Взуття Dr.Martens • Американська взуття

  1. Взуття Dr.Martens: як все починалося
  2. Взуття Dr.Martens: прототип
  3. Взуття Dr.Martens: 60-ті роки, Griggs Company
  4. Взуття Dr.Martens: взуття робочих, поліцейських і військових
  5. Взуття Dr.Martens: час скінхедів
  6. Взуття Dr.Martens: боксерські рукавички для ніг
  7. Взуття Dr.Martens: боксерські рукавички для ніг
  8. Взуття Dr.Martens: субкультури і популярність бренду
  9. Взуття Dr.Martens: день сьогоднішній

взуття Dr.Martens , Або, як її називають Docs; а в англійській транскрипції - Doc Martens - це одна з найбільш відомих взуттєвих серій компанії AirWair Ltd. За час свого перебування на ринку серія досягла воістину світової популярності, і навіть слави, ставши культом мільйонів. Нерідко зустрічається трохи інше - викривлене назва серії, наприклад Dr. Martins, Martines, але обумовлено це лише недосвідченістю непрофесійних перекладачів.

Взуття Dr.Martens: як все починалося

Легендарні черевики розробив молодий лікар вермахту Клаус Мертенс, німецькою його факсиміле виглядає як Dr. Märtens. Вся взуттєва серія була названа його ім'ям, а згодом назва виявилася трохи переробленим в англійській манері письма, і закріпилося на ринку як Dr.Martens.

Прототип черевик побачив світло в 1945 році, буквально через пару місяців, як закінчилася Друга Світова Війна, і в Європу прийшов світ.

Ідея доктора була простою: він хотів сконструювати стабільну стійку взуття з підошвою більш гнучкою, ніж в жорстких армійських черевиках: їх йому довелося носити, як офіцеру вермахту, всі роки війни.

Ось як сам конструктор коментував реалізацію свого вкрай успішного проекту:

Війна тільки закінчилася, і багато зробили спроби грабежів, вибравши собі за мету хутра і коштовності. Я ж вирішив вибрати інше: трохи шкіри, шевську голку, міцні нитки. І зробив взуття з пружною пружною підошвою. Вони вийшли якраз такими, як я їх і задумав.

Взуття Dr.Martens: прототип

Перший прототип військовий лікар показав свого університетського приятеля, Герберту Функу. Приятель був родом з Люксембургу, тому легко зміг обійти торговельні санкції, накладені на програла війну Німеччини. Мертенс і Функ вже в якості рівноправних партнерів, відкрили в місті Зеесхаупт, розташованому в мальовничому передмісті Мюнхена, невелике виробництво взуттєвих підошов. Основним матеріалом для них стала списана літакова гума, кілька тонн якій партнери придбали на складах Luftwaffe.

Матеріал для інших конструктивних елементів був не менше екзотичний: все це було залишками військового обмундирування вермахту і бундесверу. Так устілки вирізалися з офіцерських погонів, використовувалася також і шкіра зі вставок армійських галіфе. З одних штанів можна було викроїти цілих дві пари черевиків.

З одних штанів можна було викроїти цілих дві пари черевиків

Клаус Мертенс описував своє перше виробництво так:

Момент був вибраний дуже вдало. Воєнний час, коли всі носили армійські чоботи, важкі і надто незручні, підійшло до кінця, і люди в масовому порядку почали шукати собі більш комфортне взуття.

Черевики миттєво завоювали популярність, і підприємці вже в 1952 змогли відкрити в Мюнхені свою фабрику. У 50-ті роки було створено більше 200 варіантів взуття, швидко знаходили своїх прихильників. Цікаво, що майже 80% замовників - дами солідного віку, від 40 років і старше.

У міжнародному каталозі реклама нового взуттєвого бренду з'явилася в 1959 році.

Взуття Dr.Martens: 60-ті роки, Griggs Company

Одним з перших таких рекламних каталогів стало відоме лондонське видання з рекламними матеріалами про шкіряного взуття. Рекламу зауважив Білл Гріггс (в англійській транскрипції Bill Griggs), який перебував тоді на посаді керуючого досить великої взуттєвої компанією в Лондоні.

Ідея німецьких конструкторів його зацікавила, тим більше що компанія якраз перебувала в пошуку бренду, який би дозволив обійти прямих конкурентів на занадто тісній англійському ринку. Після нетривалих переговорів між Гріггсом і Мертенс ліцензію на пружні підошви придбала компанія R. Griggs & Co.

Griggs & Co

Основні конструктивні деталі взуття були збережені, а ось дизайн значно змінився, і набув рис, які і зараз можна назвати фірмовим стилем Dr. Martens: овальна форма мисков, підняті в порівнянні з прототипом боки, кант з прошивкою помітною ниткою фірмового жовтого кольору. Деякі зміни, втім, зазнала і підошва, на ній були зроблені неглибокі протектори, а краю стали виготовлятися в темному кольорі.

Гріггс придумав для підошви звучне визначення «Air Wair» і знаменитий слоган «With Bouncing Soles», який використовується і по цю пору. Навесні 1960 черевики Dr. Martens № 1460 «З пружною підошвою» і вісьмома дірочками для шнурків, були представлені англійською покупцям.

Взуття Dr.Martens: взуття робочих, поліцейських і військових

Як і замислювалося засновниками компанії, спочатку черевики стали популярними у військовослужбовців і поліцейських, більшу частину часу вимушених ходити в формі. Потім взуття стала користуватися високим попитом і у робітників. Черевики стали настільки затребуваними, що була терміново випущена нова трохи змінена серія з трьома дірочками для шнурків. Цю модель придбала для своїх працівників англійська поштова служба.

Черевики були дійсно якісні та технологічні. Зручність у шкарпетці поєднувалося в них з міцністю, а підошви мали високу стійкість до масел, бензину, і іншим агресивних рідин. Вологовідштовхувальні просочення шкіряних деталей взуття робили її водонепроникною.

Форма легендарних черевик збереглася з того самого часу, але тепер існує кілька лінійок взуття, що розрізняються за кольором і висоті.

Замовити взуття Dr.Martens можна тут .

Взуття Dr.Martens Вілл Сміт

Першою відомою персоною, яка віддала перевагу цьому бренду, став Тоні Бен, парламентарій і член соціалістичної парії Великобританії. Таким чином він висловлював свою спільність з робочим класом, будучи борцем за його права. Це був перший громадський діяч, котрий використовував бренд в політичних цілях. У нього знайшлося безліч послідовників. Так, щоб продемонструвати єдність з робочим класом, черевики Dr.Martens носять багато студентів і громадські діячі.

Модним бренд в той час не вважався. Це і зрозуміло, Лондон був засновником модних трендів, тому на ринку були присутні набагато більш оригінальні моделі. Взуття Dr. Martens в той час не цікавила молодіжні субкультури.

Взуття Dr.Martens: час скінхедів

Вдалу марку помітила англійська преса, згадавши, що до цього ніхто з взуттєвих магнатів не пропонував робочим якісну і зручне взуття всього-то за два фути стерлінгів. Сьогодні вартість моделей Dr. Martens починається зі 100 ф. с. Взуття завоювала титул кращої ортопедичної, що цілком заслужено, так як, органічно повторюючи відбиток стопи, черевики знімають важкість і біль в ногах при втоми.

Скінхеди, які заявили про себе в середині 60-их як про нову молодіжної субкультури, звернули увагу на бренд, і зробили його частиною іміджу.

Скінхеди, які заявили про себе в середині 60-их як про нову молодіжної субкультури, звернули увагу на бренд, і зробили його частиною іміджу

Сталося це в такий спосіб. Молодіжна угруповання «Hard Mods» вирішила виділитися своєрідним зовнішнім виглядом: надкоротких зачісками з обов'язковими бакенбардами, і зухвалий одяг, в яку увійшла і червоне взуття Dr.Martens. Це угрупування і породила протягом скінхедів, зі своїм впізнаваним стилем «Proletariers», його і зараз дотримуються «олдскульний» класичні скінхеди.

Взуття Dr.Martens: боксерські рукавички для ніг

У 1968 році скінхеди влаштували велику провокацію на протестному марші проти Війни у ​​В'єтнамі. Понад 150 молодих людей, одягнених в біло-сині кольори футбольного клубу і брендові черевики, практично зірвали своїми агресивними витівками проведення мирної демонстрації. Рух швидко завоювало погану репутацію, яка не оминула й бажаний скінхедами взуттєвої бренд. Для агресивної некерованою молоді сталеві накладки в мисках черевик з'явилися занадто зручним способом вирішувати конфлікти на фізичному рівні. Після кривавих бійок взуття часто вилучалася поліцією і навіть отримала неформальну назву «боксерські рукавички для ніг». У 1968 році скінхеди влаштували велику провокацію на протестному марші проти Війни у ​​В'єтнамі

У культовій літературі скінхедів, книзі George Marshall: «Spirit of '69», йдеться про те, що в кінці 60-их до скінхедів почали лояльніше ставитися гірше, ніж до маніякам, вважаючи їх повністю позбавленими людських почуттів. Складалося враження, що черевики Dr.Martens і коротко підстрижене волосся миттєво перетворюють людину на подобу бійцівського пса.

Взуття Dr.Martens: боксерські рукавички для ніг

Скінхеди ставилися до улюбленої взуття з повагою, приділяючи велику увагу не тільки її практичним якостям, а й зовнішньої естетичності. Її полірували, штучно старіють, часто для червоних черевиків використовували чорний шевський крем для більшої оригінальності. Від хлопців не відставали і дівчата, надягаючи черевики разом з колготками в сіточку і креативної стрижкою «feather cut». Назва перекладається як стрижка пір'ям, але у нас вона добре відома як стрижка драбинкою.

Так почався шлях бренду в субкультурі, не закінчилася він і зараз.

У 1972 році скінхеди розділилися на кілька течій, але більша їх частина змінила імідж, взуття Dr. Martens була визнана грубою і відійшла на другий план.

Взуття Dr.Martens: субкультури і популярність бренду

Легендарний бренд користувався популярністю і любов'ю у багатьох молодіжних течій, причому різної спрямованості. Своє увагу проявляли до нього і хіпі, і панки. Черевики синього кольору стали уніформою команди «Челсі», природно, їх відразу ж наділи тисячі шанувальників футбольного клубу. Йшов час, і бренд органічно вписався в музичні течії. Перераховувати музичні групи, що віддавали перевагу саме це взуття, можна довго. Це і «Depeche Mode», «Madness», і десятки інших. Знаменитий фестиваль у Вудстоку з його грязьовими акціями, і інші фестивалі епохи «автостопу» не обходилися без зручних і міцних Мартінс.

До середини 80-их бренд став у молоді мейнстрімом. Оригінальності черевиків намагалися додавати, залишаючи не зав'язалося шнурки. Або ж фарбували шнурки в різні кольори. На шкірі малювали логотипи рок-груп, хоча спочатку сам вид Мартінс не передбачав жодних прикрас. Мода на Dr. Martens вийшла далеко за межі Англії і поширилася по всіх континентах, дійшовши і до Росії.

У 90 роки класикою молодіжної моди у дівчат стали легкі строкаті сукні в комплекті з великими і важкими Мартінс ами. Навряд чи така мода подобалася батькам дівчат, але заборони і несхвалення дорослих тільки піднімали популярність черевик.

Взуття Dr.Martens: день сьогоднішній

№ 1460 модель і до цього дня вважається класикою бренду. В кінці минулого століття компанія Dr. Martens boots представила ринку 3 тисячі варіацій черевик, що розрізняються по вигину миска, тиснення шкіри, і з багатою палітрою кольорів. Те, що залишається незмінним, - зручність і високу якість. У них і складається фірмовий стиль взуття Dr. Martens : Впізнаваний логотип, подвійні шви, оригінальне оформлення підошви і нитка жовтого кольору для прошивки.

Сьогодні бренд представлений навіть у музеї. На лондонському аукціоні в кінці 80-их років член ради директорів холдингу «Airwair» Стефан Гріггс продав Мартінс Елтона Джона. У них актор грав в культовому фільмі «Томмі» режисера К. Рассела. Ціна покупки склала 12100 ф.с.

Сьогодні зоряні черевики виставлені в музеї взуття в англійському Нортгемптоні.

Сьогодні зоряні черевики виставлені в музеї взуття в англійському Нортгемптоні

Новости