WikiZero - Джоан Кроуфорд

  1. WikiZero - Джоан Кроуфорд open wikipedia design. Джоан Кроуфорд англ. Joan Crawford Студійна...
  2. Кар'єра [ правити | правити код ]
  3. Останні роки [ правити | правити код ]
  4. WikiZero - Джоан Кроуфорд
  5. Юність [ правити | правити код ]
  6. Кар'єра [ правити | правити код ]
  7. Останні роки [ правити | правити код ]
  8. WikiZero - Джоан Кроуфорд
  9. Юність [ правити | правити код ]
  10. Кар'єра [ правити | правити код ]
  11. Останні роки [ правити | правити код ]

WikiZero - Джоан Кроуфорд

open wikipedia design.

Джоан Кроуфорд англ. Joan Crawford Джоан Кроуфорд   англ
Студійна фотографія 1948 роки Ім'я при народженні Люсіль Фей Лесюр Дата народження 23 березня 1904 (1904-03-23) [1] [2] [3] Місце народження Дата смерті 10 травня 1977 (1977-05-10) [4] [5] [...] (73 роки) Місце смерті Країна Рід діяльності актриса , актриса кіно , танцівниця , Модель , телеактриса , бізнесвумен чоловік Фербенкс, Дуглас (молодший) , Тоун, Франшо , Філліп Террі [D] і Alfred Steele [D] Нагороди та премії Автограф Медіафайли на Вікісховища

Люсіль Фей Лесюр ( англ. Lucille Fay LeSueur; 23 березня 1904 / 1905 / 1906 / 1908 [21] - 10 травня 1977 ) - американська актриса, відома під псевдонімом Джоан Кроуфорд [22] ( англ. Joan Crawford), в 1930-і роки за популярністю суперничала з Марлен Дітріх і Гретою Гарбо . Лауреат премій « Оскар »І« Золотий глобус ». Американським інститутом кіномистецтва визнана однією з найвидатніших актрис в історії .

Юність [ правити | правити код ]

Люсіль Фей Лесюр народилася 23 березня в місті Сан-Антоніо , штат Техас . Точний рік народження актриси невідомий, дані різняться. Достеменно відомо лише те, що майбутня актриса народилася не раніше 1904 го і не пізніше 1908 року. Люсіль була третьою дитиною працівника пральні Томаса Лесюр (помер 1 січня 1938 роки) і Анни Белл Джонсон (померла 15 серпня 1958 року). У родині були ще старші діти, сестра Дейзі і брат Гел Хейс. Імовірно батьки розлучилися ще до її народження, або невдовзі після; так чи інакше, дівчинку виростила мати, яка після цього переїхала в Лоутон, штат Оклахома, де вийшла за Генрі Дж. Кассина, керуючого місцевим оперним театром, який влаштовував вистави на дому. Хоча вона не виступала в цьому театрі, але вітчим заохочував її інтерес до танців, дозволив спілкуватися з трупою і, в кінцевому підсумку, Люсіль, вперше взявши собі псевдонім «Біллі Кассин», стала сама шити костюми і організовувати вистави для сусідських дітей. Люсіль, імовірно, не підозрювала, що Кассин, якого вона називала татом, ні її біологічним батьком, поки її брат Хел не сказав їй цього.

З юних років Люсіль мріяла стати танцівницею. Однак, в один прекрасний день, в спробі уникнути уроку гри на фортепіано, вона зістрибнула з ганку свого будинку і порізала ногу розбитою пляшкою з-під молока. У неї було три операції, після чого вона була не в змозі вчитися в початковій школі протягом 18 місяців. Врешті-решт вона повністю одужала і повернулася до танців. Приблизно в 1916 році Генрі Кассин був звинувачений в розтраті і, хоча виправданий в суді, був занесений в чорний список в Лоутона, і сім'я переїхала в Канзас-Сіті, штат Міссурі, де Анна і Генрі стали управляти дешевим готелем. Там же Люсіль, після короткого навчання в громадській початковій школі, була відправлена ​​в католицьку школу-інтернат Святої Агнеси. Потім Анна розлучилася з Генрі і пішла працювати в пральню. Не маючи можливості оплачувати навчання Люсіль вона домовилася з дирекцією, щоб Люсіль відпрацьовувала плату за навчання роботою там же. Усі наступні тамтешні роки Люсіль провела за тим, що готувала і прибирала, через що на навчання часу майже не залишалося. Як підсумок, шкільна освіта Люсісь в кінцевому рахунку обмежилося лише початкову школою.

Пізніше Люсіль пішла в Академію Рокінгема, де аналогічно змушена була відпрацьовувати своє навчання, через що жила і працювала там весь тиждень, повертаючись додому тільки на вихідні. У цей період у неї стався перший любовний роман з трубачем Реєм Стерлінгом, який, за чутками, і надихнув її на те, щоб пробитися в життя не за допомогою освіти, а за допомогою своїх талантів. У 1922 році вона поступила в жіночий Стівенс-коледж (хоча у неї не було повної середньої освіти, її взяли за протекцією її класної наставниці з початкової школи, на той момент вже працювала в коледжі) в місті Колумбія, штат Міссурі, але через чотири місяці його кинула - як і в попередніх випадках, їй довелося там же відпрацьовуватися своє навчання, але тепер до цього додалися ще вечірки, через що часу на уроки у Люсіль Герасимчука хапати зовсім. Вона повернулася в Канзас-Сіті і підробляла в різних місцях (в тому числі оператором ескалатора в супермаркеті). У 1923 році вона виграла аматорський конкурс естрадних виконавців в Канзас-Сіті і поїхала виступати в клубах Чикаго , Детройта і Нью-Йорка .

Кар'єра [ правити | правити код ]

Під ім'ям Люсіль Лесюр Кроуфорд почала танцювати в колійних ревю і була помічена в Детройті продюсером Джейкобом Дж. Шубертом. У 1924 році Шуберт поставив кордебалет «Безневинні очі» в театрі Зимовий сад на Бродвеї в Нью-Йорку. Разом з Кроуфорд виступав саксофоніст по імені Джеймс Велтон. Вони нібито одружилися в 1924 році і жили разом кілька місяців, хоча цей шлюб вона ніколи не згадувала в більш пізньому віці.

У самому початку 1925 року його вирішила спробувати щастя в Голлівуді і майже відразу отримала роль у фільмі «Красуні» з СейЗу Піттс у головній ролі. Вона підписала контракт зі студією « Metro-Goldwyn Pictures »І за наполяганням студії взяла постійний псевдонім« Джоан Кроуфорд ». Як згадує сценарист MGM Фредерік Сагор Маас: «Ніхто не робив Джоан Кроуфорд зіркою. Джоан Кроуфорд стала зіркою, тому що Джоан Кроуфорд вирішила стати зіркою ». У 1926 році Кроуфорд потрапила в список найбільш перспективних початківців актрис року WAMPAS Baby Stars , разом з Мері Астор , Долорес Костелло , Долорес дель Ріо , Джанет Гейнор і Фей Рей . Серед фільмів цього періоду з її участю представляють інтерес комедія Гаррі Едвардса «Бродяга, бродяга, волоцюга» (1926) і драма Тода Броунинга « невідомий »(1927).

Однак справжній успіх приходить до неї лише після виконання головної ролі у фільмі «Наші танцюючі дочки» (1928), за яким слідують ще кілька успішних фільмів. Поява звукового кіно, яке призвело до вимушеного завершення кар'єр багатьох акторів, не вплинуло суттєво на Кроуфорд - у неї був сильний і виразний голос. Першим звуковим фільмом Кроуфорд став Untamed (1929), в якому вона танцювала, а також виконала кілька пісень. C 1929 по 1933 рік була одружена з актором і майбутнім героєм Другої світової війни Дугласом Фербенксом-молодшим . Причиною розлучення стало захоплення Кроуфорд відомим актором Кларком Гейблом [23] . У 1930-х роках її кар'єра розвивалася успішно, вона залишалася однією з провідних актрис студії «MGM» і знялася в таких важливих фільмах, як « вкрадені коштовності »(1931),« Гранд-готель »(1932),« Сейді Маккі »(1934),« Тільки без дам »(1935) і« Любов на бігу »(1936). Також актриса стала прототипом для створення образу злої королеви для мультфільму компанії « Walt Disney »« Білосніжка і сім гномів »(1937) [24] .

У фільмі «Все цілують наречену» (1942) Кроуфорд зіграла роль, яку повинна була грати Керол Ломбард . Актриса погодилася зіграти цю роль після загибелі Ломбард в авіакатастрофі під час туру по збору коштів на допомогу армії. Весь гонорар за зйомки Кроуфорд перерахувала в Червоний Хрест і звільнила свого агента за те, що той утримав з цієї суми обумовлені контрактом 10%. У 1943 році Джоан Кроуфорд покинула «MGM», оскільки студія перестала пропонувати їй ролі, відповідні її запитам, і переходить в « Warner Bros. ». Співпраця з цією студією приносить актрисі її єдиний « Оскар »За головну роль у фільмі« Мілдред Пірс »(1945). Успіх «Мілдред Пірс» відродив кінокар'єру Кроуфорд. Протягом декількох років вона була однією з найбільш шанованих і успішних актрис в Голлівуді. Заслуживши згодом за свої ролі ще дві номінації, але так більше і не отримавши премій, Кроуфорд на початку 1950-х почала зніматися все менше і з істотно меншим успіхом.

У 1956 році вона в четвертий раз вийшла заміж - на цей раз за Альфреда Стіла, голови ради директорів компанії PepsiCo . Після його смерті в 1959 році вона, продовжуючи епізодично зніматися в кіно, працювала в компанії як керівник прес-служби до 1972 року.

Останню велику роль в кіно актриса виконала в психологічному трилері « Що сталося з Бебі Джейн? »(1962), де виступила дуетом з давньою неприятельку Бетті Девіс . Фільм мав величезний успіх, покривши всі витрати протягом 11 днів з дня початку прокату, і тимчасово відродив кар'єру Кроуфорд. У тому ж році актриса знялася в ролі Люсі Гарбин у фільмі жахів Вільяма Касла «Гамівна сорочка» (1964), а в 1965 році вона зіграла Емі Нельсон у фільмі «Я бачила, що ви зробили» (1965).

Останні роки [ правити | правити код ]

Останній раз на великому екрані Кроуфорд з'явилася в ролі доктора Броктон у фільмі жахів Германа Коена «Трог» (1970), закінчивши тим самим 45-річну кар'єру в кіно. Її останній публічний виступ відбулося 23 вересня 1974 року в нью-йоркському ресторані Райдужний номер в компанії подруги Розалінд Расселл . Коли Кроуфорд побачила фотографії, які з'явилися в газетах на наступний день, вона сказала: «Якщо я так виглядаю, то ви мене більше не побачите».

Кроуфорд вважала себе зобов'язаною особисто відповідати на всі отримані нею листи від фанатів, відправляючи кожному автограф. Це заняття протягом багатьох років займало більшу частину її вільного часу. Виняток було зроблено тільки для її колишніх однокласників по Стівенс-коледжу, які цькували її під час навчання.

Вранці 10 травня 1977 року Джоан Кроуфорд померла від серцевого нападу в своїй манхеттенської квартирі [25] . На той момент вона також довгий час страждала раком підшлункової залози . У своєму заповіті, яке було написано 28 жовтня 1976, Кроуфорд заповіла двом її дітям, Сінді і Кеті, по 77500 доларів кожній. Також значну суму вона залишила різним благодійним організаціям. Актриса була кремований і її прах був поміщений в склеп з її останнім чоловіком, Альфредом Стилом, на кладовищі Фернкліфф у Нью Йорку.

Через півтора року її прийомна дочка Христина опублікувала книгу спогадів «Дорога матуся», в якій намалювала дуже невтішний портрет Кроуфорд. Книга викликала безліч суперечок і стала бестселером . У 1981 році вона була екранізована, причому роль Кроуфорд в ній виконала Фей Данауей .

  1. 1 2 The Peerage - 717826 прим.
  2. filmportal.de - 2005.
  3. FemBio
  4. ідентифікатор BNF : Платформа відкритих даних - 2011 року.
  5. Німецька національна бібліотека , Берлінська державна бібліотека , Баварська державна бібліотека та ін. Record # 118638556 // Joan Crawford - 2012-2016.
  6. 1 2 Німецька національна бібліотека , Берлінська державна бібліотека , Баварська державна бібліотека та ін. Record # 118638556 // Загальний нормативний контроль (GND) - 2012-2016.
  7. Time Magazine. LIFE . - Time-Life Inc, June 23, 1947. - P. 45. - «(Originally appeared in Life, June 23, 1947) The year of Miss Crawford's birth has been variously identified as 1904 1906 1908 році, and 1909 році, the last being her own favorite .. ».
  8. 1910 United States Federal Census Lrsesil Casson Birth: Circa 1905. Myheritage.com (1910 US Federal Census Records)
  9. Scott Wilson. Resting Places: The Burial Sites of More Than 14,000 Famous Persons, 3d ed. . - McFarland, 2016. - P. 165. - «Crawford, Joan (Lucille LeSueur, March 23, 1904 - May 10, 1977) San Antonio born film star .... Her ashes were placed in the vault beside the coffin of her husband, with the crypt listing her birth year as 1908. ». - ISBN 978-1-4766-2599-7 .
  10. Joan Crawford: The Essential Biography . - University Press of Kentucky, 2002. - P. 1. - «On March 23, 1904, in San Antonio, Texas, Anna Bell Johnson LeSueur gave birth to a little girl, whom she and her husband, Thomas, named Lucille Fay. Lucille was the couple's third child; another daughter, Daisy, had died in infancy, and Lucille's brother, Hal, had been born the previous year. (Many years later, when little Lucille was the famous woman known to the world as Joan Crawford, the year of her birth would mysteriously change to 1906 or 1908.) ». - ISBN 978-0-8131-2254-0 .
  11. Thomas S. Hischak. The Oxford Companion to the American Musical: Theatre, Film, and Television: Theatre, Film, and Television . - Oxford University Press, 2008. - P. 174. - «Crawford, Joan [born Lucille Fay LeSueur] (1904-1977)». - ISBN 978-0-19-533533-0 .
  12. David Bret. Joan Crawford: Hollywood Martyr . - Da Capo Press, 2009. - P. 8. - «She was born Lucille Fay LeSueur, most likely on 23 March 1904 (though she always maintained it was 1908 році, when birth certificates became state mandatory ...)». - ISBN 978-0-7867-3236-4 .
  13. Mark Knowles. The Wicked Waltz and Other Scandalous Dances: Outrage at Couple Dancing in the 19th and Early 20th Centuries . - McFarland, 2009. - P. 233. - «Joan Crawford was born Lucille Fay LeSueur in San Antonio, Texas on March 23, 1904. (After she was famous, the date of her birth mysteriously changed to 1906 or 1908)». - ISBN 978-0-7864-3708-5 .
  14. Liz Sonneborn. A to Z of American Women in the Performing Arts . - Infobase Publishing, 2002. - P. 43. - «Joan Crawford was born Lucille Fay LeSueur in San Antonio, Texas, on March 23, 1904.)». - ISBN 978-1-4381-0790-5 .
  15. Peter Cowie. Joan Crawford: The Enduring Star. - University of Michigan, 2009. - «On March 23, 1908, by her own reckoning (although the real date may have been 1905 or even 1904), Lucille Fay LeSueur was born ...». - ISBN 978-0-8478-3066-4 .
  16. Jennifer Uglow. Macmillan Dictionary of Women's Biography . - Palgrave Macmillan UK, 1991. - P. 140. - «Crawford, Joan [stage name of Lucille Fay Le Suent] (1904-1977) .....». - ISBN 978-1-349-12704-7 .
  17. Lynda G. Adamson. Notable Women in American History: A Guide to Recommended Biographies and Autobiographies. - Greenwood Press, 1999. - «CRAWFORD, JOAN (1904-1977) Actor San Antonio, Texas Joan Crawford was an award-winning actor ....». - ISBN 978-0-313-29584-3 .
  18. Richard Alleman. New York: The Ultimate Insider Tour of Movie New York . - Random House, 2013. - P. 476. - «Joan was born in 1904 and according to one Hollywood contemporary who knew Joan when, it was really closer to 1901 ..». - ISBN 978-0-8041-3778-2 .
  19. Eugene Michael Vazzana. Silent Film Necrology. - McFarland, 2001. - P. 110. - «Crawford, Joan (brother of Hal Le Sueur) [stage / film / TV actress] (nie Lucille Fay Le Sueur, aka Billie Cassin, b. San Antonio TX, 23 Mar 1904 -10 May 1977 .... ». - ISBN 978-0-7864-1059-0 .
  20. 1 2 Christina Crawford. Mommie Dearest . - Berkley, 1979. - ISBN 978-0-425-04444-5 .
  21. Crawford's year of birth is uncertain, as various sources claim 1904 1905 1906 and 1908. [7] The 1910 census that is riddled with errors, including a misspelling of the family name, records her age as five years old in April of that year. [8] Crawford herself widely claimed 1908 (the date on her tombstone), [9] but most modern biographers cite 1904 as the most likely year. [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] Crawford's daughter Christina, in the biography Mommie Dearest (1978), states "1904" twice:

    "Publicly, her birth date was reported as March 23, 1908, but Grandmother told me that she was actually born in 1904." [20] : 20

    "My mother was born Lucille LeSueur in San Antonio, Texas, in 1904 although when she came to Hollywood, she lied about her age and changed the year to 1908." [20] : 66

  22. Поширена передача прізвища в російських текстах; точніша передача - Крофорд
  23. «Легендарна Джоан Кроуфорд» (Англ.)
  24. Robin Allan. Il était une fois Walt Disney: Aux sources de l'art des studios Disney Aller à: Navigation, rechercher. - С. 200. - ISBN 2-7118-5013-7 .
  25. Heart Attack Claims Actress Joan Crawford (Англ.). The Ledger (Англ.) (11 May 1977). Дата обертання 22 серпня 2013.
  26. Golden Dream (Італ.). AIBM Project. Дата обігу 11 лютого 2017. Читальний зал 26 квітня 2014 року.

WikiZero - Джоан Кроуфорд

open wikipedia design.

Джоан Кроуфорд англ. Joan Crawford Джоан Кроуфорд   англ
Студійна фотографія 1948 роки Ім'я при народженні Люсіль Фей Лесюр Дата народження 23 березня 1904 (1904-03-23) [1] [2] [3] Місце народження Дата смерті 10 травня 1977 (1977-05-10) [4] [5] [...] (73 роки) Місце смерті Країна Рід діяльності актриса , актриса кіно , танцівниця , Модель , телеактриса , бізнесвумен чоловік Фербенкс, Дуглас (молодший) , Тоун, Франшо , Філліп Террі [D] і Alfred Steele [D] Нагороди та премії Автограф Медіафайли на Вікісховища

Люсіль Фей Лесюр ( англ. Lucille Fay LeSueur; 23 березня 1904 / 1905 / 1906 / 1908 [21] - 10 травня 1977 ) - американська актриса, відома під псевдонімом Джоан Кроуфорд [22] ( англ. Joan Crawford), в 1930-і роки за популярністю суперничала з Марлен Дітріх і Гретою Гарбо . Лауреат премій « Оскар »І« Золотий глобус ». Американським інститутом кіномистецтва визнана однією з найвидатніших актрис в історії .

Юність [ правити | правити код ]

Люсіль Фей Лесюр народилася 23 березня в місті Сан-Антоніо , штат Техас . Точний рік народження актриси невідомий, дані різняться. Достеменно відомо лише те, що майбутня актриса народилася не раніше 1904 го і не пізніше 1908 року. Люсіль була третьою дитиною працівника пральні Томаса Лесюр (помер 1 січня 1938 роки) і Анни Белл Джонсон (померла 15 серпня 1958 року). У родині були ще старші діти, сестра Дейзі і брат Гел Хейс. Імовірно батьки розлучилися ще до її народження, або невдовзі після; так чи інакше, дівчинку виростила мати, яка після цього переїхала в Лоутон, штат Оклахома, де вийшла за Генрі Дж. Кассина, керуючого місцевим оперним театром, який влаштовував вистави на дому. Хоча вона не виступала в цьому театрі, але вітчим заохочував її інтерес до танців, дозволив спілкуватися з трупою і, в кінцевому підсумку, Люсіль, вперше взявши собі псевдонім «Біллі Кассин», стала сама шити костюми і організовувати вистави для сусідських дітей. Люсіль, імовірно, не підозрювала, що Кассин, якого вона називала татом, ні її біологічним батьком, поки її брат Хел не сказав їй цього.

З юних років Люсіль мріяла стати танцівницею. Однак, в один прекрасний день, в спробі уникнути уроку гри на фортепіано, вона зістрибнула з ганку свого будинку і порізала ногу розбитою пляшкою з-під молока. У неї було три операції, після чого вона була не в змозі вчитися в початковій школі протягом 18 місяців. Врешті-решт вона повністю одужала і повернулася до танців. Приблизно в 1916 році Генрі Кассин був звинувачений в розтраті і, хоча виправданий в суді, був занесений в чорний список в Лоутона, і сім'я переїхала в Канзас-Сіті, штат Міссурі, де Анна і Генрі стали управляти дешевим готелем. Там же Люсіль, після короткого навчання в громадській початковій школі, була відправлена ​​в католицьку школу-інтернат Святої Агнеси. Потім Анна розлучилася з Генрі і пішла працювати в пральню. Не маючи можливості оплачувати навчання Люсіль вона домовилася з дирекцією, щоб Люсіль відпрацьовувала плату за навчання роботою там же. Усі наступні тамтешні роки Люсіль провела за тим, що готувала і прибирала, через що на навчання часу майже не залишалося. Як підсумок, шкільна освіта Люсісь в кінцевому рахунку обмежилося лише початкову школою.

Пізніше Люсіль пішла в Академію Рокінгема, де аналогічно змушена була відпрацьовувати своє навчання, через що жила і працювала там весь тиждень, повертаючись додому тільки на вихідні. У цей період у неї стався перший любовний роман з трубачем Реєм Стерлінгом, який, за чутками, і надихнув її на те, щоб пробитися в життя не за допомогою освіти, а за допомогою своїх талантів. У 1922 році вона поступила в жіночий Стівенс-коледж (хоча у неї не було повної середньої освіти, її взяли за протекцією її класної наставниці з початкової школи, на той момент вже працювала в коледжі) в місті Колумбія, штат Міссурі, але через чотири місяці його кинула - як і в попередніх випадках, їй довелося там же відпрацьовуватися своє навчання, але тепер до цього додалися ще вечірки, через що часу на уроки у Люсіль Герасимчука хапати зовсім. Вона повернулася в Канзас-Сіті і підробляла в різних місцях (в тому числі оператором ескалатора в супермаркеті). У 1923 році вона виграла аматорський конкурс естрадних виконавців в Канзас-Сіті і поїхала виступати в клубах Чикаго , Детройта і Нью-Йорка .

Кар'єра [ правити | правити код ]

Під ім'ям Люсіль Лесюр Кроуфорд почала танцювати в колійних ревю і була помічена в Детройті продюсером Джейкобом Дж. Шубертом. У 1924 році Шуберт поставив кордебалет «Безневинні очі» в театрі Зимовий сад на Бродвеї в Нью-Йорку. Разом з Кроуфорд виступав саксофоніст по імені Джеймс Велтон. Вони нібито одружилися в 1924 році і жили разом кілька місяців, хоча цей шлюб вона ніколи не згадувала в більш пізньому віці.

У самому початку 1925 року його вирішила спробувати щастя в Голлівуді і майже відразу отримала роль у фільмі «Красуні» з СейЗу Піттс в головній ролі. Вона підписала контракт зі студією « Metro-Goldwyn Pictures »І за наполяганням студії взяла постійний псевдонім« Джоан Кроуфорд ». Як згадує сценарист MGM Фредерік Сагор Маас: «Ніхто не робив Джоан Кроуфорд зіркою. Джоан Кроуфорд стала зіркою, тому що Джоан Кроуфорд вирішила стати зіркою ». У 1926 році Кроуфорд потрапила в список найбільш перспективних початківців актрис року WAMPAS Baby Stars , разом з Мері Астор , Долорес Костелло , Долорес дель Ріо , Джанет Гейнор і Фей Рей . Серед фільмів цього періоду з її участю представляють інтерес комедія Гаррі Едвардса «Бродяга, бродяга, волоцюга» (1926) і драма Тода Броунинга « невідомий »(1927).

Однак справжній успіх приходить до неї лише після виконання головної ролі у фільмі «Наші танцюючі дочки» (1928), за яким слідують ще кілька успішних фільмів. Поява звукового кіно, яке призвело до вимушеного завершення кар'єр багатьох акторів, не вплинуло суттєво на Кроуфорд - у неї був сильний і виразний голос. Першим звуковим фільмом Кроуфорд став Untamed (1929), в якому вона танцювала, а також виконала кілька пісень. C 1929 по 1933 рік була одружена з актором і майбутнім героєм Другої світової війни Дугласом Фербенксом-молодшим . Причиною розлучення стало захоплення Кроуфорд відомим актором Кларком Гейблом [23] . У 1930-х роках її кар'єра розвивалася успішно, вона залишалася однією з провідних актрис студії «MGM» і знялася в таких важливих фільмах, як « вкрадені коштовності »(1931),« Гранд-готель »(1932),« Сейді Маккі »(1934),« Тільки без дам »(1935) і« Любов на бігу »(1936). Також актриса стала прототипом для створення образу злої королеви для мультфільму компанії « Walt Disney »« Білосніжка і сім гномів »(1937) [24] .

У фільмі «Все цілують наречену» (1942) Кроуфорд зіграла роль, яку повинна була грати Керол Ломбард . Актриса погодилася зіграти цю роль після загибелі Ломбард в авіакатастрофі під час туру по збору коштів на допомогу армії. Весь гонорар за зйомки Кроуфорд перерахувала в Червоний Хрест і звільнила свого агента за те, що той утримав з цієї суми обумовлені контрактом 10%. У 1943 році Джоан Кроуфорд покинула «MGM», оскільки студія перестала пропонувати їй ролі, відповідні її запитам, і переходить в « Warner Bros. ». Співпраця з цією студією приносить актрисі її єдиний « Оскар »За головну роль у фільмі« Мілдред Пірс »(1945). Успіх «Мілдред Пірс» відродив кінокар'єру Кроуфорд. Протягом декількох років вона була однією з найбільш шанованих і успішних актрис в Голлівуді. Заслуживши згодом за свої ролі ще дві номінації, але так більше і не отримавши премій, Кроуфорд на початку 1950-х почала зніматися все менше і з істотно меншим успіхом.

У 1956 році вона в четвертий раз вийшла заміж - на цей раз за Альфреда Стіла, голови ради директорів компанії PepsiCo . Після його смерті в 1959 році вона, продовжуючи епізодично зніматися в кіно, працювала в компанії як керівник прес-служби до 1972 року.

Останню велику роль в кіно актриса виконала в психологічному трилері « Що сталося з Бебі Джейн? »(1962), де виступила дуетом з давньою неприятельку Бетті Девіс . Фільм мав величезний успіх, покривши всі витрати протягом 11 днів з дня початку прокату, і тимчасово відродив кар'єру Кроуфорд. У тому ж році актриса знялася в ролі Люсі Гарбин у фільмі жахів Вільяма Касла «Гамівна сорочка» (1964), а в 1965 році вона зіграла Емі Нельсон у фільмі «Я бачила, що ви зробили» (1965).

Останні роки [ правити | правити код ]

Останній раз на великому екрані Кроуфорд з'явилася в ролі доктора Броктон у фільмі жахів Германа Коена «Трог» (1970), закінчивши тим самим 45-річну кар'єру в кіно. Її останній публічний виступ відбулося 23 вересня 1974 року в нью-йоркському ресторані Райдужний номер в компанії подруги Розалінд Расселл . Коли Кроуфорд побачила фотографії, які з'явилися в газетах на наступний день, вона сказала: «Якщо я так виглядаю, то ви мене більше не побачите».

Кроуфорд вважала себе зобов'язаною особисто відповідати на всі отримані нею листи від фанатів, відправляючи кожному автограф. Це заняття протягом багатьох років займало більшу частину її вільного часу. Виняток було зроблено тільки для її колишніх однокласників по Стівенс-коледжу, які цькували її під час навчання.

Вранці 10 травня 1977 року Джоан Кроуфорд померла від серцевого нападу в своїй манхеттенської квартирі [25] . На той момент вона також довгий час страждала раком підшлункової залози . У своєму заповіті, яке було написано 28 жовтня 1976, Кроуфорд заповіла двом її дітям, Сінді і Кеті, по 77500 доларів кожній. Також значну суму вона залишила різним благодійним організаціям. Актриса була кремований і її прах був поміщений в склеп з її останнім чоловіком, Альфредом Стилом, на кладовищі Фернкліфф у Нью Йорку.

Через півтора року її прийомна дочка Христина опублікувала книгу спогадів «Дорога матуся», в якій намалювала дуже невтішний портрет Кроуфорд. Книга викликала безліч суперечок і стала бестселером . У 1981 році вона була екранізована, причому роль Кроуфорд в ній виконала Фей Данауей .

  1. 1 2 The Peerage - 717826 прим.
  2. filmportal.de - 2005.
  3. FemBio
  4. ідентифікатор BNF : Платформа відкритих даних - 2011 року.
  5. Німецька національна бібліотека , Берлінська державна бібліотека , Баварська державна бібліотека та ін. Record # 118638556 // Joan Crawford - 2012-2016.
  6. 1 2 Німецька національна бібліотека , Берлінська державна бібліотека , Баварська державна бібліотека та ін. Record # 118638556 // Загальний нормативний контроль (GND) - 2012-2016.
  7. Time Magazine. LIFE . - Time-Life Inc, June 23, 1947. - P. 45. - «(Originally appeared in Life, June 23, 1947) The year of Miss Crawford's birth has been variously identified as 1904 1906 1908 році, and 1909 році, the last being her own favorite .. ».
  8. 1910 United States Federal Census Lrsesil Casson Birth: Circa 1905. Myheritage.com (1910 US Federal Census Records)
  9. Scott Wilson. Resting Places: The Burial Sites of More Than 14,000 Famous Persons, 3d ed. . - McFarland, 2016. - P. 165. - «Crawford, Joan (Lucille LeSueur, March 23, 1904 - May 10, 1977) San Antonio born film star .... Her ashes were placed in the vault beside the coffin of her husband, with the crypt listing her birth year as 1908. ». - ISBN 978-1-4766-2599-7 .
  10. Joan Crawford: The Essential Biography . - University Press of Kentucky, 2002. - P. 1. - «On March 23, 1904, in San Antonio, Texas, Anna Bell Johnson LeSueur gave birth to a little girl, whom she and her husband, Thomas, named Lucille Fay. Lucille was the couple's third child; another daughter, Daisy, had died in infancy, and Lucille's brother, Hal, had been born the previous year. (Many years later, when little Lucille was the famous woman known to the world as Joan Crawford, the year of her birth would mysteriously change to 1906 or 1908.) ». - ISBN 978-0-8131-2254-0 .
  11. Thomas S. Hischak. The Oxford Companion to the American Musical: Theatre, Film, and Television: Theatre, Film, and Television . - Oxford University Press, 2008. - P. 174. - «Crawford, Joan [born Lucille Fay LeSueur] (1904-1977)». - ISBN 978-0-19-533533-0 .
  12. David Bret. Joan Crawford: Hollywood Martyr . - Da Capo Press, 2009. - P. 8. - «She was born Lucille Fay LeSueur, most likely on 23 March 1904 (though she always maintained it was 1908 році, when birth certificates became state mandatory ...)». - ISBN 978-0-7867-3236-4 .
  13. Mark Knowles. The Wicked Waltz and Other Scandalous Dances: Outrage at Couple Dancing in the 19th and Early 20th Centuries . - McFarland, 2009. - P. 233. - «Joan Crawford was born Lucille Fay LeSueur in San Antonio, Texas on March 23, 1904. (After she was famous, the date of her birth mysteriously changed to 1906 or 1908)». - ISBN 978-0-7864-3708-5 .
  14. Liz Sonneborn. A to Z of American Women in the Performing Arts . - Infobase Publishing, 2002. - P. 43. - «Joan Crawford was born Lucille Fay LeSueur in San Antonio, Texas, on March 23, 1904.)». - ISBN 978-1-4381-0790-5 .
  15. Peter Cowie. Joan Crawford: The Enduring Star. - University of Michigan, 2009. - «On March 23, 1908, by her own reckoning (although the real date may have been 1905 or even 1904), Lucille Fay LeSueur was born ...». - ISBN 978-0-8478-3066-4 .
  16. Jennifer Uglow. Macmillan Dictionary of Women's Biography . - Palgrave Macmillan UK, 1991. - P. 140. - «Crawford, Joan [stage name of Lucille Fay Le Suent] (1904-1977) .....». - ISBN 978-1-349-12704-7 .
  17. Lynda G. Adamson. Notable Women in American History: A Guide to Recommended Biographies and Autobiographies. - Greenwood Press, 1999. - «CRAWFORD, JOAN (1904-1977) Actor San Antonio, Texas Joan Crawford was an award-winning actor ....». - ISBN 978-0-313-29584-3 .
  18. Richard Alleman. New York: The Ultimate Insider Tour of Movie New York . - Random House, 2013. - P. 476. - «Joan was born in 1904 and according to one Hollywood contemporary who knew Joan when, it was really closer to 1901 ..». - ISBN 978-0-8041-3778-2 .
  19. Eugene Michael Vazzana. Silent Film Necrology. - McFarland, 2001. - P. 110. - «Crawford, Joan (brother of Hal Le Sueur) [stage / film / TV actress] (nie Lucille Fay Le Sueur, aka Billie Cassin, b. San Antonio TX, 23 Mar 1904 -10 May 1977 .... ». - ISBN 978-0-7864-1059-0 .
  20. 1 2 Christina Crawford. Mommie Dearest . - Berkley, 1979. - ISBN 978-0-425-04444-5 .
  21. Crawford's year of birth is uncertain, as various sources claim 1904 1905 1906 and 1908. [7] The 1910 census that is riddled with errors, including a misspelling of the family name, records her age as five years old in April of that year. [8] Crawford herself widely claimed 1908 (the date on her tombstone), [9] but most modern biographers cite 1904 as the most likely year. [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] Crawford's daughter Christina, in the biography Mommie Dearest (1978), states "1904" twice:

    "Publicly, her birth date was reported as March 23, 1908, but Grandmother told me that she was actually born in 1904." [20] : 20

    "My mother was born Lucille LeSueur in San Antonio, Texas, in 1904 although when she came to Hollywood, she lied about her age and changed the year to 1908." [20] : 66

  22. Поширена передача прізвища в російських текстах; точніша передача - Крофорд
  23. «Легендарна Джоан Кроуфорд» (Англ.)
  24. Robin Allan. Il était une fois Walt Disney: Aux sources de l'art des studios Disney Aller à: Navigation, rechercher. - С. 200. - ISBN 2-7118-5013-7 .
  25. Heart Attack Claims Actress Joan Crawford (Англ.). The Ledger (Англ.) (11 May 1977). Дата обертання 22 серпня 2013.
  26. Golden Dream (Італ.). AIBM Project. Дата обігу 11 лютого 2017. Читальний зал 26 квітня 2014 року.

WikiZero - Джоан Кроуфорд

open wikipedia design.

Джоан Кроуфорд англ. Joan Crawford Джоан Кроуфорд   англ
Студійна фотографія 1948 роки Ім'я при народженні Люсіль Фей Лесюр Дата народження 23 березня 1904 (1904-03-23) [1] [2] [3] Місце народження Дата смерті 10 травня 1977 (1977-05-10) [4] [5] [...] (73 роки) Місце смерті Країна Рід діяльності актриса , актриса кіно , танцівниця , Модель , телеактриса , бізнесвумен чоловік Фербенкс, Дуглас (молодший) , Тоун, Франшо , Філліп Террі [D] і Alfred Steele [D] Нагороди та премії Автограф Медіафайли на Вікісховища

Люсіль Фей Лесюр ( англ. Lucille Fay LeSueur; 23 березня 1904 / 1905 / 1906 / 1908 [21] - 10 травня 1977 ) - американська актриса, відома під псевдонімом Джоан Кроуфорд [22] ( англ. Joan Crawford), в 1930-і роки за популярністю суперничала з Марлен Дітріх і Гретою Гарбо . Лауреат премій « Оскар »І« Золотий глобус ». Американським інститутом кіномистецтва визнана однією з найвидатніших актрис в історії .

Юність [ правити | правити код ]

Люсіль Фей Лесюр народилася 23 березня в місті Сан-Антоніо , штат Техас . Точний рік народження актриси невідомий, дані різняться. Достеменно відомо лише те, що майбутня актриса народилася не раніше 1904 го і не пізніше 1908 року. Люсіль була третьою дитиною працівника пральні Томаса Лесюр (помер 1 січня 1938 роки) і Анни Белл Джонсон (померла 15 серпня 1958 року). У родині були ще старші діти, сестра Дейзі і брат Гел Хейс. Імовірно батьки розлучилися ще до її народження, або невдовзі після; так чи інакше, дівчинку виростила мати, яка після цього переїхала в Лоутон, штат Оклахома, де вийшла за Генрі Дж. Кассина, керуючого місцевим оперним театром, який влаштовував вистави на дому. Хоча вона не виступала в цьому театрі, але вітчим заохочував її інтерес до танців, дозволив спілкуватися з трупою і, в кінцевому підсумку, Люсіль, вперше взявши собі псевдонім «Біллі Кассин», стала сама шити костюми і організовувати вистави для сусідських дітей. Люсіль, імовірно, не підозрювала, що Кассин, якого вона називала татом, ні її біологічним батьком, поки її брат Хел не сказав їй цього.

З юних років Люсіль мріяла стати танцівницею. Однак, в один прекрасний день, в спробі уникнути уроку гри на фортепіано, вона зістрибнула з ганку свого будинку і порізала ногу розбитою пляшкою з-під молока. У неї було три операції, після чого вона була не в змозі вчитися в початковій школі протягом 18 місяців. Врешті-решт вона повністю одужала і повернулася до танців. Приблизно в 1916 році Генрі Кассин був звинувачений в розтраті і, хоча виправданий в суді, був занесений в чорний список в Лоутона, і сім'я переїхала в Канзас-Сіті, штат Міссурі, де Анна і Генрі стали управляти дешевим готелем. Там же Люсіль, після короткого навчання в громадській початковій школі, була відправлена ​​в католицьку школу-інтернат Святої Агнеси. Потім Анна розлучилася з Генрі і пішла працювати в пральню. Не маючи можливості оплачувати навчання Люсіль вона домовилася з дирекцією, щоб Люсіль відпрацьовувала плату за навчання роботою там же. Усі наступні тамтешні роки Люсіль провела за тим, що готувала і прибирала, через що на навчання часу майже не залишалося. Як підсумок, шкільна освіта Люсісь в кінцевому рахунку обмежилося лише початкову школою.

Пізніше Люсіль пішла в Академію Рокінгема, де аналогічно змушена була відпрацьовувати своє навчання, через що жила і працювала там весь тиждень, повертаючись додому тільки на вихідні. У цей період у неї стався перший любовний роман з трубачем Реєм Стерлінгом, який, за чутками, і надихнув її на те, щоб пробитися в життя не за допомогою освіти, а за допомогою своїх талантів. У 1922 році вона поступила в жіночий Стівенс-коледж (хоча у неї не було повної середньої освіти, її взяли за протекцією її класної наставниці з початкової школи, на той момент вже працювала в коледжі) в місті Колумбія, штат Міссурі, але через чотири місяці його кинула - як і в попередніх випадках, їй довелося там же відпрацьовуватися своє навчання, але тепер до цього додалися ще вечірки, через що часу на уроки у Люсіль Герасимчука хапати зовсім. Вона повернулася в Канзас-Сіті і підробляла в різних місцях (в тому числі оператором ескалатора в супермаркеті). У 1923 році вона виграла аматорський конкурс естрадних виконавців в Канзас-Сіті і поїхала виступати в клубах Чикаго , Детройта і Нью-Йорка .

Кар'єра [ правити | правити код ]

Під ім'ям Люсіль Лесюр Кроуфорд почала танцювати в колійних ревю і була помічена в Детройті продюсером Джейкобом Дж. Шубертом. У 1924 році Шуберт поставив кордебалет «Безневинні очі» в театрі Зимовий сад на Бродвеї в Нью-Йорку. Разом з Кроуфорд виступав саксофоніст по імені Джеймс Велтон. Вони нібито одружилися в 1924 році і жили разом кілька місяців, хоча цей шлюб вона ніколи не згадувала в більш пізньому віці.

У самому початку 1925 року його вирішила спробувати щастя в Голлівуді і майже відразу отримала роль у фільмі «Красуні» з СейЗу Піттс в головній ролі. Вона підписала контракт зі студією « Metro-Goldwyn Pictures »І за наполяганням студії взяла постійний псевдонім« Джоан Кроуфорд ». Як згадує сценарист MGM Фредерік Сагор Маас: «Ніхто не робив Джоан Кроуфорд зіркою. Джоан Кроуфорд стала зіркою, тому що Джоан Кроуфорд вирішила стати зіркою ». У 1926 році Кроуфорд потрапила в список найбільш перспективних початківців актрис року WAMPAS Baby Stars , разом з Мері Астор , Долорес Костелло , Долорес дель Ріо , Джанет Гейнор і Фей Рей . Серед фільмів цього періоду з її участю представляють інтерес комедія Гаррі Едвардса «Бродяга, бродяга, волоцюга» (1926) і драма Тода Броунинга « невідомий »(1927).

Однак справжній успіх приходить до неї лише після виконання головної ролі у фільмі «Наші танцюючі дочки» (1928), за яким слідують ще кілька успішних фільмів. Поява звукового кіно, яке призвело до вимушеного завершення кар'єр багатьох акторів, не вплинуло суттєво на Кроуфорд - у неї був сильний і виразний голос. Першим звуковим фільмом Кроуфорд став Untamed (1929), в якому вона танцювала, а також виконала кілька пісень. C 1929 по 1933 рік була одружена з актором і майбутнім героєм Другої світової війни Дугласом Фербенксом-молодшим . Причиною розлучення стало захоплення Кроуфорд відомим актором Кларком Гейблом [23] . У 1930-х роках її кар'єра розвивалася успішно, вона залишалася однією з провідних актрис студії «MGM» і знялася в таких важливих фільмах, як « вкрадені коштовності »(1931),« Гранд-готель »(1932),« Сейді Маккі »(1934),« Тільки без дам »(1935) і« Любов на бігу »(1936). Також актриса стала прототипом для створення образу злої королеви для мультфільму компанії « Walt Disney »« Білосніжка і сім гномів »(1937) [24] .

У фільмі «Все цілують наречену» (1942) Кроуфорд зіграла роль, яку повинна була грати Керол Ломбард . Актриса погодилася зіграти цю роль після загибелі Ломбард в авіакатастрофі під час туру по збору коштів на допомогу армії. Весь гонорар за зйомки Кроуфорд перерахувала в Червоний Хрест і звільнила свого агента за те, що той утримав з цієї суми обумовлені контрактом 10%. У 1943 році Джоан Кроуфорд покинула «MGM», оскільки студія перестала пропонувати їй ролі, відповідні її запитам, і переходить в « Warner Bros. ». Співпраця з цією студією приносить актрисі її єдиний « Оскар »За головну роль у фільмі« Мілдред Пірс »(1945). Успіх «Мілдред Пірс» відродив кінокар'єру Кроуфорд. Протягом декількох років вона була однією з найбільш шанованих і успішних актрис в Голлівуді. Заслуживши згодом за свої ролі ще дві номінації, але так більше і не отримавши премій, Кроуфорд на початку 1950-х почала зніматися все менше і з істотно меншим успіхом.

У 1956 році вона в четвертий раз вийшла заміж - на цей раз за Альфреда Стіла, голови ради директорів компанії PepsiCo . Після його смерті в 1959 році вона, продовжуючи епізодично зніматися в кіно, працювала в компанії як керівник прес-служби до 1972 року.

Останню велику роль в кіно актриса виконала в психологічному трилері « Що сталося з Бебі Джейн? »(1962), де виступила дуетом з давньою неприятельку Бетті Девіс . Фільм мав величезний успіх, покривши всі витрати протягом 11 днів з дня початку прокату, і тимчасово відродив кар'єру Кроуфорд. У тому ж році актриса знялася в ролі Люсі Гарбин у фільмі жахів Вільяма Касла «Гамівна сорочка» (1964), а в 1965 році вона зіграла Емі Нельсон у фільмі «Я бачила, що ви зробили» (1965).

Останні роки [ правити | правити код ]

Останній раз на великому екрані Кроуфорд з'явилася в ролі доктора Броктон у фільмі жахів Германа Коена «Трог» (1970), закінчивши тим самим 45-річну кар'єру в кіно. Її останній публічний виступ відбулося 23 вересня 1974 року в нью-йоркському ресторані Райдужний номер в компанії подруги Розалінд Расселл . Коли Кроуфорд побачила фотографії, які з'явилися в газетах на наступний день, вона сказала: «Якщо я так виглядаю, то ви мене більше не побачите».

Кроуфорд вважала себе зобов'язаною особисто відповідати на всі отримані нею листи від фанатів, відправляючи кожному автограф. Це заняття протягом багатьох років займало більшу частину її вільного часу. Виняток було зроблено тільки для її колишніх однокласників по Стівенс-коледжу, які цькували її під час навчання.

Вранці 10 травня 1977 року Джоан Кроуфорд померла від серцевого нападу в своїй манхеттенської квартирі [25] . На той момент вона також довгий час страждала раком підшлункової залози . У своєму заповіті, яке було написано 28 жовтня 1976, Кроуфорд заповіла двом її дітям, Сінді і Кеті, по 77500 доларів кожній. Також значну суму вона залишила різним благодійним організаціям. Актриса була кремований і її прах був поміщений в склеп з її останнім чоловіком, Альфредом Стилом, на кладовищі Фернкліфф у Нью Йорку.

Через півтора року її прийомна дочка Христина опублікувала книгу спогадів «Дорога матуся», в якій намалювала дуже невтішний портрет Кроуфорд. Книга викликала безліч суперечок і стала бестселером . У 1981 році вона була екранізована, причому роль Кроуфорд в ній виконала Фей Данауей .

  1. 1 2 The Peerage - 717826 прим.
  2. filmportal.de - 2005.
  3. FemBio
  4. ідентифікатор BNF : Платформа відкритих даних - 2011 року.
  5. Німецька національна бібліотека , Берлінська державна бібліотека , Баварська державна бібліотека та ін. Record # 118638556 // Joan Crawford - 2012-2016.
  6. 1 2 Німецька національна бібліотека , Берлінська державна бібліотека , Баварська державна бібліотека та ін. Record # 118638556 // Загальний нормативний контроль (GND) - 2012-2016.
  7. Time Magazine. LIFE . - Time-Life Inc, June 23, 1947. - P. 45. - «(Originally appeared in Life, June 23, 1947) The year of Miss Crawford's birth has been variously identified as 1904 1906 1908 році, and 1909 році, the last being her own favorite .. ».
  8. 1910 United States Federal Census Lrsesil Casson Birth: Circa 1905. Myheritage.com (1910 US Federal Census Records)
  9. Scott Wilson. Resting Places: The Burial Sites of More Than 14,000 Famous Persons, 3d ed. . - McFarland, 2016. - P. 165. - «Crawford, Joan (Lucille LeSueur, March 23, 1904 - May 10, 1977) San Antonio born film star .... Her ashes were placed in the vault beside the coffin of her husband, with the crypt listing her birth year as 1908. ». - ISBN 978-1-4766-2599-7 .
  10. Joan Crawford: The Essential Biography . - University Press of Kentucky, 2002. - P. 1. - «On March 23, 1904, in San Antonio, Texas, Anna Bell Johnson LeSueur gave birth to a little girl, whom she and her husband, Thomas, named Lucille Fay. Lucille was the couple's third child; another daughter, Daisy, had died in infancy, and Lucille's brother, Hal, had been born the previous year. (Many years later, when little Lucille was the famous woman known to the world as Joan Crawford, the year of her birth would mysteriously change to 1906 or 1908.) ». - ISBN 978-0-8131-2254-0 .
  11. Thomas S. Hischak. The Oxford Companion to the American Musical: Theatre, Film, and Television: Theatre, Film, and Television . - Oxford University Press, 2008. - P. 174. - «Crawford, Joan [born Lucille Fay LeSueur] (1904-1977)». - ISBN 978-0-19-533533-0 .
  12. David Bret. Joan Crawford: Hollywood Martyr . - Da Capo Press, 2009. - P. 8. - «She was born Lucille Fay LeSueur, most likely on 23 March 1904 (though she always maintained it was 1908 році, when birth certificates became state mandatory ...)». - ISBN 978-0-7867-3236-4 .
  13. Mark Knowles. The Wicked Waltz and Other Scandalous Dances: Outrage at Couple Dancing in the 19th and Early 20th Centuries . - McFarland, 2009. - P. 233. - «Joan Crawford was born Lucille Fay LeSueur in San Antonio, Texas on March 23, 1904. (After she was famous, the date of her birth mysteriously changed to 1906 or 1908)». - ISBN 978-0-7864-3708-5 .
  14. Liz Sonneborn. A to Z of American Women in the Performing Arts . - Infobase Publishing, 2002. - P. 43. - «Joan Crawford was born Lucille Fay LeSueur in San Antonio, Texas, on March 23, 1904.)». - ISBN 978-1-4381-0790-5 .
  15. Peter Cowie. Joan Crawford: The Enduring Star. - University of Michigan, 2009. - «On March 23, 1908, by her own reckoning (although the real date may have been 1905 or even 1904), Lucille Fay LeSueur was born ...». - ISBN 978-0-8478-3066-4 .
  16. Jennifer Uglow. Macmillan Dictionary of Women's Biography . - Palgrave Macmillan UK, 1991. - P. 140. - «Crawford, Joan [stage name of Lucille Fay Le Suent] (1904-1977) .....». - ISBN 978-1-349-12704-7 .
  17. Lynda G. Adamson. Notable Women in American History: A Guide to Recommended Biographies and Autobiographies. - Greenwood Press, 1999. - «CRAWFORD, JOAN (1904-1977) Actor San Antonio, Texas Joan Crawford was an award-winning actor ....». - ISBN 978-0-313-29584-3 .
  18. Richard Alleman. New York: The Ultimate Insider Tour of Movie New York . - Random House, 2013. - P. 476. - «Joan was born in 1904 and according to one Hollywood contemporary who knew Joan when, it was really closer to 1901 ..». - ISBN 978-0-8041-3778-2 .
  19. Eugene Michael Vazzana. Silent Film Necrology. - McFarland, 2001. - P. 110. - «Crawford, Joan (brother of Hal Le Sueur) [stage / film / TV actress] (nie Lucille Fay Le Sueur, aka Billie Cassin, b. San Antonio TX, 23 Mar 1904 -10 May 1977 .... ». - ISBN 978-0-7864-1059-0 .
  20. 1 2 Christina Crawford. Mommie Dearest . - Berkley, 1979. - ISBN 978-0-425-04444-5 .
  21. Crawford's year of birth is uncertain, as various sources claim 1904 1905 1906 and 1908. [7] The 1910 census that is riddled with errors, including a misspelling of the family name, records her age as five years old in April of that year. [8] Crawford herself widely claimed 1908 (the date on her tombstone), [9] but most modern biographers cite 1904 as the most likely year. [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] Crawford's daughter Christina, in the biography Mommie Dearest (1978), states "1904" twice:

    "Publicly, her birth date was reported as March 23, 1908, but Grandmother told me that she was actually born in 1904." [20] : 20

    "My mother was born Lucille LeSueur in San Antonio, Texas, in 1904 although when she came to Hollywood, she lied about her age and changed the year to 1908." [20] : 66

  22. Поширена передача прізвища в російських текстах; точніша передача - Крофорд
  23. «Легендарна Джоан Кроуфорд» (Англ.)
  24. Robin Allan. Il était une fois Walt Disney: Aux sources de l'art des studios Disney Aller à: Navigation, rechercher. - С. 200. - ISBN 2-7118-5013-7 .
  25. Heart Attack Claims Actress Joan Crawford (Англ.). The Ledger (Англ.) (11 May 1977). Дата обертання 22 серпня 2013.
  26. Golden Dream (Італ.). AIBM Project. Дата обігу 11 лютого 2017. Читальний зал 26 квітня 2014 року.

Новости