Віза по карті поляка для українців і білорусів в 2019

  1. Що таке Карта Поляка, що вона дає
  2. Кому вона видається
  3. Як оформити карту поляка, куди звертатися
  4. Процедура оформлення в 2019
  5. Необхідні документи
  6. Співбесіда
  7. Вартість, відстеження статусу і терміни оформлення
  8. Термін дії карти
  9. причини відмови
  10. Віза по Карті Поляка і ВНЖ

Карта Поляка, якщо навіть заявник не планує еміграцію до Польщі , Відкриває можливості для подорожей по Євросоюзу. Якими перевагами володіє документ, як оформляється Карта Поляка в консульстві, в подробицях.

Що таке Карта Поляка, що вона дає

Карта Поляка підтверджує приналежність до польського народу і надає пільги, передбачені Законом РП від 07.09.2007. Вона не дає право на перетин державного кордону Польщі, але на її підставі можна оформити:

  • Національну візу по Карті Поляка типу D терміном дії 1 рік на безкоштовній основі для в'їзду і пересування по 26 країнам Євросоюзу.
  • Безкоштовне навчання в вищих навчальних закладах в іноземній державі.
  • Знижку на проїзд в електричках і поїздах в розмірі 37%.
  • Посвідка на постійне проживання за спрощеною процедурою.
  • Право на заняття бізнесом.
  • Дозвіл на працевлаштування.

Дозвіл на працевлаштування

Кому вона видається

Звернутися в 2019 за отриманням Карти може будь-який громадянин Білорусії, України, Росії та інших країн СНД, що підтвердив польське походження. Для цього потрібно підтвердити, що батько або мати, або їх батьки (бабуся і дідусь і прабабуся і прадідусь) були за національністю поляками.

Посольством Республіки Польщі в Москві клопотання приймаються від росіян незалежно від регіону проживання, а також від громадян колишнього СРСР, які проживають постійно в столиці, за наявності дозволу на проживання та реєстрації терміном від 1 року.

Подати на Карту Поляка в консульстві можуть особи, які не мають доказів національної зв'язку з народженням. Для підтвердження активного вивчення польської мови та вкладу в культуру допускається додаток до заяви довідки з організації польської діаспори про участь в житті національної меншини протягом останніх 3 років.

Як оформити карту поляка, куди звертатися

Питанням видачі карт займається Консульський відділ Посольства РП в Україні за адресою: пл. Спортивна перше, Гуллівер Центр, поверх 8.

У Москві заяви приймаються диппредставництвом у Великого Тішинського провулка. Там же можна подати заяву про надання візи по Карті Поляка.

Подарунок 2100 рублів на житло!

Подарунок 2100 рублів на житло

При реєстрації за посиланням в AirBnB ви отримаєте 2100 рублів на свій аккаунт.

За ці гроші можна зняти хороші апартаменти на 1 день за кордоном або в Росії. Бонус працює тільки для нових акаунтів.

Процедура оформлення в 2019

Процедура оформлення в 2019

Для отримання Карти слід виконати наступні дії:

  • Зібрати підтвердження зв'язку з польським народом.
  • Заповнити анкету, зробити копії документів, закордонного паспорта і посвідчення громадянина в країні постійного перебування.
  • Записатися на прийом до консула, з'явитися на бесіду, при цьому потрібно підтвердити знання польської мови, культури і звичаїв країни.
  • Отримати карту в урочистій обстановці.

Необхідні документи

У свідоцтвах про народження, виданих в СРСР, вказувалися відомості про національність. Якщо в ньому прописано, що батько або мати поляки, оформити Карту буде набагато простіше.

Тим, у кого документи російського зразка, буде потрібно додатковий комплект паперів:

Тим, у кого документи російського зразка, буде потрібно додатковий комплект паперів:

  • Виписка з свідоцтва про хрещення, про вінчання або костьольної книги, або атестат про освіту.
  • Довідка з міського архіву.
  • Підтвердження про проходження служби в складі польських військ.
  • Розпорядження про депортацію або вирок суду про укладення в в'язницю, засланні, наказ про реабілітацію.
  • Акт про участь у виборах в Сейм (Сенат) Польщі.
  • Виписка про походження на підставі Закону про репатріацію.

Співбесіда

На прийом до консула в Києві чи Луцьку ведеться запис на сайті . Також домовиться про зустріч можна за телефонами: (044) 284-00-47 в Києві, +38 057 75 78 801 - в Харкове, (0432) 507 412 - у Львові, + 38 0332 280-640 - в Луцьку, (0432 ) 407 214 - у Вінниці, +38 048 718 24 80 - в Одесі. Анкети, які не подані через інтернет-ресурс, до розгляду не приймаються. Листи, надіслані через електронну пошту, що не вважаються офіційними.

У Москві реєстрація на зустріч з консулом з питання Карти поляка проводиться виключно по телефону (+7 495) 231 15 53.

Потрапити на співбесіду можна тільки при подачі заявки на польською мовою. Можна зробити це самостійно або попросити людину, яка вільно говорить. Перепитувати питання і уточнювати незрозумілі фрази не забороняється, але бажано заздалегідь написати промову, щоб не помилитися.

На співбесіду в призначений час з собою потрібно взяти документи:

  • Анкета по формі.
  • Фото 3,5х4,5 зі зйомкою не пізніше, ніж за 6 місяців до звернення в консульство.
  • Дублікати національного і закордонного паспортів.
  • Докази польського походження в копіях і оригіналі.

Розмова відбувається в дружній обстановці, але польською мовою. Досить його знання на початковому рівні. За результатами бесіди пропонується відповісти на питання про відсутність польського громадянства і підписати згоду про приналежність до народу.

Додатковим плюсом буде при наявності можливості участь в житті Польської громади. Також слід підготуватися до короткого тестування з історії держави з давніх часів до наших днів. Потрібно орієнтуватися в кіноматографа - знати хоча б 5 акторів і видатних особистостей польської національності. Питають про основні традиціях, святкуванні католицьких свят, основних блюдах.

Діти від 13 років повинні з'явитися на співбесіду разом з дорослими.

Вартість, відстеження статусу і терміни оформлення

Збір за консульську послугу не передбачений.

Карта Поляка для українців і громадян інших держав готуватися від 3 тижнів до 6 місяців. Повідомлення про готовності не відправляють. Необхідно дзвонити в консульство самостійно.

Термін дії карти

Документ про національну приналежність дійсний 10 років. При отриманні ПМЖ або прийнятті громадянства Польщі Карта втрачає свою юридичну силу. Для громадян старше 65 років термін дії документа не встановлено.

Через рік після досягнення 18 років, якщо карта була оформлена на неповнолітнього, підтвердження втрачає силу. У зв'язку з цим рекомендується заздалегідь подавати заяви на повторну видачу акту.

причини відмови

У видачі Картки можуть відмовитися навіть при оголошенні попереднього позитивного рішення на співбесіді, якщо надані:

  • Підроблені документи про походження.
  • Зазначена в заяві інформація помилкова, повідомлені недостовірні особисті відомості.
  • Документи на підставі договорів про репатріацію ПНК від 1944-1957 подані в іншу країну, що числиться учасницею угод.

Документи на підставі договорів про репатріацію ПНК від 1944-1957 подані в іншу країну, що числиться учасницею угод

Віза по Карті Поляка і ВНЖ

Для в'їзду в країну потрібно отримання національної візи категорії D. Заява заповнюється онлайн або в консульських відділеннях Посольства РП. Дозвіл дає право на перебування в країні терміном не більше 90 днів. Оформлення проводиться приблизно протягом тижня.

Буде потрібно пакет документів:

  • Анкета з приклеєною фотографією, заповнена на латинській мові. За неповнолітніх дані в окрему форму вносяться батьком або опікуном.
  • Фото 3,5х4,5 на білому фоні, зроблене не більше півроку тому.

Фото 3,5х4,5 на білому фоні, зроблене не більше півроку тому

  • Закордонний паспорт нового зразка на 10 років з копією першої сторінки терміном дії до 3 місяців до моменту закінчення візи. Хоча б 2 сторінки повинні бути порожні для проставлення візи.

Хоча б 2 сторінки повинні бути порожні для проставлення візи

  • Паспорт громадянина Росії, України або іншої країни.
  • Страховий поліс із сумою відшкодування від 30 000 €, дійсний на території усіх країн-учасників ЄС.

Страховий поліс із сумою відшкодування від 30 000 €, дійсний на території усіх країн-учасників ЄС

  • Для дітей потрібна згода одного з батьків, якщо неповнолітній слід з опікуном чи тільки матір'ю або батьком. Паспорти супроводжуючих осіб, близьких родичів. Також потрібне свідоцтво про народження і довідка про матір-одиначку.
  • Для підтвердження мети поїздки запитуються по роботі - копія трудового договору, на запрошення - дані приймаючої сторони.
  • Необхідно підтвердження наявності коштів на проживання на період перебування в Польщі для оренди житла, забезпечення харчування та ін.

Необхідно підтвердження наявності коштів на проживання на період перебування в Польщі для оренди житла, забезпечення харчування та ін

Віза видається протягом 6 днів з моменту оплати консульського збору.

Особи, які мають Карту Поляка і оформили національну візу, можуть подати на посвідку на проживання безкоштовно. Через рік після переселення вони мають право подати заяву про надання статусу громадянина Польщі. Дітям і іншим родичам, що не володіє Картою, надається можливість отримати вид на проживання для возз'єднання з сім'єю.

Для отримання візи по Карті Поляка співбесіду в Консульстві проходити не потрібно.

Новости