Включає ОБЛАСТЬ в 1С-бітрікс

  1. Управління включаються областями
  2. Установка включається області в шаблон сайту
  3. Підключення включається області для розділу

Включається область - це спеціально виділена область на сторінці сайту, яку можна редагувати окремо від основного змісту сторінки. Реалізується за допомогою спеціального програмного компонента.

Для того, що б розібратися з якою метою застосовується включається область, розглянемо в першу чергу, що це таке.

Включається область це один зі стандартних компонентів самого Бітрікс, у якого основний функціонал підключити статичний файл з певними параметрами доступу.

Включається область це один зі стандартних компонентів самого Бітрікс, у якого основний функціонал підключити статичний файл з певними параметрами доступу

Сама фішка включається області в тому, що вона надає можливість адміністратору редагувати інформацію цій галузі з візуальної частини сайту, без залучення розробників.

Завдяки включається області, яку можемо розмістити як на сторінці, так і вмонтувати в шаблон сайту, ми можемо на сайт впроваджувати різну інформацію як статичну, так і динамічну, докладніше про те, що таке статична і динамічна інформація дивіться в попередніх уроках.

Включається область, як правило, використовують для виведення, (наприклад, назва та телефони компанії, логотип організації, інформацію про авторські права і т.д.), тобто все те, що можливо в подальшому буде редагуватися адміністратором самостійно.

), тобто все те, що можливо в подальшому буде редагуватися адміністратором самостійно

Управління включаються областями

Вставимо на тестовій сторінці включається область, для цього відкриємо її на редагування, в компонентах відкриємо службове, що включаються області, і перетягнемо компонент в форму редагування.


З'явилася форма з параметрами компонента, і давайте пробіжимося по її налаштувань:

  • Шаблон компонента - тут він встановлений по діфолду, при бажанні можемо створити свій.
  • Показувати включається область - можна встановити три параметра (для сторінки, для розділу, з файлу)
  • --- Для сторінки - відповідно буде відображатися включається область тільки для поточної сторінки.
  • --- Для розділу - тільки до потрібного моменту і його підрозділів, які успадкують цей параметр
  • --- З файлу - включається область виводитися з файлу, розташувавши компонент в дизайні шаблону сайту, вона буде відображатися на всіх сторінка сайту
  • Шлях до файлу області - при виборі показувати з файлу доступний ще один параметр, в якому можна задавати повний шлях від кореня сайту до файлу з інформацією, яку треба вивести в цій частині сайту.
  • Шаблон області за замовчуванням - виводиться список шаблонів створених в системі. Знаходяться вони в даній директорії /bitrix/templates/.default/page_templates/. Або можна прописати свій шлях до іншого файлу.
  • змінимо включається область з розділу, у нас додатково з'явилися нові вкладки.
  • Суфікс імені файлу включається області - поле приймає суфікс, який буде додаватися до імені файлів включається області. Сторінки з таким суфіксом будуть сприйматися як включається область яку потрібно довантажити
  • Рекурсивне підключення включаються областей розділів - дана опція з'являється, коли встановлюємо показувати включається область для розділу. При зазначеної області будуть підключатися рекурсивно. Більш детально розберемо далі.

Повернемо наші настройки в вихідні параметри сторінки і зберегти.

Для того що б відобразилася у нас включається область включимо режим редагування.

Для того що б відобразилася у нас включається область включимо режим редагування

З'явилася така іконка символізує що тут вона присутня.

З'явилася така іконка символізує що тут вона присутня

Наводимо на іконку і тиснемо «Додати в область». З'явилася форма редагування, на даний момент система показує шлях до файлу знаходиться по даній директорії /test/index_inc.php, насправді зараз подключаемості файл там не присутній і з'явиться тільки після збереження даної форми.

Для прикладу вставимо компонент Випадково фото, і налаштуємо на висновок з Інфоблоки новин. Зберегти, в розділі test з'явився файл index_inc.php з компонентом випадкове фото.


Установка включається області в шаблон сайту

Для того що б показати як включається область працює для «розділів» і підключається «з файлу», давайте вбудуємо її в шаблон сайту, в правий сайтбар.

Відкриваємо компонент на редагування, і міняємо параметр «Показувати включається область» з файлу. Прописуємо шлях до нашого файлу який буде виводитися включається областю / include / company_news.php, зберегти.

php, зберегти

Код вирізаємо в буфер обміну, відкриємо наш шаблон на редагування і вставимо його в область самого початку в лівого сайтбара, зберегти.

Зберігаємо сторінку. Система автоматично створює даний файл в структурі сайту. Відкриємо її на зміну і додамо компонент випадкове фото, який буде виводити наші новини в даній категорії.


Пробуємо переходити по розділах, бачимо, що область бере участь у кожній сторінці сайту.

Підключення включається області для розділу

Для прикладу відобразимо включається область тільки в певному розділі. Для цього перейдемо в розділ, де хочемо її виводити «Про магазині», відкриємо настройки компонента, вибираємо, показувати для розділів, у нас з'явився додатковий чекбокс, при зазначеної опції «включається область буде підключатися рекурсивно», тобто, до кореня сайту перевірятися всі розділи до верхнього рівня, і виводиться перша зустрілася включається область на сторінці, ми зберігаємо і дивимося що вийшло.

Рис - 9

Зараз зник компонент випадково фото і це не дивно, так як ми підключили інший файл, який називається sect_inc.php і розташовується в корені розділу. Додаємо в область наш компонент випадкове фото, зберігається. Тепер всі вкладені розділи, успадкували цей компонент і відображають його на сторінці в візуальної частини сайту.

Якщо перейдемо до іншого розділу який вкладений «Про магазині», ми бачимо відображення включається області, але якщо перейдемо, наприклад, в розділ «Новини», то даний компонент не побачимо, тому що він виводиться тільки у вкладених розділах про магазин.

Для того що б призначити включається область тільки для певного розділу Контакти, досить просто скопіювати фал sect_inc.php з розділу «Про компанію» в розділ «Контакти», ми його видаляємо. Переходимо в візуальну частину сайту і перевіряємо відображення.

Як бачите, що включається область відображається тільки в розділі Контакти.

За допомогою рекурсивного підключення можемо розташувати в основному розділі «Форум» компонент випадкове фото з Інфоблоки новини, і тим самим досягнемо результату, що в основній категорії у нас виводяться новини, а в розділі контакти товари з каталогу.

рис 10

Застосування використання включаються областей безлічі, від розробки сайту і винесення в його структуру певних блоків в верстку, до простих завдань, де потрібно показати елемент на певній сторінці, а на іншій його замінити або приховати. Це все можна реалізувати за допомогою підключення компонента «включається область».

Вийшло відео трохи стиснуте, багато інформації яка можливо відразу не усвідомлюєте, завдяки чому в низу є коментарі, пишіть свої питання, а я по можливості на них буду відповідати.

Залишити коментар:

Новости