Все про джиговой лову з човна: вибираємо джиговую вудилище для риболовлі з човна

  1. Джиговая ловля з човна і її відмінності від берегової
  2. Як ловити з будь човна

Джиговая ловля з човна - одна з найпопулярніших рибалок, що відрізняється мобільністю і доступом до будь-якого місця водойми. Не дивно, що подібний спосіб вудіння відрізняється багатими уловами. Та й улюблені місця на березі нерідко виявляються зайняті конкурентами, а то і просто відпочиваючими.

Ще один плюс лову з плавсредсва - з настанням холодів хижак відходить далі від берега в пошуках ям і глибоких місць. Клювання ж восени активізується, у риби перед довгою зимою починається жор. Упустити такий момент було б непростимо.

Джиговая ловля з човна і її відмінності від берегової

Джіговать з човна не таке вже складне заняття, однак базові знання мати необхідно. Для початку потрібно освоїти техніку закидання, адже зробити його з плавзасоби, погойдується на хвилях, при нестачі досвіду важко.

Спочатку про деяку специфіку:

  • на кормі або носі снасть закидають через голову;
  • при проводці біля дна лісі підбирають з зупинками, почекавши пару секунд після торкання приманкою грунту;
  • після минулих опадів джиг метають до берегової кромці.

Щоб закинути снасть з корми, необхідно стати до неї передом і, що важливо, переконатися в безпеці кидка для колеги. Бічний закид роблять одноручним бланком. Замах ведеться знизу вгору трохи зігнутою рукою, яка після кидка розпрямляється в одну лінію зі спінінгом і лесой.

Через голову зручніше метати приманку дворучним бланком. За таким же варіантів можна виробляти закид не встаючи. У будь-якому випадку необхідно притримувати лісі в останній момент перед приводненням, щоб уникнути бороди.

Після того як приманка початку занурюватися, необхідно почекати, коли ліси валиться. Бланк тримається під кутом сорок п'ять градусів. Робиться підмотка котушкою, три-чотири оберти ручкою, пауза, процес повторюється. Ступінчаста проводка може мати різні варіанти.

Існує цікавий спосіб лову на невідомої річці. Закид робиться масивними приманками, метати їх необхідно якомога далі. Після того як, як вдається виявити судака, вага джига зменшують, проводка стає більш розміреним.

Оснащуючи снасть джиговой головкою, необхідно не забувати про її масі і формі. Вага може варіюватися від одного грама мікропріманок до ста грамів.

  1. Грузила в діапазоні від 1 до 4 г призначені для приманок від 1 до 5 см. Ліси для них не повинна перевищувати 0,1 мм, інакше проводку неможливо буде контролювати. Ловлять дрібних окунів і головня.
  2. Поширені ваги - від 5 до 20 м Обловлювати ними можливо не тільки мілководні ділянки, але і глибини до 15 м.

На вибір ваги приманки істотну роль грає сила течії: чим швидше рух води, тим більший вантаж монтують на оснащення. Більш докладно про це можна почитати в статті « Ловля на спінінг для початківців, обумовлена ​​різними факторами поведінки риб ».

Як ловити з будь човна

Ловити з алюмінієвої човна зручно і просто - сидиш високо, кидаєш далеко. Інший справу гумова одномісна човен, де не тільки некомфортно закидати, ноги не витягнеш. Ось тому в залежності від цього і підбираються по довжині спінінги.

Якщо рибалка йде на відкритому водоймищі, коли зовсім сторін не оточує очерет або дерева, довжину бланка вибирають за ступенем комфорту, але беручи до уваги той факт, що якщо закидати буде легко, то виводити довгим вудилищем набагато складніше. Його доводиться відводити за себе з великою ймовірністю ризику обламати кінчик.

Джиговая ловля човна на озері змушує в пошуках риби заглиблюватися в такі плавні, що з плавзасоби закинути снасть складно, і тут на виручку прийде коротке вудилище. Крім того, коли пробираєшся крізь зарості, довгий бланк, який виступає за задній борт човна, так і норовить за що-небудь зачепитися.

Проблеми істотно зростуть, якщо в одному човні рибалять двоє людей. Доводиться відволікатися не тільки на свої снасті, але і на напарника, щоб не перехлестнуть з ним і не заплутатися волосінями або, того гірше, підчепити гачком. При дислокації на нову ділянку лову вудилище доводиться класти не вздовж борту, а ставити між колін.

Крім довжини звертають увагу на масу бланка. Протягом усього дня його не тільки не випускають з рук, а й активно махають, що створює серйозні навантаження на м'язи. Крім цього, на хлисті має бути достатня кількість пропускних кілець, які рівномірно розподіляють навантаження по всьому вудилища.

Спінінги підрозділяються по збірці.

  1. Телескопічні спінінги частіше купують новачки. У таких вудилищ велике число сполучних колін, які мають властивість часто ламатися.
  2. Двухштекерние бланки найміцніші через одного вузла з'єднання. Єдина незручність - проблеми з транспортуванням.
  3. Батоги з трьома колінами користуються хорошим попитом за компактність.

Джиговую вудилище для лову з човна на щуку або окуня не повинні бути розраховані на дальній кидок, так як приманка метається в зарослі рослинністю ділянки водойми. Краще звернути увагу на рукоять спінінга, найоптимальніший матеріал виготовлення якої - пробка. Вона не ковзає в руці і досить легко очищається від бруду, про що ми писали в статті « Як правильно вибрати спінінг для риболовлі з човна ».

Будь-яке вудилище, особливо дороге, вимагає постійного обслуговування. Після підмотки волосіні на пропускних кільцях накопичується пісок та інше сміття, який веде до зносу. Саме тому всі проблемні місця необхідно ретельно протирати.


Новости