Вони продали adidas права на три смужки. Ціна - 1700 доларів і дві пляшки віскі

  1. Чому Голландія грала в формі з трьома смужками adidas, а Кройфф - з двома

Найгірша угода всіх часів?

У 1916 році в центрі Гельсінкі з'явилася невелика майстерня під вивіскою «Ab Sportartiklar Oy». Там продавалися лижі, лижні палиці і інша зимова екіпіровка, зроблена з фінської берези. Легка вага і гнучкість давали спортсменам перевага на турнірах - спочатку в Фінляндії, а потім і за кордоном. У 1917-му фінський лижник Ханнес Колемайнен виграв з цією екіпіровкою змагання в США.

Попит на товари Ab Sportartiklar Oy швидко зростав. У 1920-ті бренд змінив назву на більш зрозуміле «Karhu». На фінському це означає «ведмідь» (на першому логотипі компанії був намальований великий бурий ведмідь на лижах). Незабаром Karhu стала офіційним екіпірувальником Фінляндії на Олімпіадах. Фінський бігун Пааво Нурмі виграв в Karhu 9 золотих медалей на Іграх-1920 Антверпені і Іграх-1924 в Парижі.

Більш того, на Олімпіаді-1932 Лос-Анджелесі дві золоті медалі взяли працівники Karhu - Матті Ярвінена (спис) і Лаурі Лехтінен (5000 м). У компанії тоді була спеціальна система заохочення співробітників за тренування під час обідньої перерви. У період Другої світової війни Karhu виробляла камуфляжну форму, намети, армійські чоботи, рюкзаки та лижі для фінської армії.

Тисячу дев'ятсот п'ятьдесят два-й став для Karhu надуспішних. Фіни домінували на Олімпійських іграх в Гельсінкі (15 золотих медалей), бренд Karhu ставав все більш відомим у всьому світі. Виглядала їх взуття ось так - нічого не нагадує?

Незабаром на них вийшов Аді Дасслер.

***

У 1936 році в Берліні пройшла одна з найвідоміших Олімпіад в історії. Її головним героєм став темношкірий атлет Джессі Оуенс, який виграв 4 золотих медалі в бігу - на очах у Адольфа Гітлера. Аді Дасслер дивився забіги з трибуни і напевно був в захваті: Оуенс втік до шиповках його компанії.

Проблема була в тому, що навіть якщо хтось щось вигравав у взутті adidas, це ніхто не розумів. У взуття Дасслера не було характерних візуальних рис, з трибуни або по фотографіях навіть експерти не могли зрозуміти, в adidas спортсмен чи ні.

Одного разу Дасслер приїхав на завод, щоб подивитися на незакінчені зразки взуття. Тоді вже придумали бічні шкіряні смуги, які вставлялися в шиповки для фіксації стопи. Фарбувати їх було прийнято так само, як решту кросівка. Але в той день Дасслер побачив спортсменів в недороблених кросівках. Смужки на їх взуття були білими - і помітними. Дасслер зрозумів: це те, що потрібно. Тепер його взуття буде видно здалеку.

Тепер його взуття буде видно здалеку

Аді вирішив, що ідеальне число смужок - три. Але дизайн з трьома смужками вже використовувала Karhu. Після суперуспішної для фінів Олімпіади-1 952 Дасслер покликав представників Karhu на спортивну ярмарок до Франкфурта. Там він запропонував їм продати права на використання трьох шкіряних смужок.

Фіни погодилися за смішну компенсацію - дві пляшки віскі і суму еквівалентну 1700 доларів. Ця історія схожа на вигадку, але вона розказана в офіційному блозі Karhu і в відомій книзі про adidas і Puma під назвою Pitch Invasion (з посиланням на історика Karhu). Так Дасслер назавжди вирішив проблему з ідентифікацією товарів adidas.

***

Бренд Karhu живий досі. Він уже не такий впливовий, як в першій половині XX століття, але фіни все ще роблять кросівки.

Так, фінські олімпійці вже не рвуть весь світ в екіпіровці Karhu. Зате в їх кросівках ходить Каньє - значить, не все так погано навіть після можливо гіршої угоди всіх часів.

Чому Голландія грала в формі з трьома смужками adidas, а Кройфф - з двома

фото: karhu.com ; wikipedia.org ; Global Look Press / Imago sportfotodienst

Виглядала їх взуття ось так - нічого не нагадує?

Новости