Wi-Fi вимикач світла: види і підключення

  1. Достоїнства і недоліки
  2. Різновиди приладів і виробники
  3. Схема підключення

Технічний прогрес приніс нові, більш просунуті способи управління світлом. На зміну вимикачів старого зразка прийшли бездротові технології. Найбільш сучасний спосіб передачі сигналів - по Wi-Fi. Технологія має на увазі передачу цифрових даних по радіоканалах. Для передачі команд використовується Wi-Fi вимикач.

Достоїнства і недоліки

Wi-Fi пристрої характеризуються такими позитивними якостями:

  1. Не має потреби в прокладанні виділеної гілки електричних проводів.
  2. Управляти освітлювальними приладами можна централізовано - з одного командного пункту. Як контролюючого пристрою використовують смартфони, комп'ютери, планшети або пульти дистанційного керування. Для смартфонів і інших електронних пристроїв необхідно спеціальне програмне забезпечення, яке можна завантажити в інтернеті або інсталювати з інсталяційного диска.
  3. Велика площа покриття. Цифровий радіосигнал проникає навіть через стіни.
  4. Безпека системи. У разі пошкодження конструкції людині не загрожує сильний удар струмом. Сила струму занадто мала, щоб заподіяти шкоду людському організму.

Сила струму занадто мала, щоб заподіяти шкоду людському організму

до змісту ↑

Різновиди приладів і виробники

Асортимент Wi-Fi вимикачів світла не дуже різноманітний. Проте, продукція класифікується за рядом ознак:

  1. Вимикач управляється механічними або електронними клавішами. В останньому випадку мова йде про сенсорному моніторі. Клавіші розташовані на пульті дистанційного керування.
  2. Є вимикачі як з диммерами, так і без них. Цей пристрій дозволяє регулювати яскравість світла, змінюючи його інтенсивність. Налаштування здійснюють утримуванням або прокручуванням відповідної кнопки.
  3. Вимикач може забезпечувати контроль за однією, двома або трьома групами освітлювальних приладів. Ціни на обладнання, здатне керувати групами приладів, непропорційно високі.

На ринку є кілька домінуючих виробників бездротової техніки для управління світлом:

  1. Legrand (Франція). В асортименті компанії є, зокрема, лінійка продуктів під назвою Celian.
  2. Vitrum (Італія). Італійська компанія використовує технологію Z-Wave, що дозволяє автоматизувати процеси контролю за світлом в «розумному будинку».
  3. Delumo. Продукція від російської фірми, що виробляє вимикачі, диммери і термостати.
  4. Noolite. Вимикачі білоруського виробництва.
  5. Livolo (Китай). Китайська компанія виробляє спеціалізовані пристрої для автоматизації, в тому числі для «розумного будинку». В асортименті є продукція на одномісні та двомісні рамки для вимикачів.
  6. Broadlink. Компанія з Китаю виробляє широкий спектр товарів для управління освітлювальними приладами.
  7. Kopou. Ще одна компанія з Китаю пропонує диммер у вигляді брелока.

Ще одна компанія з Китаю пропонує диммер у вигляді брелока

до змісту ↑

Схема підключення

Розумні вимикачі світла відрізняються простотою установки. При бажанні їх можна змонтувати своїми руками. Потрібно лише чітко дотримуватися вимог інструкції. Установка займе буквально кілька хвилин.

Процес монтажу включає два етапи:

  1. Установку приймача сигналів.
  2. Установку керуючої кнопки (тобто самого вимикача).

Установку керуючої кнопки (тобто самого вимикача)

У приймачі є від двох до чотирьох проводів. Щоб визначити, який з проводів - вхід, слід прочитати інструкцію. Інші провідники є виходами (в подвійному вимикачі буде пара таких проводів). Монтаж передбачає розривання фази, яка подає електроживлення на освітлювальний прилад. Далі слід підключення до електричного кола.

Якщо є більше однієї групи освітлення, дії будуть такими:

  1. Подаємо нульові дроти на освітлення.
  2. Розгалужується фазу на Wi-Fi.
  3. Направляємо фазу окремо до кожної групи світильників.

Вимикач встановлюється поруч послідовних операцій. Спочатку висвердлюємо отвір в стіні. Далі встановлюємо пластиковий підрозетник в виїмку. Установчий процес тут нічим не відрізняється від монтажу звичайного вимикача світла. Єдина істотна відмінність - немає необхідності в прокладанні електропроводки. Досить закріпити кнопку в коробці.

Новости