Втеча від "Газпрому": в найближчі роки Україна може повністю забезпечити себе газом

Фото: zn.ua

Одна з свердловин Укргазвидобування

Протягом останніх років в Україні значно активізувалася діяльність компаній, які займаються видобутком вуглеводнів, вони залучають інвестиції, бурять нові свердловини, розширюють старі родовища.

так, Trident Acquisitions , створена російським політиком і бізнесменом Іллею Пономарьовим , За словами свого творця, недавно змогла залучити 250 млн доларів на всесвітньо відомій американській біржі Nasdaq. Компанія може стати єдиною на вищевказаної біржі з активами в Україні.

Гігант українського ринку «Укргазвидобування» подовжує термін спецдозволів на розробку 39 родовищ в Харківській і Луганській областях.

ДТЕК Ріната Ахметова нарощує видобуток і до 2020 року планує досягти позначку в 3 млрд кубів газу річного дебету.

Екс-міністр екології Микола Злочевський продовжує інвестувати в розробку родовищ. Вже на сьогоднішній день компанії, що входять в його групу, які володіють 38 ліцензіями, добувають понад 1 мільярд газу в рік.

Активну діяльність проявляє компанія Укрнафтобуріння , Яку ЗМІ пов'язують з Ігорем Коломойським. Після того, як в 2016 році компанія пробурила 3 ​​нові газові свердловини, приріст видобутку склав 66%.

East Europe Petroleum, згідно з офіційними джерелами, розширює 5 належать їй ліцензійних площ : Деражнянський , Боярско-Чапаевскую , КЛЮШНИКІВСЬКЕ , МАЙОРІВСЬКИЙ і Південно-Свістунковскую і відмовляється від видобутку сланцевого газу на користь природного на Ново-Диканської, Флеровський-ЮВІЛЕЙНИЙ, Вільшанської, Гулаковской і Бутовського-Миргородської площах.

Фото: oilreview.kiev.ua

33% EEP належать державі в особі НАК Надра України, а інша частина - кіпрської компанії Hartlog Limited, яку часто пов'язують з харківським бізнесменом Павлом Фуксом.

Озвучені компаніями амбіції, які супроводжуються цілком реальними діями, підтверджують, що в України справді високий потенціал у галузі видобутку вуглеводнів. Однак цей потенціал пов'язаний з високими ризиками для інвесторів.

Крім ризиків, пов'язаних з бурінням свердловин і інвестуванням, добувачі стикаються з тяганиною і бюрократією в кабінетах чиновників.

Законодавство на видобуток нафти і газу в Україні регламентовано двома постановами Кабінету міністрів України : №594, яка передбачає порядок конкурсного визначення ліцензіатів, і №615 - про порядок видачі спеціальних дозволів на користування надрами.

Нещодавно стаття постанови №615, що дозволяє отримувати ліцензії без аукціону шляхом апробації запасів, була скасована. При цьому КМУ дозволив тим, хто вже інвестував в процес геологічної розвідки і захисту запасів, завершити апробацію до кінця року і отримати ліцензії на підставі цієї статті.

На сайті Госгеонадра опублікована заявка ТВІНС ГРУП на отримання ліцензії по Дубровської площі. У минулому на цю площу претендувала компанія Ангро Інвест, яку пов'язують з Геннадієм Буткевичем , Власником групи АТБ. Він став одним з основних інвесторів вищезгаданої компанії Пономарьова.

Спеціальні дозволи на розробку Звязівской і Филенкове-Черняхівської площ можуть отримати компанії ЕЛІОН ІНВЕСТ і ПРАЙС КОМПАНІ . Раніше по ним вже були підписані накази про видачу спецдозволів на Голден Деррік (East Europe Petroleum), і хоча ліцензії так і не були отримані, цілком ймовірно, що площі входять в орбіту інтересів Павла Фукса.

Фото: www.munaigaz.kz

На Бобрицька площа претендує компанія СЕНС-Д , Згідно єдиного реєстру, засновником якої зазначений Андрій Гавриш з Дніпропетровської області. Також Андрій Гавриш свого часу керував ТД «АМ Трейд», який, за даними економічного журналіста Сергія Головнева , Належав компанії Dniprocity Limited.

Вест-газ-плюс подав заявку на Прирічну площа. За даними єдиного реєстру, власником компанії є Олександр Ільїн .

Якщо серйозні наміри компаній ринку підтвердяться, то Україна поб'є всі минулі рекорди з видобутку газу. Уже в перспективі найближчих років вітчизняні компанії можуть добувати достатню для внутрішніх потреб кількість газу. Але у цього цілком досяжного показника є і ряд очевидних перешкод.

Україна - країна з дуже високою політичною турбулентністю, можливості пов'язані зі складними політичними і економічними процесами.

Тож не дивно, що в цих умовах в країну поки не приходять великі західні компанії, які могли б допомогти вирішити Україні проблему енергетичної незалежності.

Однак явним позитивом є те, що навіть незважаючи на всі перешкоди з боку держави, конкуренція серед компаній зростає, а український видобуток вуглеводнів в останні роки наростає.

Новости