«ВКонтакте» запустила біржу рекламних постів

«ВКонтакте» заявляють, що біржа буде служити інструментом доступу рекламодавців до розміщення реклами в тисячах спільнот

«ВКонтакте» заявляють, що біржа буде служити інструментом доступу рекламодавців до розміщення реклами в тисячах спільнот. Адміністрація соцмережі робить ставку на великих рекламодавців: до участі в біржі вже запрошені відомі компанії зі сфери FMCG і мобільних технологій.

Система рекомендує ціни виходячи з формули «20 рублів за тисячу охоплення», проте остаточне рішення залишається за власниками спільнот. «ВКонтакте» стягує комісію в розмірі від 20 до 45 відсотків і бере на себе виплату ПДВ (18 відсотків), але закладає його в кінцеву вартість реклами. Наприклад, якщо власник спільноти виставляє ціну за пост в 10 тисяч рублів, «ВКонтакте» отримає 8 180 рублів комісії і заплатить 3 272 рублів ПДВ.

Наприклад, якщо власник спільноти виставляє ціну за пост в 10 тисяч рублів, «ВКонтакте» отримає 8 180 рублів комісії і заплатить 3 272 рублів ПДВ

Як розповів TJournal гендиректор «ВКонтакте» Павло Дуров, для визначення розміру комісії буде використовуватися прогресивна шкала: «Якщо охоплення спільноти 10 тисяч і менше, то 20%. Якщо 500 тисяч і більше, то 45%. Посередині - лінійна формула від 20 до 45% в залежності від охоплення ». він уточнив , Що комісія біржі можна порівняти зі звичайною платою агентствам за розміщення реклами.

Введіть середньодобовий охоплення спільноти:
Комісія «ВКонтакте» складе 20,00%.

Ніякої «кінської комісії немає». Планка комісії становить від 20% до 45% і включає комісію рекламних агентств, яка досягає 20% сама по собі. Маленькі спільноти будуть віддавати нам і агентствам всього 20%, тобто на них ВКонтакте практично нічого не заробляє. Умови краще зробити легально в принципі неможливо. Великі сторінки з мільйонами передплатників будуть віддавати агентствам і ВКонтакте 45%, тому при продажу великих обсягів реклами роль агентств і нашого відділу продажів зростає - фактично ВКонтакте ділиться з цими майданчиками власної рекламної базою, накопиченої за роки продажу таргетингу. Але навіть в цьому випадку співтовариство отримує більшу частину грошей рекламодавців, а ВКонтакте і агентства - меншу. Павло Дуров, засновник і гендиректор «ВКонтакте»

Власникам спільнот доведеться також платити прибутковий податок: для фізичних осіб він становить 13 відсотків, для індивідуальних підприємців зі спрощеним оподаткуванням - 6 відсотків, для ТОВ - 20 відсотків. Виведення грошей з біржі в даний момент недоступний, але «ВКонтакте» розповідають, що він буде відбуватися як за договором, так і через WebMoney або Яндекс.Деньги з додатковою комісією в 2-3 відсотки. Також повідомляється, що «опрацьовується один спосіб виведення без комісії» для фізичних осіб.

Рекламодавці мають можливість розмістити як новий запис, так і репост вже існуючої, вказавши необхідний коментар. При розміщенні заявки в рекламному кабінеті блокується сума, рівна вартості поста в співтоваристві, а списується вона тільки в разі, якщо розміщення пройшло успішно. «ВКонтакте» вважає розміщення реклами успішним, якщо рекламний пост знаходився в співтоваристві протягом 24 годин, після чого записи дозволяється видаляти.

Для читачів спільнот рекламні пости зовні ніяк не відрізнятимуться від звичайних. як розповідав раніше Павло Дуров, відсутність спеціальної позначки зроблено навмисно, щоб не дозволити створювати альтернативні клієнти «ВКонтакте» і розширення для браузерів, що вирізують рекламу.

Вся комунікація між рекламодавцем і власником спільноти походить через поле «Коментар», де можна залишити додаткові відомості. «ВКонтакте» спеціально виключили прямий зв'язок: за словами адміністрації, у великих рекламодавців не виникне бажання спілкуватись із десятками груп, щоб заощадити на комісії. За пряме розміщення реклами і за допомогою сторонніх бірж «ВКонтакте» поки не буде вводити санкції для майданчиків, але як і раніше діють старі правила: за публікацію більше трьох рекламних постів на добу співтовариство може бути видалено з пошуку.

Власник спільноти може налаштувати повідомлення про нові заявках поштою і SMS: рекламні повідомлення можуть перестати бути актуальними вже через кілька хвилин. Кількість реклами обмежена: за день через біржу можна опублікувати не більше 10 постів в одному співтоваристві, і розміщувати їх можна не частіше ніж раз на годину.

У рекламному кабінеті спільноти можна подивитися вхідні заявки і проаналізувати розміщені пости. Для останніх «ВКонтакте» надає розширену статистику: охоплення передплатників, демографію та кількість переходів по посиланнях.

Для останніх «ВКонтакте» надає розширену статистику: охоплення передплатників, демографію та кількість переходів по посиланнях

На даний момент біржа доступна для всіх рекламодавців , Однак власники спільнот не можуть самостійно підключатися до розміщення реклами. Поки що адміністрація пропонує залишати заявки на підключення спільнот за адресою [email protected].

Новости