Всевидюче око ДАІ

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

23 жовтня 2009, 7:28 Переглядів: 23 жовтня 2009, 7:28 Переглядів:   За даними ДАІ МВС, за 10 місяців цього року було зафіксовано майже 2 мільйони випадків перевищення швидкості, а автолюбителі оштрафовані на суму понад 500 млн гривень

За даними ДАІ МВС, за 10 місяців цього року було зафіксовано майже 2 мільйони випадків перевищення швидкості, а автолюбителі оштрафовані на суму понад 500 млн гривень. Майже 80% постанов було складено на підставі скоростомери "ВІЗИР", який, як показала практика, може брехати. Про методи опротестування незаконних протоколів і постанов, складених на його основі, ми писали неодноразово (дивіться в ТУТ і ТУТ ).

Схема
Схема. Так працює автоматична система контролю транспортного потоку

Але "ВІЗИР» - не єдина зброя ДАІ в боротьбі з лихачами. Інспектори, по-перше, продовжують обчислювати швидкість за допомогою звичайних радарів (без фотокамери), по-друге, в 2010-му дороги країни будуть оснащені автоматизованими комплексами, сперечатися з якими набагато складніше.

Речдок
Речдок. Такі знімки з GPS-прив'язкою до місця порушення робить американська система контролю

РАДАРИ ДАІ: ЧИМ озброєний ІНСПЕКТОР

ПРИСТРОЇ БЕЗ фотофіксації

Морально і технічно застарілі радари в формі фена досі справно продовжують служити в ДАІ. Справа в тому, що МВС України закупило не так вже й багато наводять страх на автомобілістів приладів "Візир" з фотофіксацією. За даними заступника начальника Департаменту ДАІ МВС України Сергія Будника, їх в ДАІ до 500, в той час, як на дорогах працює кілька тисяч інспекторів. Незважаючи на те що серед автомобілістів ходять чутки, що використання радарів без фотофункції незаконно, інспектор має повне право використовувати свідчення такого приладу як доказ у справі про адмінпорушення.

Спочатку 1990-х років на озброєнні ДАІ з'явився радар "Сокіл", який був покликаний замінити працює з радянських времент "Бар'єр 2-м". В "Соколі" вже була закладена можливість імпульсного виміру швидкості навскидку (Instant-On). При цьому випромінювання йшло не постійно, а кількома короткими імпульсами (режим Ultra-X), що ускладнювало завдання радар-детекторів.

Уже в середині 1990-х українська ДАІ почала закупівлю радарів "Беркут", "Іскра" і їх модифікацій. Особливістю цих радарів було те, що вони почали використовувати новий діапазон роботи - 24,15 ГГц (К-діапазон), завдяки чому прилади стали набагато менше в розмірах, ніж їх попередники. Зміна частоти обеззброїло радар-детектори того часу (нові детектори з'явилися на ринку тільки рік тому).

Іскра ловить швидкість відразу двох порушників
"Іскра" ловить швидкість відразу двох порушників

Але у цих радарів є істотний недолік: якщо в потоці з приблизно однаковою швидкістю рухаються відразу кілька автомобілів, інспектору складно візуально визначити, який саме машині належить певна приладом швидкість.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ШВИДКІСТЬ НЕ ВАША. Адвокат столичного об'єднання "КРЕДО" Вадим Володарський каже, що якщо автолюбителя зупинили і штрафують на підставі показань радара без функції фотофіксації, то "йому потрібно написати в поясненні, що швидкість не моя, поруч їхав інший автомобіль, а доказів того, що швидкість належить саме моєму, немає ", - відзначає експерт.

РАДАРИ З фотофіксації

З пристроєм цього скоростомери багато водіїв знайомі не з чуток - за 10 місяців цього року з його допомогою було оштрафовано більше мільйона автомобілістів. Лише нагадаємо в двох словах, що представляє він собою радар типу "Беркут", що працює в K-діапазоні, але додатково оснащений ще і цифровою мильницею.

Його робота в водійському середовищі викликає дуже багато нарікань. По-перше, зафіксовано безліч випадків, коли "ВІЗИР" показував чужу швидкість, що науково обгрунтоване фахівцями харківського підприємства "ВАТ" Компанія Tradex "(наприклад, по інтернету гуляє фото, де прилад ДАІ зафіксував заправку на швидкості 85 км / год), у друге, показання приладу можна підробити в фотошопі. по-третє, інспектора ДАІ після фіксації вимірювання швидкості часто не зупиняють транспортний засіб, а просто надсилають знімок поштою разом із квитанцією про сплату штрафу.

Антирадари 1990-х проти Беркута безсилі
Антирадари 1990-х проти "Беркута" безсилі

Однак такі постанови легко оскаржуються в судах на підставі того, що штрафувати без складання протоколу можна лише на підставі приладів автоматичної фото- і відеофіксації, а "ВІЗИР" таким не є, оскільки інспектор сам встановлює режим роботи приладу і натискає на кнопку. В даний момент ДАІ України замовила у виробника модифікацію - "ВІЗИР-2", але офісі виробника приладу ЗАТ "Ольвія" нам пояснили, що в авторежимі він буде видавати дуже багато бракованих (змазаних, затемнених або пересвеченних) знімків - до 70-80% .

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ШВИДКІСТЬ НЕ ВАША. Вадим Володарський каже, що алгоритм опротестування "листи щастя", зробленого на підставі знімка модернізованого "ВІЗИР-2", аналогічний тому порядку дій, який зараз використовують автомобілісти для опротестування показань звичайного. "Тільки треба ще й вимагати на суді докази того, що прилад працював саме в автоматичному режимі. Правда, якщо такі докази дійсно будуть, наприклад, на знімку з'явиться додаткова відмітка (наприклад, напис" автоматичний режим ". - Прим. Ред.), нічого вдіяти не можна ", - вважає він. Крім того, потрібно, щоб знімки були зроблені з прив'язкою до місцевості.

ЛАЗЕРНИЙ ДАЛЕКОМІР

Ціна бінокля 35 тис
Ціна "бінокля" 35 тис. Грн.

Окремо серед дорожніх скоростомери варто лазерний вимірювач швидкості та дистанції (Лідс). Цей прилад виконаний у вигляді бінокля з оптичним прицілом, а його головною перевагою перед іншими моделями є вузько направлений світловий промінь, який дозволяє виділити в потоці будь-яку машину і безпомилково визначити її швидкість на відстані декількох кілометрів. Завдяки своїй далекозорості радар справляється з більшістю з існуючих радар-детекторів (якщо сигнал ЛІСД-2 виявлено, зробити вже нічого не можна - швидкість зафіксована). На радість українських автомобілістів, у наших інспекторів таких моделей немає. МВС України не закупив їх через високу вартість (близько 35 тис. Грн.), В той час як радари типу "Беркут" стоять близько 5 тис. Грн., А "ВІЗИР" - 24 тис. Грн.

АВТОМАТИЧНІ СИСТЕМИ ШТРАФУВАТИМУТЬ БЕЗ ПОМИЛОК

Арена буде стояти на узбіччях
"Арена" буде стояти на узбіччях

РОСІЙСЬКИЙ МІЛІЦІОНЕР. Фахівці компанії "Ольвія" (та ж сама фірма, що виробляє і "ВІЗИР"), говорять, що МВС України зараз відчуває фоторадари, які працюють повністю в авторежимі, - комплекс "Арена". Випускають цей прилад в двох варіантах - стаціонарному і переносному.

У першому випадку пристрій встановлюють в вандалозащітний бокс збоку від краю дороги на відстані 3-5 метрів під кутом 25 градусів і на висоті близько 3 метрів, звідки воно прострілює відразу дві смуги, автоматично знімає порушників і передає інформацію по кабелю в управління ДАІ, де інспектор на підставі отриманих даних виписує постанову.

У переносному режимі радар встановлюють в корпус над дорогою, ось тільки інформацію він передає не по кабелю, а по радіолокаційному каналу на мобільний пост ДАІ, розташований в 1,5 км зоні, де її приймає співробітник ДАІ з ноутбуком і відразу ж виносить на підставі отриманих даних постанови для "листів щастя". Можна обійтися і без радіозв'язку - даішник просто в кінці зміни виймає флешку з інформацією і завозить її в управління ДАІ, де з неї розшифрують записи і на підставі отриманих доказів, виписують штрафи.

"Арена" також оснащується пристроєм підсвічування - інфрачервоним прожектором, що встановлюються безпосередньо в бокс. Тобто на відміну від "ВИЗИРУ", який практично безпорадний в темний час доби, "Арена" ловить і нічних лихачів.

Директор компанії-виробника пан Зайцев сподівається, що ДАІ України закупить саме ці системи: "У вас зараз вибори, грошей не дають, але після них" Арену "розглядатимуть в першу чергу". Ціна апаратури - близько 60 тис. Грн., Що дорівнює вартості 4-х "Візир".

Trucam ховають в спецбокс
Trucam ховають в спецбокс

АМЕРИКАНСЬКИЙ ШЕРИФ. В якості альтернативи "Арені" ДАІ МВС України зараз розглядає можливість закупівлі пристроїв марки TruCam американського виробника Laser Technology - зараз проходять їх випробування. Особливість пристрою в тому, що виміри швидкості виробляють не за допомогою радіохвиль, а за допомогою лазерного променя. Тобто американська апаратура має всі переваги згаданого вище лазерного далекоміра ЛІСД (працює на великих відстанях і невидима для радар-детекторів).

Тобто американська апаратура має всі переваги згаданого вище лазерного далекоміра ЛІСД (працює на великих відстанях і невидима для радар-детекторів)

Прилад кожні 2 секунди відправляє лазерний промінь в напрямку руху автомобілів. Як тільки автомобіль перевищить швидкість, "Трукам" відразу ж це зафіксує на вбудовану фотокамеру, а на знімку буде видно, на який автомобіль був націлений промінь. Така технологія дозволяє з точністю виявити порушника навіть у щільному потоці машин, де "ВІЗИР" і "Арена" теоретично можуть помилятися. Ще одним плюсом американського ноу-хау є і те, що в приладі встановлений GPS- приймач: на фотографії будуть вказані цифри з широтою і довготою місця, де був зафіксований автомобіль, тобто заперечення на кшталт "знімок зроблений в іншому місці", не пройдуть. Дальність виміру становить трохи більше одного кілометра, і визначити автомобіль прилад зможе, навіть якщо машина рухається зі швидкістю 320 кілометрів на годину. Пам'ять у нього - на 16 тис знімків. Увечері до місця, де встановлено радар, приїжджає відповідальна людина і зчитує всю зняту інформацію для подальшого аналізу.

Головний недолік такого приладу - нестача грошей. "Якщо" ВІЗИР "коштує близько 24 тис. Грн., То американський прилад - 100 тис. Грн.", - відзначає начальник ДАІ МВС України Сергій Коломієць.

ЗАХИСТ ВІД "АВТОМАТА"

Як і звичайні радари, система "Арена" працює в К-діапазоні, який вловлюється будь-яким з представлених на ринку в даний момент радар-детекторів (за ціною від 300 грн.). Але у випадку з Trucam дешевий детектор допоможе - лазерний промінь стріляє і відбивається швидше, ніж його розпізнає детектор. Значить, потрібен або антирадар дорожче, або можна скористатися народними методами приховування номерів: замазати їх брудом, закрити рамкою (але за це передбачений штраф в розмірі 255 грн.).

А ось що робити, якщо "лист щастя", зроблене автоматичною системою, вже прийшло? "Водій може оскаржити його в суді. Потрібно написати про те, що автомобілем в момент фіксації порушення керував інша людина і навести докази: копію довіреності, копію техпаспорта, в якому вписано кілька людей. Ще можна вказати, що вас той день в місці вчинення правопорушення не було (відрядні лист або лікарняний) або що в момент вчинення правопорушення автомобілем керували не ви, а знайомий, імені якого не пам'ятаєте, наприклад, таксист, який надає послугу драйвер ".

РАДАРИ МАЙБУТНЬОГО

На сьогоднішній день технічні можливості для вдосконалення радарів вичерпані: існуючі розробки дозволяють ловити порушників за любої погоди і будь-який час доби. Зате розвиватися будуть самі автоматичні комплекси визначення порушень з миттєвим винесенням покарання без будь-якої участі людини. Так, в даний момент вчені активно працюють над системою розпізнавання автомобільних номерів і осіб. Інакше кажучи, найсильніша оптика буде фотографувати номер автомобіля, людини, що сидить за кермом, звіряти отримані дані з власною базою - векторні маски кожного водія Землі будуть занесені в єдину комп'ютерну мережу - і автоматично друкувати постанови з одночасним відправленням штрафу поштою. Уже зараз подібності таких комплексів існують, однак на сьогоднішній день вони дають занадто багато помилок. Автор цих рядків на автовиставці в Ганновері навіть тестував одну з систем розпізнавання осіб - в ході експерименту комп'ютер примудрився переплутати мене з іншим хлопцем.

РАДАРИ ДАІ СРСР

Швидкість за допомогою радарів в Радянському Союзі почали вимірювати ще в кінці 60-х. Старожил столичної Державтоінспекції Микола Шинкар згадує, що в 1976 році на озброєнні інспекторів складалися радари "Бар'єр 2-м", в народі званий за зовнішню схожість "Фарою" виробництва заводу "Запоріжприлад". Ці прилади стаціонарно приєднувалися до автомобіля ДАІ, а інспектор був прив'язаний до нього проводами.

У 80-х роках були спроби змінити форму приладу. Так, даішники вперше почали пробувати працювати в прихованому режимі: за автолюбителем в потоці прилаштовувався цивільний автомобіль з інспекторами і за допомогою приладу "ФАІ" (фоторадар, прикріплений до датчика швидкості автомобіля) заміряли швидкість попереду разом з фотофіксацією. Потім намагалися втиснути радар в жезл: даішник направляв його на автомобіль і, якщо бачив перевищення, вказував водієві на узбіччя. Були спроби і оформити радар у вигляді пістолета: інспектор вихоплював його з кобури і міряв швидкість. Але до 90-х дожив лише модернізований "Бар'єр".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Всевидяче око ДАІ". інші Авто новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Бовсуновський Владислав

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

А ось що робити, якщо "лист щастя", зроблене автоматичною системою, вже прийшло?

Новости