Водії залишилися без прав на "нечитаний" номер

Водіям доведеться прибрати з номерних знаків своїх автомобілів сітки, плівки та іншу "захист", яка робить їх "нечитабельним" для співробітників ГИБДД і "невидимими" для приладів спостереження. За "захищений" знак автомобілістів тепер можуть оштрафувати і навіть позбавити прав. Нововведення набирає чинності з 6 серпня.
Водіям доведеться прибрати з номерних знаків своїх автомобілів сітки, плівки та іншу захист, яка робить їх нечитабельним для співробітників ГИБДД і невидимими для приладів спостереження

Фото: AP

Йдеться про поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП). У частині 1 статті 12.2 нової редакції КпАП сказано, що за їзду з "нечитабельним або встановленими з порушенням вимог ГОСТу" номерами штраф складе 500 рублів замість 100. За установку госномеров в непризначених для цього місцях, а також за установку так званих сіток і шторок будуть позбавляти водійських прав.

Нечитабельним або нестандартним державний реєстраційний знак автомобіля вважається в тому випадку, якщо інспектор ДАІ не може дати лад хоча б одну з цифр або букв заднього держномери з відстані в 20 метрів в темний час доби, а в світлий час доби хоча б одну з букв або цифр переднього або заднього реєстраційного знака.

Встановленим порушенням вважається номерний знак, який перевернутий догори ногами, зігнутий, з просвердленими додатковими отворами, а також якщо номерний знак поміщений за лобове скло автомобіля. Штрафувати тепер також будуть за інші додаткові способи приховування номерного знака (сітки, плівки, особливі покриття), що роблять його нечитабельним, і за керування транспортними засобами з нечитабельним, рваними паперовими "транзитними" номерами.

Мода на різні номерні "захисні" брязкальця з'явилася практично відразу після того, як ГИБДД технічно переозброїли. Адже, як відомо, на кожну дію знайдеться своя протидія. Дорожні правоохоронці озброїлися радарами, водії - антирадарами. На дорогах були встановлені камери спостереження - автомобілісти придумали способи приховування номерного знака. Серед них - від класичного залепліванія брудом номерного знака, до новітніх технологій, розроблених в Китаї.

Читайте також: Водійські права продаються без обов'язків

Серед найпоширеніших способів приховати номерний знак від камер стеження і співробітників ГИБДД можна назвати шість.

Уже згаданий трюк з брудом. Максимальне покарання, яке загрожувало за це - попередження від інспектора на найближчому посту ДАІ.

З моменту появи камер відеоспостереження політ фантазії автомобілістів здивував навіть бувалих правоохоронців дорожнього порядку.

З моменту появи камер відеоспостереження політ фантазії автомобілістів здивував навіть бувалих правоохоронців дорожнього порядку

Фото: AP

"Знаю спосіб, який не вимагає особливих витрат. Номерний знак кріпиться на двох болтах так, щоб він тримався вільніше, на деякій відстані від бампера. При необхідності, натисканням рук номерний знак подгибается до землі, і камери спостереження не можуть чітко зафіксувати знаки, верхня і нижня частина як би зливаються. Можна також зробити кріплення хитріше - таким чином, щоб номерний знак йшов під "ухил" тільки під впливом вітру на великій швидкості. Однак можуть бути проблеми, якщо на посаді знаки будуть перевірені на правильність кр епленія ", - розповів кореспонденту" Правди.Ру "Валерій, автомобіліст з 10-річним стажем.

Для тих, хто не хоче возитися з шурупами і хитрими системами, в продажу є спеціальні наклейки і лакові покриття (можна придбати приблизно за 1 тис. Руб.), Які відсвічують і не перешкоджають зчитуванню інформації з знака. Але вони дуже помітні, і тепер за їх застосування вас абсолютно обгрунтовано можуть оштрафувати.

Існують також спеціальні спреї (вартість близько 1,5 тис. Руб.). Вони легко наносяться на номерний знак, невидимі і не дають чітко зафіксувати номер камерам спостереження. Плюс - його не бачать співробітники ГИБДД, але в цьому ж і мінус. Якщо "на гарячому" вас зловлять вони, а не техніка, - доведеться платити штраф.

Застосовують водії також "накладку хамелеон" - спеціальна прозора рамка, під яку поміщається автономер. При подачі струму вона втрачає свою прозорість. Однак такі рамки занадто помітні.

І вершина техногенної еволюції - рамка-шторка, зовні схоже на звичайну рамку для кріплення держномери, управляється дистанційно з салону автомобіля. На авто встановлюються дві рамки під номер, в салоні розміщується пульт. Легким натисканням кнопки ви можете закрити / відкрити номер всього за кілька секунд. Ціна питання - 7 тис. Руб. Призначена вона нібито для запобігання номера від можливих пошкоджень і хуліганів. Але тепер і це поза законом.

Однак варто очікувати, що особливо хитрі автомобілісти пристосуються і до нових правил. До того ж люди, які на цьому заробляють, зацікавлені в розробці нових технологій. "Не думаю, що на цьому бізнес" антіполіцейскіх товарів "загнеться, - розповідає" Правде.ру "Роман, співробітник інтернет-магазину, що спеціалізується на такому товарі. - У продажу з'являться нові винаходи. Можу припустити, що на ринок вийдуть такі ж шторки , тільки вже з подвійними номерами. Бачив такі технології, здається, розробка Китаю, але у нас на ринку вони ще не з'являлися ".

Прогрес не стоїть на місці. Так що незабаром ГИБДД потрібно буде придумувати нові способи боротьби з ловкачами.

Читайте все найцікавіше в рубриці " життя "

Новости