Встигнути все: 10 секретів тайм-менеджменту для мам

  1. 1. Чарівний список
  2. 2. Робіть тільки важливе
  3. 3. Хвилинка для себе
  4. 4. Fly Lady в допомогу
  5. 5. «Жаба» на сніданок
  6. 6. Їмо «слона» і «швейцарський сир»
  7. 7. Автоматизуйте це
  8. 8. Гнучкість як аксіома
  9. 9. Подвійна користь
  10. 10. Реалістичні плани

Турбота про дитину - непроста робота, тільки «маленький бос» не дає відпусток. Як завершити тисячу і одну справу і викроїти трохи часу для себе? Ось десять правил тайм-менеджменту для мам.

1. Чарівний список

Будинки, як і в роботі, список справ теж необхідний: в рідних стінах простіше розслабитися і загрузнути в невиконаних завданнях. Приділіть 10-15 хвилин планування дня будь-яким зручним способом - в додатку або блокноті (тільки не в розумі, так складніше організуватися). Це і є перше правило тайм-менеджменту для мам.

Виділіть кольором пріоритети, а в кінці дня - викресліть завершення справи, похваліть себе, а то, що зробити не встигли, - переглянете. Якщо це потрібно - перенесіть на наступний день, а якщо втратило актуальність - видихніть і забудьте.

2. Робіть тільки важливе

Цей дуже простий рада виявляється мало не найскладнішим в застосуванні, оскільки тайм-менеджмент для мам - штука специфічна, і розумні книги для бізнесу не враховують фактор материнського перфекціонізму.

Щоб заощадити час, можна застосовувати класичну матрицю Ейзенхауера. Простіше кажучи - розставляти пріоритети: спочатку братися за термінові і важливі справи (наприклад, приготувати їжу і нагодувати дитину), потім - нетермінові важливі (читання розвиваючих книг). А термінові неважливі (безцільні розмови по телефону) і нетермінові неважливі ( «серфінг» в Мережі) звести до мінімуму. Ідеальна ситуація в тайм-менеджменті для мам, коли ви приділяєте максимум уваги нетермінових і важливих справ, щоб вони не ставали «палаючими».

Перегляньте список постійних справ - НЕ закрався в нього те, що не обов'язково, і виконується за звичкою? Можливо, воду для купання можна не кип'ятити, а речі - НЕ вигладжувати?

Читайте ще: Гаряче серце: 17 ключів до емоційного інтелекту

3. Хвилинка для себе

Важливе правило тайм-менеджменту для мам - в щільному графіку залишити час і для себе. Корисний інструмент для «білок в колесі» - т.зв. помідор : Спеціальний пристрій у вигляді томата (можна замовити в інтернеті) або звичайний таймер на телефоні, який нагадує про п'ятихвилинці відпочинку кожні 25 хвилин і більш тривалих перервах через кожні чотири такі «сесії».

При цьому під час виконання справи важливо повністю занурюватися в процес і не відволікатися. А потім - чашка чаю, улюблена пісня або душ. Це не зупинить світ, але дозволить перевести дух і заповнити енергію.

Тайм-менеджмент для мам - це не тільки графіки і зобов'язання, а й улюблена книга або хороший фільм. Продуктивність залежить в тому числі від того, чи є у людини можливість відпочити і переключитися.

4. Fly Lady в допомогу

Ця проста система рад по догляду за будинком - також гарна підмога ефективного тайм-менеджменту для мам. Автор і популяризатор - американка Марла Сіллі, яка написала книгу «Літаюча домогосподарка. Роздуми біля кухонної раковини ».

У систему входить, наприклад, прибирання будинку по зонам з включеним таймером (не більше 15 хвилин в день на одну зону), особливу увагу «хотстопам» (місцях, де в будинку постійно накопичуються речі - зазвичай це підвіконня або стілець), боротьба з мотлохом і правило «взяв - поклади на місце».

5. «Жаба» на сніданок

Відкладати неприємні або складні справи на потім властиво всім. Це знижує ефективність тайм-менеджменту для мам, уповільнює просування всіх інших справ.

Щоб уникнути цього, рекомендується найнеприємніші справи зі списку виконувати в першу чергу, на початку дня - з'їдати свою «жабу» краще вранці, щоб думки про неї не псували весь день. При цьому не важливо, що це - гора посуду або перевірка щоденника.

6. Їмо «слона» і «швейцарський сир»

«З'їсти слона» і «швейцарський сир» - схожі техніки тайм-менеджменту, застосовні для мам, яким має бути виконаний глобальної, часто вже не найприємнішою, завдання. У першому випадку «слон», тобто завдання, подумки ділиться на частини, і виконується строго поетапно. Наприклад, завдання - пошук відповідного дитячого садка: складання списку, збір рекомендацій, дзвінки до. У другому випадку велика задача виконується частинами довільно - поступово «сир з'їдається» (наприклад, прибирання на балконі).

7. Автоматизуйте це

Не можна недооцінювати можливості сучасної техніки. У всіх різні можливості і потреби - хтось дозволить собі і робота-пилососа, а кому-то за щастя мультиварка.

Головне - по максимуму віддавати на відкуп техніці то, з чим впорається і машина, щоб залишалося більше часу на справи, де мама незамінна - наприклад, на спілкування з дитиною та її розвиток.

Читайте ще: На глібіні: поради з бестселера, як інтровертам Розкрити свою приховану силу

8. Гнучкість як аксіома

Ще один фактор тайм-менеджменту для мам - потреби дитини все-таки більш непостійні, і турбота про нього таїть більше сюрпризів, ніж робота на самого химерного шефа. Набагато легше справлятися зі справами, приймаючи, що потреби дитини, особливо маленького, можуть змінитися, графік доведеться скорегувати, і це нормально. Навіть в робочих графіках прийнято відводити 30-40% часу на форс-мажори, тобто справи, які неможливо передбачити. А тайм-менеджмент для мам повинен бути ще більш гнучким.

9. Подвійна користь

Багато задач можна виконувати не послідовно, а паралельно, а нудні заняття - доповнити чимось корисним. Наприклад, слухати аудіоуроки з англійської, займаючись приготуванням їжі, або грати в дитиною в асоціації в довгій черзі.

Читайте ще: Сильніше, швидше, вище: 5 музичних та спортивних драм для підвищення мотивації

10. Реалістичні плани

Всі перераховані вище принципи тайм-менеджменту для мам безсилі, якщо поставлена ​​занадто висока планка. Якщо список завдань включає стільки пунктів, що з ними не впорається і ціла команда, а ви збираєтеся переробити все самостійно, позбавляючи себе відпочинку - це тернистий шлях, який рано чи пізно призведе до вигоряння. В добі все ще 24 години, пільгових годин не дають навіть мамам - тому бажано намагатися планувати реалістичні обсяги, щоб не злитися на себе за те, що не успелось.

Але це зовсім не означає, що планку потрібно опустити якнайнижче. Виховуючи маленьких дітей, безліч жінок знайшли своє покликання, відкрили бізнес, освоїли цінні для професії навички. Тайм-менеджмент для мам не заважає всьому цьому, навпаки - уможливлює, оскільки грамотне управління часом звільняє ресурси, дозволяє мріяти і втілювати.

Читайте ще: # Години радніці начальника Київського метрополітену Наталки Макогон: про день у підземці під час подорожей, фейлов, «метрогоробця» та про ті, чому робота в метро вчитись Спок

Як завершити тисячу і одну справу і викроїти трохи часу для себе?
Перегляньте список постійних справ - НЕ закрався в нього те, що не обов'язково, і виконується за звичкою?
Можливо, воду для купання можна не кип'ятити, а речі - НЕ вигладжувати?

Новости