Введення "закону Яровий" в частині зберігання трафіку зібралися відкласти до жовтня

Антитерористичні поправки, що передбачають зберігання даних операторами і інтернет-компаніями, були підписані Путіним влітку 2016 року Антитерористичні поправки, що передбачають зберігання даних операторами і інтернет-компаніями, були підписані Путіним влітку 2016 року   Фото: ТАСС, Руслан Шамуков   Москва

Фото: ТАСС, Руслан Шамуков

Москва. 28 лютого. INTERFAX.RU - Введення так званого "закону Яровий" в частині зберігання призначеного для користувача трафіку може бути відкладено до 1 жовтня 2018 року, повідомив журналістам глава Мінкомзв'язку Микола Нікіфоров.

"Потрібно дочекатися виходу постанови уряду, але зараз там розглядається варіант, що в частині голосових послуг правозастосування закону почнеться з 1 липня, а в частині зберігання даних - з 1 жовтня", - заявив міністр.

За його словами, "гострих" розбіжностей за постановою немає, саме відомство підтримує такий варіант. "Ми вважаємо, що так (документ узгоджений - ІФ). Якщо у апарату уряду немає якихось заперечень, ми вважаємо що погоджено", - додав він.

7 липня 2016 року президент РФ підписав поправки в антитерористичне законодавство, запропоновані депутатом Іриною Яровий і сенатором Віктором Озеровим. "Антитерористичні поправки" зобов'язують операторів і інтернет-компанії зберігати текстові повідомлення, голосову інформацію, зображення, звуки, відео, інші електронні повідомлення користувачів в термін до шести місяців. Оператори зв'язку також повинні будуть зберігати інформацію про факти прийому, передачі, доставки повідомлень і дзвінків (т.зв. метадані) протягом трьох років, інтернет-компанії - протягом року.

Вперше про зниження вимог до операторів в частині зберігання трафіку Мінкомзв'язку заявило на початку 2017 року: відомство тоді домовилося з Мінпромторгу і відомствами силового блоку про зниження необхідного до зберігання трафіку в 10 разів за рахунок скорочення надлишкової інформації. В кінці 2017 року комісія Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) підготувала і направила в уряд висновок з питання реалізації "закону Яровий", в якому пропонує забезпечити зберігання голосового та смс-трафіку протягом 6 місяців, а інтернет-трафіку в мережі передачі даних за три доби. Менш м'який для операторів варіант реалізації закону загрожує для них непідйомними витратами, попереджав союз.

У січні повідомлялося, що уряд обговорює відстрочку введення "закону Яровий" на кілька місяців.

Новости