високий друк

Високий друк (також друкарська друк [1] [2] [3] [4] ) в поліграфії - спосіб друку, що відрізняється від плоскою і глибокої друку тим, що друкують елементи на формі розташовані вище пробільних , Так що при друку пробільні елементи папери не стосуються [1] [3] [4] .

Принцип високого друку знаходиться в користуванні понад 1000 років [1] . Історично він, мабуть, першим отримав поширення в якості технології тиражування зображень. Саме його, наприклад, використовував Йоганн Гутенберг , І той же принцип лежить в основі конторських друку .

На друкованій формі високого друку друковані елементи розташовані вище пробільних. Фарба наноситься на поверхню виступаючих друкованих елементів. При зіткненні з папером, для повного переходу фарби, необхідно тиск. До винаходу друкованих машин для цієї мети використовували прес. Для відтворення тексту і штрихових зображень, що складаються з окремих штрихів і ліній, виготовити друковану форму навіть на дошці нескладно, так як всі друковані елементи знаходяться на одному рівні. На них легко нанести фарбу тампоном або валиком, покласти папір і притиснути її для переходу фарби [1] [4] .

Високий друк (також друкарська друк   [1]   [2]   [3]   [4]   ) в   поліграфії   - спосіб друку, що відрізняється від   плоскою   і   глибокої   друку тим, що   друкують   елементи на   формі   розташовані вище   пробільних   , Так що при друку пробільні елементи папери не стосуються   [1]   [3]   [4]

Загальна схема високого друку

В поліграфічній промисловості до видів високого друку відносять:

Різниця між цими технологіями високого друку полягає як в друкованих формах (форми високого друку виготовляються, зокрема, на базі лінотипних і монотипного видів набору з досить твердого гартового сплаву або за сучасною технологією з вимивних фотополімерів [5] ), Так і в процесі друку. В образотворчому мистецтві дана концепція реалізована в ліногравюри, гравюрі на дереві (ксилографія) [1] [6] і т.п.

Простота друкованого процесу, легкість виготовлення друкованої форми надовго зробили високий спосіб друку домінуючим. Чіткі зображення букв, рівні штрихи і контури відбитків високого друку досі важко досяжні іншими способами друку. Такий значну питому вагу високого друку обумовлений її універсальними репродукційними можливостями при відтворенні оригіналів самого різного характеру: текстових, ілюстраційні, змішаних, одно- і багатоколірних.

Відбитки характеризуються великою чіткістю, різкістю, насиченістю тону і кольору [1] [4] . Позитивна особливість цього способу - стабільність якості зображення у всьому тиражі, яка обумовлена ​​відсутністю таких нестабільних процесів, як зволоження друкованих форм (в плоского офсетного друку) або видалення фарби з пробільних елементів форм (при глибокого друку).

Поверхня друкарських форм високого друку з фотополімерів хімічно нейтральна і може сприймати будь-який розчин. Отже, ці форми можуть бути використані для друку із застосуванням фарб як на масляній основі, так і на базі водних і спиртових розчинників ( флексография ).

Вірною ознакою високого друку є нерівномірність розподілу фарби ( «видавлювання») на площі друкувального елемента.

Однак в високого друку довгий час використовували важкі складальні металеві друкарські форми з гартового сплаву, що містить шкідливий для здоров'я і екологічно небезпечний свинець . Це, разом з характерними недоліками високого друку (низька роздільна здатність, перетискивание на зворотну сторону і іншими), призвело до різкого зменшення частки високого друку, особливо після появи офсетних форм на алюмінієвій основі.

Станом на 1989 рік, загальний обсяг високого друку в СРСР домінував [7] . В останні десятиліття високий друк втратила домінуюче становище у випуску більшості видів видавничої продукції, але до сих пір використовується для тиражування одноколірних газет, книг, а також в упаковці (наприклад, друк етикеток та гнучкої упаковки).

Важливим стимулом для розвитку і підтримки конкурентоспроможності високого друку стало впровадження гнучких повноформатних друкарських форм з фотополімерів з малої (0,4-0,7 мм) глибиною пробільних елементів. Істотні зміни в технологію високого друку внесли фотополімерні друкарські форми в поєднанні з підвищенням жорсткості конструкцій друкарських машин і застосуванням синтетичних декель з армованих матеріалів на пористої волокнистої основі. Вони дозволили значно підвищити ефективність роботи за рахунок зменшення витрат часу на підготовку до друкування [5] .

У минулому висока (друкарський) друк широко застосовувалася і була одним з основних способів при виробництві поштових марок [4] . Однак згодом вона стала все більш витіснятися іншими видами друку. Пояснюється це тим, що спосіб високого друку більш трудомісткий і пред'являє більш високі вимоги до властивостей використовуваної паперу [En] , Включаючи лиск, крейдований шар , Поглинання та ін. [3]

Характерною ознакою поштових марок, виготовлених за допомогою високого друку, є присутність рельєфних слідів тиску (натиску) на зворотному боці марок, якісь відсутні в разі використання плоскої або глибокого друку [3] .

  1. 1 2 3 4 5 6 високий друк / Л. А. КОЗАРОВИЦЬКЕ // Вешін - Газлі. - М.: Радянська енциклопедія, 1971. - ( Велика Радянська Енциклопедія : [В 30 т.] / Гл. ред. А. М. Прохоров ; 1969-1978, т. 5). (Перевірено 22 квітня 2016) Читальний зал 22 квітня 2016 року.
  2. Друкарський друк // філателістичний словник / Упоряд. О. Я. Басін. - М.: Зв'язок, 1968. - 164 с. (Перевірено 22 квітня 2016) Читальний зал 22 квітня 2016 року.
  3. 1 2 3 4 5 6 7 8 Високий друк // філателістичний словник / Упоряд. О. Я. Басін. - М.: Зв'язок, 1968. - 164 с. (Перевірено 22 квітня 2016) Читальний зал 22 квітня 2016 року.
  4. 1 2 3 4 5 6 7 Друк висока // Великий філателістичний словник / Н. І. Владінец, Л. І. Іллічов, І. Я. Левітас ... []; під заг. ред. Н. І. Владінца і В. А. Якобса. - М.: Радио и связь, 1988. - 320 с. - 40 000 прим. - ISBN 5-256-00175-2 . (Перевірено 22 квітня 2016) Читальний зал 17 грудня 2015 року.
  5. 1 2 Див. Статтю Флексографія .
  6. Журов А. П., Третьякова К. М. Гравюра на дереві. - М.: мистецтво , 1977. - 248 с.
  7. Розум О. Ф. Управління тиражестойкостью друкованих форм. - К.: Техніка [Uk] , 1990. - 128 с. - ISBN 5-335-00288-3 .

Новости