Виступ прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка у Верховній Раді України

«Шановний пане Голово, колишні партнери по коаліції« Європейський вибір »- це саме той вибір, за який стояли мільйони українців, саме той вибір, який зробили люди на Майдані, саме той вибір, який повинна зробити Україна, тому що так розпорядилася історія, - і депутати від опозиції «Шановний пане Голово, колишні партнери по коаліції« Європейський вибір »- це саме той вибір, за який стояли мільйони українців, саме той вибір, який зробили люди на Майдані, саме той вибір, який повинна зробити Україна, тому що так розпорядилася історія, - і депутати від опозиції!

Це складне виступ і складний зараз не персонально, а складний момент для країни в цілому. Я спробую уникнути будь-якої дипломатичної лексики, а тим більше політтехнологічної, і сказати правду, як я робив останні п'ять місяців разом з цим Урядом. Це не найкращий Уряд в історії країни. Дай Бог, напевно, буде в майбутньому зразкове Уряд, якщо збережеться Україна і якщо ми пройдемо зараз цей період страшних випробувань.
Але, принаймні, це Уряд робив те, що могло, то, як вміло, то, чого вчили батьки, як ти це відчуваєш і хотіли українці.

Чи задоволений своєю роботою? Звичайно, ні. Хотілося б зробити більше, хотілося б зробити краще, хотілося б зробити швидше. Але відповідаючи на питання, чи зробили ми все, що могли, що в наших силах, - дам ствердну відповідь: так, зробили.

Те, що сталося сьогодні в парламентському залі, буде мати дуже складні, а то й драматичні наслідки для країни. Дай Бог, щоб я помилився. І ми будемо аплодувати тим, хто скаже: ми зробили правильне рішення, ми мали рацію, той курс, який ми вибрали, був єдино вірним.

Так, більшість людей хоче дострокових парламентських виборів. І ми хочемо дострокових парламентських виборів. Це правда. Тільки є одна дуже важлива річ. У чому різниця між національним лідером і політиканів? Різниця в тому, що національний лідер бере на себе відповідальність. Навіть якщо це не подобається.

Ви повинні, шановні колеги, мене правильно зрозуміти. У нашого уряду зараз немає відповіді на питання, чим платити зарплати, ніж мені завтра вранці заправити БТРи, як мені заплатити сім'ям людей, які загинули. Звідки? З яких грошей? Як утримувати армію і Збройні Сили? Як не деморалізувати дух тих десятків тисяч людей, які не сидять в цьому залі, а хто в траншеях під кулями сидить? Може, ми про них подумаємо?

Розвал коаліцііімеет сьогодні наслідок - закони, які б наповнювали дохідну частину бюджету, провалені. І це зрозуміло - хто хоче йти на вибори і одночасно голосувати за непопулярні закони.

Закон про бюджет потрібен не для МВФ, а для нас усіх - там 9млрд грн. на армію і 7 млрд грн. на відновлення інфраструктури - Донецьк, Луганськ. Я був в Слов'янську, я бачив цих людей. Зрозуміло, що вони не дуже люблять центральну владу в Києві. Але я можу точно сказати: ДНР, ЛНР та іншу гидоту вони ненавидять. Але цим людям потрібно допомогти. Це наші українці. Так буває, що люди роблять помилки. Але немає святих жодного в цьому залі, і на землі їх немає.

Тому, якщо ми будемо більш правильні, відверті і щирі один до одного, то буде інша країна. Але розмінювати вузько політичних інтерес на долю держави неприпустимо. Це моральне і політичне злочин.

Найстрашніше для мене особисто, не як для Прем'єра - наша країна бачила десятки прем'єрів до мене, і ще після мене, дай Бог, щоб їх було багато, а як для людини - це те, що сьогодні після того, коли фактично розпалася коаліція, провалили закон по ГТС. Все ж всі розуміють. Ми вперше хотіли прийняти рішення допустити виключно справжні європейські та американські компанії, і виключно з дозволу Верховної Ради України, до управління газотранспортною системою держави, і то тільки на 49%. Труба в державній власності, контрольний пакет в державній власності. І навіть це рішення завалили.
За що мені найбільш боляче? За те, що зараз оплески в Державній думі Російської Федерації. Ось хто зараз виграв. Ось хто сьогодні святкує. І ось хто сьогодні буде банкувати.

Можна погоджуватися, можна не погоджуватися, і я не претендую на абсолютну істину, не маю на таке права. Але історія нам цього не простить. Дай Бог, щоб ми пройшли цей період. Я все одно, як кожна людина, щиро вірю в те, що ці випробування наша країна пройде, в першу чергу люди. Цю революцію зробили не ми, революцію зробили мільйони. Європейський вибір відстояли не ми. Європейський вибір відстояла Небесна Сотня і сотні тисяч українців, які вийшли. І нікому не дозволено здати це досягнення.

Історія нас вчить, що ми майже до чогось приходимо, і тут не вистачає самого малого. Так було з Українською Народною Республікою. Так не має бути. Ми повинні нарешті продемонструвати всьому світу, що нас не вистачає тільки на п'ять місяців або на шість, а у нас є свідомість, відповідальність, що наші цілі праведні і справедливі, що ми чесні один по відношенню до іншого.

Ще раз кажу: вибори - це нічого. Скільки ми цих виборів пережили. Але країна, українці, які зараз втратять віру? А будь-які зміни і реформи в країні можливі лише тоді, коли люди вірять. А зараз, після того, що станеться, мені важко сказати, як людям вселити віру і впевненість ,, що ми правильно робимо.

Тому те, що сьогодні розпалася коаліція, чи не проголосовані закони і нічим платити солдату, міліціонеру, лікарю, вчителю, нема за що купити рушницю, нічим заправити БТР, то, що сьогодні не прийнято рішення, щоб заповнити українські газосховища, щоб дати можливість перезимувати, щоб, нарешті, позбутися від російської газової залежності, - це неприпустимо.

У цій ситуації які є варіанти в уряду? Оскільки у нас парламентсько-президентська республіка, є перший варіант: розпалася одна коаліція - Прем'єр-міністр починає процедуру формування нової коаліції. Що це означає? Це означає, що прем'єр-міністр повинен взяти в коаліцію комуністів і «регіонів». Я це не зроблю ні за яких обставин.

Є другий варіант. У тому випадку, якщо немає нової коаліції, чинна коаліція в парламентсько-президентській республіці розпалася, Уряд і Прем'єр-міністр зобов'язані подати у відставку. Я заявляю про відставку у зв'язку з розпадом коаліції і блокуванням урядових ініціатив.

Слава Україні!

Чи задоволений своєю роботою?
У чому різниця між національним лідером і політиканів?
Звідки?
З яких грошей?
Як утримувати армію і Збройні Сили?
Як не деморалізувати дух тих десятків тисяч людей, які не сидять в цьому залі, а хто в траншеях під кулями сидить?
Може, ми про них подумаємо?
За що мені найбільш боляче?
Але країна, українці, які зараз втратять віру?
У цій ситуації які є варіанти в уряду?

Новости