Виставка «До 200-річчя від дня народження М. Ю. Лермонтова»

Петро Заболотский
Петро Заболотский. Лермонтов в ментик лейб-гвардії гусарського полку. 1837. Портрет виконаний
учителем живопису Лермонтова на замовлення Арсеньевой (картон, олія; Державна Третьяковська
галерея). Серед прижиттєвих портрет вважається одним з кращих.

У Будинку Пашкова до 200-річчя від дня народження Михайла Юрійовича Лермонтова пройшла науково-практична конференція та відкрилася виставка рукописів і малюнків поета, підготовлені НДО рукописів РДБ. Коло ідей Лермонтова, творчість поета в контексті світової культури, збереження його спадщини і джерелознавчі проблеми - такі лише деякі теми доповідей на конференції. На виставці, окрім оригінального почерку Михайла Юрійовича, можна побачити і автографи Гоголя, Бєлінського та бабусі генія Єлизавети Арсеньевой, які переписували сподобалися їм твори Лермонтова.

«Лермонтов не просто один із стовпів російської літератури, образотворчого мистецтва, музики, він один з найважливіших символів нашої культури», - зазначила у вступному слові начальник управління спеціалізованих відділів РДБ Марія Єрмакова. У фондах бібліотеки можна знайти чимало свідчень того, як творчість поета і прозаїка вплинуло на розвиток російської книговидання і мистецтво ілюстрації. Його твори залучали всіх найбільших російських художників - Сєрова, Айвазовського, Маковського, Коровіна, Добужинського, Якобсона, Калиту. Це далеко не повний список тих, хто відбив талант Лермонтова в мистецтві книжкової ілюстрації. Зокрема, Мстислав Добужинський до сторіччя з дня народження поета, в 1914 році, став художником повісті «Казначейша» , Випущеної Товариством любителів російських книжкових видань.

Лермонтов став широко видаються автором через тридцять років після загибелі - 1870-80-і роки його книги стали доступні буквально всім, його твори випускалися і в серії «Копійка» , Яку міг купити навіть самий небагата людина.

Рукописи Михайла Лермонтова в фонді РДБ
Рукописи Михайла Лермонтова в фонді РДБ. Ніор РДБ, ф. 500 (Фонд Лермонтова).

Творчість Лермонтова вплинуло і на розвиток вітчизняної музики. «За кількістю текстів, перекладених на музику, він поступається місцем лише Пушкіну», - розповіла головний бібліограф відділу нотних видань і звукозаписів РДБ Тетяна Горшкова. В каталозі РДБ можна знайти понад 1800 найменувань музичних творів, написаних на вірші і прозу Лермонтова , Серед яких твори Петра Чайковського, Олександра Гурілева, Семена Варламова. Цікаво, що широко відомі стали твори маловідомих композиторів на вірші поета, наприклад романс Єлизавети ШАШІН «Виходжу один я на дорогу». Гості конференції змогли ознайомитися з частиною цих нотних видань: наприклад, побачити одна з окрас фонду - «Демона» Антона Рубінштейна , «Тамару» Мілія Балакірєва з дарчим написом композитора, «Скеля» на музику Сергія Рахманінова.

В роботі конференції взяли участь відомі вчені-лермонтоведи, співробітники та викладачі наукових установ Москви, Пензи, Нижнього Новгорода, Твері, Саранська, Одинцова, члени Московського відділення Лермонтовського суспільства. Всього в роботі конференції взяли участь 14 докторів і 9 кандидатів наук, молоді науковці та аспіранти. Матеріали доповідей будуть опубліковані в підготовлюваний до видання за сприяння НАН України багатотомному енциклопедичному словнику «М. Ю. Лермонтов ».

Завідувач НДО рукописів Віктор Федорович Молчанов звернув увагу учасників конференції на той факт, що велику цінність для дослідників представляють не тільки автографи творів Лермонтова, але і їх списки, що дійшли до нашого часу в великій кількості. У цьому можна було переконатися на виставці автографів і малюнків поета, відкритої в читальному залі НВО рукописів. Серед експонатів чорнові автографи віршів «Люблю я ланцюга синіх гір», «Я до вас пишу випадково, право», «Дві невільниці», «Черни очі», «Валерик».

Рукописи Михайла Лермонтова в фонді РДБ
Рукописи Михайла Лермонтова в фонді РДБ. Ніор РДБ, ф. 500 (Фонд Лермонтова).

У фондах відділу рукописів РДБ зберігається лише невелика частина архіву Лермонтова, всього 11 одиниць зберігання . Однак чимало пов'язаних з його ім'ям документів є в інших фондах, наприклад, прижиттєві списки з віршів, зроблені рукою багатьох його чудових сучасників. Наприклад, «Козача колискова пісня» рукою бабусі поета Єлизавети Олексіївни Арсеньевой; «Молитва», «Ангел» і «Заповіт», зроблені рукою Миколи Гоголя; поема «Демон», переписана Виссарионом Бєлінським для своєї нареченої. Підготовлений до видання завідуючої сектором рукописних книг Мариною Сергіївною Крутової каталог рукописний матеріалів РДБ, пов'язаних з ім'ям поета, налічує близько 300 одиниць зберігання. Цікаво, що найчастіше переписувалися «Ангел» і «Демон».

З біографічними матеріалами сім'ї поета дає можливість познайомитися лист його бабусі до племінниці Марії Хюгель (уродж. Верещагіній), в якому вона вітає її з народженням дочки Єлизавети і посилає «для новонародженого дитяти« баюкашную пісню »(« Козачу колискову »), написану Лермонтовим і переписану нею власноруч. Музикознавцям буде цікавий романс Кузьмінського на вірш «Жебрак», а також лібрето опери Антона Рубінштейна «Демон». Літературознавцям - невідомий широкому колу фахівців переклад віршів Лермонтова «Малорусськi спiванкі на українську мову», зроблений в 1879 році.

Є на виставці і речі несподівані: фотографія візника Івана Андрійовича Чухоніна, що віз тіло Лермонтова з місця дуелі, і «Повідомлення Градовський Григорія Констатіновіча про дозвіл митрополита Ісидора на панахиду по Лермонтову Михайлу Юрійовичу в Казанському соборі, 1891 липень 12. Автограф-копія». Таким чином, яке хвилює багатьох питання, чи було дозволено відспівування Михайла Юрійовича, отримує позитивну відповідь.

Рукописи Михайла Лермонтова в фонді РДБ
Рукописи Михайла Лермонтова в фонді РДБ. Ніор РДБ, ф. 500 (Фонд Лермонтова).

Новости