Вітчизняні вилки і ложки намагаються вижити

Російський Мінпромторг встав на захист столових приборів із нержавіючої сталі вітчизняного виробництва. Відомство пропонує ввести імпортне мито в розмірі 1,4 долара за кілограм продукції Російський Мінпромторг встав на захист столових приборів із нержавіючої сталі вітчизняного виробництва

Вилки зчепилися в боротьбі за столові. Фото: Parcelpacker / flickr.com

Російський Мінпромторг встав на захист столових приборів із нержавіючої сталі вітчизняного виробництва. Відомство пропонує ввести імпортне мито в розмірі 1,4 долара за кілограм продукції для всіх країн-виробників, крім Білорусії та країн, що розвиваються, що користуються системою преференцій РФ. Китай, хоча і має право на відповідні преференції, винятком не став.

Проведене Мінпромторгу розслідування показало, що з 2004 по 2007 роки обсяг імпорту столових приборів в Росію зріс більш ніж удвічі. Основними постачальниками були Китай і країни Євросоюзу. При цьому частка російського товару в загальному обсязі споживання скоротилася на 12,2%, а рентабельність виробництва знизилася з 5,6% до 3,9%. Якщо в 2004 році середньозважена російська ціна перевищувала імпортну в 2,6 рази, то в 2007 вони стали відрізнятися в 3,3 рази.

Згідно з оцінкою власника підприємства з виробництва металовиробів «Труд» Бориса Єсіна, за останні два роки частка китайських столових приборів на російському ринку зросла на 20-30%, а в даний час китайські виробники контролюють до 90% вітчизняного ринку. Директор відділу продажів «Праці» Андрій Савін відзначає, що на різницю в ціні між російською і імпортною продукцією впливають, зокрема, податки і вартість енергоресурсів. «Хоча частина виробів приходить з Китаю бракованими, торгові компанії отримують при їх продажу 100% маржу, яка дозволяє закривати на це очі», - запевняє Business FM Савін.

Зараз мито на ввезення ножів з нержавіючої сталі складає 15%, вилок і іншого посуду - 20%. Майже дві третини російського виробництва столових приладів доводиться на Павловський завод художніх металовиробів ім. Кірова, Ашінскій металургійний завод і «Праця». Саме ці три підприємства і виступали за заходи, які зараз пропонує Мінпромторг, намагаючись хоча б частково компенсувати негативний ефект від підвищення мит на прокат з нержавіючої сталі.

Відповідну постанову було прийнято урядом в січні і передбачає, зокрема, збільшення ставки ввізного мита для плоского прокату з 5 до 15% терміном на 9 місяців. Тим часом, в Росії відсутні спеціалізовані підприємства з випуску плоского прокату з нержавіючої сталі - на його частку припадає трохи більше 0,2% від загального обсягу виробництва. Однак це не головна проблема, з якою стикаються споживачі: основні претензії до російської продукції зводяться до її якості.

Заступник директора Павловського заводу художніх металовиробів ім. Кірова Валерій Пухов пояснив BFM.ru, що застарілий ГОСТ на тонку сталь вітчизняного виробництва допускає поверхневі дефекти: «Підприємство-монополіст,« Мечел », як робив нержавійку за ГОСТом, так і робить. Глибина дефектів - до 0,15 мм, при цьому ложки випускаються з прокату товщиною 2 мм. Якщо ми будемо самі їх вишліфовує, всі наші ложки будуть на вагу золота, абсолютно неконкурентоспроможні ».

При цьому вітчизняний ГОСТ на столові прилади не допускає наявності нерівностей - крім усього іншого, в них накопичуються мікроби. Виробники виробів, які контактують з харчовими продуктами, були змушені перейти на імпортний прокат. Він випускається у двох практично однаковим стандартам, американському та європейському, відповідність яким передбачає матову або повну дзеркальність поверхні.

«З 1990-х років як ніхто не купував у« Мечела », так і не купує. Мита на ввезення знищать нашу галузь і 8 тисяч робочих місць, а «Мечела» не допоможуть. Їх прокат не годиться для нашого виробництва і до того ж дорожче, ніж імпортний », - обурюється Пухов.

На початку року російським виробникам металовиробів трохи полегшило життя обнулення на 9 місяців мит на ввезення устаткування, які раніше становили 5-10%. Однак до китайського протекціонізму Росії як і раніше далеко, вважає Валерій Пухов: «У Китаї дають безпроцентний кредит, якщо підприємець купує нове обладнання. Провідні концерни (ThyssenKrupp, ArcelorMittal) налагодили там високотехнологічне виробництво нержавіючого прокату. Вони поки роблять гірше, ніж в Західній Європі, але ми все одно купуємо у них, а ось китайцям не доводиться везти сировину за 12 тисяч кілометрів і платити імпортне мито. Держава сподівається, що мито збільшить надходження до бюджету, але якщо ми не будемо мати, то і надходжень не буде ».

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости