Вузи оголосили війну краденим дипломів: як працює унікальна програма в Україні

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

14 июня 2012, 11:12 Переглядів: 14 июня 2012, 11:12 Переглядів:   ДНУ

ДНУ. Захистити диплом на одному з найпрестижніших факультетів стало важче. Фото: з архіву ДНУ.

Вперше в регіоні в ДНУ ім. О. Гончара викладачі шукали плагіаторів за допомогою наукових методів. На експеримент зважилися на кафедрі міжнародних фінансів факультету міжнародної економіки, який, до слова, вважається одним з найбільш "мажорних" в вузі - за ціною навчання і кількості дорогих іномарок на парковці перед навчальним корпусом.

На стежку війни з недобросовісними студентами викладачі вийшли, надихнувшись антіплагіатнимі тренінгами в університетах Європи та США. "Якщо, наприклад, у нас карають за витягнутий гаманець, на Заході крадіжкою вважається крадіжка ідей. Якщо студента викрили, що він взяв чиюсь думку і не послався на автора, він отримує пляма на всю кар'єру, на все життя", - каже завідувач кафедри міжнародних фінансів Наталія Стукало.

Щоб визначити, чи не порушив майбутній випускник чужих прав, на кафедрі скористалися комп'ютерними програмами, які виділяють червоним кольором збіги з тексту диплома з джерелами з інтернету.

"Щоб обробити диплом в 100 сторінок разом з графіками і таблицями, комп'ютера потрібно близько години. Хороший показник, якщо в роботі унікально (тобто не зустрічається більше ніде) більше 75% тексту. І навіть ці 25% не обов'язково плагіат: студент міг цитувати якихось економістів. Якщо людина самостійно написав роботу, а до того ж прочитав класиків економіки Кейнса, Сміта, потім прочитав ще когось із відомих економістів, наприклад сучасних нобелівських лауреатів, і поставив на них посилання, проаналізував, зробив свої умозаключіть ия, то тільки честь йому і хвала, - пояснює Наталія Стукало. - Ми перевірили понад 60 дипломів, і цікаво, що вже після першого десятка перевірок студенти заворушилися і стали покращувати роботи, не чекаючи своєї черги ".

Викладачі економіки говорять, що в Україні поки немає механізму переслідування за плагіат, тому в ДНУ студентів, насмиканими з різних джерел цитат, просто вирішили не допускати до захисту. "Однак таких у нас не виявилося, в середньому унікальність була на рівні 80%, - говорить Наталія Стукало. - Коли бачимо, що збігів багато, ми рекомендуємо переглянути частини, виділені червоним кольором, і написати свої ідеї та думки. Адже робота з економіки це не тільки теорія, а й аналіз: студент бере цифри, графіки, таблиці, нормативні документи і робить власні висновки ".

Цікаво, що під час перевірки дипломів встановили своєрідний рекорд: у четвертокурсника Георгія Бугакова робота про міжнародних фінансових ринках, згідно з програмою, виявилася унікальна на 98%! Хлопець каже, що був упевнений в оригінальності диплома, адже захищав його на багатьох конкурсах. "Всім було цікаво, що покаже перевірка. Але в роботі програми є недоліки, адже у багатьох економістів точки зору співпадають. Тому похибка оцінки може бути велика, та й плагіат - тема, складно доказова. Особисто я б програму використовував, але занадто велику ставку на неї не робив ", - впевнений Георгій.

помилкові спрацьовування

Викладачі факультету міжнародної економіки ДНУ кажуть, що програма-антиплагіат іноді звинувачує навіть сумлінних авторів! "Наші студенти дуже активні в науковій діяльності і вже встигли десь опублікувати свої статті. Якщо вони потрапляють в інтернет, то антіплагіатная програма, не бачачи, що це один і той же автор, стверджує, що він її скопіював, тоді як студент просто використовував свої ж напрацювання. Розібравшись, ми допускаємо такий диплом до захисту, - говорить Наталія Стукало. А щоб у студентів не було спокуси "підглянути" у інших авторів, ми пропонуємо писати дипломи по найсвіжішої проблематики, наприклад, про кризу в Греції ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Вузи оголосили війну краденим дипломів: як працює унікальна програма в Україні". інші Новини Дніпра дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Маркін Ярослав

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости