Волонтери в тіні: як українці забезпечують армію в обхід закону і бюрократії

  1. Провезення касок через кордон. «Це стара контрабандна схема»
  2. Каски від італійських контрабандистів. «Все було дуже на межі»
  3. Військове спорядження без дозволів. «Я міг би стати торговцем зброї»
  4. Ввезення нерозмитнених машин. «У зоні АТО вони довго не живуть»
Версія для друку

Більшість волонтерів працюють на свій страх і ризик, використовуючи для вирішення проблем особисті зв'язки, корупційні та контрабандні схеми. Розповідь активіста, який нелегально возить військове спорядження для армії.

«Наша країна - це суцільна тінь. Все, що ти не можеш купити офіційно, знайдеш на чорному ринку. Що завгодно », - каже волонтер Сергій, завантажуючи в свій бусик чергову посилку на фронт. Щотижня він завозить в зону АТО все необхідне для забезпечення українських військових.

Майже вся діяльність Сергія та інших волонтерів є нелегальною або напівлегальної. По кожній із них - від збору пожертвувань на свою банківську карту до провезення військового спорядження через кордон - у відповідних органів можуть виникнути питання.

З першими проблемами активісти вже зіткнулися. У липні в Польщі затримали українців, які намагалися ввезти в Україну партію касок і бронежилетів. Згідно із законом, молоді люди могли отримати 10-річне ув'язнення, проте після втручання дипломатичних служб їх відпустили.

Зараз більшість волонтерів працюють на свій страх і ризик, використовуючи для вирішення проблем особисті зв'язки, корупційні та контрабандні схеми.

«Наша країна не готова до війни. Бюрократія дуже заважає роботі військових і волонтерів. Хоча є чиновники, які нам допомагають, тому що розуміють, що державна машина не ворушиться. Вони йдуть в обхід закону, ризикуючи своїми посадами і званнями. Це нонсенс », - каже Сергій.

В інтерв'ю INSIDER Сергій розповів, в яких умовах працюють волонтери і чим ризикують, допомагаючи армії. Своє справжнє ім'я хлопець пробачить не називати.

фото: Alex Lexx / АРМІЯ SOS

Провезення касок через кордон. «Це стара контрабандна схема»

В Україні не виробляють каски за світовими військовим стандартам. Бійцям роздають металеві, які з будь-якої «воздушки» прострілюються навиліт.

Коли я вперше приїхав в «Айдар» та побачив на свого друга металеву каску, мене це просто вбило. Вирішив допомогти - зібрав гроші серед друзів на першу кевларовую каску. Далі пішло-поїхало. Почали виходити на великі партії за кордоном - замовляли в Фінляндії, Німеччини, Швейцарії, Польщі.

Купити каски - не проблема, але провезти їх в Україну куди важче. До недавнього часу для України було ембарго на ввезення спецзасобів з Євросоюзу. На кордоні тебе могли затримати, конфіскувати товар, автомобіль.

Але можна обійти цю заборону. Згідно із законом одна людина має право ввезти на територію України одну каску, це вважається індивідуальним захистом. Тому спочатку ми купували буквально за 5-10 касок і провозили їх на собі. Їде 5 осіб в машині і все везуть по касці. У нас був випадок, коли каску «провозив» дитина.

Коли ми почали збирати більше грошей, обсяги закупівель збільшувалися, і ми вже ввозили по 100-200 касок.

Тоді ми вирішили випробувати так званий перехід кордону «мурашками». Це стандартна контрабандна схема: під кордон під'їжджає фура з товаром, туди ж підходять люди з українськими паспортами та візами, розвантажують товар і переносять його на собі. На українській території все це знову завантажується в фуру і вона їде. Вся процедура для того, щоб не платити мито. У нашому випадку - щоб обійти ембарго.

Першу велику партію касок «мурашками» перевіз один чиновник ЛМР ще в травні. Він закупив в Польщі 220 касок, пригнав на кордон кілька автобусів людей, які її перейшли і перенесли на собі каски. Далі ця схема почала працювати постійно. Точно знаю, що таким чином він перевозив до 600 касок на добу.

Де брали стільки людей? Кидали клич в інтернеті або знаходили їх через молодіжні організації.

Найсмішніше, що і наші, і польські митники прекрасно розуміли, що відбувається. Але претензій до людей не було.

фото: Kostyantyn Ostrovskyy / АРМІЯ SOS

Каски від італійських контрабандистів. «Все було дуже на межі»

Одного разу ми з товаришем нелегально провезли 617 касок з Італії. Знайшли товар по інтернету, списалися з постачальниками, домовилися зустрітися в маленькому містечку на кордоні Італії та Швейцарії.

Під'їжджаємо під магазин, виглядаємо з машини - нікого немає, на порозі стоять ящики, прикриті целофаном. Через хвилину до нас підходять двоє чоловіків - вилиті контрабандисти, таких показують у фільмах. Невисокий на зріст, циганської зовнішності. З ними ще був «шеф» - жінка в короткій спідниці з білим довгим волоссям. Так виглядають проститутки. Стало трохи страшно.

Коли ми вантажили в бусик ящики, всі троє нас підганяли зі словами: «Давайте швидше, бо зараз приїде поліція і всіх заарештує». Ще вони зізналися, що зазвичай касками не торгують, а спеціалізуються на зброю.

Ми злякалися, швидко завантажили все в бусик і поїхали, і тільки через 10 кілометрів зупинилися і вирішили перевірити, що в ящиках. Якби хто писав сценарій кримінальної драми, там повинно було виявитися зброю. Але нам пощастило. Далі ми мчали практично нон-стоп автобанами, переживаючи, щоб нас не зупинили.

Далі ми мчали практично нон-стоп автобанами, переживаючи, щоб нас не зупинили

фото: Фонд допомоги країні Крила Фенікса

Люди, які нам продавали каски, не мали супровідних документів. Все було дуже «на грані». Якби нас зловили, нам би світил термін і величезний штраф.

Попереду було ще перетин кордону. Ні для кого не секрет, що існують корупційні схеми. Даєш 700 євро, і твій бусик не перевіряють взагалі. Ми пішли іншим шляхом - домовилися зі знайомими обличчями з митниці. На кордоні наш бусик пропустили без проблем. В знак подяки ми залишили українським митникам кілька касок, знаючи, що через кілька днів вони їдуть в зону АТО. Напевно це можна вважати хабарем.

Військове спорядження без дозволів. «Я міг би стати торговцем зброї»

Коли ми привезли «контрабасом» першу партію касок, я пожартував, що міг би стати торговцем зброї. Тепер мені зовсім не смішно, тому дійсно треба везти для армії глушники, коллиматорние приціли, розвантаження. Звичайно, нелегально. Якщо хтось захоче залучити нас за це до відповідальності, зробити це буде дуже легко.

Крім цього, що у нас немає спецдозволів для провезення військового спорядження, спецтранспорту; немає фірм з відповідними ліцензіями. Ми всі возимо своїми машинами. Але що робити, якщо армія бійців нічим не забезпечує?

Краще я буду ризикувати своїм життям, свободою, грошима, але допоможу людям, ніж їх будуть вбивати.

Щоб не везти спорядження з-за кордону, волонтери намагаються налагодити виробництво в Україні. Наприклад, вже існує багато майстерень з пошиття бронежилетів. Як правило, це фірми, які раніше займалися виготовленням броньованих дверей. У них є потрібні матеріали і база, де це можна робити. Але ця діяльність також нелегальна - все робиться без патентів, ліцензій.

Але ця діяльність також нелегальна - все робиться без патентів, ліцензій

Дівчина підписує бронежилет для бійця. Фото: «Вернись живим»

Ввезення нерозмитнених машин. «У зоні АТО вони довго не живуть»

Зараз волонтери почали передавати військовим автомобілі. Це ще одна нелегальна діяльність, в якій нас теоретично можуть звинуватити.

Я зі своїми друзями перевіз в АТО вже 12 автомобілів. Знаходили на штрафмайданчиках в Ужгороді машини, ввезені в Україну без розмитнення. Термін перебування без реєстрації давно закінчився, тому власники віддавали їх дешево, або навіть безкоштовно. Якісь машини ми купували за кордоном - в основному б / вушні джипи, бусики. Там вони коштують кілька тисяч доларів.

Довезти ці машини до Києва допомагали знайомі чиновники в МВС і СБУ. Ми домовлялися, що ці автомобілі їдуть в зону АТО, і нам було повне сприяння. Бувало, їдеш повз пост ДАІ, а міліціонери просто роблять вигляд, що тебе не помічають. Смішно.

На війні ці машини рятують життя - їх бронюють, вони допомагають воювати, на них доставляють поранених. Хоча в зоні АТО автомобіль живе недовго.

Ми весь час дивуємося розмаху нашої діяльності - спочатку були каски, потім коліматори, тепер машини. Був варіант пригнати вертоліт - один бізнесмен хотів передати його для санавіації. Поки ця ідея не реалізувалася з різних причин, але я вірю в те, що і це можливо.

-

Опубліковано у виданні ІНСАЙДЕР

Переклад: аргумент

В тему:

Де брали стільки людей?
Але що робити, якщо армія бійців нічим не забезпечує?

Новости