Внесок до статутного капіталу майном з проводками

Як здійснювати внески в статутний капітал майном і відобразити проводки в бухгалтерському обліку розглянуто в даній статті

Як здійснювати внески в статутний капітал майном і відобразити проводки в бухгалтерському обліку розглянуто в даній статті. Міністерство фінансів у своєму листі від 15.07.2013г. № 03-07-14 / 27452 надано роз'яснення з приводу оподаткування ПДВ операції при передачі частини приміщень в побудованому будинку товариству з обмеженою відповідальністю в якості внеску в його майно. В даному листі Мінфін Росії роз'яснив, що при здійсненні даної операції необхідно сплатити податок на додану вартість.

Відповідно до п. 1 ст. 146 Податкового кодексу Російської Федерації операції з реалізації товарів на території Російської Федерації визнаються об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

При цьому з метою застосування податку на додану вартість передача права власності на товари на безоплатній основі визнається реалізацією товарів.

Передача приміщень в якості внеску до статутного капіталу ТОВ буде безоплатною передачею права власності на товари, яка обкладається податком на додану вартість. Прийнятий до відрахування податок при придбанні такого майна, відновлювати не потрібно.

Раніше податковий орган в листі УМНС Росії по м Москві від 20.02.2004 N 24-08 / 10784 вже давав роз'яснення з даного питання.

Однак, дане питання є спірним і є рішення суду, які підтверджують іншу точку зору - що платити ПДВ з даної операції не потрібно. (Постанови ФАС Волго-Вятського округу від 03.12.2012 N А29-10167 / 2011, ФАС Центрального округу від 20.02.2007 N А-62-3799 / 2006).

Суди при винесенні своїх рішень виходили з того, що внесення майна в якості внеску в майно ТОВ вплинуло на збільшення розміру чистих активів, а значить, і на величину прибутку, що розподіляється між учасниками.

Самовчитель 1С Бухгалтерія 8.3 Тільки для бухгалтера!

Щоб уникнути суперечок з контролюючими органами, доцільніше дотримуватися офіційної позиції Мінфіну, тобто перерахувати ПДВ.

Новости