Взимку будемо з електрикою: Міненерговугілля відзвітував про готовність, а енергокомпанії завезли додаткове паливо

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

12 жовтня 2016, 08:14 Переглядів: 12 жовтня 2016, 08:14 Переглядів:   Бурштинська ТЕС

Бурштинська ТЕС. Сюди почали везти вугілля з Польщі, щоб уникнути всіх можливих проблем.

Українські енергетики повним ходом готуються до зими. У сховища закачують газ, на склади ТЕС активно везуть вугілля, а відключені для ремонтів енергоблоки атомних електростанцій вже стали до ладу. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик відзвітував: в Україні достатньо вугілля і газу для опалювального сезону. "Підготовка до проходження осінньо-зимового періоду затверджена постановою Кабміну, де визначені норми і запаси на складах. Ці норми були розраховані на мінімальні температури", - сказав він під час селекторної наради з керівництвом областей. При цьому уточнив: "Зокрема, на складах генеруючих компаній знаходиться понад 1,6 млн тонн вугілля". Ще півмільйона тонн дасть імпорт. "Ми готові і за балансом, і за запасами в повній мірі", - сказав міністр, давши зрозуміти, що тепло і світло взимку у людей буде.

Запасів ВИСТАЧИТЬ. Затверджений Міненерговугіллям план поставок вугілля виконується, хоча на початку жовтня було незначне відставання від графіка - на чотири дні. "По факту ми маємо відставання від графіка накопичення вугілля в обсязі сумарно 340 тис. Тонн, - заявив в ході круглого столу головний диспетчер ДП" НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко. - Це чотириденний запас вугілля, що спалюється на станціях. Система буде працювати навіть з таким незначним відставанням ".

Однак уже 9 жовтня голова держкомпанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук повідомив, що Україна повністю йде в графіку по підготовці до осінньо-зимового періоду. Підтверджує це і профільний міністр: "Хочу запевнити всіх жителів нашої країни, що ніяких проблем з опалювальним сезоном в Україні не буде", - підкреслив Насалик.

Найбільше постаралися підприємства атомної і теплової генерацій. Тепловики продовжують активно везти вугілля на склади, хоча працювали, по суті, в зимовому режимі ще з початку літа: з червня ТЕС несли основне навантаження по виробництву електрики.

Саме в цей період в енергосистемі виникла нестача потужності, а кілька блоків атомних станцій все ще перебували в ремонті. "У країні виник дефіцит генеруючих потужностей, який не був передбачений в прогнозному балансі Міністерства енергетики. Тільки за третій квартал на ТЕС ДТЕК було вироблено електроенергії на 1,6 млрд кВт-год більше, ніж у минулому році. Це еквівалентно 1 млн тонн вугілля, який спалили наші ТЕС для забезпечення додаткового навантаження ", - розповідає комерційний директор енергокомпанії" ДТЕК Енерго "Віталій Бутенко

Причому приватним компаніям влітку і на початку осені довелося працювати в повну силу, тоді як державним давалася поступка - вони, за словами Зайченко, "майже не працювали". "Центренерго" виконала план по накопиченню, але покриття потужності забезпечують інші генеруючі компанії ", - зазначив диспетчер.

Атомники ж доклали всіх зусиль, щоб вивести кілька своїх блоків з ремонтів.

СТАЛО ЛЕГШЕ. Точно пророблена стратегія роботи дає енергетикам свої плоди. Щоб виключити всі можливі проблеми з поставками, енергокомпанії вирішили збільшити видобуток вугілля в Україні, а також імпортувати певні обсяги для підстраховки. "Ми гідно вийшли з критичної ситуації в літній період, коли при позапланової підвищеного навантаження на наші ТЕС ми виконували план поставок вугілля на 98%. І зараз ми робимо максимум для стабільного проходження осінньо-зимового періоду", - говорить керівник департаменту по комерційній оптимізації та аналізу "ДТЕК Енерго" Дмитро Маляр.

На Бурштинську і Добротворську ТЕС компанії вже почали прибувати перші вагони з вугіллям газової марки з Польщі. Протягом жовтня на дані станції буде відвантажено 100 тис. Тонн імпортного палива на додачу до постачань українського вугілля. В даний час на ТЕС ДТЕК жоден блок з 49 працюючих не простоює через відсутність палива, станції нарощують вугілля на складах і готуються до проходження осінньо-зимового періоду. "Наближення холоду накладають на нас велику відповідальність. Ми адекватно оцінюємо ситуацію, бачимо можливі ризики і управляємо ними", - зазначає Маляр.
Полегшує ситуацію з накопиченням вугілля і те, що з ремонту минулого тижня вийшли два енергоблоки АЕС: блок №4 Рівненської та блок №2 Запорізької. Відповідно, теплова генерація нарешті зможе зітхнути спокійніше.

Допоможе чітке планування

"Гойдалки" в енергосистемі дозволить уникнути вчасно розроблений план роботи всіх енергогенеруючих компаній (так званий енергетичний баланс). "Несвоєчасно розроблений енергобаланс - основна проблема того, чому ми сьогодні зіткнулися з труднощами - не закупив імпортне вугілля в травні, а почали дивитися на закупівлі тільки зараз", - говорить радник міністра енергетики та вугільної промисловості Костянтин Ущаповський. Саме відсутність балансу завадило підприємствам планувати роботу, особливо в частині імпорту: виробники електроенергії не розуміли, скільки потрібно вугілля.

Енергобаланс на 2017 рік в профільному міністерстві мають намір зробити більш якісно і без затримок. "Міністр поставив пріоритетним завданням представити готовий паливно-енергетичний баланс на 2017 рік до 15 жовтня. Так рано він ніколи не робився, хоча так правильно", - підкреслив радник. Цей документ однаково вигідний і міністерству, і енергокомпаніям в розробці фінпланів та оптимізації процесів.

Виконані роботи показують, що все енергетики однаково зацікавлені в тому, щоб зима пройшла нормально, а споживачі стабільно отримували електроенергію. Посилять цей ефект в майбутньому якісну взаємодію всіх видів генерацій і правильне планування.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

газ газ

, опалення , електроенергія , вугілля , АЕС , опалювальний сезон , Насалик , ТЕС , ДТЕК , Міненерговугілля , Центренерго , Укренерго , енергобаланс

Ви зараз переглядаєте новина "Взимку будемо з електрикою: Міненерговугілля відзвітував про готовність, а енергокомпанії завезли додаткове паливо". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Бунецький Дмитро

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости