Витрати на проведення корпоративних свят

  1. Костянтин Лазарєв, внутрішній аудитор Intercomp Ukraine
  2. 1. Документальне оформлення
  3. 2. Бухгалтерський облік
  4. 3. Оподаткування

Навіть в складні для ведення бізнесу часи керівництво багатьох компаній прагне організовувати для своїх працівників корпоративні заходи. Як відомо, спільне корпоративне святкування не тільки дає співробітникам заряд позитивних емоцій, а й дозволяє в неформальній обстановці підбити підсумки роботи, а також сприяє згуртуванню колективу, творення командного духу.

Костянтин Лазарєв, внутрішній аудитор Intercomp Ukraine

Розберемося, як відображаються в обліку підприємства витрати на проведення новорічного корпоративу.

1. Документальне оформлення

Підставою для здійснення операцій є розпорядчі документи, а для їх відображення в обліку та звітності - первинні документи. При проведенні корпоративного заходу необхідно мати в наявності такі документи:

- наказ керівника про проведення заходу, яким також призначається особа, відповідальна за організацію та проведення заходу;

- програма святкування;

- кошторис витрат - складається на підставі програми і затверджується керівником;

- звіт про проведення заходу з зазначенням фактичної суми витрат - складається відповідальною особою;

- первинні документи, надані постачальниками товарів і послуг.

2. Бухгалтерський облік

Рішення про конкретний бухгалтерському рахунку, на якому враховуються витрати на проведення корпоративних святкувань, приймається підприємством з урахуванням положень Інструкції щодо застосування плану рахунків. Таке рішення, може бути зафіксовано, наприклад, в додатку до наказу про облікову політику.

Для мети обліку розглянутих нами витрат, як правило, використовуються такі рахунки:

- 92 «Адміністративні витрати»;

- 949 «Інші операційні витрати».

На нашу думку, більш коректно відображати дані витрати за дебетом субрахунка 949 «Інші операційні витрати». Згідно з Інструкцією про застосування плану рахунків на рахунку 92 «Адміністративні витрати» відображаються витрати на управління і обслуговування підприємства, такі як: витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу, їх службові відрядження, на утримання основних засобів загальногосподарського призначення (оренда, амортизація, ремонт, комунальні послуги), охорону, юридичні, аудиторські, транспортні послуги, поштово-телеграфні, канцелярські витрати, сплату податків і зборів. Тобто, на цьому рахунку враховуються витрати, які носять, в основному, обов'язковий і регулярний характер. У той же час, на субрахунку 949 «Інші операційні витрати» ведеться облік витрат операційної діяльності, які не знайшли своє відображення на рахунках 90-93, а також на інших субрахунках рахунку 94.

3. Оподаткування

3.1. Податок на прибуток

Згідно з п.п. 134.1.1 Податкового кодексу України (ПКУ) прибуток для мети оподаткування визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибуток або збиток), визначеного у фінансовій звітності, на різниці, що виникають відповідно до розділу ІІІ ПКУ.

Перелік різниць з розділом ІІІ ПКУ не включає в себе витрати на проведення корпоративних свят. Тобто, на зазначені суми коригувати (збільшувати) бухгалтерський прибуток не потрібно, а понесені підприємством витрати зменшать об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Однак, слід врахувати, що витрати на проведення корпоративу займуть своє законне місце серед інших витрат підприємства тільки при наявності відповідних первинних документів (п. 44.1 ПКУ).

3.2. ПДВ

На відміну від витрат, для яких на сьогоднішній день відсутня вимога про їх зв'язок з господарською діяльності підприємства, щоб їх можна було врахувати при визначенні податку на прибуток, ПДВ жорстко прив'язаний до госпдіяльності.

На підставі пунктів 198.1 і 198.3 ПКУ ПДВ, сплачений при придбанні товарів і послуг, які необхідні для проведення корпоративного заходу, може бути віднесений до податкового кредиту.

У той же час, оскільки обґрунтувати зв'язок понесених витрат із господарською діяльністю підприємства, швидше за все, не вдасться, згідно п.п. «Г» п. 198.5 ПКУ підприємству потрібно буде нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ на вартість придбаних для корпоративу товарів і послуг.

3.3. ПДФО і військовий збір

Податкові органи в своїх листах неодноразово вказували на те, що якщо дохід фізичних осіб у вигляді додаткового блага не може бути персоніфікований, то ПДФО в такому випадку не утримується (див., Наприклад, лист ДФСУ від 23.11.2016 р № 25308/6 / 99-99-13-02-03-15). Вести облік всього з'їденого і випитого на корпоративному святі кожним окремо взятим співробітником не представляється можливим. Тому, ПДФО можна не утримувати.

Отже, також немає необхідності утримувати військовий збір, адже, виходячи з п. 161 підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ, об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, з яких утримується ПДФО.

4. Алкогольні напої

На окрему увагу заслуговують алкогольні напої, які підприємство набуває для корпоративного свята.

Використання алкогольних напоїв, зокрема, для представницьких заходів, розглядається податковими органами як операція з їх продажу (реалізації). При цьому, якщо такі операції будуть здійснюватися без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, на думку податківців, застосовується штраф у розмірі 200 відсотків вартості товару, але не менше 17000 гривень (ст. 17 Закону України від 19.12.1995 р № 481 / 95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (Закон № 481/95-ВР)).

І хоча відповідне роз'яснення ДФСУ в базі «ЗІР» було переміщено в категорію недіючих з позначкою «діяло до 04.12.2015 р» (категорія 115.03), судячи з усього, фахівці фіскальної служби повністю не попрощалися з ідеєю штрафувати підприємства за безкоштовне розповсюдження алкоголю без ліцензії. Наприклад, на недавній «гарячої лінії» начальником управління організації роботи ГУ ДФС в Дніпропетровській області була викладена позиція, аналогічна наведеній вище. Відповідь була дана на питання про необхідність наявності ліцензії при поширенні алкоголю під час проведення презентації ( см. відповідь на питання №4 ).

На нашу думку, така позиція податківців є, м'яко кажучи, спірною. Адже при проведенні корпоративного заходу підприємство не торгує алкогольними напоями. Отже, відсутні підстави для застосування штрафу, передбаченого п. 17 Закону № 481/95-ВР за торгівлю алкоголем без ліцензії.

Однак якщо підприємство бажає повністю уникнути ризику накладення податковим органом штрафу, то від придбання алкоголю для частування співробітників під час корпоративу краще утриматися.

Новости