Взуття для перших кроків. вимоги

Моя Яна починає ходити самостійно Моя Яна починає ходити самостійно! Раніше вона ходила тільки у опори. Кожен прорив малюка так чи інакше пов'язаний з клопотами мами. Цього разу моя задача полягала у виборі правильного взуття.
Цим питанням я спантеличилася ще пару місяців назад і перші туфельки були придбані ще на початку травня, після чого я встигла поставити під сумнів їх «правильності». Виявляється у вітчизняних і західних фахівців різне бачення правильного взуття.

Далі матеріал наведено в наступному порядку:

(Повернутися до змісту)

Коротко і зрозуміло про ортопедичного взуття пише лікар травматолог-ортопед Горохів Сергій Валентинович на:

«... в строгих термінах« ортопедичної »називають взуття виготовлену на замовлення вручну (за міркою стоп - використовуються спеціальні взуттєві колодки або по гіпсовим зліпком окремо правої і лівої стоп) при деформаціях і захворюваннях опорно-рухової системи за призначенням і під безпосереднім контролем лікаря-ортопеда .

Виготовляють таке взуття ортопедичні підприємства, які підлягають ліцензуванню Міністерством охорони здоров'я, а не численні взуттєві фабрики, що виробляють взуття потоковим способом на конвеєрі і ліцензовані Міністерством легкої та взуттєвої промисловості.

Деяке сум'яття вносить наявність у продажу т.зв. малосложной орт.обуві (готової, чи не індивідуальної) - але і таке взуття повинна проводитися тільки на спеціалізованих ортопедичних фабриках і підбиратися по за призначенням і бажано під контролем лікаря-ортопеда.

Як правило в малосложной орт.обуві вбудований супінатор практично відсутня; часто устілка такому взутті є знімною (може бути залучена) для вкладення індивідуально виготовлених вкладних елементів-ортезів стоп.

Присутність вклеєного супінатора (особливо високого і жорсткого) не є ознакою орт.обуві і може надавати непрогнозоруемое дію на розвиток дитячої стопи.
Продаж такого взуття в аптеках і ортопедичних салонах, медичних центрах так-же, на жаль, не може вважатися критерієм її клінічної ефективності і правильності виготовлення.

Звичайні взуттєві фабрики можуть, як Ви пишете, «позиціонувати» деякі лінії своєї продукції як «ортопедична», «анатомічна», «схвалена лікарями», а то й зовсім «лікувальна» взуття.
Але це відноситься скоріше до маркетингу, а не до медицини.


Робимо висновок, що при виборі взуття не слід звертати увагу на маркетингові ходи, а треба сконцентруватися на вимогах, які наведені нижче і, зрозуміло, як і зовнішній вигляд.

(Повернутися до змісту)

Детально і з поясненнями, знову на, виклав позицію вітчизняних фахівців Олег Гарін - лікар травматолог-ортопед, доктор мед.наук практикуючий в Канаді:

«... Навколо дитячого взуття і всього, що з нею пов'язано, ведеться безліч суперечок. Єдиного загальноприйнятого думки на цей рахунок не існує. Я дозволю собі поділитися деякими міркуваннями на тему.
Почнемо з самого початку.
Що таке склепіння стопи, навіщо вони потрібні?
Що таке плоскостопість? Чому воно буває і що в ньому поганого?
Стопу людини можна порівняти з автомобільною ресорою, яка зазвичай має форму дуги, але при збільшенні миттєвої навантаження (стрибках автомобіля по вибоїнах і вибоїнах) - ущільнюється, «гасячи» таким чином значну частину струсу. Зношена ресора втрачає форму дуги. Її участь в «погашенні» струсу знижується. Тому, струс передається вище і механізм автомобіля зношується швидше.
Плоска стопа - це аналог плоскої ресори. Це означає, що при плоских стопах, під час ходьби (а тим більше - під час бігу та стрибків) надмірно дістається і колінним, і тазостегновим, і крижово-клубових, і поперековим суставам.То, що ми в просторіччі називаємо плоскостопістю, може бути проявом різних станів.
1) Анатомічне плоскостопість. (Pes planus)
При цьому стані кістки стопи розташовані таким чином, що стопа постійно залишається плоскою. У ряді випадків такий стан вимагає оперативного втручання, в ряді випадків - може бути скориговано консервативно. Таке плоскостопість зустрічається набагато рідше, ніж функціональне плоскостопість (див. Нижче). 2) Функціональне плоскостопість. (Pes valgus)
При цьому стані стопа не має анатомічних дефектів і без навантаження має нормальну форму. Але при навантаженні спостерігається гіперпронація (надмірне обертання стопи всередину, при якому медійна (внутрішня) кісточка опускається вниз, а внутрішній кут, утворений ахілловим сухожиллям становить понад 186 градусів.) Виглядає це так, ніби людина стоїть не на всій стопі, а тільки на внутрішній її частини. Відбувається це тому, що м'язи, які повинні утримувати стопу рівно, працюють погано. (Більш конкретно: підтримка склепінь стопи забезпечується дрібними підошовними м'язами, сухожиллями м'язів Tibialis posterior (основний м'язовий стабілізатор поздовжнього склепіння стопи), Tibialis anterior, Peronæus longus. Також в підтримці склепінь стопи беруть участь п'яткова шпора і зв'язки, нормальний розвиток яких залежить від активної рухливості суглобів і достатнього локального кровопостачання, що забезпечується роботою м'язів.)
При гіперпронаціі відбувається перевантаження латеральних (зовнішніх) суглобових поверхонь кісток стопи, а також перенапруження зв'язок і сухожиль, розташованих з внутрішньої сторони стопи. Крім цього, гіперпронація стопи - суттєвий фактор у виникненні травм внутрішньої паралельної зв'язки коліна, внутрішнього меніска, передній хрестоподібної зв'язки і пошкоджень хряща надколінка. (Надмірне навантаження на зазначені об'єкти при гіперпронаціі прекрасно демонструється на моделі і РСІ не вимагає). 3) Два вищеописаних виду плоскостопості можуть поєднуватися (pes planovalgus). З клінічної точки зору, суперечка про те, якою має бути взуття для дітей, які не мають вроджених патологій, і чи потрібна вона взагалі - це суперечка про попередження гіперпронаціі.Большінство дітей народжується без виражених склепінь стопи.
Розвиваються вони, як правило, років до 10-12. Якщо в цей період немає достатнього розвитку м'язів, що підтримують стопу в оптимальному положенні, то вага дитини стає для них надмірним і розвивається гіперпронація, тобто функціональне плоскостопість.
Чому м'язи можуть «затриматися» у розвитку?
1) Недостатня і одноманітна активність. Наприклад, якщо руху дитини обмежуються переходом від телевізора до комп'ютера і назад.
2) Ходьба по одноманітно-рівною, твердій поверхні.
Наприклад, якщо ноги дитини не знайомі з іншою поверхнею, крім статі міської квартири.
3) Погано підібрана взуття.
(Куплена «на виріст», що дісталася від родичів і т.д.) Іншими словами, якщо дитина з раннього дитинства веде комп'ютерно-кіношний образ життя і ходить будинку босоніж, а на вулиці в кедах на два розміри більше, ніж потрібно - функціональне плоскостопість йому забезпечено. Що перешкоджає виникненню гіперпронаціі?
1) Різноманітна фізична активність. Дитина з раннього дитинства проводить багато часу на сходах гімнастичного куточка, подарованого розумними турботливими батьками на власне народження, багато бігає, стрибає, плаває, багато катається на велосипеді, взимку - на лижах, тобто, веде НОРМАЛЬНИЙ для дитини спосіб життя.
2) Ходіння босоніж по різноманітної поверхні, що вимагає миттєвих реакцій напруги-розслаблення різних груп м'язів. (Щоб не упаде, то не колотися і т.д.) Присутній також позитивний ефект від масажу плантарний поверхонь галькою, шишками і т.д.
3) Правильно підібране взуття, яка буде допомагати підтримувати стопу в оптимальному положенні під час ходьби по одноманітно-рівною, твердій поверхні. Таким чином, якщо дитина основну частину часу проводить в міській квартирі і не має доступу до рухливих ігор, правильно підібране взуття залишається єдиною перешкодою на шляху виникнення функціонального плоскостопості. Що таке правильно підібране взуття? Якщо ми не говоримо про вже наявні порушення - вона зовсім не зобов'язана бути ні «ортопедичної», ні має якісь би там не було особливо, крім перерахованих нижче.
1) Каблучок. Якщо п'ята піднята, то м'язи, що підтримують склепіння стопи, більш активно задіюються при ходьбі і, відповідно, краще розвиваються.
2) Жорсткий задник не дозволяє п'яті «завалюватися» всередину, що забезпечує рівномірний розподіл навантаження на м'язи.
3) Невелика підтримка поздовжнього (внутрішнього) зводу стопи (м'яка устілка-супінатор), як правило, свідчить про те, що взуття якісне, але ні в якому разі не повинна завдавати дитині дискомфорт. (Детальніше про супінаторах див. Нижче)
4) Нога не повинна «їздити» всередині взуття. Що робити, якщо у дитини розвивається плоскостопість?
1) Намагатися виконувати рекомендації, що перешкоджають виникненню гіперпронаціі (див. Вище).
2) Спеціальні вправи, які рідко хто робить, тому на них не зупиняюся.
3) Корекційні устілки-супінатори. До них пред'являються дві вимоги.
Перше: При навантаженні вони повинні утримувати стопи в нейтральному положенні, формуючи склепіння стопи і не дозволяючи стопах «завалюватися» всередину.
Друге: вони повинні бути зроблені з пружного матеріалу, щоб зберігалася «ресорна» функція стопи (див. Початок) Відновлення зводу стопи без збереження цієї функції не має сенсу. ( «Ресорна» функція стопи забезпечується рухливістю в зчленуваннях Шопара (утворюється п'яткової-кубовидний і Таран-човноподібної суглобами) і Лісфранка (утворюється предплюсне-плесновими суглобами)).
Як показує практика, такі пристрої, навіть у дорослих, можуть сприяти усуненню плоскостопості, за рахунок оптимального включення м'язів tibiali anterior & posterior і peronæus longus в рух стопи під час ходьби / бігу / стрибків. Застосування таких супінаторів показано не тільки при функціональному плоскостопості, але і при анатомічному плоскостопості, що не вимагає хірургічної коррекціі.Справедлівості заради, потрібно відзначити, що існує таке порушення, як «порожня стопа» (pes cavus) - протилежність плоскостопості. Якщо користуватися аналогією з автомобільною ресорою, то можна сказати, що щось схоже вийде, якщо на «Жигулі» поставити ресори від КАМАЗа, тобто, ресори будуть служити дуже довго, але механізм «Жигулів» довго не проживе, оскільки його буде занадто трясти з -за невиправданої жорсткості ресор. При такому стані показано застосування спеціальних ортопедичних устілок, покликаних збільшити площу зіткнення стоп з поверхнею при ходьбі і зменшити жорсткість контакта.Также, існують фізіотерапевтичні методики і ЛФК, спрямовані на зниження тонусу м'язів, що підтримують склепіння стопи .... »

крім жорсткого задника у взуття, також звертати увагу на жорсткість бічних стінок:

«... Сьогодні на прилавках наших магазинів величезний вибір взуття для дітей. Здавалося б, це чудово: завжди можна підібрати дитині відповідні черевики, туфельки, чобітки. Однак не все так просто. Нерідко батьки стоять перед полицями з взуттям в повній розгубленості: що віддати перевагу, які черевички будуть не тільки красивими і міцними, але і зручними? Як не нашкодити малюкові неправильно підібраними сандалями? І взагалі, чим керуватися при виборі взуття для дитини? Звичайно ж, перше правило - взуття повинна бути зручною. Вона повинна служити хорошою опорою для стопи і дозволяти дитині легко рухатися. Тому дуже важливо, щоб у взутті був супінатор, тобто щоб вона була гнучка.

По-друге, обов'язковий каблучок. Хоча б маленький - 0,3-0,5 см. Плоска підошва для повсякденного взуття неприпустима! Без каблука може бути тільки спортивне взуття, але її дитина не повинна носити постійно.

Також слід звернути увагу на бік і задник - вони повинні бути жорсткими. Особливо це актуально для маленьких дітей, які часто підвертають ногу.

Дуже важливо правильно підібрати розмір взуття. Пам'ятайте: при ходьбі параметри стопи змінюються. Тому внутрішні розміри взуття повинні бути трохи більше розміру стопи в спокійному стані.

Дитяча стопа повинна відчувати себе комфортно. Тому вибирати потрібно взуття з натуральних матеріалів - шкіри або щільного текстилю.

Для малюків найголовніше - зафіксувати гомілковостопний суглоб. У зв'язку з цим їм потрібно взуття з високим задником, але тільки обов'язково заокругленим або у вигляді валика, бажано на шнурочку або липучці. Звертайте увагу на підошву - вона не повинна бути не тільки плоскою, але і слизькою.

У дошкільнят стопа все ще залишається нестійкою, тому всі вимоги до взуття для них ті ж, що і для малюків. І ще одне: не поспішайте відкривати стопу дитини, поки вона остаточно не сформувалася. Відкриті босоніжки і шльопанці можна носити дитині після восьми років за умови, що у нього немає ортопедичної патології.

Ще один дуже важливий момент - де купувати взуття? Головне - не на ринку. Зараз існують спеціальні відділи в дитячих магазинах, а також спеціалізовані взуттєві магазини з відділами дитячого взуття, де можна придбати хорошу якісну взуття для дитини.

Що стосується дітей з порушеннями ходи, то купувати їм взуття потрібно в спеціалізованих ортопедичних салонах. Але для цього необхідно отримати висновок лікаря-ортопеда з рекомендаціями по підбору взуття.

В я виявила додатково вимога до взуття - гнучкість. Але даний факт для вітчизняного ортопеда скоріше виняток, ніж правило:

«... Ми вже говорили, що взуття - це« необхідне зло »для стопи. « Гнучкість підошви взуття повинна бути достатньою для перекату стопи при ходьбі. Для нормальної ходьби необхідно згинання-розгинання в плюсно-фалангових суглобах від 30 до 400. Тест на гнучкість підошви проводять так як показано на малюнку 7. Підошва повинна згинатися без особливого зусилля з вашого боку в формі рівномірної дуги. Підошва повинна бути досить товстою для гасіння і перерозподілу удару при опорі на стопу, але при цьому досить гнучкою і не дуже товстою.
На малюнку зображений тест оцінки гнучкості подошви.Матеріалом для підошви може бути шкіра, поліуретан, гума та багато інших сучасні матеріали. Це залежить від фасону взуття і від призначення черевика (зимова, літнє взуття, взуття для приміщень) ... »

щоб запобігти пошкодженню пальчиків в разі якщо малюк зачепиться.

  • Розмір взуття повинен відповідати цьому розміром ніжки як по довжині так і по ширині. Тісне взуття може порушити кровообіг, що дуже не бажано. При примірці обов'язково треба щоб дитина пройшовся в новому взутті, тільки так можна дізнатися наскільки добре підходить модель за розміром і комфортно сидить на ніжці.
  • (Повернутися до змісту)

    Серед найбільш популярних марок взуття задовольняють вимогам вітчизняних фахівців фігурують такі:

    в середньому 1500 руб.).

    (Повернутися до змісту)

    Дуже дивно виходить, але думки західних лікарів з приводу вимогам до дитячого взуття координально відрізняються. Західні фахівці вважають, що взуття ні в якій мірі не повинна бути жорсткою і сковувати рухи.

    В:

    «... Люди які ходять босоніж - мають найкращі стопи! Ваша дитина потребує м'якої, гнучкою взуття, яка дає максимальну свободу для нормального розвитку стопи.
    Батьки турбуються про плоскостопості, але ... плоскостопість вважається нормою в більшості випадків у новонароджених немовлят, дітей постарше, і у дорослих. Спеціальні взуття, вкладиші, супінатори і вправи не допомагають збільшити склепіння стопи при мобільному (фізіологічному) плоскостопості.

    Мобільний плоскостопість - стан при якому є нестійке зниження склепіння, стопа гнучка, сильна і має хороший обсяг руху в суглобах.

    Мобільний плоскостопість - стан при якому є нестійке зниження склепіння, стопа гнучка, сильна і має хороший обсяг руху в суглобах

    Носіння вкладишів і супінаторів при простому мобільному плоскостопості може завдавати дитині дискомфорт при ходьбі ... і є відверто марною тратою грошей.

    Доктор буде стурбований якщо плоска стопа:

    Доктор буде стурбований якщо плоска стопа:

    жорстка

    болить

    тяжкого ступеня

    Але ще більшу стурбованість викликає збільшений склепіння стопи, оскільки такі стопи в далной можуть викликати болі при навантаженні.

    Але ще більшу стурбованість викликає збільшений склепіння стопи, оскільки такі стопи в далной можуть викликати болі при навантаженні

    Розмір взуття
    Взуття краще підбирати трохи вільніше, ніж тісний.

    Розмір взуття   Взуття краще підбирати трохи вільніше, ніж тісний

    Жорстка, «ортопедична» взуття не підходить для стоп, тому що обмежує руху, які необхідні для розвитку сили і гнучкості стопи. Стопи дитини потребують захисту від холоду і пошкоджень гострими предметів, а також у свободі рухів.

    Падіння дитини можуть призвести до травм. Плоска підошва, яка не прилипає до підлоги і не ковзає найкраще.

    Варто відзначити в біографії Стейлі послужний список заслуговує на повагу: 44 роки пропрацював професором кафедри ортопедії Вашингтонського університету. Також був директором дитячого ортопедичного медичного центру в Сієтлі. Пішовши на пенсію в гідному віці, заснував і підтримує проект Global Help, який популяризує сучасні підходи в лікуванні різних хвороб в країнах третього світу.

    Доктор Стейлі автор 85 наукових статей і 16 книг, в тому числі настільної книги всіх ортопедів світу «Основи дитячої ортопедії» - Staheli, Lynn T. Fundamentals of pediatric orthopedics. Raven, 1992. WS270 S781f 1992. Його книга «Лікування клишоногості методом Понсеті» переведена на 25 мов світу використовується в 125 країнах. Всесвітня організація охорони здоров'я включила цю книгу в список найвидатніших медичних видань планети Blue Trunk. Стейлі один із засновників і почесний видавець найавторитетнішого журналу в світі в галузі дитячої ортопедії Journal Of Pediatric Orthopaedics.

    Багато західних фахівців упевнені, що жорстка взуття завдає шкоди. . Переклад витяги з книги американського ортопеда Dr. Simon J. Wikler «Take Off Your Shoes and Walk» (Зніміть ваші черевики і йдіть. Напевно, витяг з цієї книги є перебільшенням, але частка правди в ній думаю присутній і тому наводжу її):

    «Типовим є приклад Сюзі Р. Коли вона починала ходити, звід її стопи був фізіологічно низьким, і при ходьбі у неї спостерігалося легке плоскостопість, як у всіх маленьких дітей. Її ніжки взули в важкі «ортопедичні» черевички.

    Після того, як вона протягом кількох місяців носила жорстку, яка підтримує стопу взуття, її ступні ослабли. Коли ж вона захотіла пройтися босоніж, виявилося, що її ноги такі ніжні, а м'язи такі нерозвинені, що ця ходьба завдає їй болю. Однак вона як і раніше могла ходити в підтримуючої взуття, оскільки ходьба при цьому виконувалася без будь-якого згинання стопи. Її мати була впевнена, що причина в першу чергу полягає в проблемних стопах Сюзі, тому і тепер дівчинка купує ту ж саму дороге взуття у того ж продавця. Її стопи покалічені на все життя. Дитяча ступня ніколи не може рости правильно, якщо її складні механізми нещадним чином змінені. »

    (Повернутися до змісту)

    Дослідження проводилося таким чином: 129 дітей поділили на 4 групи.

    • Діти з першої групи просто перебували на контролі, ніяких втручань не робилося;
    • Діти з другої групи носили корекційну ортопедичне взуття;
    • Діти з 3 і 4 груп піддавалися іншим видам корекцій плоскостопості.

    Лікування і спостереження проводилося протягом 3 років. Після закінчення часу дослідження з'ясувалося, що носіння коректує взуття і вставок ніяк не вплинуло на хід розвитку плоскостопості.

    2. PMID: 1624509 опубліковано 1992 р

    В ході дослідження було розглянуто вплив взуття на розвиток плоскостопості у 2300 дітей у віці з 4 до 13 років. В результаті було виявлено, що плоскостопість частіше зустрічається у дітей які носили закрите взуття. Найменший відсоток плоскостопості виявлений серед груп дітей носили сандалі або шльопанці.

    Текст результатів дослідження в якому проводилося порівняння впливу звичайної і гнучкою взуття і за підсумками якого дітям рекомендована гнучка взуття:

    3. PMID: 17353125 Дослідження опубліковано 13 березня 2007 року

    Підвищена поширеність плоскостопості і вальгусной деформації стопи в сучасному суспільстві може бути наслідком неправильного взуття в дитинстві. Грунтуючись на припущенні, що ходьба босоніж представляє кращі умови для розвитку здорового пішки метою даного дослідження було контролювати вплив комерційної взуття. Були обстежені 18 дітей не мають деформації стопи. В результаті було виявлено, що для правильного формування стопи слід надавати перевагу ходьбу босоніж. Також дослідження показує, що м'яка і гнучка дитяче взуття не змінює рух ніг настільки, наскільки звичайна і, отже, гнучка взуття повинна бути рекомендована не тільки для дітей в цьому віці, але для здорових дітей в цілому.

    (Повернутися до змісту)

    - Американське виробництво. Є лінія взуття «Перші кроки». Нам вони не сподобалися. Підошва недостатньо гнучка. Більш докладний опис читайте у відгуку: Відгук на ботики Shooshoos.

    - Американське виробництво. Є модельний ряд взуття «Перші кроки»; - Американське виробництво

    - взуття ручної роботи Американського виробництва.

    У нас були півчобітки цього бренду. Якість справляє дуже приємне враження. Підошва досить міцна і в міру гнучка. Детальніше в цьом огляді .

    Детальніше   в цьом огляді

    - взуття Італійського виробництва; - взуття Італійського виробництва;   See Kai Run - Американське виробництво;  - європейський бренд, взуття виробляється на заводах Словаччини, Індонезії, Таїланді, Китаї та Португалії See Kai Run - Американське виробництво; - європейський бренд, взуття виробляється на заводах Словаччини, Індонезії, Таїланді, Китаї та Португалії. Мій позитивний відгук на черевики Ecco.

    Взуття цих марок виробляється з екологічно чистих матеріалів і відповідає вимогам західних ортопедів. З огляду на гнучкість і легкість взуття рекомендованої на заході слід бути готовими до того, що вона менш міцна.

    Крім перерахованих вище західних брендів, окремі екземпляри з правильною підошвою за останній рік ми виявляли у Котофея і Зебри за цілком демократичною ціною.

    UPD 11/03/2016 На замітку тим, хто шукає хороші сандалі для однорічних малят з пухкою ніжкою. Не так давно я придбала супер-сандальки на пухку девчачью ніжку . У Яни зараз ніжка стала худенькою, але ось саме такі сандалі я не змогла знайти в рік - натуральна шкіра, не помітний колір, регульована застібка на липучці, стриманий дизайн (немає страз, бантиків, рожевих квіточок і т.п.).

    (Повернутися до змісту)

    Незважаючи на те, що в інтернеті безліч історій мам, які зіткнулися з проблемами формування стопи у своїх діточок після носіння гнучкою і м'якою взуття, ретельно вивчивши позиції західних ортопедів, я прийшла до наступного висновку:

    Взуття може бути:

    • Жорсткої - підтримує ніжки для правильного формування. Теорію про формування дитячих ніг за допомогою підтримки жорсткої взуттям наукові дослідження не підтверджують. Є думки про те що жорстка взуття, беручи на себе частину навантаження, не дає в повній мірі працювати м'язам стопи і тому може бути причиною проблем з формуванням стоп. Жорстка взуття блокує фізіологічні руху стоп, погіршуючи тим самим кровотік і розвиток м'язів.
    • Гнучкою і м'якою - надає ногам фізіологічну свободу рухів. Цей тип взуття складніше вибрати - вона обов'язково повинна бути високої якості, інакше дуже швидко вийде з ладу. У м'якому взутті неприйнятного якості можуть завалюватися і стоптує п'яти, це ж станеться якщо взуття не підходить за розміром (довжині / ширині).

    Вдалою взуття та здоров'я ніжок!

    або приєднуйтесь до групи Вконтакте .

    ПОСИЛАННЯ по темі:

    Що таке склепіння стопи, навіщо вони потрібні?
    Що таке плоскостопість?
    Чому воно буває і що в ньому поганого?
    Чому м'язи можуть «затриматися» у розвитку?
    Що перешкоджає виникненню гіперпронаціі?
    Що таке правильно підібране взуття?
    Що робити, якщо у дитини розвивається плоскостопість?
    Нерідко батьки стоять перед полицями з взуттям в повній розгубленості: що віддати перевагу, які черевички будуть не тільки красивими і міцними, але і зручними?
    Як не нашкодити малюкові неправильно підібраними сандалями?
    І взагалі, чим керуватися при виборі взуття для дитини?

    Новости