковиктінське і Чаяндінское родовища.

2016 рік називався п'ять років тому в якості дати початку розробки Південно-Киринского газоконденсатного родовища, яке було відкрито в 2010 році. Його запаси росли з кожною новою пробуреної свердловиною. Справа в тому, що всі родовища Східного Сибіру і Далекого Сходу мають нафтові облямівки. З'ясувалося, що на Південно-Киринський ГКР нафти дуже багато - майже стільки ж, скільки і газу - сотні мільйонів тонн. Однак у родовища складна геологія і у нафти низький коефіцієнт вилучення. Але найголовніше - нафта завжди видобувається раніше газу, інакше запаси нафти губляться - їх уже неможливо витягнути. У зв'язку з цим, протягом минулих п'яти років термін запуску родовища постійно відсувався (тепер уже на 2023 рік).

Чаяндінское і Ковиктінське родовища повинні стати сировинною базою як для експортного газопроводу в Китай, так і проекту «Владивосток-СПГ» , Який передбачає будівництво в районі Владивостока заводу з виробництва зрідженого природного газу потужністю 10 млн тонн на рік. Потенційний споживач - преміальний ринок Азіатсько-Тихоокеанського регіону. В даний час «Владивосток-СПГ» не входить в число пріоритетних проектів «Газпрому».

Фото: gazprom.ru

3D-модель проекту * Владивосток-СПГ *

Контракт з китайською CNPC передбачає поставку в Китай до 38 млрд куб.м газу щорічно протягом тридцяти років. Документ був підписаний в травні 2014 року.

Ліцензія на Чаяндінское родовище була отримана «Газпромом» ще в 2008 році, початок видобутку заявлено на 2014 рік. Після цього запуск родовища зміщувався кілька разів. До тих пір поки в минулому році «Газпром» не перестав в принципі вказувати терміни в офіційних заявах .

Подібна ситуація склалася і з термінами запуску Ковиктинського родовища.

У 2016 році "Газпром" відновив зростання видобутку природного газу. обсяг видобутку склав 419,1 млрд куб. м. Збільшення склало 0,15%. У той же час, за останні десять років споживання природного газу в світі виросло на 24,3%. "Газпром" відповів на виклик ринку - за цей же період часу видобуток газу в компанії знизилася на 24,6% .

У 2016 році Група «Газпром» здобула 419,1 млрд куб. м газу

За прогнозами МЕА видобуток газу в світі в найближчі п'ять років буде зростати на 1,6% на рік. При цьому майже 40% зростання припаде на найбільшого виробника - США, де щорічний приріст складе 2,9%. До 2022 р США будуть виробляти близько 890 млрд кубометрів газу, або 22% світового видобутку, більше половини піде на експорт у вигляді зрідженого газу (СПГ). В цілому виробництво СПГ до 2022 року виросте на 160 млрд кубометрів, лідерами зростання стануть США і Австралія.

У Росії, що займає друге місце в світі з видобутку газу, виробництво буде рости лише на 1,5% в рік через стагнацію попиту на внутрішньому ринку і не мінливого - в Європі. У 2016 році російський експорт газу в Європу виріс на 12% і досяг рекордної позначки в 170 млрд кубометрів. Незважаючи на посилення конкуренції, експерти прогнозують , Що РФ збереже стратегічну позицію на європейському газовому ринку в найближчі п'ять років.

«Правильною дорогою йдете, товариші»

"Європі потрібен імпортний газ, оскільки попит там росте, а видобуток падає", - стверджує Олексій Міллер. Зростання експорту «Газпрому» на європейському напрямку в 2016 році і першому півріччі 2017 року підтверджує його слова. Однак збільшення обсягів продажів російського газу в Європі - не єдина мета «Газпрому». Більш важливим для газового монополіста є «практична реалізація стратегії диверсифікації експортних маршрутів і підвищення надійності поставок». Йдеться про будівництво «Північного потоку-2» і «Турецького потоку», які повинні блокувати український газовий транзит.

Фото: EPA / UPG

Будівництво цих трубопроводів, а також двох ниток «Сили Сибіру» в Китай зажадає в 2017 році інвестицій в розмірі понад 15 млрд доларів. У такому обсязі затверджена інвестпрограма «Газпрому» .

Профінансувати все численні проекти за рахунок власних доходів компанія не зможе. В результаті «Газпрому» доведеться продовжувати витрачати готівку і збільшувати валютні борги.

за підрахунками російських експертів собівартість російського газу, що поставляється в Німеччину по «Північному потоку» вище за ту ціну, за якою «Газпром» її продає. Отже, малоймовірно, що новий паралельний трубопровідний проект принесе прибуток.

У той же час російський президент Володимир Путін упевнений , Що «Північний потік-2» має всі шанси на успіх: «Я завжди підкреслюю, що це чисто комерційний проект. Він, звичайно, пов'язаний з перспективами розширення споживання газу в Європі до 510 мільярдів кубічних метрів на рік і скорочення видобутку в європейських країнах ».

Фото: Газпром

В даний час «Газпром» має надлишкові видобувні потужності в 150-200 млрд куб. метрів, які зорієнтовані, в основному, на європейського споживача. Навіть якщо припустити поступальне зростання споживання газу в Європі, то для задіяння цих потужностей буде потрібно не одне десятиліття. В той же час, Євросоюз До 2020 р намір довести частку ВДЕ в загальному обсязі енергоспоживання до 20%, а імпорт газу до 2030 р знизити на 12%.

У електрогенерації Німеччини , Провідного споживача російського газу, частка ВДЕ більш ніж в чотири рази перевищує газову складову.

Однією з головних цілей зовнішньої політики російського керівництва за останні роки було бажання за всяку ціну укласти контракти, які дозволили б «Газпрому» будувати газопроводи. Наприклад, саме відмова Туреччини від будівництва «Турецького потоку» був справжньою причиною різкого погіршення відносин з цією країною, Конча взаємними претензіями, санкціями і т.д. Як тільки Туреччина погодилася будувати «Турецький потік», невдоволення стрімко розсмокталося.

За численними експертними оцінками, «Газпром» працює не в інтересах акціонерів і бюджету - вигоду від його діяльності отримують підрядники. Саме вони освоюють кошти, виділені при невдалому плануванні капіталовкладень.

Влітку 2017 почалося будівництво «Турецького потоку» не дивлячись на відсутність будь-яких гарантій з боку європейських споживачів. «Північний потік - 2» може бути зупинений або заморожений через прийняття американських санкцій. На дані проекти вже витрачено сотні мільйонів доларів. Але у керівництва «Газпрому» немає і тіні сумніву в правильності «трубопровідної експансії».

Не дивно що фінансові показники «Газпрому» за останнім часом залишають бажати кращого. Так, за попередніми даними за перше плугодіе 2017 році чистий прибуток монополіста зменшилася в одинадцять разів.

«Зарийте ваші днежкі на Поле Чудес в Країні Дурнів», - закликала лисиця Аліса в казці про золотий ключик. Схоже, в «Газпромі» були почуті ці заклики.

Новости