Ввезення і вивезення валюти з України в 2019 році

  1. Яку суму грошей можна ввозити на Україну
  2. особливості процедури
  3. Штрафні санкції за порушення правил ввезення валюти
  4. Останні зміни в законодавстві


За відомостями з різних джерел, в Росії сьогодні проживає від 3 до 5 мільйонів українців. Велика частина з них прибула в РФ з метою працевлаштування , Рятуючись від економічних труднощів і політичних потрясінь на батьківщині. Інша частина українських трудових мігрантів - як місце здійснення трудової діяльності вибрала Європу. І ті й інші змушені час від часу перевозити певні грошові суми, перетинаючи кордон країни. За відомостями з різних джерел, в Росії сьогодні проживає від 3 до 5 мільйонів українців

Крім цього, транспортувати валюту доводиться, по роду діяльності, співробітникам дипломатичних представництв, спортсменам, артистам, підприємцям. У зв'язку з цим, особливої ​​актуальності набувають сьогодні питання легального ввезення валюти в Україну. Скільки грошей можна брати з собою, яким чином оформити декларацію, і яке покарання може послідувати за порушення правил переміщення готівки через український кордон?

Яку суму грошей можна ввозити на Україну

У загальному випадку для ввезення на Україна (Як і для вивозу з неї) передбачена сума 10 тис. Євро. Саме таку кількість готівки можна взяти з собою на Україну без оформлення декларації. Якщо ж необхідно провезти велику суму, потрібно заповнити декларацію і подати документи, що підтверджують походження грошей. Іншими словами, якщо громадянин має при собі 10 тис. Євро або менше, досить заявити про це в усній формі під час митного огляду та пройти по так званому зеленому коридору, не пред'являючи документів і не заповнюючи митну декларацію.

Євро або менше, досить заявити про це в усній формі під час митного огляду та пройти по так званому зеленому коридору, не пред'являючи документів і не заповнюючи митну декларацію

Якщо при перевірці виявлять суму перевищує бар'єр, гроші можуть вилучити, а власника затримати

Якщо сума ввезеної готівки перевищує 10 тис. Євро, то громадянин письмово про це заявляє, т. Е. Заповнює митну декларацію і проходить по червоному коридору. Крім цього, слід пред'явити банківську виписку, що підтверджує, що гроші зняті з вашого рахунку. Отримати такий папір необхідно не раніше, ніж за 30 днів до пред'явлення на митниці. Пояснити необхідно тільки походження грошей, що перевищують ліміт, т. Е., Якщо провозиться 15 тис. Євро, необхідно підтвердити суму 5 тисяч. У разі необхідності, власник готівки повинен вказати джерело перевезеної валюти.

Слід сказати, що суму 10 тис. Євро може ввезти один чоловік: якщо пасажир перетинає кордон разом з членами сім'ї, то кожен може мати при собі таку ж кількість грошей.

Якщо ввозиться кілька видів валюти - євро, долари, гривні, рублі - проводиться перерахунок за курсом НБУ на момент перетину кордону.

У тому випадку, коли готівка ввозиться на Україну нерезидентом країни, підтверджуючих документів не буде потрібно - тільки митна декларація. Ліміт на суму, що є на кредитній карті, яка ввозиться на Україну, не передбачений: кредитки на митниці не перевіряються. Детальна інформація про правила ввезення на Україну валюти - на сайті державної фіскальної служби країни http://sfs.gov.ua .

особливості процедури

Особа, що перетинає кордон України, має право самостійно вибрати, яким коридором скористатися. Зелений коридор є територію, призначену для проходження митного контролю за спрощеною схемою. Сюди проходять громадяни, що не везуть з собою предмети і грошові суми, що підлягають обов'язковому декларуванню.

Сюди проходять громадяни, що не везуть з собою предмети і грошові суми, що підлягають обов'язковому декларуванню

Червоний і зелений коридор в аеропорту

Червоний коридор призначений для осіб, які ввозять в країну предмети і грошові суми, які повинні бути письмово задекларовані. Працівник митниці має право перевірити, чи правильно вибрав пасажир спосіб проходження контролю і в разі необхідності, оглянути вміст багажу. Вибираючи зелений коридор, пасажир тим самим демонструє, що у нього немає речей і валюти, призначених для декларування.

Банківські метали, до яких відносяться золото, срібло, платина, а також метали платинової групи, що мають вищу пробу за міжнародними стандартами, можуть перевозитися у вигляді злитків або порошків, якість яких підтверджується спеціальними сертифікатами.

Крім того, це можуть бути монети, виготовлені з дорогоцінних металів мінімум 900 проби. Звичайні пасажири досить рідко перевозять банківські метали, проте, все правила переміщення валюти через кордон відносяться і до цього випадку.

Штрафні санкції за порушення правил ввезення валюти

Застосування штрафних санкцій до осіб, які намагалися незаконно ввезти не задекларовану валюту на Україну, регламентовано ст.471 Митного кодексу країни. Митна декларація являє собою документ, що дозволяє ввозити або вивозити валюту протягом певного проміжку часу. Бланк пасажирської митної декларації можна завантажити тут.

Бланк пасажирської митної декларації   можна завантажити тут

Приклад заповнення митної декларації на вивезення 10000 доларів

Перевищення допустимого ліміту переміщуваної на територію України валюти може призвести до накладення штрафних санкцій на винного, незалежно від того, як було допущено порушення: навмисно або через незнання. Якщо громадянин ввозить в країну готівку на суму, що перевищує 10 тис. Євро, які не заповнивши при цьому декларацію, то всі гроші, що виходять за межі ліміту, можуть бути вилучені у власника. Плюс на порушника накладається штраф у розмірі 1700 гривень, т. Е. Санкції досить відчутні.

Приклад. Громадянин в'їжджає на територію України, маючи при собі 16 тисяч євро. При проходженні митного огляду громадянин йде через зелений коридор і при цьому не вказав письмово, яку суму грошей везе з собою, т. Е. Заповнив митну декларацію. При особистому огляді співробітники митниці виявили перевищення допустимого ліміту валюти, що ввозиться. Десять тисяч буде повернуто власнику, а 6 тис. Євро і 1700 гривень штрафу підуть на користь держави.

Слід сказати, що іноземець, який залишає територію України, має право вивезти з країни готівку на суму, що не перевищує кількість грошей, яке було у нього в момент прибуття. Виїжджаючи з території України в одну з європейських країн з 10 тис. Євро, декларацію можна не заповнювати, а от у випадку з Росією ситуація дещо інша.

Якщо сума ввезених грошей перевищує 10000 євро, то необхідно заповнити декларацію

Справа в тому, що за російськими законами, ввозити в РФ можна не більше 10 тис. $ Без письмового повідомлення про це. Тому провезти 10 тис. Євро з України в Росію, чи не задекларувавши цю суму готівки і не порушивши при цьому закон, не можна, т. К. За курсом валют 2017 року євро більше, ніж долар.

Останні зміни в законодавстві

Останні зміни в правилах переміщення валютних коштів через кордон України було прийнято в березні 2017 року після набрання чинності постанови НБУ №24 .

Сума, дозволена до ввезення або вивезення, залишилася колишньою - еквівалент 10 тис. Євро. На додаток до вимог заповнення декларації та документального підтвердження банківської операції зі зняття готівки з рахунку власника (т. Е. Довідки з банку про зняття грошей), тепер необхідно докласти ще квитанцію про проведення валютно-обмінної операції, якщо така здійснювалася. Ця вимога стосується тільки коштів, що перевищують ліміт.

Ще одне нововведення торкнулося співробітників диппредставництв. Працівник дипломатичної місії, який повертається на Україну після тривалого відрядження, пов'язаної з виконанням службових обов'язків, звільняється від необхідності дотримуватися ліміт незадекларованої валюти, що ввозиться в країну.

Що це означає? Якщо дипломат везе з собою готівку, отриману за місцем служби у вигляді компенсаційних виплат, і сума даної готівки перевищує 10 тис. Євро, він може не декларувати цю валюту. При цьому співробітник дипломатичної служби повинен мати при собі довідку, яка підтверджує, що ці гроші отримані в представництві України за кордоном, підписану керівником диппредставництва, фахівцем з фінансової частини та скріплену печаткою відомства.

Термін дії всіх підтверджуючих документів тепер становить 90 днів (раніше було 30 днів).

Скільки грошей можна брати з собою, яким чином оформити декларацію, і яке покарання може послідувати за порушення правил переміщення готівки через український кордон?
Що це означає?

Новости