Визначення типу зарядного USB-пристрої - перший в світі рішення від NXP

  1. Про компанію

Шина USB часто використовується для заряду акумуляторів, встановлених в портативних приладах

Шина USB часто використовується для заряду акумуляторів, встановлених в портативних приладах. Наприклад, КПК (PDA) або комунікатор, підключений до настільного комп'ютера за допомогою USB для обміну даними, заряджає свою батарею. Аналогічно надходить портативний програвач MP3 або смартфон. У новій специфікації Battery Charging 1.0 організації USB Implementers Forum (USB-IF) стандартизовано споживання струму від зарядного пристрою або персонального комп'ютера. Крім того, учасники тематичної групи, яка розробила специфікацію Battery Charging 1.0, передбачили можливість споживання від ПК і концентраторів струму більшої величини, ніж було визначено раннім стандартом (не більше 500 мА). За рахунок збільшення зарядного струму можна істотно скоротити час накопичення енергії акумуляторними батареями.

Один з важливих моментів, зазначених у цій специфікації, стосується алгоритму, що дозволяє портативного пристрою визначити, до якого джерела живлення воно підключено: до адаптера мережі змінного струму, хосту або хабу з підвищеною здатністю навантаження шини USB, до звичайного хосту або хабу. У разі підключення до хосту або хабу з підвищеною здатністю навантаження, пристрій зможе споживати струм більше 500 мА. Якщо пристрій підключено до звичайного ПК або хабу, воно автоматично обмежить струм значенням 2,5 мА, 100 мА або 500 мА, як наказано специфікацією USB 2.0. Крім того, організація USB-IF також передбачила в новій специфікації можливість зарядки малим струмом портативних пристроїв з повністю вбраними акумуляторами. Якщо підключається такий пристрій, то відповідно до нової специфікацією воно спочатку переходить в режим зарядки на кілька хвилин або годин до того, як буде встановлено USB-з'єднання. Ці заходи дозволять проводити зарядку техніки від хост-контролерів навіть в тих випадках, коли пристрій взагалі неможливо включити.

Впровадження універсального інтерфейсу для зарядки мобільних телефонів і інших портативних пристроїв через USB буде дуже вигідно і зручно споживачам, так як буде достатньо тільки одного роз'єму мікро-USB для обміну інформацією (музика, графічні і відеофайли), а також для заряду акумуляторів. Зменшивши кількість роз'ємів, виробники зможуть зробити портативні прилади ще компактніше, одночасно поліпшивши їх дизайн.

Компанія NXP Semiconductors почала випуск перших рішень для визначення типу зарядних USB-пристроїв для мобільних телефонів і інших портативних приладів. Трансивери ISP 1704 і ISP 1601 дозволяють розрізняти самостійне зарядний USB-пристрій, зарядний пристрій з USB-хостом і власне USB-хост при зарядці акумулятора мобільного телефону. Рішення відповідає специфікації Battery Charging Specification Rev. 1.0, запропонованої Форумом розробників USB.

Технологія дозволяє скоротити час зарядки, збільшити термін служби батарей. Режим включається автоматично, коли власник телефону використовує USB-з'єднання. Наявність інформації про тип зарядного пристрою дозволяє системі правильно вибрати спосіб зарядки батареї, визначаючи рівень максимального значення струму, який батарея в змозі витримати. Вибір способу заряду залежить від типу USB-з'єднання. Нові специфікації USB-IF дозволяють пристроям споживати більший струм (в порівнянні з вимогами USB 2.0), але вимагають від мобільних пристроїв можливості розрізняти звичайний зарядний пристрій з високим струмом (до 1,8 А), зарядний пристрій з USB-хостом або концентратором (до 1,5 А) і стандартний USB-хост або концентратор (до 500 мА).

Трансівер ISP 1704 - перший в світі трансивер USB OTG ULPI, що має в числі інших можливостей вбудовану функцію визначення типу зарядного пристрою. Тісна взаємодія NXP з провідними виробниками мобільних телефонів і USB-IF дозволило створити мікросхеми, що поєднують в собі високошвидкісний обмін даними по шині USB і можливість визначення типу зарядного пристрою. Трансівер ISP1704 може передавати і приймати дані через інтерфейс USB в трьох режимах (480 Мбіт / с, 12 Мбіт / с і 1,5 Мбіт / с), споживаючи при цьому дуже мало енергії.

За словами доктора Антоніо Альварез-Тіноко (Antonio Alvarez-Tinoco), директора напрямку і менеджера лінійки продуктів USB / UBW компанії NXP, «до цих пір ніхто не вбудовувати функцію визначення типу зарядного пристрою в трансивер USB OTG ULPI. Це досягнення встановить стандарт для всіх мобільних телефонів, забезпечивши об'єднання функцій обміну даними через USB і визначення типу зарядного пристрою, що дозволить знизити вартість систем і скоротити час розробки телефонів ».

Трансівер ISP 1601 - перша в світі самостійна мікросхема сверхмалого розміру (менше 2 мм 2) для визначення типу зарядного пристрою. ISP1601 встановлює новий промисловий стандарт, представляючи собою рішення для визначення типу зарядного пристрою, який легко може бути додано до існуючих платформ або продуктам, не вимагаючи змін в конфігурації системи. Це дає виробникам мобільних телефонів і багатьох інших портативних пристроїв можливість швидко впровадити її на ринок при низьких витратах.

Впровадження універсального інтерфейсу для зарядки мобільних приладів через USB відображає ширшу галузеву тенденцію. У вересні 2007 року форум Open Mobile Terminal Platform оголосив про те, що його члени погодилися прийняти microUSB як майбутнього єдиного роз'єму для передачі даних і заряду акумуляторних батарей.

На малюнках 1 і 2 наведені структурні схеми, що ілюструють принципи роботи нових мікросхем ISP170x і ISP1601.

Рис. 1. Структурна схема взаємодії ISP170x із зарядним USB-пристроєм і портативним приладом

Рис. 2. Структурна схема взаємодії ISP1601 із зарядним USB-пристроєм і портативним приладом

Основні параметри нових трансиверів з визначенням типу зарядного пристрою, розглянутих в цій статті, наведені в таблиці 1.

Таблиця 1. Основні параметри нових трансиверів NXP Semiconductors з визначенням типу зарядного пристрою USB

ISP1601 ISP1703 ISP1704 / ISP1707 Корпус WLCSP12 WLCSP25 TFBGA36 Розміри корпусу, мм 1,6х1,2х0,6 2,2х2,25х0,6 3,5х3,5х0,8 Відстань між висновками (крок), (мм) 0,4 0,4 0,5 Підтримка OTG (USB On-The-Go) - так так Режим ULPI - SDR SDR UART - так так Визначення типу зарядного пристрою USB да да да Вхідна напруга, В 2,2 ... 4,5 3,0 ... 4 , 5 3,0 ... 4,5 Споживання струму в режимі «Power-down», мкА 20 (макс.) 20 (макс.) 20 (макс.) Споживання струму в режимі «Low-power», мкА 35 70 (макс .) 70 (макс.)

Більш детальну інформацію про нові мікросхемах ISP170x і ISP1601 можна знайти на сайті NXP Semiconductors в розділі www.nxp.com/usb .

com/usb

Отримання технічної інформації, замовлення зразків, поставка -
e-mail: [email protected]

NXP реалізувала на одному кристалі всі мультимедійні можливості HSPA

Компанія NXP Semiconductors анонсувала мікросхему PNX6712 - двосмуговий Nexperia Cellular Multimedia Baseband для діапазонів HSPA і EDGE, в новому сверхминиатюрном корпусі.

Прилад виготовлений по 65 нм технології, підтримує перспективні мультимедійні технології, включаючи H.264 на QVGA при 30 fps, забезпечує тривалість роботи до 750 годин в режимі очікування, 45 годин відтворення MP3 і 8 годин відтворення відео.

Прилади випускаються в корпусах з розмірами 12х12 мм і з кроком висновків 0,4 мм, побудовані по одноядерной архітектурі, підтримують найсучасніші аудіо та відео кодеки, мають чотири мікрофонні входи, два підсилювача класу D, W / QVGA дисплейний інтерфейс і TV виходи. Всі ці функції реалізуються через 10 зовнішніх інтерфейсів, включаючи USB Hi-Speed ​​OTG, SDIO, SPI, інтерфейси більшості карт пам'яті, а також розширення системного рівня для контенту A-GPS, NFC, BT і FM.

Є зразки мультимедійної baseband мікросхеми PNX6712. Компанія представить PNX6712 на Міжнародній конференції по мобільній техніці - Mobile World Congress 2008 (11-14 лютого 2008 року, Барселона, Іспанія).

Довідка

HSPA (High-Speed Packet Access) - технологія бездротового широкосмугового радіозв'язку, яка використовує пакетну передачу даних і є надбудовою до мобільних мереж WCDMA / UMTS.

EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) - цифрова технологія для мобільного зв'язку, яка функціонує як надбудова над 2G і 2.5G (GPRS) мережами. Ця технологія працює в TDMA і GSM мережах.

Про компанію

Читати далі ...Читати далі

Новости