Все, що необхідно знати про касові апарати у 2017 році

ЗАМОВТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ В BITLEX

Замовити консультацію

Замовити консультацію

Суб'єкти господарювання, власники і керівники підприємств та фізичні особи - підприємці, діяльність яких пов'язана з продажем товарів і наданням послуг, повинні мати основною інформацією про касові апарати, тобто про те, що це таке, як їх використовувати і за яких умов їх застосування є обов'язковим.

Касовий апарат (електронний контрольно-касовий апарат) є одним з видів реєстраторів розрахункових операцій, в свою чергу визначених законом як пристрої, основним призначенням яких є реєстрація розрахункових операцій при здійсненні продажу товарів або надання послуг, реєстрація кількості проданого товару тощо.

До реєстраторів розрахункових операцій закон відносить не тільки електронні контрольно-касові апарати, а й електронні контрольно-касові реєстратори, комп'ютерно-касові системи, вбудовані електронно-касові реєстратори, автомати з продажу товарів, електронні таксометри тощо.

Вимоги до касових апаратів

Касовий апарат або будь-який інший вид реєстраторів розрахункових операцій, який суб'єкт господарювання планує використовувати при здійсненні своєї підприємницької діяльності повинен відповідати кільком встановленим законом вимогам.

По-перше, на території нашої держави суб'єкти господарювання мають право використовувати тільки сертифіковані моделі реєстраторів розрахункових операцій, які внесені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. У разі якщо конкретна модель реєстратора розрахункових операцій не внесена до Державного реєстру, то використовувати її можна тільки після її перевірки і внесення даних про неї до Державного реєстру контролюючим органом.

Уповноваженим на ведення Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій органом є Державна фіскальна служба України. Отже, для внесення даних про певної моделі реєстратора розрахункових операцій до реєстру зацікавлена ​​особа повинна надати до контролюючого органу заяву та пакет документів, серед яких сертифікат про відповідність реєстратора вимогам нормативних документів, експлуатаційні документи, безпосередньо два зразка реєстратора і допоміжне обладнання тощо.

По-друге, використовувати конкретний касовий апарат або інший реєстратор розрахункових операцій можна тільки після здійснення його державної реєстрації в уповноважених органах, якими є територіальні органи Державної фіскальної служби України за місцем реєстрації підприємства.

Порядок реєстрації касового апарату

Для використання касового апарату спочатку його необхідно придбати, а потім здійснити його державну реєстрацію в контролюючих органах.

Для здійснення реєстрації касового апарату або іншого реєстратора розрахункових операцій необхідно звернутися із заявою та пакетом документів до контролюючого органу.

Документами, які повинен надати заявник для реєстрації касового апарату, є копія паспорта на придбаний реєстратор розрахункових операцій із зазначенням індивідуального заводського номера, документ, що підтверджує право власності на реєстратор розрахункових операцій, наприклад чек , Що підтверджує його покупку, документ, що підтверджує право заявника користуватися приміщення в якому буде застосовуватися реєстратор, наприклад, договір оренди приміщення, договір з сервісним центром виробника відповідної моделі реєстратора про надання послуг з обслуговування та ремонту реєстратора.

Заява та зазначені документи можуть подаватися особисто або через представника, а також в електронному вигляді.

За результатами розгляду заяви та прийняття рішення про реєстрацію касового апарату контролюючий орган видає заявнику довідку.

Умови обов'язкового використання касового апарату

Закон встановлює умови, при яких суб'єкт господарювання повинен здійснювати підприємницьку діяльність лише при наявності касового апарату або іншого реєстратора розрахункових операцій.

У 2017 році законодавець значно розширив перелік умов для обов'язкового використання касових апаратів.

Так, зобов'язані використовувати касові апарати більшість підприємств, які приймають платежі готівкою або платіжними картами, фізичні особи - підприємці 2-й і 3-й групи єдиного податку річний оборот яких становить понад один мільйон гривень, компанії, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами (алкогольні напої, тютюнові вироби), тобто магазини, кафе, бари і т. д., особи, які здійснюють продаж так званих технічно складних побутових товарів, тобто будь-якої техніки, побутових приладів, в тому числі і через Інтернет.

Також закон встановлює випадки, в яких використання реєстраторів розрахункових операцій не є обов'язковим. До таких випадків відносяться: торгівля продуктовими товарами на ринках, за умови, що розрахунки проводяться тільки в готівковій формі, в разі здійснення розрахунків в касах банків на підставі платіжних доручень і тому подібне.

У разі виникнення сумнівів щодо необхідності використання касових апаратів при здійсненні діяльності, в разі отримання відмови у реєстрацій касового апарату потрібно звернутися за консультацією юриста.

Схожі статті:

Юридичні помилки бізнесу

Роздрібна торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами: зміни в правила видачі ліцензії

Відмова від використання печатки в роботі підприємств: ризики та перспективи для бізнесу

Новости